Hangi maaş kalemlerine otomatik zam gelecek? Bazı memur maaş kalemleri maaş katsayısına bağlanmıştır. Yani memur maaş katsayısı artınca, bu maaş kalemi de otomatik artmaktadır.
Bilindiği uzere, 2015 yılı toplu sozleşmesi gereğince, 1 Ocak'tan gecerli olmak uzere memur maaşları yuzde 6 oranında artacaktır. 2015 yılının ikinci yarısı icin hic enflasyon farkının oluşmadığını varsaydığımızda 2015 yılı ve 2016 yılı aylık katsayıları şu şekilde olacaktır.
2015 yılı Aralık ayı aylık gosterge katsayısı: 0,083084
1 Ocak 2016'dan itibaren aylık katsayı: 0,088069
İŞTE AYLIK KATSAYININ ARTIŞINDAN ETKİLENECEK MAAŞ KALEMLERİ
Maaş unsuru Kanun hukmu Eski (2015) Yeni (2016) Eş icin aile yardımı odeneği Bu yardım, memurun her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı calışmayan veya herhangi bir sosyal guvenlik kuruluşundan aylık almayan eşi icin 2.134 gosterge rakamının aylık katsayısı ile carpılması sonucu elde edilecek miktar uzerinden odenir. 177,3 187 Cocuk icin aile yardımı odeneği Bu yardım, memurun cocuklarından herbiri icin de 250 gosterge rakamının (72 nci ay dahil olmak uzere 0-6 yaş grubunda yer alan cocuklar icin bir kat artırımlı) aylık katsayısı ile carpılması sonucu elde edilecek miktar uzerinden odenir. 20,7 22 Toplu sozleşme ikramiyesi 375 sayılı KHK hukmu: 25/6/2001 tarihli ve 4688 sayılı Kamu Gorevlileri Sendikaları Kanunu hukumleri uyarınca kamu gorevlileri sendikalarına uye olup, aylık veya ucretinden uyelik odentisi kesilen kamu gorevlilerine ocak, nisan, temmuz ve ekim aylarında aylık veya ucretleri ile birlikte kırkbeş Turk Lirası toplu sozleşme ikramiyesi odenir. Bu madde uyarınca yapılan odeme, damga vergisi haric herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz ve ilgili mevzuatı uyarınca odenmekte olan zam, tazminat, odenek, doner sermaye payı, ikramiye, ucret ve her ne ad altında olursa olsun benzer odemelerin hesabında dikkate alınmaz.
Toplu sozleşme hukmu: Madde 26- (1) 375 sayılı Kanun Hukmunde Kararnamenin ek 4 uncu maddesinde yer alan "kırkbeş Turk Lirası" ibaresi "750 gosterge rakamının memur aylık katsayısıyla carpımı sonucu bulunacak tutarda" şeklinde uygulanır.
62,3 66 Emeklilik halinde odenen gorevden ayrılma tazminatı 375 hukmu: (A) bendi kapsamına giren personel ile 22/01/1990 tarihli ve 399 sayılı Kanun Hukmunde Kararnameye ekli (II) sayılı cetvelde yer alan personel ve kamu kurumlarında işci olarak istihdam edilenlerden; emekliliğini isteyen veya emekliye sevk olunanlara, haklarında toptan odeme hukumleri uygulananlara, emekli iken yeniden hizmete alındıktan sonra cezaen olmamak uzere gorevlerine son verilenlere, kendi kusurları olmaksızın sozleşmesi feshedilen veya hizmet surelerinin bitiminde ayrılan sozleşmeli subay, sozleşmeli astsubay, uzman erbaş ve sozleşmeli erbaş ve erler ile terhis olan yedek subaylara ve bunlardan gorevde iken olenlerin kanuni mirascılarına damga vergisi haric herhangi bir vergiye tabi tutulmaksızın (12.105) gosterge rakamının memur aylık katsayısı ile carpımı sonucu bulunacak tutarında tazminat odenir.
2015 Toplu sozleşme hukmu: Madde 10- (1) 375 sayılı Kanun Hukmunde Kararnamenin 1 inci maddesinin (D) fıkrasında yer alan (12.105) gosterge rakamı (13.558) olarak uygulanır.
1005,7 1194 Gecici koy korucularının ucreti 442 sayılı Kanun- Gecici koy korucularına hizmetin devamı suresince her ay 11.500 gosterge rakamının memur aylıklarına uygulanan aylık katsayısı ile carpımı sonucunda bulunacak miktarda ucret odenir. Bu ucret, herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın ve peşin olarak odenir. Gecici koy korucuları arasından, toplam gecici koy korucusu sayısının yuzde onunu gecmeyecek şekilde tefrik edilen korucu başlarına gecici koy korucularına odenen ucretin yuzde onu kadar ilave ucret odenir. Ay sonundan once kendi isteğiyle gorevden ayrılanlar ile disiplin hukumlerinin uygulanması sonucu gorevlerine son verilenler haric olmak kaydıyla, gorevlerine son verilen veya olen gecici koy korucuları icin onceden peşin odenmiş olan ucretin kalan gunlere isabet eden tutarı geri alınmaz.
955 1.012 Erbaş ve er harclığı 257 sayılı Kanun-
Cavuşlara 400,
Onbaşılara 350,
erlere 300 gosterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile carpımı sonucu bulunacak miktarda harclık verilir.
500 sayılı Kanun- Kuzey Kıbrıs Turk Cumhuriyetine gonderilen erbaş ve erlerden, cavuşlar icin 800, onbaşılar icin 700, erler icin 600 gosterge rakamı esas alınır ve bu gosterge rakamlarının, Devlet memurlarının aylıklarına uygulanan aylık katsayı ile carpımı sonucunda bulunacak miktar her ay odenir.
33,2
29
24,9 35,2
30,8
26,4 Muhtarlar 2018 sayılı Kanun- Koy muhtarları ile şehir ve kasaba mahalle muhtarlarına, 5.700 gosterge rakamının memur aylık katsayısı ile carpımı sonucu bulunacak miktarda aylık odenek verilir. (Değişik cumle: 21.04.20055335 S.K./9. md.) Bu gosterge rakamını, muhtarlıkların bulunduğu yerleşim biriminin idari yapısı ve nufusu gibi kriterleri ayrı ayrı veya birlikte dikkate almak suretiyle İcişleri Bakanlığının goruşu ve Maliye Bakanlığının teklifi uzerine bir katına kadar farklı olarak belirlemeye Bakanlar Kurulu yetkilidir.
16 Ocak 2014 tarihli Bakanlar Kurulu kararı- MADDE 1- 29/8/1977 tarihli ve 2108 sayılı Kanunun 1. inci maddesinde yer alan (5.700) gosterge rakamı (11.400) olarak uygulanır.
947 1003,9 65 yaş aylığı Sosyal guvenlik kuruluşlarının herhangi birisinden her ne nam altında olursa olsun bir gelir veya aylık hakkından yararlananlar ile uzun vadeli sigorta kolları acısından zorunlu olarak sigortalı olunması gereken bir işte calışanlar veya nafaka bağlanmış veya nafaka bağlanması mumkun olanlar haric olmak kaydıyla, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından muhtac olduğuna karar verilen 65 yaşını doldurmuş Turk vatandaşlarına, muhtaclık hali devam ettiği muddetce (1.620) gosterge rakamının memur aylık katsayısı ile carpımından bulunacak tutarda aylık bağlanır. 134,5 142 ---
Aylık katsayı artışından eklenen diğer maaş kalemleri ile huzur haklarına aşağıda yer verilmiştir
Akademik personele Geliştirme odeneği 2914 sayılı Kanun- Diğer yuksekoğretim kurumlarına gore sosyoekonomik acıdan daha az gelişmiş yerlerde oğretim yapan ve/veya yeterli sayıda oğretim elemanı sağlanamayan yuksekoğretim kurumları ile bunların bolumlerinde gorevli oğretim elemanlarına; almakta oldukları aylık gosterge ve ek gosterge toplamının 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu uyarınca belirlenen aylık katsayı ile carpımı sonucu bulunacak miktarın beş katına kadar geliştirme odeneği odenebilir.
Makam tazminatı 2914 sayılı Kanun- Bu Kanuna ekli Makam Tazminatı Cetvelinde yazılı kadro ve gorev unvanlarına atananlara hizalarında belirtilen gosterge rakamlarının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile carpımı sonucu bulunan miktarda Makam Tazminatı odenir. Makam Tazminatı damga vergisi haric herhangi bir vergiye tabi tutulmaz. Makam tazminatının hakedilmesinde ve odenmesinde aylıklara ilişkin hukumler uygulanır. Bu tazminattan yararlananlara ayrıca diğer kanunlarda belirtilen Yuksek Hakimlik Tazminatı ve Makam Tazminatı odenmez.
926 sayılı Kanun- Bu Kanuna ekli V sayılı makam tazminatı cetvelinde yazılı rutbe ve gorevlerde bulunanlara hizalarında gosterilen gosterge rakamlarının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile carpımı sonucu bulunan miktarda makam tazminatı odenir. Makam tazminatı damga vergisi haric herhangi bir vergiye tabi tutulmaz ve odemelerde aylıklara ilişkin hukumler uygulanır.
657 sayılı Kanun- Bu Kanuna ekli IV sayılı cetvelde unvanları yazılı gorevlerde bulunanlara hizalarında gosterilen gosterge rakamlarının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile carpımı sonucu bulunan miktarda makam tazminatı odenir. Makam tazminatı damga vergisi haric herhangi bir vergiye tabi tutulmaz ve odemelerde aylıklara ilişkin hukumler uygulanır. Bu tazminattan yararlananlara ayrıca yuksek hakimlik tazminatı odenmez.
Ek odeme 375 sayılı KHK- Aylıklarını 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile 2914 sayılı Yuksekoğretim Personel Kanununa gore almakta olan personele, 399 sayılı Kanun Hukmunde Kararnameye ekli (II) sayılı Cetvele dahil pozisyonlarda istihdam edilen sozleşmeli personele, subay, sozleşmeli subay, astsubay, sozleşmeli astsubay, sozleşmeli subay ve astsubay adayları ile uzman jandarma ve uzman erbaşlara, mali haklar kapsamında yapılan her turlu odemeler dahil almakta oldukları toplam odeme tutarı dikkate alınmak suretiyle aynı veya benzer kadro ve gorevlerde bulunan personel arasındaki ucret dengesini sağlamak amacıyla, en yuksek Devlet memuru aylığına (ek gosterge dahil), ekli (I) sayılı Cetvelde yer alan kadro ve gorev unvanlarına karşılık gelen oranların uygulanması suretiyle hesaplanan tutarda ek odeme yapılır. Gorev tazminatı 375 sayılı KHK- 17.000'den daha duşuk gostergeler uzerinden makam veya yuksek hakimlik tazminatı ongorulen kadrolara atanmış olanlara, 15.000 gosterge rakamını gecmemek uzere Bakanlar Kurulunca tespit edilecek gosterge rakamlarının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile carpımı sonucunda bulunacak miktarda gorev tazminatı odenir. Temsil tazminatı 4505 sayılı Kanun- Madde 5a) Aylıklarını 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 926 sayılı Turk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu ile 2914 sayılı Yuksek Oğretim Personel Kanununa gore makam veya yuksek hakimlik tazminatı ongorulen kadrolarda bulunanlardan Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenecek olanlara 30 000 gosterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile carpımı sonucu bulunacak miktarı gecmemek uzere temsil tazminatı odenir. Temsil tazminatı gostergelerini kadro ve gorev unvanı itibariyle farklı olarak belirlemeye Bakanlar Kurulu yetkilidir. Ek ders ucreti Yataklı tedavi kurumları, seyyar hastaneler, ağız ve diş sağlığı merkezleri, aile sağlığı merkezleri, toplum sağlığı merkezleri ve 112 acil sağlık hizmetlerinde haftalık calışma suresi dışında normal, acil veya branş nobeti tutarak, bu nobet karşılığında kurumunca izin kullanmasına musaade edilmeyen memurlar ile sozleşmeli personele, izin suretiyle karşılanamayan her bir nobet saati icin (nobet suresi kesintisiz 6 saatten az olmamak uzere), aşağıda gosterilen gosterge rakamlarının aylık katsayısı ile carpılması sonucu hesaplanacak tutarda nobet ucreti odenir. Bu ucret yoğun bakım, acil servis ve 112 acil sağlık hizmetlerinde tutulan soz konusu nobetler icin yuzde elli oranında artırımlı odenir. Ancak ayda aile sağlığı ve toplum sağlığı merkezlerinde 60 saatten, diğer yerlerde ve hicbir şekilde 130 saatten fazlası icin odeme yapılmaz. Bu ucret damga vergisi haric herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz.
Bu Kanunun 89 uncu maddesine gore kendilerine ders gorevi verilenlere, ders saati başına gunduz oğretimi icin 140, orgun ve yaygın eğitim kurumlarında yarıyıl ve yaz tatillerinde, cumartesi ve pazar gunleri ile saat 18.00'den sonra başlayan oğretim faaliyetleri icin 150 gosterge rakamının bu Kanuna gore belirlenen aylık katsayısı ile carpımından oluşan miktar uzerinden ek ders ucreti odenir.
Bu madde hukmu, universitelerin yataklı tedavi kurumlarında calışan ve 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun 50 nci maddesinin (e) bendi kapsamında bulunanlar ile yataklı tedavi kurumlarında calışan ve 11/4/1928 tarihli ve 1219 sayılı Kanunun ek 14 uncu maddesinin dorduncu fıkrası kapsamında bulunanlar hakkında da uygulanır.
İcap nobeti tutan ve bu nobet karşılığında kurumunca izin kullanmasına musaade edilmeyen memurlar ile sozleşmeli personele, izin suretiyle karşılanamayan her bir icap nobeti saati icin, icap nobeti suresi kesintisiz 12 saatten az olmamak uzere, yukarıda nobet ucreti icin belirlenen ucretin yuzde 40'ı tutarında icap nobet ucreti odenir. Bu şekilde ucretlendirilebilecek toplam icap nobeti suresi aylık 120 saati gecemez.
Yabancı dil tazminatı 375 sayılı KHK- Aylıklarını 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 926 sayılı Turk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu, 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanunu, 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu ve 2914 sayılı Yuksekoğretim Personel Kanunu hukumlerine gore almakta olan personelden, (kadro karşılık gosterilmek suretiyle sozleşmeli olarak calışan personel dahil), Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığınca muştereken belirlenen dillerden yine bu iki kurum tarafından tespit olunan esas ve usuller cercevesinde yapılan yabancı dil seviye tespiti sonunda her bir dil icin (A) duzeyinde başarılı olanlara 1500, (B) duzeyinde başarılı olanlara 600, (C) duzeyinde başarılı olanlara 300 gosterge rakamının memur aylık katsayısı ile carpımı sonucu bulunan tutarı gecmemek uzere Maliye Bakanlığının teklifi ve Başbakan onayı ile belirlenecek miktarlarda aylık yabancı dil tazminatı odenebilir.
Bu Kanundaki gosterge rakamları Başbakan onayıyla ayrıca belirlenmiştir. Tıklayınız.
Nobet ucreti Eğitim gorevlisi, başasistan, uzman tabibe 150; tabip, tıpta uzmanlık mevzuatında belirtilen dallarda, bu mevzuat hukumlerine gore uzmanlık belgesi alan tabip dışı personel, aynı dallarda doktora belgesi alanlara 135; diş tabibi ve eczacılara 120; mesleki yuksekoğrenim gormuş sağlık personeline 90; lise dengi mesleki oğrenim gormuş sağlık personeline 75;diğer personele 55 gosterge ralamının memur aylık katsayısı ile carpımı sonucu bulunacak tutarındanobet ucreti odenir. Ucret ve tazminat gostergeleri 375 sayılı KHK'ye ekli (II) ve (III) sayılı Cetvellerde yer alan ucret gostergesi Madde 21- (1) 375 sayılı Kanun Hukmunde Kararnameye ekli II ve III sayılı Cetvellerde yer alan ucret gostergeleri "2.280" rakamının eklenmesi suretiyle uygulanır.
Avukatların vekalet ucreti 659 sayılı KHK hukmu: b) Odenecek vekalet ucretinin yıllık tutarı; hukuk birimi amiri, hukuk muşaviri, muhakemat muduru, avukatlar icin (10.000) gosterge (...)(**) rakamının, memur aylıklarına uygulanan katsayı ile carpımı sonucu bulunacak aylık brut tutarının oniki katını gecemez.
2016 toplu sozleşme hukmu: Madde 22- (1) 659 sayılı Kanun Hukmunde Kararnamenin 14 uncu maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendinde ongorulen "10.000" gosterge rakamı "15.000" olarak uygulanır
Akademik personelin ek ders ucreti Profesor icin 300, docent icin 250, yardımcı docent icin 200 ve oğretim gorevlisi ve okutman icin 160 gosterge rakamının memur aylık katsayısı ile carpımı sonucunda bulunacak miktarda ek ders ucreti odenir. Başbakanlık Musteşarının maaşı "Bu şekilde istihdam edilen Musteşara 56.400 gosterge rakamının memur aylık katsayısı ile carpımı sonucu bulunacak tutarda aylık ucret odenir. Ocak, Nisan, Haziran, Temmuz, Ekim ve Aralık aylarında birer aylık ucreti tutarında ikramiye verilir. Yapılacak diğer odemeler ile bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Bakanlar Kurulunca tespit edilir." Milli Savunma Bakanlığında doner sermaye işleri yurutecek personele ek gorev ucreti 3225 sayılı Kanun- Madde 14Doner sermaye işlerini yurutmek icin tertiplenecek kadrolara ait hizmetler, Kurum gorevlilerine Milli Savunma Bakanlığı ve Kuvvet Komutanlıklarındaki subay ve astsubaylarla 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi personele ek gorev olarak verildiği takdirde, doner sermaye gelirlerinden odenmek uzere kendilerine her yıl Butce Kanunlarında gosterilen maaşlara ait katsayının, taban olarak belirlenen 2000, tavan olarak belirlenen 4000 rakamı ile carpılmasından elde edilecek tutar arasında, Milli Savunma Bakanlığı Doner Sermaye Yonetim Kurulunca belirlenecek miktarda ek gorev ucreti odenebilir. (*) İdare memuru oğrencisine verilecek harclık 4769 sayılı Kanun- Madde 10Eğitim merkezlerinde hizmet oncesi eğitime, cezaevlerinin ihtiyacına gore ve Adalet Bakanlığınca belirlenecek sayıda Devlet Memurluğu Sınavında başarılı olan adaylar arasından idare memurluğu oğrenciliği icin Adalet Bakanlığınca, infaz ve koruma memurluğu icin adli yargı adalet komisyonlarınca yapılacak sozlu sınav ve mulakatta başarılı olanlar alınır. Adaylara eğitim suresince (3000) gosterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile carpımı sonucu bulunacak miktarda aylık harclık odenir. Bu harclıklardan damga vergisi haric, herhangi bir kesinti yapılmaz.
OSYM Yonetim Kurulu uyelerine huzur hakkı Yonetim Kurulu uyelerine, ayda ikiden fazla olmamak uzere, her bir toplantı icin (3.000) gosterge rakamının memur aylık katsayısı ile carpımı sonucunda bulunacak miktarda huzur hakkı odenir. Mesleki Yeterlik Kurumunda yonetim kurulu toplantıları icin huzur hakkı Yonetim Kurulu Başkan ve uyelerine, ayda dortten fazla olmamak uzere her bir toplantı icin uhdesinde kamu gorevi bulunanlara (2000) gosterge rakamının, uhdesinde kamu gorevi bulunmayanlara ise (3000) gosterge rakamının memur aylık katsayısı ile carpımı sonucunda bulunacak miktarda huzur hakkı odenir. SGK'daki Sosyal Sigorta Yuksek Sağlık Kuruluna katılanlar Sosyal Sigorta Yuksek Sağlık Kuruluna iştirak edenlerden; katıldıkları her toplantı gunu icin 4000 gosterge rakamının memur aylık katsayısı ile carpımı sonucu bulunacak miktarda ve ayda sekiz toplantıyı gecmemek uzere huzur hakkı odenir.... Kurul gerek gorduğu hallerde dışarıdan uzman kişilerin goruşune başvurabilir. Bu kişilere de aynı miktar ve şartlarda huzur hakkı odenir. Mahalli idare birlikleri Koylere hizmet goturme birliklerinin birlik meclisleri haric olmak uzere, birlik meclisi ile birlik encumeninin başkan ve uyelerine meclis ve encumen toplantılarına katıldıkları her gun icin birlik başkanına (5000), encumen uyelerine (2000), meclis uyelerine (1500) gosterge rakamının Devlet memurları icin belirlenen aylık katsayı ile carpımı sonucu bulunacak tutarı gecmemek uzere, birlik meclisi tarafından belirlenecek miktarda huzur hakkı odenebilir. Ancak, huzur hakkı odenecek gun sayısı, bir yıl icinde yirmidort gunu gecemez. Terorle mucadeleden zarar gorenlerin gordukleri zararın tespitine dair komisyonca gorevlendirilen bilirkişiler Madde 4Zarar tespit komisyonları illerde; bu Kanun kapsamında yapılacak başvurular uzerine on gun icinde kurulur.
Komisyonun başkan ve uyelerine ayda altıdan fazla olmamak uzere her toplantı icin (500) gosterge rakamının memur aylık katsayısı ile carpımı sonucu bulunacak tutar uzerinden toplantı ucreti odenir. Bu odemeler, damga vergisi haric herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz.
---
Komisyon tarafından bilirkişi olarak gorevlendirilen kamu gorevlilerine her başvuru dosyası icin (500), diğer kişilere her başvuru dosyası icin (1000) gosterge rakamının memur aylık katsayısıyla carpımı sonucu bulunacak miktarı gecmemek uzere komisyon kararı ile odeme yapılır. Bu odemeler, damga vergisi haric herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz.
Devlet Muhasebesi Standartları Kurulunun başkan ve uyelerine odenen huzur hakkı Genel yonetim kapsamındaki kamu idarelerinde uygulanacak muhasebe ve raporlama standartları, uluslararası standartlara uygun olarak Maliye Bakanlığı bunyesinde; Sayıştay Başkanlığı, Maliye Bakanlığı, Devlet Planlama Teşkilatı Musteşarlığı, Hazine Musteşarlığı ve diğer ilgili kuruluş temsilcilerinin katılımıyla oluşturulacak olan Devlet Muhasebesi Standartları Kurulu tarafından belirlenir. Bu standartlar Resmi Gazetede yayımlanır. Kurulun yapısı, calışma usul ve esasları ile diğer hususlar Maliye Bakanlığınca cıkarılacak yonetmelikle duzenlenir.
Bu Kurulda gorevlendirilenlerin asli gorevleri devam eder. Başkan ve uyelere, ayda ikiden fazla olmamak uzere her toplantı gunu icin (3000) gosterge rakamının memur aylık katsayısıyla carpımı sonucu bulunacak tutar uzerinden toplantı ucreti odenir. Turkiye Adalet Akademisi yonetim kurulu başkan ve uyelerine toplantı ucreti Yonetim Kurulu Başkan ve uyelerinden uhdesinde kamu gorevi bulunanlara ayda ikiden fazla olmamak uzere her toplantı gunu icin (2500), uhdesinde herhangi bir kamu gorevi bulunmayanlara ise (3500) gosterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile carpımı sonucu bulunan miktar uzerinden toplantı ucreti odenir. Gumruk personelinin ek odeme yerine aldığı fazla calışma ucreti İlgililerden tahsil edilecek fazla calışma ucretlerinin miktarı ve tahsiline ilişkin usul ve esaslar Bakanlar Kurulunca tespit edilir. Fazla calışma ucreti olarak yatırılan tutarlar, personelin fazla calışma suresi, gorev yapmış olduğu yer, gorevinin onem ve gucluğu, sınıfı, kadro unvanı gibi hususlar dikkate alınmak suretiyle belirlenecek usul ve esaslar dahilinde Gumruk ve Ticaret Bakanlığı taşra teşkilatına ait kadro ve pozisyonlarda bulunanlardan ithalat ve ihracat, giriş ve cıkış işlemlerinin yapıldığı gumruk idarelerinde gumruk işlemlerini yuruten memurlar (375 sayılı Kanun Hukmunde Kararname eki (II) sayılı Cetvel kapsamında yer alan kadrolarda bulunanlar haric) ve 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 uncu maddesinin (B) fıkrasına gore calışan sozleşmeli personele odenmek uzere Ankara Gumruk Muhasebe Birimi hesabına aktarılır. Soz konusu odemeler, Maliye Bakanlığının uygun goruşu alınarak aylık miktarı (36.500) gosterge rakamının memur aylık katsayısıyla carpımı sonucu bulunacak tutarı gecmemek uzere, Gumruk ve Ticaret Bakanı tarafından tespit edilir. Spor Genel Mudurluğunde kurulan Tahkim Kurulu uyelerine toplantı başına huzur hakkı Tahkim Kurulu ile Sportif Değerlendirme ve Geliştirme Kurulu uyelerine bir ayda dort toplantıyı gecmemek uzere, gorev yapılan her gun icin uhdesinde kamu gorevi bulunanlar bakımından (5.000), bulunmayanlar bakımından (6.000) gosterge rakamının Devlet memuruna uygulanan aylık katsayıyla carpımı sonucunda bulunulacak miktarı gecmemek uzere huzur ucreti odenir. Tahkim Kurulu ile Sportif Değerlendirme ve Geliştirme Kurulu tarafından gorevlendirilen bilirkişi ve uzmanların ucretleri Genel Mudurlukce karşılanır. Koruma kurullarında gorev alanlar Koruma Yuksek Kurulu uyeleri ile koruma bolge kurullarının Bakanlıkca (...)(***) secilen uyelerine, ayda altı toplantıyı gecmemek uzere her toplantı icin Devlet memur aylık katsayısının (5000) gosterge rakamı ile carpımı sonucunda bulunacak miktarda, koruma bolge kurullarının kurum temsilcisi uyelerine ise ayda altı toplantıyı gecmemek uzere her toplantı icin Devlet memur aylık katsayısının (2000) gosterge rakamı ile carpımı sonucunda bulunacak miktarda huzur hakkı odenir. Uyuşmazlık mahkemesinde başkan yerine katılanlara verilen odenek Başkanın mazereti halinde yerine başkanlık edene bu surelerin icinde kaldığı her ay itibariyle, toplantıya katılan başsavcılar ile asıl ve yedek uyelere, toplantı yapılan ay itibariyle, aylık ve odeneklerinden ayrı olarak 7500 gosterge rakamının memur aylıklarına uygulanan aylık katsayı ile carpımı sonucu bulunacak miktarda odenek verilir. Toplantıya başsavcılar yerine katılan savcılara, toplantı yapılan ay itibariyle; Uyuşmazlık Mahkemesinin raportorlerine ise her ay olmak uzere, aylık ve odeneklerinden ayrı olarak 3500 gosterge rakamının memur aylıklarına uygulanan aylık katsayısı ile carpımı sonucu bulunacak miktarda odenek verilir.
Bu odenekler, damga vergisi haric herhangi bir vergiye tabi tutulamaz.
Kultur Bakanlığında sınıflandırma ve uzlaştırma komisyonuna katılanlar 41 inci madde uyarınca kurulacak komisyonlarda gorev yapan komisyon uyelerine, yılda on toplantı gununden fazla olmamak uzere her toplantı gunu icin (2000) gosterge rakamının memur aylık katsayısı ile carpımı sonucu bulunacak tutar uzerinden toplantı ucreti Bakanlık butcesinden odenir. Yuksek yargı organlarına ek tazminat 6572 sayılı Kanun- "Yargıtay Birinci Başkanı, Danıştay Başkanı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Danıştay Başsavcısı, Yargıtay Birinci başkanvekilleri, Danıştay başkanvekilleri, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekili, Yargıtay ve Danıştay daire başkanları, Adalet Bakanlığı Musteşarı, Yargıtay ve Danıştay uyeleri, birinci sınıf hakim ve savcılar, birinci sınıfa ayrılmış hakim ve savcılar ve diğer hakim ve savcılara (15.000) gosterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile carpımı sonucu bulunacak miktarda aylık ek tazminat odenir. Bu Kanuna tabi olan hakim ve savcılardan Anayasa Mahkemesinde gorev yapanlara odenen aylık ek odenek ve Uyuşmazlık Mahkemesinde gorev yapanlara odenen odenek ile bu fıkrada belirlenen ek tazminattan yalnızca biri ve yuksek olanı odenir." Kalkınma Bakanlığında araştırma altyapı kurulunun yonetim kurulu 6550 sayılı Kanun- (5) Yonetim kurulu iki ayda bir kez olağan toplantı yapar, yonetmelikle belirlenen durumlarda yonetim kurulu başkanının daveti uzerine olağanustu toplanabilir. Yonetim kurulu uyelerine sadece olağan toplantılar icin odeme yapılır. Toplantı başına yapılacak net odeme tutarı (40.000) gosterge rakamının memur aylıklarına uygulanan aylık katsayısıyla carpımı sonucu elde edilecek tutarı gecmemek uzere diğer kanunlardaki duzenlemelere ve kısıtlamalara tabi olmaksızın araştırma altyapısının sınıfı dikkate alınarak Kurul tarafından belirlenir ve araştırma altyapısı butcesinden doğrudan ilgiliye odenir. Olağanustu toplantılarda ise sadece yolluk, iaşe ve ibate giderleri araştırma altyapısı butcesinden karşılanır. Yonetim kurulu uyeliği gorevi, 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa gore sosyal sigorta veya genel sağlık sigortası yonunden sigortalı olmayı gerektirmez ve bu fıkra uyarınca yapılacak odemeler sigorta primine esas kazanca dahil edilmez.
(3) Danışma kurulu yılda iki kez olağan toplantı yapar, yonetmelikle belirlenen durumlarda yonetim kurulu başkanının daveti uzerine olağanustu toplanabilir. Danışma kurulu uyelerine sadece olağan toplantılar icin odeme yapılır. Toplantı başına yapılacak net odeme tutarı (25.000) gosterge rakamının memur aylıklarına uygulanan aylık katsayısıyla carpımı sonucu elde edilecek tutarı gecmemek uzere diğer kanunlardaki duzenlemelere ve kısıtlamalara tabi olmaksızın araştırma altyapısının sınıfı dikkate alınarak Kurul tarafından belirlenir ve araştırma altyapısı butcesinden doğrudan ilgiliye odenir. Olağanustu toplantılarda ise sadece yolluk, iaşe ve ibate giderleri araştırma altyapısı butcesinden karşılanır. Danışma kurulu uyeliği gorevi, 5510 sayılı Kanuna gore sosyal sigorta veya genel sağlık sigortası yonunden sigortalı olmayı gerektirmez ve bu fıkra uyarınca yapılacak odemeler sigorta primine esas kazanca dahil edilmez.
(4) Kamu kurum ve kuruluşları ile yuksekoğretim kurumları personelinden araştırma altyapısında hizmetine ihtiyac duyulanlar kendilerinin isteği ve calıştıkları kurum ve kuruluşların muvafakati ile tam veya yarı zamanlı olarak calıştırılabilirler. Bunların aylık, odenek, her turlu zam ve tazminatlar ile diğer sosyal hak ve yardımları kendi kurum ve kuruluşlarınca odenir. Bu kapsamda gorevlendirilen personele yapılacak aylık net ek odeme tutarı (40.000) gosterge rakamının memur aylıklarına uygulanan aylık katsayısı ile carpımı sonucu elde edilecek tutarı gecmemek uzere yonetim kurulu kararıyla belirlenir.
Adalet Bakanlığında eğitim kurulu 2992 sayılı KanunEğitim merkezlerinde yurutulecek eğitim ve oğretim faaliyetlerine ilişkin temel ilkeleri belirlemek amacıyla Adalet Bakanının başkanlığında, Adalet Bakanlığı Musteşarı, Personel Genel Muduru, Eğitim Dairesi Başkanı, Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu ile Danıştay Başkanlık Kurulunun kendi uyeleri arasından sececekleri birer uye, Turkiye Adalet Akademisi Eğitim Merkezi Başkanı, Yuksekoğretim Kurulunun Turkiye'deki hukuk fakultelerinin oğretim uyeleri arasından sececeği bir uye, Turkiye Barolar Birliği Yonetim Kurulunun en az on beş yıl fiilen mesleği icra etmiş avukatlar arasından sececeği bir uyeden oluşan Eğitim Kurulu kurulur. Secimle gelen uyelerin gorev suresi dort yıl olup suresi dolan uyeler tekrar secilebilir. Kurul yılda en az bir kez toplanır. Başkan gerekli gorduğu takdirde Kurulu toplantıya cağırabilir. Kurulun sekretarya hizmetleri Eğitim Dairesi Başkanlığınca yurutulur. Adalet Bakanının bulunmadığı durumlarda Adalet Bakanlığı Musteşarı Kurula başkanlık eder. 10/2/1954 tarihli ve 6245 sayılı Harcırah Kanunu hukumleri saklı kalmak kaydıyla Eğitim Kurulu uyelerine her toplantı icin (1000) gosterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile carpımı sonucu bulunacak miktarda huzur ucreti ve huzur hakkı odenir. Asistan oğrencilere aylık ucret 2547 sayılı Kanun- "Ek Madde 29Turk vatandaşı olup, universitelerin (Gulhane Askeri Tıp Akademisi dahil) tıp fakultelerinin beşinci yılını tamamlayıp altıncı yıla gecen oğrencilerine intorn eğitimi doneminde oğretim uyesi rehberliğinde yaptıkları uygulama calışmaları karşılığında ilgili kurumların butcesinden oniki ay sureyle 4.350 gosterge rakamının memur aylık katsayısı ile carpımı sonucu bulunacak tutarda aylık ucret odenir. Bu şekilde ucret odenmiş olması 4857 sayılı İş Kanunu hukumlerinin uygulanmasını gerektirmeyeceği gibi bu calışma sebebiyle uzun vadeli sigorta kolları ve genel sağlık sigortası ile analık sigortası acısından sigortalılık ilişkisi kurulamaz. Bu odemeden damga vergisi haric herhangi bir vergi kesilmez ve odemelere ilişkin usul ve esaslar, Maliye Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı ile Yuksekoğretim Kurulunca muştereken belirlenir." İş guvenliği uzmanlığı yacak memuralara odenecek ilave ucret 6331 sayılı Kanun- (7) Kamu kurum ve kuruluşlarında ilgili mevzuata gore calıştırılan işyeri hekimi veya iş guvenliği uzmanı olma niteliğini haiz personel, gerekli belgeye sahip olmaları şartıyla asli gorevlerinin yanında, belirlenen calışma suresine riayet ederek calışmakta oldukları kurumda veya ilgili personelin muvafakati ve ust yoneticinin onayı ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarında gorevlendirilebilir. Bu şekilde gorevlendirilecek personele, gorev yaptığı her saat icin (200) gosterge rakamının memur aylık katsayısı ile carpımı tutarında ilave odeme, hizmet alan kurum tarafından yapılır. Bu odemeden damga vergisi haric herhangi bir kesinti yapılmaz. Bu durumdaki gorevlendirmeye ilişkin ilave odemelerde, gunluk mesai saatlerine bağlı kalmak kaydıyla, aylık toplam seksen saatten fazla olan gorevlendirmeler dikkate alınmaz. Turkiye İnsan Hakları Kurumu uyelerine huzur hakkı ucreti 6332 sayılı Kanun- (3) Başkana, Başbakanlık genel mudurlerine mali haklar kapsamında fiilen yapılmakta olan her turlu odemeler toplamı tutarında aylık ucret odenir. İkinci Başkana ise Başkan icin belirlenen ucretin yuzde doksanbeşi tutarında aynı usul ve esaslara gore odeme yapılır. Başbakanlık genel mudurlerine odenenlerden, vergi ve diğer yasal kesintilere tabi olmayanlar bu maddeye gore yapılacak odemelerde de vergi ve diğer yasal kesintilere tabi olmaz. 657 sayılı Kanun ve diğer ilgili mevzuat uyarınca Başbakanlık genel mudurlerinin yararlanmış olduğu sosyal hak ve yardımlardan, Başkan ve İkinci Başkan da aynı usul ve esaslar cercevesinde yararlanırlar. Kurul uyelerine, 10/2/1954 tarihli ve 6245 sayılı Harcırah Kanunu hukumleri saklı kalmak kaydıyla, fiilen gorev yaptıkları her gun icin, uhdesinde kamu gorevi bulunanlara (6.000), uhdesinde kamu gorevi bulunmayanlara (7.000) gosterge rakamının memur aylık katsayısı ile carpımı sonucu bulunacak miktarda huzur hakkı odenir. Bu odemeden damga vergisi haric herhangi bir kesinti yapılmaz. Bir ayda fiilen gorev yapılan gun sayısının ucu aşması halinde, aşan gunler icin huzur hakkı odenmez. Kamu Denetciliği Kurumunca bilirkişi olarak gorevlendirilecek kamu gorevlileri 6328 sayılı Kanun- (2) 10/2/1954 tarihli ve 6245 sayılı Harcırah Kanunu hukumleri saklı kalmak uzere, bilirkişi olarak gorevlendirilen kamu gorevlilerine her inceleme ve araştırma konusu icin (1.000), diğer kişilere her inceleme ve araştırma konusu icin (2.000) gosterge rakamının memur aylık katsayısıyla carpımı sonucu bulunacak miktarı gecmemek uzere gorevlendirmeyi yapanın kararı ile bilirkişi ucreti odenir. Bu odemeler, damga vergisi haric herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz. Genelkurmay'da calıştırılacak danışmanlara odenecek ucretler 926 sayılı Kanun- Ek Madde 29Turk Silahlı Kuvvetlerinin faaliyetleri ile ilgili alanlarda Genelkurmay Başkanına danışmanlık yapmak uzere, kadro şartı aranmaksızın ve diğer kanunların sozleşmeli personel calıştırılması hakkındaki hukumlerine bağlı olmaksızın sozleşmeli olarak 10 kişiye kadar Genelkurmay Başkanı danışmanı calıştırılabilir. Bu kapsamda calıştırılanlara, (60.000) ila (100.000) gosterge rakamının memur aylık katsayısı ile carpımı sonucu bulunacak tutarda aylık sozleşme ucreti hak edildikce odenir ve sozleşme ucreti dışında mali ve sosyal haklar kapsamında herhangi bir ad altında odeme yapılmaz. Riskli yapıların tespitinde gorev alacak akademisyenler 6306 sayılı Kanun- (8) Riskli yapı tespitlerine karşı yapılacak itirazları inceleyip karara bağlayacak teknik heyetlerde universiteler tarafından gorevlendirileceklere, fiilen gorev yaptıkları her gun icin, (4.000) gosterge rakamının memur aylık katsayısı ile carpımı sonucunda bulunacak tutarda huzur hakkı odenir. Bir ayda fiilen gorev yapılan gun sayısının beşi aşması halinde, aşan gunler icin huzur hakkı odenmez. Kamu Gorevlileri Hakem Kurulu Başkan ve uyelerine odenecek toplantı ucreti 4688 sayılı Kanun- Her toplantı gunu icin toplantıya katılan Kamu Gorevlileri Hakem Kurulu Başkanına (5000), uyelere (4500) gosterge rakamının memur aylık katsayısı ile carpımı sonucu bulunacak miktarda toplantı ucreti odenir. TBMM'de gorev alacak danışmanlar 6253 sayılı Kanun- Madde 30(1) TBMM'nin faaliyetleri ile ilgili alanlarda TBMM Başkanına danışmanlık yapmak uzere, kadro şartı aranmaksızın ve diğer kanunların sozleşmeli personel calıştırılması hakkındaki hukumlerine bağlı olmaksızın sozleşmeli olarak beş TBMM Başkan danışmanı calıştırılabilir. Bu kapsamda calıştırılanlara, (60.000) ila (100.000) gosterge rakamının memur aylık katsayısı ile carpımı sonucu bulunacak tutarda aylık sozleşme ucreti hak edildikce odenir ve sozleşme ucreti dışında mali ve sosyal haklar kapsamında herhangi bir ad altında odeme yapılmaz. Bu şekilde calıştırılacak personelin sozleşme ucreti ile sozleşme usul ve esasları tam veya kısmi zamanlı calıştırılacak olması dikkate alınarak TBMM Başkanlığınca belirlenir.
(2) Yasama faaliyetleri ile ilgili ozel bilgi ve ihtisas gerektiren konularda siyasi parti grup başkanlıklarında kadro şartı aranmaksızın ve diğer kanunların sozleşmeli personel calıştırılması hakkındaki hukumlerine bağlı olmaksızın sozleşmeli personel calıştırılabilir. Bu kapsamda her siyasi parti grubunda on grup danışmanı, yirmi beş buro gorevlisi ve TBMM'de grubu bulunan her bir siyasi parti icin, her bir siyasi parti grubunun milletvekili sayısının yuzde onu oranında ilave buro gorevlisi calıştırılabilir. Bunlardan grup danışmanına (85.000), buro gorevlisine (73.000) gosterge rakamının memur aylık katsayısı ile carpımı sonucu bulunacak tutarda aylık sozleşme ucreti hak edildikce odenir. Bu kapsamda calıştırılan personele sozleşme ucreti dışında mali ve sosyal haklar kapsamında herhangi bir ad altında odeme yapılmaz.
(3) Yasama faaliyetlerinde milletvekillerine yardımcı olmak uzere kadro şartı aranmaksızın ve diğer kanunların sozleşmeli personel calıştırılması hakkındaki hukumlerine bağlı olmaksızın her milletvekili icin bir danışman, bir ikinci danışman ve ilave bir personel sozleşmeli olarak calıştırılabilir. Danışmanın en az iki yıllık yuksekoğretim ya da bunlara denkliği Yuksekoğretim Kurulu tarafından kabul edilen yurt dışındaki yuksekoğretim kurumlarından, ikinci danışmanın en az liseden ve diğer personelin en az ilkokuldan mezun olması ve ikinci danışmanın kamu kurum ve kuruluşları ile kamu tuzel kişiliğini haiz kurumların personeli olması zorunludur. Bu kapsamda calıştırılanlardan; danışmana (83.500), ikinci danışmana (73.000) ve diğer personele ise (63.000) gosterge rakamının memur aylık katsayısı ile carpımı sonucu bulunacak tutarda aylık sozleşme ucreti hak edildikce odenir. Bu kapsamda calıştırılan tum personele sozleşme ucreti dışında mali ve sosyal haklar kapsamında herhangi bir ad altında odeme yapılmaz.
Anayasa Mahkemesi Başkanı, başkanvekili, uyeleri ve raportorlere verilecek ek odenek 6216 sayılı Kanun- (9) Başkan, başkanvekilleri ve uyelere (40.000) gosterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile carpımı sonucu bulunacak tutarda, raportorlere ise (10.000) gosterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile carpımı sonucu bulunacak tutarda aylık ek odenek verilir. Bu odeneğe hak kazanılmasında ve odenmesinde 2802 sayılı Kanunun aylıklara ilişkin hukmu uygulanır ve bu odenek, damga vergisi haric, herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz. Turkiye Yazma Eserleri Kurumunun danışma kurulu 6093 sayılı Kanun- (2) Kurulların Bakanlıkca belirlenen uyelerinin gorev suresi iki yıldır. Gorev suresi dolan uye yeniden secilebilir. Danışma Kuruluna Kurum dışından katılan uyelere yılda iki toplantıdan fazla olmamak uzere toplantı başına (5.000); Eser Sağlama Kuruluna Kurum dışından katılan uyelere de yılda altı toplantıdan fazla olmamak uzere toplantı başına (3.000) gosterge rakamının memur aylık katsayısı ile carpılması sonucu bulunacak tutarda huzur hakkı odenir. Bu kurulların calışma usul ve esasları yonetmelikle duzenlenir.
Madde 6- (1) Başkanlık; Osmanlı Turkcesi, restorasyon, konservasyon, dijitalleştirme teknolojileri ile hat, tezhip, ebru, ciltcilik gibi Turk el sanatlarıyla ilgili sertifikalı veya sertifikasız eğitim programları ve kurslar duzenlemek amacıyla Araştırma ve Eğitim Merkezi kurabilir. Başkanlık personeli olmayan eğitici ve oğreticilere (2.000) gosterge rakamının memur aylık katsayısı ile carpımı sonucu bulunacak tutarı gecmemek uzere saat başına ders ucreti verilir. Odemenin yapılması ile buna ilişkin usul ve esaslar Başkanlıkca belirlenir.
Sayıştay'da gorevlendirilecek uzman personel 6085 sayılı Kanun- (2) Sayıştay Başkanının yazılı talebi uzerine ilgili kamu idaresince uygun gorulen uzman personel gorevlendirilir ve her turlu yardım sağlanır. Bu şekilde gorevlendirilenler, gorevli oldukları surece kurumlarından izinli sayılır ve aylık, tazminat, yan odeme ile diğer ozluk ve sosyal haklarından yararlanmaya devam eder. Bu personele gorevleri suresince (20.000) gosterge rakamının memur aylık katsayısı ile carpımı sonucunda bulunacak tutarı gecmemek uzere, aylık ek odemede bulunulur. Bir aydan kısa sureli gorevlendirmeler icin kıst hesaplama yapılır. Bu odemeler damga vergisi haric herhangi bir kesintiye tabi tutulmaz. Bu kişilere 10/2/1954 tarihli ve 6245 sayılı Harcırah Kanununa gore odeme yapılması gereken hallerde, aynı Kanunun 33 uncu maddesinin (b) bendinde sayılanlar icin ongorulen odemelerden yalnızca yol ve ikamet masrafı odenir. KYK Yonetim kurulu başkan ve uyelerine huzur hakkı 351 sayılı Kanun- Yonetim Kurulu başkan ve uyelerine her ay icin (20000) gosterge rakamının memur maaş katsayısı ile carpımı sonucu bulunacak miktarda huzur hakkı odenir. Memuriyet mahalli dışından Yonetim Kurulu uyeliklerine gorevlendirilenlere de 10/2/1954 tarihli ve 6245 sayılı Harcırah Kanunu hukumlerine gore ayrıca harcırah odenir. Tapu ve Kadastro Kuruluna dışardan gorevlendirileceklere verilecek huzur hakkı 6083 sayılı Kanun- (4) Genel Mudurluk dışından gorevlendirilen Kurul uyelerine, ayda dort toplantıyı gecmemek uzere, katıldıkları her toplantı icin (3000) gosterge rakamının memur aylık katsayısı ile carpımı sonucu bulunacak tutarda huzur hakkı odenir. GİB'de Rapor Değerlendirme komisyonunda gorev alacaklar 213 sayılı Kanun- Bu maddede yazılı komisyonların başkan ve uyelerine her toplantı gunu icin (1000) gosterge rakamının memur aylık katsayısıyla carpımı sonucu bulunacak tutar uzerinden toplantı ucreti odenir. Bu şekilde odenecek toplantı ucretinin bir aylık tutarı (5000) gosterge rakamının memur aylık katsayısıyla carpımı sonucu bulunacak tutarı aşamaz. Diyanet'te gorevlendirilecek akademisyenler 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun 38 inci maddesine gore, başkan yardımcısı ve Din İşleri Yuksek Kurulu başkanı, uyesi ve genel mudur olarak gorevlendirilenlere, anılan madde uyarınca odenen ucrete ilaveten ve soz konusu maddenin dorduncu fıkrasında ongorulen sınırlamaya tabi olmaksızın, her ay (20.000) gosterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile carpımı sonucu bulunacak tutarda ayrıca odeme yapılır. Bu odeme damga vergisi haric herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz. Canlı hayvan kontrolu yapan personel 5996 sayılı Kanun- (5) Bu Kanun kapsamında Bakanlık tarafından gumruklerde kontrolu zorunlu olan canlı hayvan ve urunler ile yurt ici hayvan sevklerinde yapılan kontrollerin mesai saatleri dışında veya resmi tatillerde yapılması halinde, bu kontrolleri gercekleştiren personele, ayda 6000 gosterge rakamını gecmemek uzere gorev yaptıkları her gun icin 400 gosterge rakamının memur aylık katsayısı ile carpılması sonucu bulunacak tutarı gecmemek uzere, doner sermaye butcesinden fazla calışma ucreti odenir. İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu 4904 sayılı Kanun- Kurum tarafından; Kurul uyelerine yılda dortten, Yurutme Kurulu uyelerine ayda ikiden fazla olmamak uzere her toplantı icin (3000) gosterge rakamını gecmeyecek şekilde Kurum Yonetim Kurulunca belirlenecek gosterge rakamının memur aylık katsayısıyla carpımı sonucu bulunacak tutar uzerinden toplantı ucreti odenir. Denetim Kurulu uyelerine ise ayda otuz işgucu yetiştirme kursunu gecmemek uzere denetlenen kurs başına (300) gosterge rakamını gecmeyecek şekilde Kurum Yonetim Kurulunca belirlenecek gosterge rakamının memur aylık katsayısıyla carpımı sonucu bulunacak tutar uzerinden denetim ucreti odenir. Bu odemeler, damga vergisi haric herhangi bir vergiye tabi tutulmaz. Birden fazla kurul uyesi olanlar bu odemelerin en fazla birinden yararlanır. Kamu İhale Kurumunun goruşune başvurduğu kişiler 4734 sayılı Kanun- Kurum, gerekli gorduğu takdirde ozel uzmanlık gerektiren teknik hususlarla ilgili olarak ihtisas sahibi kamu veya ozel hukuk tuzel kişileri ile gercek kişilerin goruşune başvurabilir. Goruşune başvurulan ozel hukuk tuzel kişileri ile gercek kişilere (8000) gosterge rakamının memur aylıklarına uygulanan aylık katsayısı ile carpımı sonucu bulunacak tutarı gecmemek uzere Kurul tarafından belirlenen miktarda odeme yapılır. Kamu gorevlilerinin goruşune başvurulması halinde ise personele diğer mevzuatta yer alan kısıtlamalara bağlı olmaksızın (5000) gosterge rakamı esas alınmak suretiyle aynı esaslar cercevesinde odeme yapılır. Bu fıkra uyarınca yapılacak odemeler damga vergisi haric herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz. TUBİTAK'ta gorevlendirilecek bazı personel 278 sayılı Kanun- ... Bilim Kurulu tarafından belirlenir. Kurumda gorevlendirilecek hakem, izleyici, panelist, kurul ve komite uyeleri ile benzeri kişilere yapılacak net odeme tutarı ise 40.000 gosterge rakamının memur aylıklarına uygulanan aylık katsayısı ile carpımı sonucu elde edilecek tutarı ve bir ayda yapılacak toplam net odeme icin 60.000 gosterge rakamının memur aylıklarına uygulanan aylık katsayısı ile carpımı sonucu elde edilecek tutarı gecmemek uzere, diğer kanunlardaki duzenleme ve kısıtlamalara tabi olmaksızın Bilim Kurulunca belirlenir ve doğrudan ilgililerine odenir. Bilim Kurulu bu madde uyarınca yapılacak odemelere ilişkin usul ve esasları belirlemeye, ucretin bir kısmını performansa bağlamaya yetkilidir. Vakıflar meclisi uyeleri 5737 sayılı Kanun- Madde 44Ortak kararnameyle atanan uyeliklerde herhangi bir sebeple boşalma olduğu takdirde otuz gun icerisinde 43 uncu madde doğrultusunda uc yıllığına yenisi atanır. Vakıflar tarafından secilen uyelerden boşalma olması halinde kalan sureyi tamamlamak uzere sırasıyla yedek uyeler gorev alır. Uhdesinde kamu gorevi bulunmayan Meclis uyelerine, ayda dortten fazla olmamak uzere her toplantı gunu icin (3000) gosterge rakamının memur aylık katsayısı ile carpımı sonucu bulunacak miktarda huzur hakkı odenir.
Tanık Koruma Kurulu uyeleri 5726 sayılı Kanun- (4) Kurul uyelerine, 10/02/1954 tarihli ve 6245 sayılı Harcırah Kanunu hukumleri saklı kalmak kaydıyla fiilen gorev yaptıkları her gun icin (1000) gosterge rakamının memur aylık katsayısı ile carpımı sonucu bulunacak miktarda huzur hakkı odenir. Bu odemelerde damga vergisi haric herhangi bir kesinti yapılmaz. Bir ayda fiilen gorev yapılan gun sayısının dordu aşması halinde, aşan gunler icin huzur hakkı odenmez. Merkezi Finans ve İhale Birimi 5671 sayılı Kanun- (7) Altıncı fıkrada belirtilen idarelerde istihdam edilen personel kendilerinin isteği ve kurumlarının muvafakati uzerine aylık, odenek, her turlu zam ve tazminatları ile diğer mali ve sosyal hak ve yardımları kurumlarınca karşılanmak kaydıyla Birimde gecici olarak gorevlendirilebilirler. Universite oğretim elemanları da 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun 38 inci maddesine gore Birimde gorevlendirilebilirler. Bu madde uyarınca gorevlendirilenler haric olmak uzere, bu fıkraya gore gorevlendirilmiş olması halinde, Birim Başkanına 3000, ara yoneticilerden Kıdemli Finans ve Kıdemli İhale Yoneticilerine 2000 gosterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile carpımı sonucu bulunacak tutar, diğer kanunların kısıtlayıcı hukumlerine tabi olmaksızın her ay ayrıca Birim tarafından odenir. Bu odemelerden damga vergisi haric herhangi bir kesinti yapılmaz. Elektrik İşleri Etud İdaresi Genel Mudurluğu 5627 sayılı Kanun- (5) Genel Mudurluk butcesinden karşılanmak uzere, her toplantı gunu icin, Kurul Başkanı ve uyelerine, yılda dortten fazla olmamak uzere uhdesinde kamu gorevi bulunanlara (2.000), uhdesinde herhangi bir kamu gorevi bulunmayanlara ise (3.000) gosterge rakamının memur aylık katsayısı ile carpımı sonucunda bulunacak miktarda huzur hakkı odenir. Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu Bu Kanunun 81 inci maddesine aykırı olarak coğaltılan nusha ve yayınların yakalanması halinde, bu Kanun hukumleri ve ilgili diğer mevzuat hukumleri cercevesinde suca konu olan materyalleri yakalama işlemine fiilen katılan, onleme, izleme ve soruşturmakla gorevli olan denetim komisyonu başkan ve uyelerinden kamu gorevlisi olanlara ikramiye odenir. Bir denetim faaliyeti cercevesinde yapılan el koymalar neticesinde denetim komisyonu başkan ve uyelerine verilebilecek ikramiyenin toplam tutarı, ellibin gosterge rakamının memur aylık katsayısı ile carpımı sonucu bulunacak tutarı gecemez. İkramiye tutarı ilgililere eşit olarak paylaştırılır. Bir kişiye odenecek ikramiyenin yıllık toplam tutarı kırkbin gosterge rakamının memur aylık katsayısı ile carpımı sonucu bulunacak tutarı gecemez. Mali Suclarla Mucadele Koordinasyon Kuurulu Madde 25(1) Koordinasyon Kurulunun başkan ve uyelerine her toplantı icin (3000) gosterge rakamının memur aylık katsayısıyla carpımı sonucunda bulunan tutar uzerinden toplantı ucreti odenir.
(2) Başkanlıkta gorev yapan;
..
c) Bu Kanun kapsamında gorevlendirilen denetim elemanlarına (Altı ayı gecmemek uzere) (10000)
... gosterge rakamının memur aylık katsayısıyla carpımı sonucunda bulunan tutarı gecmemek uzere Bakan onayı ile ek ucret odenir.
TUİK'te gorev alacak personel 5429 sayılı Kanun- Danışma kurullarında, ozel ihtisas komisyonlarında ve inceleme-araştırma gruplarında gorev alacaklardan uhdesinde kamu gorevi bulunup da diğer kamu kurum ve kuruluşlarından gorevlendirilenlere her toplantı gunu icin bin (1000), uhdesinde herhangi bir kamu gorevi bulunmayanlara ise ikibin (2000) gosterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile carpımı sonucunda bulunacak miktar uzerinden ve ayda ikiden fazla olmamak uzere toplantı ucreti odenir. Belediyelerde denetim komisyonu 5393 sayılı Kanun- Madde 25İl ve ilce belediyeleri ile nufusu 10.000'in uzerindeki belediyelerde, belediye meclisi, her ocak ayı toplantısında belediyenin bir onceki yıl gelir ve giderleri ile bunlara ilişkin hesap kayıt ve işlemlerinin denetimi icin kendi uyeleri arasından gizli oyla ve uye sayısı ucten az beşten cok olmamak uzere bir denetim komisyonu oluşturur. ... Komisyon, belediye başkanı tarafından belediye binası icinde belirlenen yerde calışır ve calışmalarında kamu personelinden ve gerektiğinde diğer uzman kişilerden yararlanabilir. Denetim komisyonu toplantılarına, belediye ve bağlı kuruluşları dışındaki kamu kurum ve kuruluşlarından gorevlendirilenlere (1.000); kamu personeli dışındaki diğer uzman kişilere buyukşehir belediyelerinde (3.000), diğer belediyelerde (2.000) gosterge rakamının Devlet memurlarına uygulanan aylık katsayıyla carpımı sonucu bulunacak miktarı gecmemek uzere, belediye meclisince belirlenecek miktarda gunluk odeme yapılır. Denetim komisyonunun emrinde gorevlendirilecek kişi ve gun sayısı belediye meclisince belirlenir. Uzman kişilerde aranacak nitelikler belediye meclisinin calışmasına dair yonetmelikte duzenlenir.
Madde 36Belediye encumeni başkan ve uyelerine, nufusu 10.000'e kadar olan belediyelerde (3.500), nufusu 10.001-50.000'e kadar olan belediyelerde (4.500), 50.001-200.000'e kadar olan belediyelerde (6.000) ve 200.001'in uzerinde olan belediyelerde ise (7.500) gosterge rakamının Devlet memurları icin belirlenen aylık katsayı ile carpımı sonucu bulunacak tutarda aylık brut odenek verilir. Encumenin memur uyelerine bu tutarların yarısı odenir.
Belediye başkanının odeneği Madde 39Belediye başkanına nufusu;
a) 10.000'e kadar olan beldelerde 70.000,
b) 10.001'den 50.000'e kadar olan beldelerde 80.000,
c) 50.001'den 100.000'e kadar olan beldelerde 100.000,
d) 100.001'den 250.000'e kadar olan beldelerde 115.000,
e) 250.001'den 500.000'e kadar olan beldelerde 135.000,
f) 500.001'den 1.000.000'a kadar olan beldelerde 155.000,
g) 1.000.001'den 2.000.000'a kadar olan beldelerde 190.000,
h) 2.000.001'den fazla olan beldelerde 230.000,
Gosterge rakamının Devlet memurları icin belirlenen aylık katsayı ile carpımı sonucu bulunacak tutarda aylık brut odenek odenir. Nufusu 50.001'den az olan il merkezi beldelerde bu odeneğin hesaplanmasında (c) bendinde belirtilen gosterge rakamı esas alınır.
Kamu kurumlarındaki dergi, kitap kurulları 375 sayılı KHK- Ek Madde 1Ozel kanunlarındaki hukumler saklı kalmak kaydıyla, genel ve katma butceli kurumlar ile bunlara bağlı doner sermayeli kuruluşlar, fonlar ve ozel butceli kurumların amac ve gorevleri ile ilgili olarak yayımlayacakları kitap, dergi, ansiklopedi, gazete, bulten ve broşur gibi yayınlar icin odenecek telif ve işlenme ucretleri ile basılı ve basılacak eser inceleme ucretleri ve bunlara ilişkin usul ve esaslar Maliye Bakanlığının teklifi uzerine Bakanlar Kurulunca yururluğe konulacak yonetmelikle duzenlenir.
Yayın kurullarına kurum dışından katılan uyelere ayda ikiden fazla olmamak uzere her