Oğretmenlerin emekliliğine ilişkin onemli ayrıntılar! 1981 Ocak ayında oğretmen olarak goreve başladım son yıllarımda uzman oğretmen ve Mudur Yardımcısı unvanlarını sınav ile almışken 2011 yılında şimdiki adıyla Genclik ve Spor Bakanlığına once genel sekreter akabinde İl muduru oldum sonra ozel sebeplerden kadromu İlce mudurluğune cevirdim 2017 yılından beri araştırmacıyım. Emekli olacağım zaman oğretmen kadromdan emekli olabilir miyim? Olamazsam ne yapmam lazım?
Calışma suresi icerisinde farklı gorevlerde bulunan 5434 sayılı Kanuna tabi memur hangi unvan uzerinden emekli olur?
5434 sayılı Kanuna tabi memurların calışma hayatları icerisinde bulundukları, emekli aylık ve emekli ikramiye tutarını etkileyen en ust gorevleri esas alınarak emeklilikleri sağlanmaktadır.
5434 sayılı Kanuna tabi memurlar acısından;
5434 sayılı Kanuna tabi memurların calışma sureleri icerisinde emekli aylığı ve emekli ikramiyesi odenmesine imkan veren en ust gorev unvanı esas alınır. Ayrıca, gelişmeler ışığında bu gorevlerden herhangi birisi icin ek gosterge, ek odeme vb. gibi emekliliğe yansıyan bir artış olduğunda da bu artışlar emeklinin aylığına yansır, ancak emekli olduğu icin emekli ikramiyesi farkı odemesi yapılmaz.
Ornek; 1. derece Eğitim Oğretim Hizmetleri Sınıfındaki Mudur, Mudur Yardımcısı, Oğretmen icin 3000 ek gosterge uygulanmaktadır. Kişi, hizmetleri icerisinde oğretmen, mudur, genel sekreter, il muduru vb. gibi farklı unvanlarda gorev yapmış olsa da bu unvanlardan herhangi birisi icin emekli aylığını etkileyen bir artış olduğunda, bu artış emekli aylığına da yansır.
Sonuc olarak; emeklilik esnasında son bulunulan gorevin bir etkisi olmaz ve calışma suresi icerisinde emekli aylığı ve emekli ikramiye tutarını etkileyecek olan en yuksek gorev unvanı onemli olur.
Ayrıca bulunulan bu gorevler icin daha sonra ek gosterge artışı olması halinde dahi emekli olunmasının veya gorevde olunmasının bir farkı olmaz, her durumda kanunla bir artış olması halinde artışı sağlanan gorevin ek gostergesi veya emekliliğe yansıyan artışlar uygulanır.
Bu durumda, oğretmenlik mesleği icin emekliliğe yansıyacak bir artış olması halinde, bu artıştan oğretmen mesleğinde bulunmanız nedeniyle yararlanmanız gerektiğini, diğer unvanlarda bir artış yapılması ve bu artışların oğretmenlik mesleğinden daha fazla bir artış sağlaması durumunda ise bu artışların hakkınızda uygulanması gerektiğini, soyleyebiliriz. Yani, oğretmen icin ek gosterge 3600 oldu, bu ek gosterge genel sekreter veya il muduru ek gostergesinden yuksek ise bu ek gosterge uygulanır. Şayet genel sekter veya il muduru ek gostergesi 3600 den daha yuksek belirlendi, bu durumda ise oğretmenlik unvanınız değil, bu unvandan daha yuksek ek gosterge belirlenmiş olan genel sekreter veya il muduru unvanınız esas alınarak emeklilik işlemleriniz yapılır.