8 Eylul 1999 oncesi fiili calışması olmayan, bu tarihten sonra goreve başlamış memurlarda yıpranma payının tamamı emeklilik yaş gruplarının one alınmasını sağlamaz. Bu durumda bu tarihten once gorevde olanlarla aynı uygulama yapılmadığından, avantaj sağlamaz. Soru: Merhaba, 09.06.1978 doğumluyum 21.05.1998 ile 21.11.1999 yılları arası askerlik hizmetimi yaptım. 20.12.2001 ile 20.12.2008 yılları arasında Uzman Erbaş olarak gorev yaptım. 29.03.2009 tarihinden itibaren memur olarak calışmaktayım. Askerlik borclanması yapmadım. Benim oğrenmek istediğim şu; benim 19 ay Uzman Erbaşlıktan yıpranma surem var ama HİTAP hizmet programın da emeklilik icin bu surenin yarısı olan 9 ay 15 gun emekliliğini one ceker diye gozukuyor. 19 ayın tamamından neden yararlanamıyorum yaklaşık 1 yıl ediyor birde askerlik borclanması yaparsam emekliliğimi nasıl etkiler teşekkurler.
Detaylar:
2008 yılı Ekim ayından once memur olanlar hakkında 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu hukumleri uygulanır.
Kademeli yaş grubuna dahil olunması şartları:
5434 hukumlerine gore, kademeli yaş grubuna, yani 5434 sayılı Kanun Gecici Madde 205 hukmune girilebilmesi icin memurun 23/05/2002 tarihindeki toplam hizmet suresinin en az 3 yıl olması (yıpranma suresi, işci, esnaflık sureleri de dahil olarak) ve gerek bu tarihten gerekse 8 Eylul 1999 tarihinden once fiili olarak calışılmış hizmetlerinin olması gerekir.
Bu kapsama girenlerden yıpranma payı olan hizmetleri yapanların yıpranma paylarının tamamı emeklilik yaş gruplarını tespitinde kullanılır ve yıpranma paylarının tamamı emeklilik yaş gruplarından indirilir, yani emeklilik yaş tarihlerini one alır.
Kademeli yaş grubu dışında kalanlar;
8 Eylul 1999 tarihinden once SGK primleri odenmiş hizmet sureleri olmayanlar ise 5434 sayılı Kanun Madde 39 hukmu kapsamında olurlar.
Bu kapsamda olanların emeklilik yaş grupları kadın ise 58, erkek ise 60 yaş dolumudur ve 25 yıl hizmet gerekir.
Yine bu kapsamda olanların yıpranma payları emeklilik yaş gruplarını belirlemede kullanılmaz, sadece 58 veya 60 yaş grubundan yıpranma paylarının 3 yılı gecmemek uzere yarısı bu yaşlardan indirilir. Yani, en fazla 58 yaş 55 yaş olur, 60 yaş da 57 yaş olur. En fazla 3 yıl emeklilik yaş tarihi one alınır.
Askerlik suresini borclanmak 8 Eylul 1999 tarihinden onceki mevzuata tabi olunmasını sağlar mı?
8 Eylul 1999 tarihinden onceki mevzuata tabi olunması icin mutlaka fiili calışma olması gerekli olduğundan sağlamaz. Dolayısıyla yıpranma payının uygulanmasında yaş one cekilmez ve avantaj sağlamaz. Bu durumda olanlarda askerlik suresini borclanmak sadece hizmet suresini artırır.
Bu bağlamda durumunuz hakkında değerlendirmelerimiz şoyle olacaktır:
Sizin uzman erbaş kanununa tabi goreve başlamanız 8 Eylul 1999 tarihinden sonra olduğundan 5434 sayılı Kanun Madde 39 hukmune tabi olursunuz. Bu hukum gereği de yıpranma payının sadece 3 yılı gecmemek uzere yarısı yaştan indirilmesi gerektiğinden hakkınızda uygulanan işlemin, dolayısıyla SGK Hitap programı uygulamasının doğru olacağını değerlendirmekteyiz.
Askerlik borclanması yapmanız halinde de emeklilik yaş tarihinizin değişmeyeceğini, sadece hizmet surenizin artmasını sağlayacağını, değerlendirmekteyiz.
İlgili hukumler;
5434 sayılı Kanun Madde 39 hukmu;
"Madde 39 -Emekli aylığı aşağıdaki hallerde bağlanır:
.
b) 25 fiili hizmet yılını dolduran iştirakcilerden kadın ise 58, erkek ise 60 yaşını dolduranların istekleri uzerine,
.
(b) ve (c) fıkralarında gosterilenlerden 32 nci madde gereğince fiili hizmet surelerine zam yapılanların yaş hadlerinden; eklenilen bu surenin uc yıldan cok olmamak uzere yarısı indirilir."
5434 sayılı Kanun Gecici Madde 205 hukmu;
"Gecici Madde 205 -.
32 inci madde gereğince fiili hizmet surelerine zam yapılanların bu maddede belirtilen yaş hadlerinden, hizmetlerine eklenen fiili hizmet suresi zammı kadar indirim yapılır."