Ordu'da ilkokul oğretmeni olarak gorev yaparken evinde beyin kanaması geciren 56 yaşındaki Metin Yeşilyurt felc kaldı. Gittiği hastanelerden sonuc alamayan Metin oğretmen, umudunu kaybetmedi. Sağlık Bakanlığı Samsun Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Hastalıkları Hastanesi'nde uygulanan 'robotik fizik tedavi' ile tekrar yuruyen oğretmen, yeniden oğrencilerine kavuşmak istiyor. 3 cocuk babası Metin Yeşilyurt, beyin kanaması ve inme (felc) gecirdi. Vucudunun buyuk bir bolumunu kullanamayan Yeşilyurt, Ordu'da bir sure hastanede yoğun bakımda yattı. Akabinde Samsun İl Sağlık Mudurluğu bunyesindeki Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Hastalıkları Hastanesi'ne gelen Yeşilyurt, burada uzman fizyoterapistler ve robotik cihazlarla yoğun bir uğraş sonucunda yurumeye başladı. İlkokul oğretmeni olarak calıştığı okuldaki cocuklara yeniden okuma-yazma oğretmek isteyen Yeşilyurt, artık yuruyebiliyor.
"Cocuklarımın okumaya gecmesini gormeyi cok arzu ediyordum"
Metin Yeşilyurt, "Bir sabah ehliyet komisyonu icin vazifeye cıktım, akşam alelacele eve geldim, bir anda kalakaldım. Beni hastaneye kaldırdılar. Doktorlar 'Her şeye hazırlıklı olun' demişler. Orada 3-4 hafta yoğun bakımda kaldım. Daha sonra orada da boyle fizyoterapi unitesi bolumu var. Biraz orada tedavi yaptılar, fakat orada bu şekilde robotik alet ve edevat olmadığı icin burayı tavsiye ettiler, buraya geldim. Buraya nasıl geldim biliyor musunuz. Bunu benim gibi hastalara umut olsun diye soyluyorum. Buraya bir et yığını halinde geldim. Bu elim hic yoktu. Bu sol tarafım hic yoktu. Beni 3-4 kişiyle ancak kaldırabiliyorlardı. Fizyoterapistimiz Erdal Bey ile beraber calıştık. Kızlarımdan Allah razı olsun. Allah herkesin kız babası, anası olmasını nasip etsin. Biz şurada servislerde yatıyoruz, hastaların coğunun başında kız cocukları var. Okulda mesai arkadaşlarım bana surekli 'Hocam sen iyi gozukmuyorsun, bir doktora git' diyorlardı. Ben de erteledim ama kotu ettim. Okuldaki cocuklarımı yarı yolda bıraktım. Cocuklarımın okumaya gecmesini gormeyi cok arzu ediyordum. Tabii ki okula donmek istiyorum" dedi.
"İnmede ilk 6 ay cok onemli"
Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Hastalıkları Uzm. Dr. Zafer Ceyhan, "Hastamız Metin Bey hastanemize sol tarafında inme gecirmesi, beyin kanaması sonucu hastanemize yatırıldı. Geldiğinde kolunda ve bacağında hareket yoktu. Biz hastamızı ilk başta yatak ici egzersizlerle başlayarak, daha sonra oturma dengelerini sağladık. Aynı zamanda profesyonel ekibimizle beraber yatak ici oturma dengeleri, daha sonra ayakta yurume hareketlerine başladık. Hastanemizin avantajlarından biri erken donemde fizik tedavi rehabilitasyon programına almaktayız. İnme hastalarını, omurilik yaralanması hastalarını ilk donemde almaktayız. Bunun en onemli avantajı, ilk 6 ay bizim icin en onemli periyottur. Bu donemde sinir iyileşmesinin en hızlı olduğu donemdir. Bu hastamız da bize boyle şekilde başvurdu. Erken donemde fizik tedavilerine başladık. Aynı zamanda robotik tedavimize, yurume cihazımıza aldık. Hasta şu an mevcut durumunda kendi bağımsız yuruyebilmekte, kendi işlevlerini yapabilmektedir. Geldiğinde tamamen hareketsizdi, tamamen yatağa bağımlıydı. Artık kendi başına oturup kalkabilen, hatta koşabilen bir hastaya donuştu. Burada tabii ekibimizle beraber hastanın ailesinin de etkisi cok fazla, hastanın kendi isteği cok fazla, motivasyonu cok iyi. Rehabilitasyona uyumu cok iyi. Hastanemizde ortalama 100 yatağı olan bir servisimiz mevcut. Burada 70 civarında boyle felcli hastaları yatırmaktayız. En onemlisi erken donemde almaktayız, iyileşmeleri hızlı olsun diye. Genel olarak ilk 6 ay cok onemli. Bu donemde de biz fizik tedaviyle bu potansiyeli yakalamaktayız. Tabii, burada hastanın katılımı da cok onemli" diye konuştu.