Yeniden memurluk gorevine atanacaklar icin 2005 yılı milat oldu 2005 yılına kadar işci, esnaf veya memur statusunden emekli olanlar, koşulsuz olarak yeniden kamu kuruluşlarının kadrolarına acıktan atanabiliyorlardı. 2005 yılında cıkarılan 5335 sayılı Kanun ile bu şekilde atamalara kısıtlama getirilmiştir.
Emeklilerin memur kadrolarına atanmaları genelde kurumların ihtiyac duyması, boş kadro olması ve acıktan atama izninin olması halinde mumkun olabilecek bir konudur.
ANCAK, her emekli, memur kadrosuna atanamaz. Bunun icin bazı kurallar bulunmaktadır. 5335 sayılı Kanun Madde 30 hukmu bu duruma engel teşkil etmektedir. Bu hukme gore emekli olduktan sonra sadece;
-Cumhurbaşkanı tarafından atanan veya gorevlendirilenler,
-Turkiye Buyuk Millet Meclisince yapılan secimler sonucunda gorev verilenler,
-Yuksekoğretim kurumlarının oğretim uyeliklerine atananlar,
-Sağlık Bakanlığının tabip ve uzman tabip kadrolarına atananlar,
emekli olmalarına rağmen yeniden memur statusunu kazanabilmektedirler.
Bu belirtilenlerin dışında kalanlar, yani herhangi bir sosyal guvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı alanlar, genel butceye dahil dairelerin, katma butceli idarelerin, doner sermayelerin, kefalet sandıklarının, sosyal guvenlik kurumlarının ve butceden yardım alan kuruluşların kadrolarına acıktan atanamıyorlar.
Kadroya atanma şekli, genelde o kurumun kadrosunun doldurulması ve Devlet memuru statusunun kazanılması şeklinde olabilmektedir.
Bu bağlamda sonuc değerlendirmemiz olarak, emekli olduktan sonra memur kadrosuna atanmanız belirtilen Kanun hukmu uyarınca mumkun olamayacağını soyleyebiliriz.
ANCAK, 5335 sayılı Kanunun 30 uncu madde hukmunde bulunan "Cumhurbaşkanı tarafından atanan veya gorevlendirilenler, Turkiye Buyuk Millet Meclisince yapılan secimler sonucunda gorev verilenler ile yuksekoğretim kurumlarının oğretim uyeliklerine ve Sağlık Bakanlığının tabip ve uzman tabip kadrolarına yapılacak atamalar haric olmak uzere, herhangi bir sosyal guvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı alanlar, genel butceye dahil dairelerin, katma butceli idarelerin, doner sermayelerin, kefalet sandıklarının, sosyal guvenlik kurumlarının ve butceden yardım alan kuruluşların kadrolarına acıktan atanamazlar. Diğer kanunların bu fıkraya aykırı hukumleri uygulanmaz." şeklindeki hukum kapsamına mahalli idareler girmeyeceğinden, sadece mahalli idareler ile sınırlı kalmak şartıyla bu kurumlarda memur kadrosuna atanmanın mumkun olabileceğini, bu halde atanma halinde emekli aylıklarının da yine kesilmesi gerektiğini belirtebiliriz.
5335 sayılı Kanunun 30 uncu maddesinde neler yer alıyor?
5335 sayılı Kanunun 30 uncu maddesinde şu hukumlere yer verilmiştir: "Cumhurbaşkanı tarafından atanan veya gorevlendirilenler, Turkiye Buyuk Millet Meclisince yapılan secimler sonucunda gorev verilenler ile yuksekoğretim kurumlarının oğretim uyeliklerine ve Sağlık Bakanlığının tabip ve uzman tabip kadrolarına yapılacak atamalar haric olmak uzere, herhangi bir sosyal guvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı alanlar, genel butceye dahil dairelerin, katma butceli idarelerin, doner sermayelerin, kefalet sandıklarının, sosyal guvenlik kurumlarının ve butceden yardım alan kuruluşların kadrolarına acıktan atanamazlar. Diğer kanunların bu fıkraya aykırı hukumleri uygulanmaz.
Herhangi bir sosyal guvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı alanlar bu aylıkları kesilmeksizin; genel butceye dahil daireler, katma butceli idareler, doner sermayeler, fonlar, belediyeler, il ozel idareleri, belediyeler ve il ozel idareleri tarafından kurulan birlik ve işletmeler, sosyal guvenlik kurumları, butceden yardım alan kuruluşlar ile ozel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum, kurul, ust kurul ve kuruluşları, kamu iktisadi teşebbusleri ve bunların bağlı ortaklıkları ile muessese ve işletmelerinde ve sermayesinin %50'sinden fazlası kamuya ait olan diğer ortaklıklarda herhangi bir kadro, pozisyon veya gorevde calıştırılamaz ve gorev yapamazlar.
Diğer kanunların emeklilik veya yaşlılık aylığı almakta iken emeklilik veya yaşlılık aylıkları ve/veya diğer tazminatları kesilmeksizin atanmaya, calıştırılmaya veya gorevlendirilmeye izin veren hukumleri ile 5434 sayılı Turkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun ek 11 inci maddesine gore 1.1.2005 tarihinden once alınmış Bakanlar Kurulu kararları uygulanmaz.
Bu maddenin ikinci ve ucuncu fıkra hukumleri;
a) Cumhurbaşkanlığına secilenler,
b) Cumhurbaşkanı yardımcılığı veya bakanlığa atananlar,
c) Yasama Organı uyeliğine secilenler,
d) Mahalli idareler secimleri sonucuna gore gorev alanlar,
e) Sadece toplantı veya huzur ucreti ya da hakkı odenen gorevleri yurutenler ile yonetim ve denetim kurulu uyeliği ucreti karşılığında gorevlendirilenler,
f) Yaş haddini aşmamış olmaları kaydıyla her derece ve turdeki orgun ve yaygın eğitim kurumlarında ders ucreti karşılığı ders gorevi verilenler (universitelerde ders ucreti karşılığı ders gorevi verilenler hakkında yaş haddini aşmamış olmaları kaydı aranmaz.),
g) Vakıf universitelerinde gorev alanlar,
h) Ozel kanunlarında veya Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinde emeklilik veya yaşlılık aylığı kesilmeksizin calıştırılma veya gorev yapma hakkı verilenlerden Cumhurbaşkanı tarafından atanan veya gorevlendirilenler ve Turkiye Buyuk Millet Meclisince yapılan secimler sonucunda gorev verilenler,
i) 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun 60 ıncı maddesinin (a) fıkrası uyarınca Yasama Organı uyeliğinin bitiminden sonra oğretim uyesi olarak atanmış olanlar,
j)27/7/1967 tarihli ve 926 sayılı Turk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununun ek 36 ncı maddesi kapsamında istihdam edilen ihtiyat pilotlar ile Milli Savunma Bakanlığı ve bağlı birimlerinde personel ve askeri oğrenci temin faaliyetine yonelik hizmetlerin yurutulmesi icin gorevlendirilen emekli subay ve astsubaylar,
k) 18/3/1924 tarihli ve 442 sayılı Koy Kanununun 74 uncu maddesine gore gorevlendirilen guvenlik korucuları,
Hakkında uygulanmaz.
İkinci fıkraya gore emeklilik veya yaşlılık aylığı kesilenlerin sigortalılıklarının sona erdiği tarih yazılı istek tarihi kabul edilerek ilgili sosyal guvenlik kanunlarına gore aylıkları yeniden bağlanır."