Araştırma gorevlisi, oğretim gorevlisi, okutman, cevirici gibi kadrolara yapılacak alımlarda şartlar değişti. Araştırma gorevlisi, oğretim gorevlisi, okutman, cevirici gibi kadrolara yapılacak alımlarda şartlar değişti.
4 Mart 2014 tarihli Resmi Gazetede yapılan duzenlemenin ilgili maddeleri aşağıda yer almaktadır. Memurlar.net olarak acıklamalarımızı her bir maddenin ustune koyu ve buyuk harfle yazdık.
Yonetmelikteki en onemli duzenleme, oğretim uyesi dışında kalan oğretim elemanı kadrolarına yapılacak alımlarda olmuştur. Yonetmeliğin ondeğerlendirme maddesi şu şekildedir:
"Madde 10(1) Sınav jurisi; muracaat eden adaylar arasından ilan edilen kadro sayısının dort katına kadar adayı, ALES puanının %60'ını (merkezi sınavdan muaf olan adayların son iki yıla ait ALES notunun bulunmaması halinde, ALES puanı 70 olarak kabul edilir) ve yabancı dil puanının %40'ını; meslek yuksekokullarına muracaatlarda ise ALES puanının %70'ini ve lisans mezuniyet notunun %30'unu dikkate alarak belirler ve kurumun web sitesinde ilan eder. Bu sıralamaya gore son sırada aynı puana sahip birden fazla adayın olması halinde, bu kişilerin tamamı sınava cağrılır. Başvuru sayısının ilan edilen kadronun dort katından az olması halinde, adayların tamamı giriş sınavına alınır."

Bu madde gereğince once ondeğerlendirme yapılmaktadır. Kadro sayısının 4 katı aday yazılı sınava alınmaktadır. Sonrasında ise yine bazı parametrelere gore değerlendirme puanı hesaplanmaktadır. Yazılı sınava daha fazla adyın katılımını sağlamak amacıyla "4 katı aday" ifadesi "10 katı" olarak değiştirilmiştir.
İŞTE YONETMELİKTE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER
GİRİŞ SINAVI, YABANCI DİL OKUTMANLARI VE CEVİRİCİLER İCİN SOZLU OLARAK YAPILACAK
MADDE 131/7/2008 tarihli ve 26953 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Oğretim Uyesi Dışındaki Oğretim Elemanı Kadrolarına Naklen veya Acıktan Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yonetmeliğin 4 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"MADDE 4(1) Bu Yonetmelikte gecen;

a) Giriş Sınavı: Bu Yonetmelikte belirtilen juri tarafından yapılan yazılı sınav ile yabancı dil okutmanları ve ceviriciler icin yapılacak sozlu sınavı,
b) Merkezi Sınav: Olcme, Secme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan Akademik Personel ve Lisansustu Eğitim Sınavını (ALES),
ifade eder."
ALES'İN 3 YILLIK GECERLİLİĞİ, YAPILDIKTAN SONRA DEĞİL ACIKLANDIĞI TARİHTEN İTİBAREN HESAPLANACAK
MADDE 2Aynı Yonetmeliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının ucuncu cumlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

KAPAT [X]
"Bu sınavın sonucları acıklandığı tarihten itibaren uc yıl sureyle gecerlidir."
İLAN EDİLEN OĞRETİM ELEMANI KADROLARINDA, ALANA AİT OZEL KOŞULLAR DA KONULABİLECEK
MADDE 3Aynı Yonetmeliğin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi ile ikinci, ucuncu ve dorduncu fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"b) Oğretim uyesi dışındaki oğretim elemanı kadrolarına naklen veya acıktan yapılan her turlu atamada ALES'ten en az 70, Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından (YDS) en az 50 puan veya Olcme, Secme ve Yerleştirme Merkezince eşdeğerliği kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan almış olmak,"
"(2) Universite ve yuksek teknoloji enstituleri senato kararıyla, bu Yonetmelikte belirlenen ALES ve yabancı dil puan barajlarının uzerinde bir puanı asgari puan olarak belirleyebilirler.

(3) Yabancı dille eğitim-oğretim yapılan programlarda bu Yonetmeliğe tabi oğretim gorevlisi kadrolarına naklen veya acıktan yapılacak atamalarda aranacak dil puanında 4/12/2008 tarihli ve 27074 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Yuksekoğretim Kurumlarında Yabancı Dil Oğretimi ve Yabancı Dille Oğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yonetmelik hukumleri uygulanır.
(4) Yuksekoğretim kurumları, bu Yonetmeliğe tabi oğretim elemanı kadro ilanlarında lisans veya lisansustu mezuniyet alanları ile ilan edilen alana ait bilimsel, nesnel ve denetlenebilir koşullar dışında adayı tanımlayan ozel şartlar koyamazlar."
ARAŞTIRMA GOREVLİLİĞİNDEKİ 35 YAŞ ŞARTI, İLANA İLK BAŞVURU TARİHİ İTİBARİYLE ARANACAK
35 YAŞINDAN GUN ALMAMIŞ OLMAK ŞEKLİNDEKİ İBARE "35 YAŞINI DOLDURMAMIŞ OLMAK" ŞEKLİNDE DEĞİŞTİRİLMİŞTİR.
OĞRETİM GOREVLİSİ ALIMINDAKİ TECRUBE ŞARTI 5 YILA İNDİRİLDİ, DAHA ONCE BU ŞART 10 YIL İDİ
CEVİRİCİ KADROSUNA BAŞVURABİLMEK İCİN YDS'DEN EN AZ 80 ALINMALI

MADDE 4Aynı Yonetmeliğin 7 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"MADDE 7(1) Araştırma Gorevlisi kadrosuna başvurabilmek icin ilana ilk başvuru tarihi itibarıyla otuz beş yaşını doldurmamış olmak gerekir.
(2) On değerlendirme ve değerlendirme aşamalarında lisans mezuniyeti notunun hesaplanmasında kullanılacak, not sistemlerinin 100'luk not sistemine eşdeğerliği Yuksekoğretim Kurulu kararıyla belirlenir.
(3) Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı, Tıpta Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavları ile Diş Hekimliği Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavlarında başarılı olanların araştırma gorevlisi kadrolarına atanmalarında bu şartlar aranmaz.
(4) Oğretim Gorevlisi kadrosuna başvuru icin aranacak ozel şartlar şunlardır:
a) Lisans duzeyinde eğitim yapılan birimlere (rektorluğe bağlı bolumler dahil) başvuracak oğretim gorevlisi adaylarında en az yuksek lisans mezunu veya lisans mezunu olmak şartıyla en az alanında beş yıl tecrubeli olmak,
b) Guzel Sanatlar Fakulteleri, Eğitim Fakultelerinin Guzel Sanatlar Eğitimi Bolumleri, Konservatuarlar ile on lisans duzeyinde eğitim yapılan birimlere başvuracak oğretim gorevlisi adaylarında en az lisans mezunu olmak ve belgelendirmek kaydıyla alanları ile ilgili iki yıl tecrubeli olmak.
(5) Okutman kadrosuna başvuru icin aranacak ozel şartlar şunlardır:
a) Yabancı dil okutmanları haric olmak uzere lisans duzeyinde eğitim yapılan birimlerde (rektorluğe bağlı bolumler dahil) atanacak okutman adaylarında en az yuksek lisans mezunu olmak,
b) Yabancı dil okutmanı başvurularında Olcme, Secme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından (YDS) en az 80 puan veya eşdeğerliği Olcme, Secme ve Yerleştirme Merkezince kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puana sahip olmak.
(6) Uzman ve Eğitim-Oğretim Planlamacısı kadrosuna başvuru icin aranacak ozel şartlar şunlardır:
a) En az lisans mezunu olmak,
b) Belgelendirmek kaydıyla alanlarında en az iki yıl tecrubeli olmak.
(7) Cevirici kadrosuna başvuru icin aranacak ozel şartlar şunlardır:
a) En az lisans mezunu olmak,
b) Olcme, Secme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından (YDS) en az bir dilde 80 puan veya eşdeğerliği Olcme, Secme ve Yerleştirme Merkezince kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan almış olmak,
c) Belgelendirmek kaydıyla alanlarında en az iki yıl tecrubeli olmak."
ADAY BAŞVURULARININ NASIL ALINACAĞI DUZENLENDİ
MADDE 5Aynı Yonetmeliğin 8 inci maddesinde yer alan "gunleri" ibaresi "gunler ile internet adreslerini" şeklinde ve aynı fıkranın son cumlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı fıkraya aşağıdaki cumle eklenmiştir.
"Adayların başvuruları, şahsen veya posta yoluyla ilanda belirtilen adrese ya da ilanda belirtildiği takdirde internet erişimi uzerinden yapılır."
"Postadaki gecikmeler ve ilanda belirtilen sureler icinde yapılmayan başvurular dikkate alınmaz."
10 KATI ADAY YAZILI SINAVA ALINACAK. BU RAKAM DAHA ONCE 4 KATIYDI
MADDE 6Aynı Yonetmeliğin 10 uncu maddesinde yer alan "dort" ibareleri "on" olarak değiştirilmiştir.
YABANCI DİL OKUTMANLARI VE CEVİRİCİLERE UYGULANACAK SOZLU'DE 60 PUAN ŞARTI
MADDE 7Aynı Yonetmeliğin 11 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"MADDE 11(1) Giriş sınavı bu Yonetmelikte belirtilen juri tarafından ilan edilen alanla ilgili bilgi duzeyini olcecek şekilde yazılı olarak yapılır.
(2) Ancak yabancı dil okutmanları ve ceviricilerde adayların mesleki ifade ve bilgi becerisi ile anlatım yeteneğini olcecek şekilde sadece sozlu sınav yapılır.
(3) Sınav jurisi yazılı ve sozlu sınavın nesnel, olculebilir ve denetlenebilir olmasını sağlar. Raportor olarak belirlenen uye, sınavların soru ve cevaplarını tutanak altına alır.
(4) Sozlu sınav sonucu 60 puanın altında olanlar değerlendirme aşamasına gecemezler."
MERKEZİ SINAVDAN MUAF TUTULACAKLAR İCİN, ALES'TE SON 3 YILIN PUANINA BAKILACAK
MADDE 8Aynı Yonetmeliğin 12 nci maddesinde yer alan "iki" ibareleri "uc" olarak değiştirilmiştir.
TEKNİK DUZENLEME
MADDE 9Aynı Yonetmeliğin 14 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan "atanacaklar, bu yonetmelik yururluğe girdiği tarihte" ibaresi "atanacak oğretim gorevlileri," şeklinde, "Projesi" ibaresi "Programı" şeklinde, "kontenjanlarına" ibaresi "kadrolarına" şeklinde değiştirilmiş ve aynı fıkrada yer alan "ile meslek yuksekokullarının" ibaresinden sonra gelmek uzere "yabancı dil okutmanı haric" ibaresi eklenmiştir.
2010 YILINDAKİ OYP GECİCİ DUZENLEME MADDESİ KALDIRILDI
MADDE 10Aynı Yonetmeliğin gecici 2 nci maddesi yururlukten kaldırılmıştır.
MADDE 11Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
MADDE 12Bu Yonetmelik hukumlerini Yuksekoğretim Kurulu Başkanı yurutur.