TaÅeron ve madenlerde çalıÅanlara yönelik olarak düzenlemeler içeren 'İŠKanunu İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde DeÄiÅiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı', TBMM BaÅkanlıÄı'na sunuldu. Her Torba Kanun Tasarısında memurlar acaba bizlere de bir Åeyler var mı diye düÅünmeden edemez. Bugünkü yazımızda 61 maddeden oluÅan kanun tasarısında personele yönelik konuları açıklamaya çalıÅacaÄÄ& #177;z.
SGK'da 15 bin TL ücretle personel istihdam edilebilecek
Tasarısının 31 inci maddesiyle Sosyal Güvenlik Kurumu BaÅkanlıÄınÄ ;±n Genel SaÄlık Sigortası Genel MüdürlÃ¼Ä 95;¼ bünyesinde yirmi kiÅiyi geçmemek üzere uzman personel istihdam edilebilecek ve sözleÅmeli personele 15.029 TL ile 11.372 TL arasında brüt ücret ödenebilecektir.
Bu kapsamda sözleÅmeli olarak istihdam edilecek personelin statüsü ise, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel SaÄlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı olacaktır.
Yine bu Åekilde çalıÅtır 96;±lacak olanlardan SGK tarafından belirlenecek en fazla on kiÅiye ödenecek ücret, 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (B) fıkrasına göre istihdam edilenlerin sözleÅme ücreti tavanının dört katını, geri kalanlar için ise üç katını geçemez ve bunlara bu fıkrada belirtilen ücret dıÅında herhangi bir ödeme yapılamayacak. SözleÅmeli personele ödenecek tavan ücretinin 2014 yılı için 3.757,34 TL olduÄu dikkate alındıÄınd a bu ücretin en fazla 4 katını alabilecek 10 kiÅiye 3.757,34 * 4 = 15.029 TL brüt ödenirken geri kalan 10 kiÅiye ise 3.757,34*3 = 11.272 TL brüt ücret ödenecektir.
Bu kapsamda istihdam edilecek personel, SGK tarafından yürütülen özel bilgi ve ihtisas gerektiren projeler kapsamında görevlendirilir ve bu Åekilde sözleÅmeli personel istihdam edilen projelerin süresi en fazla üç yıldır. Bu kapsamda çalıÅtır 96;±lan bir kiÅi aralıksız olarak en fazla bir proje süresince görevlendirilebilir ve farklı projelerde de olsa üç yıldan daha uzun süre istihdam edilemez.
SGK'ya özel EÄitim, AraÅtırma ve GeliÅtirme Merkezi BaÅkanı ve Yardımcısı geliyor
Kamu kurum ve kuruluÅlarında daire baÅkan yardımcısı kadrosu bulunmamaktadır. Meclise sevk edilen tasarı ile 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanununda yapılan deÄiÅiklikle Bakan tarafından atanılacak EÄitim, AraÅtırma ve GeliÅtirme Merkezi BaÅkanı ve iki adet EÄitim, AraÅtırma ve GeliÅtirme Merkezi BaÅkan Yardımcısı kadrosu oluÅturulmaktadır.
SGK İnsan Kaynakları Daire BaÅkanlıÄı tarafından yürütülmekte olan Kurum personelinin eÄitim planını hazırlamak, uygulamak ve deÄerlendirme görevi yeni kurulan daire baÅkanlıÄına devredilmektedir.
Bu daire baÅkanının makam ve görev tazminatı diÄer kamu kurumlarında görev yapan daire baÅkanlarından farklıdır. Yani diÄer kamu kurumlarındaki daire baÅkanları 2000 gösterge üzerinden makam tazminatı ve 8000 gösterge üzerinden görev tazminatı alırken SGK'da görev yapanlar 3000 gösterge üzerinden makam tazminatı ve 9000 gösterge üzerinden de görev tazminatı almaktadırlar. Ancak, aldıkları maaÅ diÄer daire baÅkanlarıyla aynıdır.
EÄitim, AraÅtırma ve GeliÅtirme Merkezi BaÅkan YardımcısınÄ ±n ek göstergesi Sosyal Güvenlik İl Müdürleriyle aynı düzeyde düzenlenmiÅtir. Ancak, bunlar için makam tazminatı düzenlenmemiÅtir.
SGK'daki komisyonlarda görev yapanlara 500 TL ödeme yapılacak
5510 sayılı Kanunun 63 üncü maddesinde belirtilen komisyonlara iÅtirak edenler ile bilimsel ve akademik nitelikleri dikkate alınarak Kurum tarafından bilimsel nitelikli komisyonlarda veya tıbbi inceleme, tıbbi deÄerlendirme, tıbbi uygunluk onayı verme gibi iÅ ve iÅlemlerle ilgili yürütülen çalıÅmalarda; üniversitelerden görevlendirilen öÄretim üyelerine, kamu ve özel saÄlık kurum ve kuruluÅlarından görevlendirilen tabip, diÅ tabibi ve eczacılara (6.500) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarı geçmemek üzere ödeme yapılacaktır.
6.500 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutar ise 6500* 0,076998 = 500 TL'dir.
KAPAT [X]
Kamu Düzeni ve GüvenliÄi MüsteÅarlıÄÄ ;±na beÅ müÅavir kadrosu
Kamu Düzeni ve GüvenliÄi MüsteÅarlıÄÄ ;±nın TeÅkilat ve Görevleri Hakkında Kanununda yapılan deÄiÅiklikle bu MüsteÅarlıkta sayısı beÅi geçmemek üzere MüsteÅarlık MüÅaviri çalıÅtır 96;±lmasına imkan saÄlanmıÅtır. Ayrıca, bu MüsteÅarlıÄa 5 adet MüsteÅarlık MüÅaviri kadrosu ihdas edilmiÅtir. 375 sayılı KHK hükümleri çerçevesinde MüsteÅarlık MüÅavirlerinin maaÅları Bakanlık MüÅavirleriyle aynı düzeydedir.
İŠve meslek danıÅmanlarınÄ 77;n özel hizmet tazminatı düzeltiliyor
Ahmet Ãnlü'nün yazısının devamını okumak için tıklayınız.