
Memurların, memurluk dışındaki calışmalarına hangi şartlar dahilinde emekli ikramiyesi odenir? 15 Ekim 1993 yılında teknisyen kadrosu ile memur oldum ve 8 yıl sigortalı calışmalarımı birleştirdim. 2022 yılı temmuz ayında emekli olmak istiyorum. Tazminatım nasıl hesaplanır ve sigortalı calıştığım yerden tazminat alabilir miyim?
Memurların, memurluk dışındaki calışmalarına hangi şartlar dahilinde emekli ikramiyesi odenir?
Memurların kamu işyerlerinde gecen sigortalı surelerine İş Kanunu şartları esas alınarak emekli ikramiyesi odenir. Ancak ozel sektor sigortalı surelere ikramiye odemesi yapılmaz.
Memurlar genelde emeklilik hesaplarını yaparken, alacakları emekli ikramiyesi tutarını merak eder ve buna gore hesaplarını yaparlar. Yazımızda memurların memurluk ve memurluk dışındaki hizmet surelerinden hangi surelere emekli ikramiyesi odeneceği konusunu değerlendireceğiz.
2008 yılı Ekim ayından once işci, esnaf ve memur olarak calışmaya başlamış olanlar hakkında 2829 sayılı hizmetlerin butunleşmesini sağlayan Kanun hukumleri uygulanır.
2008 yılı Ekim ayından once memurluğa başlamış olanlar hakkında da 5434 sayılı Kanunun 89 uncu madde hukmu uygulanmaktadır. Bu maddeye gore memurların emekli aylığı bağlandığı esnada kamu işyerlerinde işci olarak calışılan surelere 5434 sayılı Kanun hukumleri uygulanmak suretiyle emekli ikramiyesi odenebilmesi icin işcinin sigortalı olarak calıştığı işyerlerinden 1475 sayılı Kanunun 14 uncu madde hukumlerindeki şartları taşımaları gerekmektedir.
Ayrıca, işci, esnaf ve memur olarak gecen hizmetler toplamı uzerinden aylık bağlanma durumunda, kamu işyerlerinde gecen ve 1475 sayılı Kanunun 14 uncu maddesine gore kıdem tazminatı odenmesini gerektirmeyecek şekilde sona eren gecmiş hizmet sureleri ve her ne suretle olursa olsun evvelce iş sonu tazminatı veya bu mahiyette olmakla birlikte başka bir adla tazminat odenen sureleri ile kıdem tazminatı ya da emekli ikramiyesi odenmiş olan sureler emekli ikramiye hesaplamasında dikkate alınmamaktadır.
SSK'lı ve Bağ-Kurlu surelere emekli ikramiyesi odenmesi - Bağ-Kurlu sureler ilgililerin kendilerine ait işlerdir. Başka bir işverene tabi olarak yapılan işler değildir. Ortada bir hizmet akdi bulunmaz. Bu nedenle Bağ-Kurlu sureler emekli ikramiyesinde ve kıdem tazminatında değerlendirilmez. Bu sureler karşılığında bir odeme yapılmaz.
- Ozel Sektorde gecen SSK'lı sureler emekli ikramiyesinde değerlenmez. Bu sureler icin, işci olarak ozel sektorde calışanların calıştıkları ozel sektor tarafından işinden ayrıldığında 1475 sayılı İş Kanununun 14 uncu maddesi hukmune gore kıdem tazminatı odemesine hak kazanılırsa odeme yapılır, hak kazanılmazsa odeme yapılmaz.
- Kamu işyerlerinde SSK'lı calışan ve memurluğa başlayan kişiler icin, memurluktan veya işci olarak emekli olacakları zaman, 5434 sayılı Kanunun 89 uncu maddesi ile 1475 sayılı İş Kanununun 14 uncu maddesi hukmu birlikte uygulanmaktadır. İş Kanununun 14 uncu maddesi hukmune gore, kıdem tazminatı verilme halleri şu şekildedir:
-Askerlik sebebiyle gorevinden ayrılanlar,
-Evlenen kadınların işinden bir yıl icerisinde ayrılanlar,
-Emeklilik sebebiyle ayrılanlar,
-8 Eylul 1999 tarihinden once calışmaya başlayıp da bu tarihten sonra İstifa edenlerden,15 yıllık sigortalılık suresi ve 3600 gun hizmetleri bulunanlar,
- 8 Eylul 1999 tarihinden sonra sigortalı olanlardan 25 yıl sigortalılık suresi ve 4500 gun hizmetleri bulunanlar veya sigortalılık suresi olmaksızın 7000 gun hizmetleri bulunanlar.
Bu durumdakiler, gorevlerinden ayrıldıklarında kıdem tazminatı alabiliyorlar. Ancak, 08/09/1999 tarihinden once gorevlerinden istifa ederek ayrılmış işciler hic bir koşulda kıdem tazminatı alamazlar. Kıdem tazminatına hak kazanmadıkları icin de bu kişiler memur olup memurluktan emekli olduklarında da bu surelerine emekli ikramiyesi alamıyorlar.
Bu acıklamalar cercevesinde soruyu cevaplandırmak gerekirse; Şayet işcilik calışmalarınız kamu işyerlerinde gecen bir calışma ise ve bu işten ayrılmanız kıdem tazminatı odemesine hak kazanma şeklinde olup da herhangi bir tutar almamış iseniz emekli olduğunuzda bu sureler emekli ikramiyesinde uygulanır.
Ancak işcilik sureniz kıdem tazminatı almaya hak kazanmayacak şekilde bitmişse, yani istifa şeklinde olduysa emekli olduğunuzda bu sureler emekli ikramiyesinde uygulanmaz.
Ayrıca, işcilik calışmalarınız ozel sektorde gecmiş ise yine emekli olduğunuzda bu sureler emekli ikramiyesi hesabı dışında tutulur.
Sonuc olarak, sigortalı olarak calışmalarınızdan kendi isteğiniz ile ayrıldığınızı anlamaktayız. Dolayısıyla 8 Eylul 1999 tarihinden once istifa halinde ozel sektor veya kamu sektoru ayrımı yapılmadan kıdem tazminatı odemesi yapılmayacağı icin sizin bir hakkınızın olmayacağını duşunmekteyiz. Ancak, yine de sigortalı olarak calıştığınız işyerine muracaat etmenizi tavsiye edebiliriz.