Gecen haftaki yazımızda unvanı, derecesi ve kademesi aynı olan iki memurun maaşı arasında 124 TL'lik fark olabileceğini ifade etmiştik. Bu gunku yazımızda ise unvanlar arttıkca maaş farkının daha fazla olabileceğini gostereceğiz.
5510 sayılı Kanunun yururluğe girmesinden sonra emekli maaş hesabı ve emekli kesintilerine esas kazanclarda koklu değişiklikler olmuştur. 5434 sayılı Kanuna gore emekli kesintisine tabi olmayan bazı odemelerden 5510 sayılı Kanuna gore emekli kesintisi yapılmaktadır.
Bu kesintilerden en onemli kalemler ise ozel hizmet tazminatı ile makam ve temsil tazminatlarıdır. İşte bu değişiklik, her şeyi aynı olan ama tabi oldukları kanunlar farklı olan iki memur arasındaki maaş farklılığının temel sebebidir.
İsterseniz ornek uzerinden konuyu acıklayalım. Her iki memur da Musteşar olsun. Ancak, birisi 5510 sayılı Kanun'a tabi olarak goreve başlamıştır, diğeri ise 5434 sayılı Kanun'a gore işe başlamıştır. Bu vesileyle Musteşarların maaşlarını da acıklamış olalım.
5434 sayılı Kanun'a tabi olarak gorev yapan Musteşarlar 8.043 TL net maaş alırken, 5510 sayılı Kanun'a tabi olarak gorev yapan Musteşarlar ise 7.714 TL net maaş almaktadırlar. İki musteşarın maaşı arasında ise 329 TL'lik maaş farkı oluşmaktadır. Bu farkın temel sebebi ise brut maaştan yapılan emekli kesintilerinin farklı olmasıdır. Oyucularımızdan zenginin maaşı zuğurtun cenesini yorarmış diyenler de cıkacaktır ama varsın olsun. Kime nasip kime kısmet.
Mehil muddeti sonrasında eski kadroma donebilir miyim?
SGK Denetmen Yardımcısı olarak calışmaktayken Maliye Uzman Yardımcılığını kazandım ve 16 Nisanda Denetmenlik gorevinden ayrıldım ve şuanda mehil suresini kullanıyorum. Mehil surem 1 Mayıs'ta dolacak. Bazı kişisel nedenlerimden dolayı eski kurumumda kalmak istiyorum. Mehil suresi dolmadan eski gorevime geri donebilir miyim? Bu arada gecirmiş olduğum sureleri yıllık iznimden duşulebilir mi? Sizce nasıl bir yol izlemeliyim.
657 sayılı Kanunun 62 ve 63 uncu maddelerinde yer değiştirmelerde nasıl bir surec izleneceği ile aynı Kanunun 169 uncu maddesinde bunlara nasıl aylık odeneceği acıkca belirtilmiştir. Bu cercevede eski kurumunuzdan ayrılmakla bu kurumla ilişiğiniz kesilmiş olup, bu kuruma tekrar donuşunuz mumkun değildir. Ayrıca mehil muddetini de kullandığınız anlaşılmaktadır. Şuan yapmanız gereken tek şey yeni kurumunuza başlamaktır. Maalesef bize gore başka seceneğiniz bulunmamaktadır. Farklı bir işlem yaparsanız mustafi duruma duşebilirsiniz.
Kleptomani hastası memurun hırsızlık yapmasının sonucları
Ben PTT'de, 399 sayılı KHK'ye tabi sozleşmeli personel olarak gorev yapmaktayım. Kleptomani hastası olduğum icin hırsızlık sucundan dolayı yargılandım ve TCK'nun 32/1 maddesine gore cezai ehliyetimin tam olmadığına karar verildi, 6 ay 28 gun ceza aldım ve hukmun acıklanmasının geriye bırakılmasına karar verildi. İdarede hakkımda soruşturma actı ve 657 sayılı Yasanın 125/E-g maddesi ve 399 sayılı KHK 45/b maddesi ile hizmet sozleşmesinin 11/b maddesi gereğince memurluktan cıkarılmama ve sozleşmenin feshine karar verildi. Ne yapabilirim?
Ahmet Unlu'nun yazısının devamını okumak icin tıklayınız.