Emniyet Genel Mudurluğu, Disiplin Tuzuğu hukumlerine dayanarak, trafik kazasına karışan personeline disiplin cezası veriyor. Trafik kazasına karışan polis memurlarının yoğun serzenişi bulunuyor.
memurlar.net forumunda yer alan serzenişlerden bir kacı şu şekilde:
- arkadaşlar bende ekip otosuy ile ters şeritten giden hırsızın peşine duştum sağolsun vatandaşın biri geldi bana carptı ters şeritten gittiğim icin suc benim ama hırsız kovalıyordum beni haber merkezi sevk etti haber merkezinden ihbar tutanaklarınıda aldım arabayı yaptırdım cebimden bende bekliyorum daha ifadeye cağırmadılar bakalım nolcak
- 2012 ocak ayında cok karlı ve gozgozu gormeyen bir havada ekip arabası ile kaza yaptım madde 6 ya gore işlem yapıldı ve kusurlu bulundum.ve aracımızın kaskosu olmadığı icin kendi cebimden yaptırıp aracın orjinalligini aldım.soruşturmadada bunu bunu belirttim.Dun soruşturma belli olmuş ve mukuayyit ve komiseri ceza istememesine rağmen İL DİSİPLİN KURULU sicilim temiz olduğunan alt ceza olarak EMNİYET ORGUTU DİSİPLİN TUZUĞUNUN madde 4 ununun 1 .fıkrası gereği gorev sırasında veya dışında yasaklanan tututum ve davranışlara sokarak alt ceza UYARI CEZASINI VERMİŞ...
- degerli meslektaslarim.bende kinama cezasi aldim.iki kez idare mah basvurdum ama bos ikiside kabul edilmedi cezayi afiyetle yedik ama danistaya basvuracam.hirsizlik yapmadik yuz kizartici.. bir is yapmadik ama anonsa giderken yaptigim kaza sonucu cezayi yedik.ben hakkimi helal etmiyorum. mudurler yesin biz ceza odeyelim adamlar oto tamir dukkani aciyor dolayli yoldan araclari zorunlu orda yaptirsinlar.... nasil yapildigi malum onlari arastirmazlar bizlen ugrasirlar ben hakkimi helal etmiyorum cok moralim bozuldu anlatamam.
DEĞERLENDİRME
Emniyet Orgutu Disiplin Tuzuğunun 6. maddesinin B/6 fıkrası şu şekildedir:
"Teslim aldığı her ceşit motorlu arac, makina, cihaz ve techizatta kusuru ile hasara sebep olmak."
Tuzuğe, 1998 yılında eklenen "ek 5. madde" ise şu şekildedir:
"Devlet malı aracla ya da gorevliyken trafik kazası sonucu kusuruyla yaralamaya sebebiyet veren memura aylıktan kesme cezasının ust sınırı, olume sebebiyet veren memura 10 ay kısa sureli durdurma cezası verilir. Ancak, olayın şekline ya da kusurun derecesine gore; aylıktan kesme cezası gerektiren halde 4 ay kısa sureli durdurma cezası, 10 ay kısa sureli durdurma cezası gerektiren halde ise 12 ay uzun sureli durdurma cezası da verilebilir."
Bu hukumlerde acık olarak "kusur" denilmiştir. Ancak bu kusurun "taksir" mi yoksa "kasıt" mı icermesi gerektiği yonunde bir belirleme, 6-B/6 bendinde yer almamaktadır. İdare mahkemeleri genel olarak, olayın bu detayına girerek karar verebilmektedir. Elimizde bulunan bir idare mahkemesi kararında(1. sayfa, 2. sayfa), olayda kasıt olmadığı icin verilen disiplin cezası iptal edilmiştir. Ancak, bu kararın Danıştay'da onanıp onanmadığını bilmiyoruz.
Diğer taraftan, edip otusuyla kazaya karışan polis memuruna, bazen disiplin cezasının yanı sıra aracta oluşan kazadan dolayı tamir masrafları da odettirilmektedir. Memurlar.net forumunda yer alan bilgilerde, 2013 yılında Emniyet Genel Mudurluğunun taşraya gonderdiği bir genelgede, polis memuru kusurlu değilse kaza masrafının memura odettirilmemesi gerektiği belirtilmiştir. Ancak bu genelgenin aslına ulaşamadık.
Ozetle asli kusurlu olarak ekip otosuyla trafik kazasına karışan bir polis memuru yapılan idari disiplin soruşturmasında hem disiplin cezası alabilmekte hem de tamir masraflarını odemekle karşı karşıya gelebilmektedir.
İLGİLİ FORUM BAŞLIKLARI:
KAPAT [X]
2009- Trafik kazasına verilen disiplin cezasının iptali ile ilgili idare mahkemesi kararı olan varmı?
2013- Tek taraflı trafik kazası , emsal karar
2013- Ekip otosuyla trafik kazası ve kınama cezası
2012- Ekip arabası ile yaptığım kazadan uyarı cezası aldım