Memurluğa başlamadan once malul sayılmayı gerektirir rahatsızlığı olanlar malulluk nedeniyle emekli olamazlar. Bu durum hem 5434 e hem de 5510 a tabi memurlar icin gecerlidir. Malulen emekli olabilmek icin, rahatsızlığın memurluğa başladıktan sonra ortaya cıkması gerekmektedir. Soru: Merhaba İyi gunler diliyorum. Oncelikle durumum biraz karışık bu yuzden size sorma gereksinimi duydum. Sorunuma cozum bulup beni aydınlatırsanız cok sevinirim. Ben %45 engelli şuanda kamuda calışan bir memurum. İş hayatına 01.10.2005 tarihinde 4 a lı olarak başladım. Sonrasında 2007-2008 doneminde askerliğimi yedek subay olarak yaptım. Askerlik donuşunde ceşitli işlerde calışarak toplam1055 gun 4/a primim odendi. 2018 yılında hastalığımdan dolayı rapor alarak engelli oldum. Sonrasında engelli memur statusunde calışmaya başladım. Ardından askerliğimden dolayı 5434 sayılı kanuna tabi oldum. Bu kanuna tabi olmam memuriyete giriş tarihimin askerlik olması ancak engelli memur statusunde atamam gercekleşti. Raporun memuriyete girmeden once ya da sonra olması durumu var haliyle. Bu durumda oğrenmek istediğim kac yıllık sigortalılık ve prim odenmesi halinde emekli olabilirim? Ayrıca zamanı geldiğinde istifa edersem 20 yıl sigortalılık ve 4400 gun prim uzerinden 4/a statusunde emekli olabilir miyim? Yardımcı olursanız cok sevinirim.
Detaylar:
Memurluğa başlamadan once malul sayılmayı gerektirir rahatsızlığı olanlar malulluk nedeniyle emekli olamazlar.
Memurluğa başladıktan sonra ortaya cıkan rahatsızlıklarına istinaden ise 2 şekilde emeklilik olma durumları bulunur.
Birincisi malulluk nedeniyle emeklilik, ikincisi de engellilik nedeniyle emekliliktir.
Malulluk nedeniyle emeklilik (2008 yılı Ekim ayından once memur olmayıp da sadece yedek subaylık hizmetleri olanlar icin de 5434 hukumleri uygulanır.)
Memurların sağlık kurulu raporu almaları icin ister kendileri ister Kurumları tarafından yonlendirilmek suretiyle tam teşekkullu Devlet hastanelerinden sağlık kurulu raporu alabilirler. Bu sağlık kurulu raporlarının Sosyal Guvenlik Kurumu Sağlık Kurulunca incelenmesi neticesinde şayet MALUL OLDUĞUNA şeklinde bir karar verildiğinde memur malul sayılır.
Malul sayılan memuru Kurumu malulen emekliye sevk işlemini yapar ve emeklilik belgelerini Sosyal Guvenlik Kurumuna gonderir. Memurun da en az 10 hizmet yılı varsa (sigortalı sureler, memurluk sureleri, esnaflık sureleri, borclanılan sureler vb. dahil) Sosyal Guvenlik Kurumu bu memura malulluk aylığını bağlar.
Ancak, bu rahatsızlığın kesinlikle goreve girmeden once olmaması gerekir, var ise malulluk aylığı bağlanması işlemi yapılmaz.
Goreve başladıktan sonra ortaya cıkan rahatsızlıktan dolayı (engellilik nedeniyle) emeklilik (5510 sayılı Kanunla getirilmiş olan yeni duzenleme cercevesinde değerlendirmekteyiz)
5434 sayılı Kanunda bulunmayan ve ilk defa 5510 sayılı Kanunla getirilmiş olan bir uygulamada, goreve başladıktan sonra calışma gucu kaybı ortaya cıkan memurlara yonelik olmaktadır. Bu durum malulluk nedeniyle emeklilik değildir.
5434 e tabi memurlardan goreve başladıktan sonra haklarında duzenlenen sağlık kurulu raporlarının Sosyal Guvenlik Kurumu Sağlık Kurulunca incelenmesi neticesinde memurun calışma gucu kayıp oranının;
- % 50 ila % 59 arasında olduğu kararı verildiğinde memurun en az 5760 gun (16 yıl)
- % 40 ila % 49 arasında olduğu kararı verildiğinde de memurun en az 6480 gun (18 yıl)
Sosyal Guvenlik Kurumu kesintileri bulunan calışmalarının olması halinde bu memura yaşlılık aylığı bağlanmaktadır. Yani malulluk aylığı olmayıp, engelliliklerinden dolayı yaşlılık aylığı bağlanmaktadır. Bu kapsamda olanlar icin sigortalılık suresi aranmaz, sadece hizmet yılı aranır.
Her iki durumda da sigortalılık suresinin başlangıcına bakılmaz, yaş koşulu aranmaz, calışılmış olan hizmet surelerine bakılır.
Memurluk oncesi sigortalı olarak calışma sureleri, yedek subaylık ve yedek subaylıktan kazanılan yıpranma payı, memurluk suresi hizmet yılına dahil edilir.
2008 yılı Ekim ayından once calışmaları bulunanlar hakkında son 7 yıl kuralı uygulanır, sadece uygulanmama halleri arasında malulluk durumu bulunur, bu halde son calışılan statu, yani işci ise işciler hakkında uygulanan hukumler, memur ise memurlar hakkında uygulanan hukumlere tabi olunur.
Acıklamalarımız bağlamında durumunuzu değerlendirmemiz:
Goreve başladıktan sonra aldığınız rapora gore, durumunuzun goreve başladıktan sonra calışma gucu kaybı kapsamında SGK Sağlık Kurulunca inceleme yapılması ve verilecek karara gore işlem yapılması gerektiğini değerlendirmekteyiz.
% 45 oranında olduğunu belirttiğiniz raporunuza gore sigortalılık suresi aranmadan en az 6480 gun (18 yıl) SGK primleri yatırılmış hizmetinizin olması halinde, tarafınıza yaşlılık aylığı bağlanması gerektiğini soyleyebiliriz.
Bunun icin; oncelikli olarak Kurumunuza muracaat etmeniz ve Kurumunuzun da durumunuzla ilgili SGK ile irtibata gecip alınacak cevaba gore hareket etmeniz gerekecektir.
Ayrıca, memurluktan istifa etme ve sigortalı calışma durumunda şayet sigortalı olarak emekli olma halinde sadece malulluk talebinde bulunur iseniz son kurum mevzuatı uygulanacağını, şayet engellilik nedeniyle veya normal emeklilik şeklinde bir aylık talebinde bulunmanız halinde ise bunun icin en az 1260 gun sigortalı olarak calışmanız gerektiğini değerlendirmekteyiz.