Oğrenim tek başına emeklilik ek gostergesini etkilemez. Ancak, gorev aylıklarında uygulanan zam ve tazminat puanlarını artırır. Soru : Merhaba, Ben Tekniker kadrosunda (TH-Teknik Hizmetler grubunda) calışmakta iken Ocak 2021 tarihinde 1'in 4'u 2200 ek gostergeyle emekli oldum. Fakat Muhendislik mezunu ve diplomamı kuruma vermiştim, muhendis kadrosunu vermediler, intibak farkını oduyorlardı. Kadrom Muhendis olmadığı icin 3600 ek gostergeyi alamadım. Hukumetin yeni duzenlemesine gore ben de 3600 ek gosterge mi alacağım, 4800 ek gosterge mi alacağım, yoksa hicbiri mi?
Cevaplarsanız ve cevabın bir kopyasını mail olarak da bana yollarsanız cok memnun olurum.
Detaylar/Değerlendirmeler:
Memurların oğrenimlerine gore ek gosterge verilir mi, bu ek gostergeler emekliliklerine katkı sağlar mı?
Emeklilikte ek gosterge uzerinden aylık hesaplanması 5434 sayılı Kanun hukumleri kapsamına giren memurlar icin onemli olmaktadır. Emekli ikramiyesi hesaplanmasında ise hem 5434 hem de 5510 sayılı Kanun hukumleri kapsamına giren memurlar icin onemli olmaktadır.
Ek gostergenin en azından 3600 olması hem emekli aylık tutarını hem de emekli ikramiyesi tutarını artırmaktadır.
Bitirmiş oldukları oğrenimleri esas alınarak ek gosterge verilebilir mi?
657 sayılı Devlet Memurları Kanununda her bir memurun hizmet sınıfı ve hizmet sınıfına gore kadro gorev unvanları belirlenmiştir. Ancak zaman icerisinde bir memur bitirmiş olduğu okul oğreniminden farklı gorevleri yapabilmektedirler. Bu durum memur icin 657 sayılı Kanunda tespiti yapılmış olan ek gostergelerin hangisinin uygulanacağı konusunda farklı goruşlere yol acmıştır. Ozellikle Teknik Hizmetler Sınıfında bulunanlar icin uygulanan konu olarak gormekteyiz.
Ornek olarak: Bir memur muhendislik fakultesini bitirmiş ancak muhendis kadrosunda değil de, Tekniker, şef veya mudur olarak gorevini yapabilmektedir. Bu durumda muhendis unvanı icin uygulanacak olan 4200 ek gosterge rakamı bu memur icin uygulanacak mıdır? Yoksa uygulanmayacak mıdır?

İlgililerin bitirmiş oldukları meslekleriyle ilgili okullar dikkate alınarak Muhendis, Mimar, Kimyager vb. şekilde Teknik Hizmetler Sınıfında bulunanlara uygulanacak olan ek gosterge rakamlarının ne olacağı konusu son olarak Danıştay İctihatları Birleştirme Kurulu Kararı ile sonuca bağlanmıştır.
Konu ile ilgili olarak Danıştay İctihatları Birleştirme Kurulu Kararı, Karar neyi getiriyor?
07.12.2007 tarihli ve Esas Numarası 2005-2, Karar Numarası 2007-1 olan Karar, 25/03/2008 tarih ve 26827 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.
Kararın ozunu: Devlet memurlarının fiilen gorev yapmakta oldukları kadro unvanları icin ek gosterge ongorulmesi halinde bundan yararlanacakları, kadro unvanında herhangi bir değişiklik olmadığı surece mezuniyet diplomasında yer alan unvan, başka bir anlatımla tahsil durumu dikkate alınarak ek gosterge uygulamasından yararlanamayacakları oluşturmaktadır.
Ornek olarak: Teknik hizmetler sınıfında 2200 ek gostergeli tekniker olarak gorev yapan bir memur muhendislik fakultesini bitirmiş olsa da 3600 muhendis ek gostergesi verilmez. Tekniker kadrosundan muhendis kadrosuna gecerse verilir.

Yine, 3000 ek gostergeli teknik hizmetler sınıfı kimyager kadrosunda gorev yapan memur, muhendislik fakultesini bitirse de kadrosu muhendis olmadığı surece 3600 muhendis ek gostergesinden yararlanamaz.
Not:7417 sayılı Kanun ile 15 Ocak 2023 tarihinden gecerli olmak uzere Tekniker icin uygulanan 2200 olan ek gosterge rakamı 2800, Kimyager icin uygulanan 3000 olan ek gosterge rakamı da 3600, Muhendis icin uygulanan 3600 olan ek gosterge rakamı da 4200 olacaktır.
Sonuc bağlamında: 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa ekli ek gosterge cetvellerinde yer alan ek gostergelerden yararlanmanın şartının, işgal edilen unvanın kadrosunun da taşınması gerekmektedir.
Ancak, gorevde iken zam ve tazminat oranlarının değişebileceğini, ancak bu durumun emeklilik icin uygulanacak olan ek gosterge rakamını değiştirmeyeceğini ayrıca değerlendirmekteyiz.
İntibak farkı konusu yuksek olan ek gostergeden az ek gostergeli bir duruma gecme durumlarıyla ilgili bir konu olmaktadır.

Acıklamalarımız bağlamında sizin icin soylenecek olan durum;
Emekli olmadan once bitirmiş olduğunuz muhendislik fakultesi mezuniyet durumunuza gore Muhendis kadrosuna atanmadığınızdan oğrenim durumunuzun emekliliğinize bir katsının olmayacağını, soyleyebiliriz. Yani, şu an icin belirttiğiniz gibi 2200 olan ek gosterge rakamınız 15 Ocak 2023 tarihinde 2800 ek gostergeye yukseltilmesi gerekecek, ancak 3600/4200 gibi ek gosterge rakamları hakkınızda uygulanmayacaktır.