2004 yılında 4924 sayılı Kanuna tabi sozleşmeli personel, 2011 yılında memur olduğunda emekli aylığı bağlanması sisteminde 5510 sayılı Kanuna, emeklilik yaş ve emeklilik hizmet suresi acısından ise 5434' e tabi olurlar Soru : 2004 yılı ocak ayında 4924 sayılı kanuna tabi olarak sağlık bakanlığına bağlı bir devlet hastanesinde sozleşmeli sağlık personeli sağlık memuru anestezi teknikeri olarak calışmaya başladım. Bize sunulan dilekce ile emeklilik seceneğini ben Emekli Sandığı olarak secmiştim. 2011 yılı temmuz ayında meclisten gecen kanunla kadroya gecirildik maaşlarımız % 70 oranında duştu.
1. Ben 2008 yılı oncesi memur mu kabul ediliyorum?
2. Emekli maaşım 2008 yılında cıkan kanuna gore mi?
Yoksa 2008 yılı oncesi mevzuat ile Emekli Sandığı kanunlarına gore mi
Emekli maaşı ve ikramiye verilecek?
Detaylar:
2004 yılında 4/B'li olup, daha sonra memur kadrosuna gecen nasıl emekli olur?
Memurlar hakkında sosyal guvenlik uygulamalarında bugun icin iki farklı sistem uygulanmaktadır. Birincisi 5434'e tabi olan memurlar, ikincisi de 5510'a tabi memurlardır.
Memurların 5434'e tabi olmasını sağlayan en onemli durum, kişilerin mutlaka 2008 yılı Ekim ayından once memurluğa başlamış olmaları veya memurluk hizmetinden sayılan yedek subaylık, vekil oğretmenlik, fahri imamlık gibi calışmalarının olmalarıdır. Bu şekilde calışmaları olanlar hakkında hem emeklilik yaşı, hem aylık bağlama sisteminde tamamıyla 5434 hukumleri uygulanır.
Memurların 5510'a tabi olmasını sağlayan durum ise, kişilerin 2008 yılı Ekim ayından once memurluk hizmeti, memurluk hizmetinden sayılan yedek subaylık, vekil oğretmenlik gibi bir hizmetlerinin bulunmamasıdır. Bu şekilde, yani ilk defa 2008 yılı Ekim ayından sonra memurluğa başlamış kişiler hem emeklilik yaşı, hem aylık bağlama sisteminde tamamıyla 5510'a tabi olur. Sadece 2008 yılı Ekim ayından one işci, esnaf gibi hizmetleri olanlar hakkında ise emeklilik yaş hesabında 5434, ancak aylık bağlama sisteminde 5510 uygulanır, bunda değişiklik olmaz.
657 sayılı Kanun 4 / B kapsamında sozleşmeli statude gorev yapanlar calışma koşulları acısından memurlarla eşit, ancak SGK primleri işci statusunden gonderilen calışanlar olmaktadır. Calışma koşullarını belirleyen duzenleme ise 6/6/1978 tarihli-7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile duzenlenmiş olan Sozleşmeli Personel Calıştırılmasına İlişkin Esaslar'da belirtilen şartlara tabi olmaktadırlar. İlgili duzenlemeyi gormek icin https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=715754&MevzuatTur=21&MevzuatTert ip=5 adresi ziyaret edilebilir.
Kısa acıklamalarımız bağlamında sorularınızı değerlendirmemiz:
Soru 1. Ben 2008 yılı oncesi memur mu kabul ediliyorum?
Cevap 1- 1 Ekim 2008 oncesi memurluk, yedek subaylık, vekil oğretmenlik vb. gibi hizmetleriniz yoksa 5510 sayılı Kanuna tabi olursunuz. Emeklilik hizmet ve emeklilik yaşı acısından ise 5434 sayılı Kanun Madde 39 hukmu uygulanır ve emeklilik şartlarını kazanmanız icin 25 yıl hizmetiniz ve 60 yaşınızı tamamlamanız gerekmektedir.
Soru 2. Emekli maaşım 2008 yılında cıkan kanuna gore mi? Yoksa 2008 yılı oncesi mevzuat ile Emekli Sandığı kanunlarına gore mi Emekli maaşı ve ikramiye verilecek?
Cevap 2- Emekli maaşınızın hesabı 5510 sayılı Kanuna gore hesaplanır, yani tum calışma suresince prime esas kazancların ortalaması esas alınır. Ozetle, Emekli aylığı hesabında : Ortalama Aylık Kazanc x Aylık Bağlama Oranı formulu uygulanır.
Ancak emekli ikramiye hesabında 5434 sayılı Kanunun hesaplama sistemi uygulanır. Nitekim, 2011 yılında cıkan 632 sayılı Kanun Hukmunde Kararnamede "Bu madde kapsamında memur kadrolarına atananlara iş sonu tazminatı odenmez. Bu personelin onceden iş sonu tazminatı odenmiş sureleri haric, iş sonu tazminatına esas olan toplam hizmet sureleri, 8/6/1949 tarihli ve 5434 sayılı Turkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu uyarınca odenecek emekli ikramiyesine esas toplam hizmet suresinin hesabında dikkate alınır." Hukmu bulunmaktadır. Memurlara odenecek emekli ikramiyesi usul ve esasları da hem 5434 sayılı Kanun Madde 89, hem de 2008 sonrası ilk defa memurlar icin uygulanan Ek Madde 82 hukmunde belirtilmiştir. Yani, emekli ikramiyesi tutarının hesaplanmasında derece, kademe, gosterge, ek gosterge, taban aylığı, kıdem aylığı, ozel hizmet aylığı, memur maaş katsayısı unsurları uygulanarak hesaplama yapılır.