Memurların emekli ikramiye tutarlarının hesaplanmasında hizmetlerin tam yıla tekabul etmesi gerekmekte, 1 gun bile eksik olması halinde hizmet yapılan 1 yıl yok sayılmaktadır. Soru : Değerli memurlar.net Yetkilisi Calışmalarınızda ve yatyılarınızda başarılar diler sağlık sihhat ve afiyet uzre bulunmanızı Allah dan temenni ederim. Ben 23.05.1986 tarihinde devlet memuru olarak atamam yapıldı 23.11.1986 tarihinde de Askere gitmek uzere gorevden askerlik izni ile ayrıldım. Ve 10.06.1988 tarihinde de Askerlik donuşu goreve başladım. Askerlikte gecen sureyi 01.12.1986 -30.06.1988 1 Yıl-7 Ay olarak borclandım ve odemesini yaptım. 2023 yılbaşından sonra emekli olmayı duşunduğumden ve Memurlarda emekli ikramiyesi tam yıla gore odendiğinden benim tam yıl hangi zamana denk geliyor. Askerlik borclanması ikramiyeye etki ediyor mu yoksa sadece maaşa mı faydası oluyor. Şimdiden teşekkur eder. Hayırlı gunler dilerim.
Detaylar/Değerlendirmeler:
Memurlara odenen emekli ikramiyesi her tam yıllar icin hesaplanır, yani memur hizmet yapmış olmasına rağmen 11 ay 29 gunluk suresine karşılık emekli ikramiyesi alamaz.
Memurların tam yıldan az surelerine neden emekli ikramiyesi odenmez?
Emekli ikramiyesi, memurlar icin emekli aylığı bağlandığı zaman kazanmış oldukları bir tutardır. Sosyal guvenlik kanunlarından olan 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu icerisinde bu hususu duzenleyen bir madde hukmu vardır.
5434 sayılı Kanun Madde 89 hukmu şu şekildedir:
"Hizmet surelerinin tamamı bu Kanun ve/veya 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun gecici 4 uncu maddesi kapsamında gecenlerden emekli, adi malulluk veya vazife malulluğu aylığı bağlanan veyahut toptan odeme yapılan asker ve sivil tum iştirakcilere, her tam fiili hizmet yılı icin aylık bağlamaya esas tutarın bir aylığı emekli ikramiyesi olarak verilir."
Hukmun yorumu:
Emekli ikramiyesi memurların almakta oldukları gorev aylıklarına bağlı bir odeme olmayıp, aylık bağlamaya esas tutarın bir aylığı, yani memurların calışırken Sosyal Guvenlik Kurumu kesintilerine tabi tutulan tutar uzerinden yapılan bir odeme şekli oluyor.
Emekli ikramiyesi odeme tutarında da her tam fiili hizmet yılı esas alınıyor.
Emekli ikramiyesi, her tam fiili hizmet yılı ile sınırlı olarak bu gorevlerden ayrıldıkları tarihteki emeklilik keseneğine esas aylık tutarları uzerinden hesaplanarak odenir.
Kusuratlı hizmetlere karşılık emekli ikramiyesinin odenmesi gerektiği yonunde değerlendirmelerimiz icin https://www.memurlar.net/haber/1024601/ adresimiz ziyaret edilebilir.
Askerlik suresine ikramiye odenir mi?
Askerlik suresinin Sosyal Guvenlik Kurumuna borclanılarak hizmet saydırılması halinde bu sure de emekli ikramiyesine esas olan tam hizmet yılları icerisine katılır, dolayısıyla askerlik borclanması sadece emekli aylığında değil emekli ikramiyesi hesabında da sayılır.
Acıklamalarımız bağlamında sizin durumunuzu hesaplamamız şoyle olmaktadır;
Şayet 15 Ocak 2023 gorev aylığını aldıktan sonra emekli olma duşunceniz olursa askerlik borclanma sureniz dahil toplam hizmet surenizi 36 yıl 8 ay 14 gun olarak hesaplamaktayız. Bu durumda sadece 36 hizmet yılınıza emekli ikramiyesi alabilirsiniz, 8 ay 14 gunluk surenize karşılık ikramiye alamazsınız.
37 tam hizmet yılınızı tamamlama tarihiniz olarak da 15 Mayıs 2023 gorev aylığını almanız gerektiğini soyleyebiliriz.
NOT: Değerlendirmelerimiz ve hesaplamalarımız tamamıyla sizin verdiğiniz bilgiler kapsamında yapılmıştır, Tavsiyemiz emekli olmadan once Kurumunuzdan hizmet hesabını kontrol ettirmeniz olacaktır.