Devlet memurunun her yıl bir arsa alıp satması, 657 sayılı Kanuna uygun mudur?
1-Gerek 399/2, gerekse 657'ye gore calışan bir memur arsa, konut veya arac alıp satabilir mi?
2- Her satın aldığı konut/arsa/arac icin mal beyanı vermesi gerekir mi? Eğer mal beyanı vermesi gerekirse sure ne zaman başlar?
3-Her konut/arsa/aracı sattığında mal beyanı vermesi gerekir mi? Eğer mal beyanı vermesi gerekirse sure ne zaman başlar?
4-Konut/arsa/aracı birkac memur arkadaş ortak almayı duşunuyoruz ve aramızda guven problemi yok. Bu yuzden arsa konut/arsa/aracı bir kişinin adına alıp satmayı duşunuyoruz. Bu durumda bir sorun oluşturur mu? Mal beyanı verirken nasıl bir yol izlenmeli?
CEVAP: 657 sayılı Kanun'un ticaret ve diğer kazanc getirici faaliyetlerde bulunma yasağı başlıklı 28'nci maddesi, bu konuda muracaat edilmesi gereken ana mevzuattır.
Devlet Personel Başkanlığı'nın vermiş olduğu goruşlere gore memurların anonim şirketin esas sozleşmesinde veya limited şirketin şirket sozleşmesinde şirketi idare ve temsil edecek kişiler arasında sayılmamak ve bu şirketlerin yonetimi ile denetiminde de gorev almamak kaydıyla 657 sayılı Kanun'a tabi devlet memurunun anonim veya limited şirket ortağı olmasında yasal acıdan bir sakınca yoktur. Yapacağınız faaliyeti bu cercevede yaparsanız fazla sorun oluşturmaz.

Ancak, sorunuzda gecen husus acıkca ticari faaliyettir ve yapılan faaliyetin devamlı yapıldığı tespit edildiğinde Maliye Bakanlığı tarafından vergi mukellefiyeti tesis edilmektedir. Ornek ozelge icin tıklayın.
Vergi mukellefiyeti tespit edildiğinde de tacir veya esnaf sıfatını kazanırsınız ve disiplin sucu işlenmiş olur.
Burada en onemli ayrıntı, alım satım işleminin devamlı yapılıp yapılmadığıdır.