Memurların emekli ikramiyesi emekli olma zamanında odenir, doğum borclanması yapılacak sureler ise calışılmayan, yani ucretsiz izinde gecen sureleri kapsar. Soru : 07.08.1977 doğumlu evli ve bir cocuk annesiyim. 01.12.1998'de 4-a sigorta koluna bağlı olarak kısa bir sureliğine calışmam olmuştur. Eylul 2000 yılında ozel okulda oğretmen olarak calışmaya başladım. 15.09.2003 de Milli Eğitim Bakanlığında kadrolu olarak calışmaya başladım. 4-a sigortalı olarak 1088 prim gunumu hizmet birleştirmesi yaparak 725 gun kıdeme eklenmiştir.
. 4-c sigorta koluna bağlı olarak emekliliğe hak kazanabilmem icin hizmet yılımın ne zaman dolacağı,
. Hizmet yılım dolduktan sonra, emekli maaşı almaya ne zaman hak kazanabileceğim,
. 4-c sigorta koluna bağlı olarak emekli ikramiyesini ne zaman alabileceğim
. Maaşlı ve maaşsız şekilde ayrı ayrı hangi şartlarda ne zaman emekli olabileceğim,
. Eylul 2004 yılında doğum yaptım ve ucretsiz doğum izni kullanmadım. Doğum Borclanması yapabiliyor muyum? Yapmam durumumda işbu borclanmanın hizmet yılıma sayılıp sayılamayacağı ve emeklilik şartlarıma (hizmet yılı-prim ve yaş konusunda) ne kadar katkısı olacağı,
konusunda vereceğiniz cevaplar icin şimdiden teşekkurlerimi sunarım. İyi calışmalar...
Kısa bilgiler:
1 Ekim 2008 tarihinden once memurluğa başlamış kişiler hakkında 5434 sayılı Kanun hukumleri uygulanır.

5434 sayılı Kanun hukumlerine gore 23/05/2002 tarihine kadar olan toplam hizmet suresi (sigortalı sureler de dahil) en az 3 yıl olmayan kadın memurlar 58 yaşına tabi olurlar.
58 yaşını ve 20 hizmet yılını tamamladıklarında emeklilik muracaatında bulunabilirler.
Ayrıca, 2018 yılında yururluğe giren 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi Madde 331 hukmu gereği, Oğretmenlerin emeklilik işlemleri Haziran ve Temmuz ayları icinde yapılmaktadır. Ancak, bu aylar dışında emeklilik işlemi yapılabilmesi belirli şarta bağlanmış ve gorev yapılan il sınırları icinde emeklilik talebinde bulunan personelin sınıf ve branşında oğretmen fazlasının bulunması ve işlemin de Bakanlıkca uygun gorulmesi şartıyla mumkun olması sağlanmıştır.
Milli Eğitim Bakanlığınca son olarak yayımlanan Emeklilik İşlemleri konulu 2018/15 sayılı Genelge yayımlanmış, emeklilik işlemleri bu genelge kapsamında yurutulmeye devam edilmektedir.
Soz konusu genelgede, EOH Sınıfına dahil kadrolarda iken; gorevinden cekilen (istifa), cekilmiş sayılan (mustafi), malul, engelli, 61 istekle yaş haddi vb. durumda acıkta olanlardan; istemeleri halinde, belirli bir zaman dilimine bağlı olmaksızın ve emeklilik izni aranmaksızın acıktan emeklilik işlemleri doğrudan en son gorev yaptıkları Bakanlık Merkeze Bağlı Taşra Teşkilatı ve/veya Valilikce (İl Milli Eğitim Mudurluğu) yapılacaktır.. Acıklaması da bulunmaktadır.

Kısa acıklamalarımız bağlamında sorularınızı cevaben değerlendirmelerimiz;
Soru 1- 4-c sigorta koluna bağlı olarak emekliliğe hak kazanabilmem icin hizmet yılım ne zaman dolacaktır.
Cevap 1- Verdiğiniz bilgilere gore 20 hizmet yılınızı tamamlamış olduğunu anlamaktayız. Bu durumunuzu Kurumunuzdan da teyit ettirebilirsiniz.
Soru 2- Hizmet yılım dolduktan sonra, emekli maaşı almaya ne zaman hak kazanabilirim.
Cevap 2- Hizmet yılınızı tamamlamış olduğunuzu belirtmiştik. Emekli maaşınızı alabilmeniz icin 58 yaşınızı da tamamlamış olmanız ve emeklilik icin muracaat etmeniz gerekmektedir.

Soru 3- 4-c sigorta koluna bağlı olarak emekli ikramiyesini ne zaman alabileceğim
Cevap 3- Memurluk hizmet surelerinize emekli ikramiyesini ancak tarafınıza emekli aylığı bağlandığı tarih itibariyle alabilirsiniz, daha once alamayacağınızı soyleyebiliriz.
Soru 4- Maaşlı ve maaşsız şekilde ayrı ayrı hangi şartlarda ne zaman emekli olabileceğim,
Cevap 4- Verdiğiniz bilgilere gore 23/05/2002 tarihine kadar olan calışmalarınız toplamı en az 3 tam yıl olmadığından emeklilik icin 58 yaşa tabi olursunuz. Maaşlı emekliliğiniz 58 yaşınızı tamamladıktan sonra olur ve bu tarihte emeklilik icin muracaatınız neticesinde maaş bağlandığında alabilirsiniz. Oğretmenlerin emeklilik donemlerinin de dikkate alınması gerekmektedir. Maaşsız, yani hizmet yılınızı tamamlayıp emeklilik yaşınızı beklemek icin istifa duşuncesinde olmanız halinde ise bugun icin verdiğiniz bilgilere gore 20 hizmet yılınızı tamamlamış olduğunuzu anlamaktayız. Yani maaşsız emekliliğinizi tamamlamış durumdasınız.
Soru 5- Eylul 2004 yılında doğum yaptım ve ucretsiz doğum izni kullanmadım. Doğum Borclanması yapabiliyor muyum? Yapmam durumumda işbu borclanmanın hizmet yılıma sayılıp sayılamayacağı ve emeklilik şartlarıma (hizmet yılı-prim ve yaş konusunda) ne kadar katkısı olacağı,
Cevap 5- Doğum nedeniyle kullanılan ucretsiz izin sureleri borclanılabilmektedir. Ucretsiz izin kullanmadığınız surelerde memurluk sureniz devam ettiği icin bu borclanmayı yapamayacağınızı değerlendirmekteyiz.