ORDU'nun Mesudiye İlcesi'ndeki Cavdar Karakolu'nda gorev yapan Turkiye'nin ilk ve tek kadın karakol komutanı Jandarma Astsubay Ustcavuş Şenay Haydar'ın Bingol'e tayini cıktı. Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, kadına şiddeti onleme konusunda calışmalar yapan Şenay komutanın Bingol'de daha cok başarıya imza atacağına inandığını soyledi. Erzurum'un Tekman İlcesi Kaymakamı olarak şu an gorev yapan Lutfullah Un, iki yıl once Ordu'nun Mesudiye İlce Kaymakamı iken 'Kadına Karşı Şiddet ve Cocuk İstismarcılığının Onlenmesi' projesi hazırlayarak koordinatorluğune gecen ay Bingol'e tayini cıkan Turkiye'nin ilk ve tek kadın karakol komutanı olan Mesudiye Cavdar Karakol Komutanı Jandarma Astsubay Ustcavuş Şenay Haydar'ı atadı.
57 mahallesi olan ilcedeki 4 jandarma karakolundan biri olan, kendisi gibi astsubayla evli 1 cocuk annesi Şenay Haydar, Lutfullah Un'un hakim olan eşi Filare Şahin Un ile birlikte kapı kapı dolaşarak kadına şiddeti bitirmek icin buyuk caba harcadı. Calışmaları ilce halkından da buyuk destek goren Astsubay Haydar, proje oncesinde 1 yılda 12 kadına yonelik şiddet olayının meydana geldiği ilcede son bir bucuk yılda şiddeti sıfırladı. İlceye huzur getiren Astsubay Şenay Haydar, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sivil Toplum Orgutleri tarafından da desteklenerek projesi ornek alınıp ulke geneline yayıldı. İki yıl gorev yaptığı Mesudiye İlcesi'ndeki başarılı calışmalarından dolayı Mesudiye Belediye Meclisi kararıyla Astsubay Haydar'a 'Fahri Hemşehrilik Beratı' verildi.
KADINA YONELİK ŞİDDETTE ŞİKAYET OLMADI
Şenay Haydar komutanın Mesudiye'de gorev yaptığı sure boyunca bir ilki gercekleştirdiğini, kadına şiddeti sıfırladığını belirten Vali İrfan Balkanlıoğlu, "Bunu yaparken de kendisinin onlardan biri olması, hemcinsleriyle yakın iletişim kurması, ailelerin icine girebilmesi işini cok kolaylaştırdı. İnsanları ceza tehdidiyle değil de eğitimle, sorunlarla bire bir ilgilenmekle daha başarılı neticeler alınabileceğini ispatlamış oldu. Kendisinin hem jandarma aynı zamanda kadın oluşu kadınlarla rahat dertleşmesine yol actı. Boylece hanımlarına şiddet uygulayan ve uygulamak isteyen erkekler karakol komutanı kadın diye pozitif ayrım yapar duşuncesiyle, belki de biraz da cekindikleri icin komutanımız burada gorev yaptığı surece o bolgede kadına yonelik şiddette hicbir şikayet karakola veya adliyeye intikal etmedi" dedi.
''ŞENAY KOMUTAN GİTTİ BU PROJE BİTTİ DENEMEZ''
Şenay komutanın şark gorevi nedeniyle Mesudiye'den Bingol'e tayini cıktığını, kadına yonelik şiddetin onlenmesi icin burada da aynı projeyi devam ettireceğini belirten kaydeden Balkanlıoğlu, "Cocuklara tacize kadar varan bircok sorunlar yaşanabiliyor. Bolgemizde bu miktar fazla olmamakla beraber maalesef bulunuyor. Bunların dahi onlenmesine, onune gecilmesine, kalmamasına donuk cok başarılı calışmalar yaptı. Ancak Şenay komutan da suresi dolunca buradan Bingol'e tayin oldu. Benzeri ve daha başarılı projeleri, calışmaları orada da yurutur ki ben de Bingol Valiliği yapmıştım. Oranın buradan daha fazla ihtiyacı olduğuna inanıyorum. Şenay komutan gitti bu proje bitti denemez. Kadına şiddet asla tasvip edilemez. Doverek, ağzını burnunu kırarak hatta oldurerek hicbir sorun cozulemeyeceği gibi hem dışarıda hem iceride itibarımızı sarsan son derece olumsuz davranışlardır. Bunların onune gecmek icin Valilik olarak guvenlik guclerimizi, Aile Sosyal Politikalar uzmanlarımızı, Sosyal Yardımlaşma Vakıflarımızı ve Milli Eğitim camiamızı uyarmış bulunuyoruz. Bu konuda projelerimiz devam edecektir" diye konuştu.
Vali İrfan Balkanlıoğlu Mesudiye'de olduğu gibi il genelinde kadına şiddeti sıfıra indirmek icin eğitim yoluyla da ceşitli onlemler almaya gayret ettiklerini, Astsubay Şenay Haydar'ın projesini devam ettireceklerini de sozlerine ekledi. Şenay komutanıın Bingol'e tayinin cıkmasının ardından gecen hafta ilceden ayrıldığı belirtildi.