Polis amirliğine alımı duzenleyen yonetmelik 16 Temmuz 2015 tarihi itibariyle yururluğe girdi.
3201 sayılı Kanunun 55. maddesinin ilk fıkrasında polis amirleri, rutbe sırasıyla, şu şekilde sıralanmıştır:
"Komiser Yardımcısı, Komiser, Başkomiser, Emniyet Amiri, Dorduncu Sınıf Emniyet Muduru, Ucuncu Sınıf Emniyet Muduru, İkinci Sınıf Emniyet Muduru, Birinci Sınıf Emniyet Muduru ve Sınıf Ustu Emniyet Mudurudur."
Polis amirliğinin ilk rutbesi olan komiser yardımcılığına giriş ise aynı maddede şu şekilde duzenlenmiştir:
"İhtiyac halinde meslekte fiilen iki yılını dolduran ve kırk beş yaşından gun almamış lisans mezunu polis memurları, başpolis memurları ve kıdemli başpolis memurları arasında yapılacak yazılı ve sozlu sınavda başarılı olanlardan, Polis Akademisi Başkanlığınca duzenlenecek ilk derece amirlik eğitimini başarıyla bitirenler komiser yardımcılığı rutbesine atanır. Adaylarda aranacak diğer nitelikler, sınavlara ve ilk derece amirlik eğitimine ilişkin usul ve esaslar yonetmelikle duzenlenir."
İşte Kanunun verdiği bu yetkiye dayanılarak, Polis Akademisi Başkanlığı Polis Amirleri Eğitimi Merkezi Giriş ve Eğitim-Oğretim Yonetmeliği, 16 Temmuz 2015 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Tıklayınız
KOMİSER YARDIMCILIĞI İCİN OĞRENCİ KAYNAKLARI
Yonetmeliğe gore, komiser yardımcılığına uc kaynak bulunmaktadır. Bunlar şu şekildedir:
"a) Meslekte fiilen iki yılını dolduran ve kırkbeş yaşından gun almamış lisans mezunu polis memurları, başpolis memurları ve kıdemli başpolis memurları.
b) Emniyet mensubu olmayan lisans mezunları veya bunlara denkliği Yuksekoğretim Kurulu tarafından kabul edilen yurtdışındaki yuksekoğretim kurumlarından mezun olanlar.
c) İlgili devletlerle yapılacak ikili anlaşmalara bağlı olarak alınacak yabancı uyruklu oğrenciler."
EMNİYET MENSUNU ADAYLAR İCİN ARANAN ŞARTLAR
1) En az dort yıllık lisans seviyesindeki bir yuksekoğretim programından veya bunlara denkliği Yuksekoğretim Kurulu tarafından kabul edilen yurtdışındaki yuksekoğretim kurumlarından mezun olmak,
2) Başvuru tarihi itibarıyla meslekte fiilen iki yılını doldurmuş olmak,
KAPAT [X]
3) Sınavın yapıldığı yılın 31 Aralık tarihi itibari ile kırkbeş yaşından gun almamış olmak,
4) Son iki performans değerlendirme puanı iyi veya cok iyi olmak,
5) Son iki yıl icinde kısa sureli durdurma cezası ve meslek yaşantısı icerisinde uzun sureli durdurma cezası almamış olmak,
6) Haklarında meslekten veya memuriyetten cıkarma cezasını gerektirecek suclardan dolayı adli veya idari soruşturma yapılıyor olmamak.
EMNİYET MENSUBU OLMAYAN ADAYLAR İCİN ARANAN ŞARTLAR
1) Turkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
2) Lisans mezunu veya denkliği Yuksekoğretim Kurulu tarafından kabul edilen yurtdışındaki yuksekoğretim kurumlarından mezun olmak,
3) KPSS'de Bakanlıkca belirlenecek puan turunden taban puan veya uzerinde puan almış olmak, Emniyet Teşkilatı personeli şehit veya vazife malulu eş veya cocukları icin sınav icin belirlenen taban puanın en az % 90'ını almış olmak,
4) 18 yaşını tamamladıktan sonra yaptırılan yaş duzeltmelerinde, duzeltmeden onceki yaş dikkate alınmak şartıyla, sınavın yapıldığı yılın 31 Aralık tarihi itibariyle erkek ve kadın adaylar icin otuz yaşından gun almamış olmak,
5) Silah taşımaya veya silahlı gorev yapmaya hukuki bir engeli bulunmamak,
6) Sağlık Yonetmeliğinde belirtilen şartları taşımak,
7) Adayın kendisinin ve evli ise eşinin; genelev, birleşme yeri, randevuevi, tek başına fuhuş yapılan konut ve benzeri yerlerde calışmış veya aracılık ve bekleyicilik fiillerinde bulunmamış olmak, genel ahlak ve edebe aykırı mahiyette her turlu yazılı, sesli ve goruntulu eserleri, kaydedildiği materyale bakılmaksızın uretmek ve satmaktan veya kumar, uyuşturucu veya uyarıcı madde nedeniyle, hakkında herhangi bir adli veya idari soruşturma veya kovuşturma devam ediyor olmamak, bunlardan dolayı idari yaptırım uygulanmamak veya bu işler nedeniyle hukum giymemiş olmak,
8) 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Turk Ceza Kanununun 53 uncu maddesinde belirtilen sureler gecmiş olsa bile, adayın kendisinin ve evli ise eşinin; kasten işlenen bir suctan dolayı hukmun acıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiş olsa dahi bir yıl veya daha fazla sureyle hapis cezasına mahkum olmamak, affa uğramış veya hukmun acıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiş olsa bile devletin guvenliğine karşı suclar, Anayasal duzene ve bu duzenin işleyişine karşı suclar, zimmet, irtikap, ruşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, guveni kotuye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suctan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, kacakcılık veya cinsel dokunulmazlığa karşı suclardan dolayı mahkum olmamak veya bu suclardan dolayı devam etmekte olan bir soruşturma veya kovuşturma bulunmamak veya kovuşturması uzlaşma ile neticelenmemiş olmak,
9) Alkol, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanımı nedeniyle tedavi gormuş veya goruyor olmamak,
10) Kamu haklarını kullanmaktan yoksun bırakılmış olmamak,
11) Sağlık Yonetmeliği hukumleri haric, herhangi bir nedenle polis eğitim kurumlarından cıkarılmış olmamak,
12) Teror orgutleri ile bu orgutlerin legal veya illegal uzantılarının eylemlerine, toplantılarına, yuruyuş ve mitinglerine karışmamış, desteklememiş, katılmamış olmak,
13) Başvuru tarihinde herhangi bir siyasi partiye veya siyasi partilerin yan kuruluşlarına uye bulunmamak,
14) Guvenlik soruşturması ve arşiv araştırması olumlu olmak.
EMNİYET MENSUBU ADAYLAR İCİN YAZILI SINAV YAPILACAK.
Emniyet mensubu adaylar icin fiziki yeterlilik ve mulakat sınavından once ayrıca coktan secmeli yazılı test sınavı yapılır.
SINAV KONULARI ŞU ŞEKİLDE BELİRLENDİ
Yazılı sınav, test şeklinde yapılır. Sınavda adaylara beş şıklı, coktan secmeli, yuz soru sorulur.
Yapılacak sınavda sorulacak soruların konuları ve oranları aşağıda belirtilmiştir:
a) Polis meslek mevzuatı %30,
b) Ceza muhakemesi hukuku %10,
c) Ceza hukuku %10,
c) Anayasa hukuku %10,
d) İdare hukuku %10,
e) Ataturk ilkeleri ve inkılap tarihi %10,
f) İnsan hakları %10,
g) Genel kultur %10.
FİZİKİ YETERLİK VE MULAKAT SINAVI
Hem emniyet mensubu olan adaylar hem de emniyet mensubu olmayan adaylar icin fiziki yeterlik sınavı ve mulakat yapılacaktır. Fiziki yeterlik sınavından başarılı olmayan mulakata giremeyecektir.
BAŞARI PUANI
Emniyet Mensubu olan adaylar icin, yazılı sınav puanının %30'u, fiziki yeterlilik sınavı puanın %30'u ve mulakat sınavı puanının %40'ının toplamıdır.
Emniyet mensubu olmayan adaylar icin; KPSS puanının %30'u, fiziki yeterlilik sınavı puanın %30'u ve mulakat sınavı puanının %40'ının toplamıdır.
EMNİYET DIŞINDAN KOMİSER YARDIMCILIĞINA OĞRENCİ ALIMI 2020 YILINA KADAR SURECEK
Yonetmeliğe eklenen gecici madde şu şekildedir:
"...Emniyet mensubu olmayan lisans mezunları PAEM'e 1/1/2020 tarihine kadar kabul edilebilir."