DeÄiÅim ve dönüÅüm her alanda olduÄu gibi yönetim ve yönetim felsefesi de deÄiÅiyor ancak, KİT'lerdeki yönetim felsefesi maalesef deÄiÅmiyor ya da deÄiÅtirilmek istenmiyor. 233 sayılı Kamu İktisadi TeÅebbüsleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname KİT'lerin (Kamu iktisadi teÅebbüsü; iktisadi devlet teÅekkülü ile kamu iktisadi kuruluÅunun ortak adıdır.) nasıl yönetileceÄini, yönetim kurullarının nasıl teÅekkül ettirileceÄini ve bunların görevlerini düzenlemiÅtir. Buna göre KİT'ler yönetim kurulu baÅkanı olan genel müdürle birlikte 6 kiÅilik yönetim kurulları marifetiyle yönetiliyor.
Ancak, bu yönetim biçiminden Åu ana kadar hiç kimse memnuniyetsizlik göstermiyor. Ãünkü, yönetimde bulunan herkesin iÅine geliyor. Niçin gelmesin ki, genel müdür ve genel müdür yardımcıları 2 bin TL'nin üzerinde net ilave yönetim kurulu ücreti alıyor, hazine her KİT'e bir üst düzey elemanını yönetim kurulu üyesi yapıyor, nihayetinde de ilgili bakanlık iki üst düzey görevlisini yönetim kurulu üyesi olarak atıyor ve bunlara yönetim kurulu ücreti ödeniyor.
Yönetim kurulu üyeliklerine atanan kiÅiler incelendiÄinde genel olarak kamudaki üst düzey bürokratların ön plana çıktıÄÄ ;± görülmektedir. ÃzelleÅtirme kapsamında olan KİT'lerin yönetim kurulu üyeliklerine yapılan atamaların kararnamesiz olması ise buralara kimlerin atandıÄını gözlerden kaçırmakla birlikte buralara da üst düzey bürokratların atandıÄı görülmektedir.
İlgili veya ilgisiz herkesin üzerinde mutabakata varacaÄı yegane unsur KİT'lerin genel müdürler tarafından yönetildiÄidir. Yine, genel müdür yardımcıları dıÅındaki diÄer üyelerin atanma gerekçeleri ise bu kurumlara katkı saÄlamasından ziyade ilave ücretten yararlanmasıdır. Bu kadar aleni bir gerçek karÅısında sistemin 30 yıldır deÄiÅmeden devam etmesi ise üzerinde düÅünülme si gereken bir gerçektir.
KİT'ler yeni Türk Ticaret Kanunu'nu niçin örnek almaz?
6102 sayılı yeni Türk Ticaret Kanunu, anonim Åirket yönetim kurulunun yapısına ve iÅlevlerine yönelik birçok köklü deÄiÅiklik ve yenilik getirmiÅtir. Ãzellikle tek kiÅilik yönetim kuruluna imkan saÄlanması KİT'lere örnek oluÅturacak nitelikte bir yeniliktir.
1984 tarihli 233 sayılı KHK ile KİT'lerin yönetilmeye çalıÅılmas& #196;± ve 6 kiÅilik yönetim kurulu üyelik yapısının korunmaya çalıÅılmas& #196;± doÄrusu modern yönetim mantıÄıyla pek baÄdaÅmıyor. İÅin daha da garip olanı ise TeÅebbüs Yönetim Kurulu'nun teÅkilini düzenleyen 6'ncı maddenin yaklaÅık 30 yıldır deÄiÅikliÄe uÄramadan devam etmesidir. Birçok tabunun yıkıldÄ±Ä 96;± günümüz dünyasında üst düzey bürokratlara yer bulmak ve ilave ücret ödemek için birilerinin bu yönetim kurulları ne iÅ yapar sorusunu sorması gerekiyor. Ãzetle birilerinin ilave 2 bin TL ücret alması için bu garipliklere devam edilmemeli diye düÅünüyoruz .
DiÄer bir gariplikte ödenen yönetim kurulu ücretinin net olarak ödenmesidir. Yani vergi dilimi ne kadar artarsa artsın ödenen ücret deÄiÅmeden net olarak ödenmektedir. Böyle bir sistemi düÅünenleri ise tebrik etmek gerekiyor.
MüsteÅardan daha fazla ücret alan genel müdürler ortaya çıkıyor
KİT'lerde uygulanan ücret sistemi hiyerarÅik unvanlar arasındaki maaÅları da önemli oranda etkilemekte ve ortaya garip bir durum çıkarmaktadır. Yani bakanlıkların ilgili kurumu olan KİT'ler bakanlıklardaki müsteÅar yardımcılarına baÄlanarak iÅ ve iÅlemlerini yürütmektedir. 666 sayılı KHK sonrasında dahi bırakın müsteÅar yardımcısınÄ ± müsteÅardan daha yüksek ücret alan KİT genel müdürleri ortaya çıkmaktadır. Bu durum ise kamu kurumları arasındaki ücret dengesizliÄini ortaya çıkarmaktadır.
Bu ücret dengesizliÄi ortaya müsteÅar yardımcıların 6;±n veya müsteÅarların genel müdürlerin yönetim kurulu baÅkanı oldukları KİT'lere yönetim kurulu üyesi olarak atanması gibi garip bir durumu ortaya çıkarmaktadır. Bir müsteÅar veya müsteÅar yardımcısı, bir KİT genel müdürün yönetim kurulu baÅkanı olduÄu toplantıya katılabilir mi? Hukuki olsa dahi bu durum ne kadar etiktir? Ya da bu durumun normal bir mantıkla izahı mümkün müdür?
Ãrneklendirmek gerekirse bir bakanlıktaki müsteÅar 2013 yılı Temmuz verilerine göre 7.694 TL, müsteÅar yardımcısı ise 6.736 TL ücret alırken müsteÅar yardımcısına baÄlı olarak görev yapan bir KİT genel müdürü 8.765 TL ve üzeri ücret alabilmektedir. Bu durumun adil veya rasyonel olduÄunu izah etmek mümkün deÄildir diye düÅünüyoruz .
Sonuç olarak amacımızın birilerinin maaÅını göz önüne getirmek olmadıÄı bilinmeli ve 233 sayılı KHK'nin mutlak surette elden geçirilerek bütün KİT'leri içine alan uygulanabilir, rasyonel ve adil bir kanun yapılarak gariplikler sona erdirilmelidir. Kim bilir belki de böyle bir çalıÅma vardır da bir köÅede tozlanmaya bırakılmıÅt ır. Ãmit ederiz ki tozları üfleyen birileri çıkar.
Ahmet Ãnlü'nün yazısının devamını okumak için tıklayınız.