2008 oncesi memuriyete girmiş olanlar, 61 yaş + 15 yıl hizmet şartıyla emekli olabilirler. Soru : 30.08.1963 doğumluyum. 1977 yılında 46 gunluk ssk girişim var. 1996-1998 yılları arasında iki yıl 657 ye tabi oğretmenlik yaptım 1998 yılında istifa ettim. Tekrar 2013 yılında oğretmen olarak atandım ve halen gorev yapmaktayım. 05.09.2022 itibariyle 11 yıl 1 ay 1 gun hizmetim var. 1-Emeklilik hakkım var mı ve ne zaman emekli olabilirim.
Detaylar/Değerlendirmeler:
2008 yılı Ekim ayından once calışmaya başlamış olan memurlara hem emeklilik hizmet, emeklilik yaş, emeklilik aylık, emeklilik ikramiye hesaplamasında tamamıyla 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu kuralları uygulanır.
5434 e gore emeklilik yaş + hizmet şartlarını yerine getirmeyle mumkun olmaktadır. 8 Eylul 1999 tarihinden once gorevde olan memurlar kadın ise 20, erkek ise 25 yıl hizmeti tamamlamaları zorunludur.
Ancak, 5434 e gore emeklilik şartları arasında kadın memur, erkek memur ayrımı olmaksızın 61 yaş + 15 yıl hizmet şartını yerine getirilmesi halinde de emekli aylığı bağlanması işlemi bulunmaktadır. Bu husus 5434/39 uncu maddede belirlenmiştir.
Ayrıca, Oğretmenlerin emeklilik tarihleri Kanunla belirlenmiştir. Haziran ve Temmuz ayları oğretmenlerin genel olarak emekli olabilecekleri tarihlerdir.
Sonuc bağlamında değerlendirmemiz;
61 yaşınızı doldurduğunuz tarih itibariyle işcilik ve memurluk hizmetleri toplamı 15 tam yıl olması halinde emekli olabileceğinizi,
Ayrıca, memurların azami olarak gorev yapabilecekleri yaş haddi de 65 yaşını doldurdukları tarih olduğu icin istenirse zorunlu olarak gorevle ilişiğinizin kesileceği 65 yaşının dolumuna kadar da gorev yapabileceğinizi,

Soyleyebiliriz.