23 Temmuz 2015 PERŞEMBE
Resmi Gazete
Sayı : 29423
YONETMELİK
Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığından:
YUKSEKOĞRETİM KALİTE GUVENCESİ YONETMELİĞİ
BİRİNCİ BOLUM
Amac, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amac ve kapsam
MADDE 1 - (1) Bu Yonetmelik, yuksekoğretim kurumlarının eğitim-oğretim ve araştırma faaliyetleri ile idari hizmetlerinin ic ve dış kalite guvencesi, akreditasyon surecleri ve bağımsız dış değerlendirme kurumlarının yetkilendirilmesi sureclerini ve bu kapsamda tanımlanan gorev, yetki ve sorumluluklara ilişkin esasları duzenler.
Dayanak
MADDE 2 - (1) Bu Yonetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun 7 ve 65 inci maddeleri ile 44 uncu maddesinin (b) bendine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 3 - (1) Bu Yonetmelikte gecen;
a) Akreditasyon: Bir dış değerlendirici kurum tarafından belirli bir alanda onceden belirlenmiş akademik ve alana ozgu standartların bir yuksekoğretim programı tarafından karşılanıp karşılanmadığını olcen değerlendirme ve dış kalite guvence surecini,
b) Dış Değerlendirme: Bir yuksekoğretim kurumunun veya programının, eğitim-oğretim ve araştırma faaliyetleri ile idari hizmetlerinin kalitesinin, Yuksekoğretim Kalite Kurulu tarafından yetkilendirilen dış değerlendiriciler veya Yuksekoğretim Kurulunca tanınan, bağımsız Kalite Değerlendirme Tescil Belgesine sahip dış değerlendirme kuruluşları tarafından yurutulen dış değerlendirme surecini,
c) Dış Değerlendirme ve Akreditasyon Kuruluşları: Yurt icinde veya yurt dışında faaliyet gosteren ve Yuksekoğretim Kurulunca tanınan Kalite Değerlendirme Tescil Belgesine sahip kurumları,
c) Dış Değerlendiriciler: Yuksekoğretim kurumlarının kurumsal dış değerlendirme surecinde gorev yapmak uzere Yuksekoğretim Kalite Kurulu tarafından gorevlendirilen dış değerlendirme surecini yurutmeye yetkin kişileri,
d) Genel Kurul: Yuksekoğretim Genel Kurulunu,
e) İc Değerlendirme: Bir yuksekoğretim kurumunun, eğitim-oğretim ve araştırma faaliyetleri ile idari hizmetlerinin kalitesinin ve kurumsal kalite geliştirme calışmalarının, ilgili yuksekoğretim kurumunun gorevlendireceği değerlendiriciler tarafından değerlendirilmesini,
f) Kalite Değerlendirme Tescil Belgesi: Yuksekoğretim Kalite Kurulunun onerisi uzerine Yuksekoğretim Kurulu tarafından onaylanan, bağımsız kurum veya kuruluşların yuksekoğretim kurumlarında eğitim-oğretim ve araştırma faaliyetleri ile idari hizmetlerin kalite duzeyini ve kalite geliştirme calışmalarını değerlendirmeye yetkili olduğunu gosteren belgeyi,
g) Kalite Guvencesi: Bir yuksekoğretim kurumunun veya programının ic ve dış kalite standartları ile uyumlu kalite ve performans sureclerini tam olarak yerine getirdiğine dair guvence sağlayabilmek icin yapılan tum planlı ve sistemli işlemleri,
ğ) Stratejik Planlama: Bir yuksekoğretim kurumunun, kalkınma planları, programlar, ilgili mevzuat ve benimsedikleri temel ilkeler cercevesinde geleceğe ilişkin misyon ve vizyonlarını oluşturmak, stratejik amaclar ve olculebilir hedefler belirlemek, performanslarını onceden belirlenmiş olan gostergeler doğrultusunda olcmek ve bu surecin izleme ve değerlendirmesini yapmak amacıyla katılımcı yontemlerle stratejik plan hazırlama ve ilgili performans gostergelerini surekli izleme surecini,
h) Turkiye Yuksekoğretim Yeterlilikler Cercevesi (TYYC): Yuksekoğretim icin tanımlanan Ulusal Yeterlilikler Cercevesini,
ı) Ulusal Yeterlilikler Cercevesi: Ulusal duzeyde veya bir eğitim sistemi duzeyinde, yuksekoğretim yeterlilikleri arasındaki ilişkiyi acıklayan, ulusal ve uluslararası paydaşlar tarafından tanınan yeterliliklerin belirli bir duzen icerisinde yapılandırıldığı bir sistemi,
i) Yuksekoğretim Kalite Kurulu: Bu Yonetmelik ile kurulmuş, yuksekoğretim kurumlarında kalite değerlendirme ve guvencesi calışmaları ile akreditasyon calışmalarının duzenlenmesi ve yurutulmesinden sorumlu Kurulu,
j) Yuksekoğretim Kalite Komisyonu: Bu Yonetmelik ile kurulmuş, yuksekoğretim kurumlarının bunyelerinde oluşturulmuş kalite değerlendirme ve guvencesi calışmaları ile akreditasyon calışmalarının duzenlenmesi ve yurutulmesinden sorumlu Komisyonu,
k) Yuksekoğretim Değerlendirme ve Kalite Guvencesi Durum Raporu: Yuksekoğretim Kalite Kurulunun ilgili yıl icinde dış değerlendirmesi yapılan yuksekoğretim kurumlarının kurumsal değerlendirme raporlarını dikkate alarak, her yıl hazırladığı veya hazırlattığı raporu,
l) Yuksekoğretim Kurumu Performans Değerlendirme Raporu: Bir yuksekoğretim kurumunun, kurumsal değerlendirme ve kalite geliştirme calışmalarının sonuclarını iceren ve ilgili yuksekoğretim kurumu tarafından her yıl hazırlanan raporu
ifade eder.
İKİNCİ BOLUM
Yuksekoğretim Kalite Kurulu
Kurulun oluşturulması ve organizasyon yapısı
MADDE 4 - (1) Yuksekoğretim Kalite Kurulu;
a) Yuksekoğretim kurumlarını temsilen Genel Kurul tarafından secilen beş,
b) Universitelerarası Kurul tarafından secilen dort,
c) Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığını temsilen bir,
c) Kalkınma Bakanlığını temsilen bir,
d) Maliye Bakanlığını temsilen bir,
e) Milli Eğitim Bakanlığını temsilen bir,
f) Sağlık Bakanlığını temsilen bir,
g) Turkiye Bilimler Akademisini temsilen bir,
ğ) Turkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunu temsilen bir,
h) Turkiye Sağlık Enstituleri Başkanlığını temsilen bir,
ı) Mesleki Yeterlilik Kurumunu temsilen bir,
i) Turk Akreditasyon Kurumunu temsilen bir,
j) Turkiye Odalar ve Borsalar Birliğini temsilen bir,
k) Oğrenci Temsilcisi,
uye olmak uzere en fazla toplam yirmi bir uyeden oluşur.
(2) Yuksekoğretim kurumlarını temsilen Genel Kurul ve Universitelerarası Kurul tarafından secilen uyeler; her birisi farklı yuksekoğretim kurumlarında gorev yapmakta olan, yuksekoğretimin yapısı, işleyişi ve yonetimi ile kalite değerlendirme ve geliştirme uygulamaları konusunda deneyimli, yuksekoğretim kurumlarında en az on yıl gorev yapmış, sosyal, fen, muhendislik, sağlık ve guzel sanatlar olmak uzere farklı alanlardaki oğretim uyeleri arasından secilir. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Turkiye Bilimler Akademisi, Turkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu, Turkiye Sağlık Enstituleri Başkanlığı, Mesleki Yeterlilikler Kurumu, Turk Akreditasyon Kurumu ve Turkiye Odalar ve Borsalar Birliği temsilcileri icin bu kurumların bağlı veya ilgili olduğu Bakanlıklardan talep edilir. Oğrenci temsilcisi, Yuksekoğretim Kalite Kurulu tarafından belirlenecek ilke ve esaslar dahilinde belirlenir.
(3) Yuksekoğretim Kalite Kurulu, Yuksekoğretim Kurulu tarafından secilen uyeleri arasından salt coğunlukla bir başkan secer. Başkan, Universitelerarası Kurul tarafından secilen uyelerden birisini Başkan Yardımcısı olarak secer.
(4) Yuksekoğretim Kalite Kurulu uyelerinden oğrenci konseyi temsilcisinin gorev suresi bir yıl diğer uyelerin suresi dort yıldır. İki donemden fazla uyelik yapılamaz.
(5) Gecerli mazereti olmaksızın bir yılda toplam dort toplantıya katılmayanlar ve altı aydan fazla sure ile hastalık, kaza veya başka bir nedenle gorevini yapamaz durumda olanlar dışında, gorev sureleri dolmadan uyelik suresi sonlandırılamaz.
(6) Yuksekoğretim Kalite Kurulu uyeleri arasında herhangi bir nedenle eksilme olması durumunda, eksilen uyelik icin en gec bir ay icinde ilgili kurum/kuruluş tarafından aynı usulle secim/gorevlendirme yapılır. Secilen/gorevlendirilen uyenin gorev suresi dort yıldır.
(7) Yuksekoğretim Kalite Kurulu, Başkanın belirleyeceği tarihlerde ayda en az bir kez olmak uzere, Başkanın cağrısı veya Yuksekoğretim Kalite Kurulu uyelerinin ucte birinin yazılı isteği uzerine ise her zaman toplanır. Başkanın bulunmadığı hallerde toplantılara başkan yardımcısı başkanlık eder.
(8) Yuksekoğretim Kalite Kurulu uye tam sayısının salt coğunluğu ile toplanır ve toplantıya katılanların salt coğunluğu ile karar alır. Oyların eşit olması halinde Başkanın oyu yonunde karar verilmiş sayılır.
(9) Yuksekoğretim Kurulu ve Universitelerarası Kurul tarafından secilen uyeler, temsil ettikleri veya gorevli veya ilişkili oldukları kurumlar ile ilgili konuların goruşulduğu toplantılara katılamazlar.
Yuksekoğretim Kalite Kurulunun gorevleri
MADDE 5 - (1) Yuksekoğretim Kalite Kurulunun gorevleri şunlardır:
a) Yuksekoğretimde kalite guvencesi ve akreditasyon ulusal politika ve stratejisini tanımlamak ve Genel Kurulun onayına sunmak,
b) Yuksekoğretim kurumlarında ic kalite guvence sistemlerinin kurulmasını desteklemek ve bu konuda yuksekoğretim kurumlarına rehberlik etmek,
c) Kalite kulturunun geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması icin eğitim, toplantı, calıştay ve benzeri faaliyetlerde bulunmak,
c) Ulusal ve uluslararası duzeyde yuksekoğretim kalite guvence sistemleri ile ilgili calışmaları izlemek, ulusal ve uluslararası duzeyde ortak calışmalar gercekleştirmek,
d) Dış değerlendirmede ve akreditasyonda uygulanacak ilkeleri, kalite gostergelerini ve kuralları belirleyerek Genel Kurulun onayına sunmak,
e) Genel Kurul tarafından onaylanan dış kalite değerlendirmeleri ve akreditasyonda uygulanacak prosedurlerle ilgili yuksekoğretim kurumlarını bilgilendirmek ve yayınlar yapmak,
f) Yuksekoğretim kurumlarının hazırlamış oldukları oz değerlendirme ve dış değerlendirilme sureci sonrası, dış değerlendirme raporlarını değerlendirerek kalite iyileştirmelerine yonelik tavsiyeleri icerecek şekilde nihai raporu duzenleyip Genel Kurula sunmak,
g) En cok beş yılda bir yapılması gereken dış değerlendirmeyi suresi gecmesine rağmen yaptırmayan yuksekoğretim kurumları hakkında, masrafları ilgili yuksekoğretim kurumundan tahsil edilmek uzere dış değerlendirme yaptırılmasını Genel Kuruldan talep etmek,
ğ) Yuksekoğretim kurumlarına yonelik olarak yıl boyunca gercekleştirilen dış kalite değerlendirmeleri, karşılaşılan problemler ve kalite iyileştirmesi sureci ile ilgili onerileri her yılın sonunda Genel Kurula sunmak,
h) Dış kalite değerlendirmesi ve akreditasyon alanlarında faaliyet gostermek amacıyla, belirlenmiş ilke ve kurallar cercevesinde tescil almak uzere Yuksekoğretim Kuruluna muracaat eden ozel hukuk tuzel kişilerinin tescil muracaatlarını değerlendirerek Genel Kurula goruş vermek, bu kuruluşların faaliyetlerini izlemek ve gerekli gorduğunde bilgi almak, gerektiğinde uyarmak veya tescillerinin iptali icin Genel Kurula oneride bulunmak,
ı) Yuksekoğretimde kalite guvencesi konusunda uluslararası kuruluşlar nezdinde Kurulu temsil etmek,
i) (d), (f), (g), (ğ) ve (h) bentleri uyarınca Genel Kurula sunduğu rapor ve goruşleri, eş zamanlı olarak Kurulun internet sayfasında kamuoyu ile paylaşmak,
j) Yuksekoğretim Kurulu tarafından bu Yonetmelik amac ve kapsamında verilen diğer gorevleri yerine getirmek.
(2) Yuksekoğretim Kalite Kurulu gerek gorduğu takdirde calışma usul ve esaslarını belirleyeceği komisyonlar kurabilir, danışma kurulları oluşturabilir.
Yuksekoğretim Kalite Kurulunun ofis ve personel ihtiyacları ile idari ve cari giderleri
MADDE 6 - (1) Yuksekoğretim Kalite Kurulunun hizmetlerinde ihtiyac duyulan ofis, uzman ve idari personel Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığı, idari ve cari giderleri ise Yuksekoğretim Kurulu butcesinden karşılanır.
UCUNCU BOLUM
Yuksekoğretim Kurumu Kalite Komisyonunun Oluşturulması,
Gorev ve Sorumlulukları
Yuksekoğretim Kurumu Kalite Komisyonu
MADDE 7(1) Yuksekoğretim kurumları, ic ve dış değerlendirme ve kalite geliştirme calışmaları icin bir Kalite Komisyonu oluşturur.
(2) Komisyonun başkanlığını, ilgili yuksekoğretim kurumunun rektoru, rektorun bulunmadığı zamanlarda ise rektor yardımcısı yapar.
(3) Komisyon uyeleri, aynı fakulte, enstitu, yuksekokul, meslek yuksekokulu ve birden fazla olmamak ve farklı bilim alanlarından olmak uzere universite senatolarınca belirlenen uyelerden oluşur. Komisyon uyeleri arasında yuksekoğretim kurumu genel sekreteri, oğrenci temsilcisi ile kamu yuksekoğretim kurumlarında strateji geliştirme daire başkanı ve vakıf yuksekoğretim kurumlarında ilgili sureclerden sorumlu birim yoneticisi de bulunur. Uye sayısı, senato tarafından belirlenen uyelerin iki yıldan az olmamak şartıyla uyelik sureleri ile komisyonun calışma usul ve esasları universite senatolarınca, senatosu bulunmayan yuksekoğretim kurumlarında yonetim kurullarınca belirlenir ve yuksekoğretim kurumunun internet sayfasında kamuoyu ile paylaşılır. Oğrenci temsilcisi, universite senatoları tarafından belirlenecek ilke ve esaslar dahilinde belirlenir ve gorev suresi bir yıldır.
(4) Komisyon ofis ve personel destek hizmetleri, ilgili yuksekoğretim kurumunun strateji geliştirme daire başkanlığı veya ilgili birimi tarafından yurutulur.
Yuksekoğretim Kurumu Kalite Komisyonunun gorevleri
MADDE 8 - (1) Komisyonun gorevleri şunlardır:
a) Kurumun stratejik planı ve hedefleri doğrultusunda, eğitim-oğretim ve araştırma faaliyetleri ile idari hizmetlerinin değerlendirilmesi ve kalitesinin geliştirilmesi ile ilgili kurumun ic ve dış kalite guvence sistemini kurmak, kurumsal gostergeleri tespit etmek ve bu kapsamda yapılacak calışmaları Yuksekoğretim Kalite Kurulu tarafından belirlenen usul ve esaslar doğrultusunda yurutmek ve bu calışmaları Senato onayına sunmak,
b) İc değerlendirme calışmalarını yurutmek ve kurumsal değerlendirme ve kalite geliştirme calışmalarının sonuclarını iceren yıllık kurumsal değerlendirme raporunu hazırlamak ve senatoya, senato bulunmayan kurumlarda yonetim kuruluna sunmak, onaylanan yıllık kurumsal değerlendirme raporunu kurumun internet ortamında ana sayfasında ulaşılacak şekilde kamuoyu ile paylaşmak,
c) Dış değerlendirme surecinde gerekli hazırlıkları yapmak, Yuksekoğretim Kalite Kurulu ile dış değerlendirici kurumlara her turlu desteği vermek.
DORDUNCU BOLUM
Yuksekoğretim Kurumlarında İc ve Dış Kalite Guvence Sistemi
Yuksekoğretim kurumlarında kalite guvence sistemlerinin kurulması
MADDE 9 - (1) Yuksekoğretim kurumları, kendi kurumlarında uygulanacak ic ve dış kalite guvence sisteminin kurulması ve işletilmesi ile ic ve dış değerlendirme surecinin bu konuda hazırlanacak uygulama esasları kapsamında yurutulmesini sağlamakla yukumludur.
İc değerlendirme raporları ve takvimi
MADDE 10(1) Yuksekoğretim kurumları, eğitim-oğretim ve araştırma faaliyetlerini ve bunları destekleyen idari hizmetlerin tumunu icine alacak şekilde stratejik plan ve yıllık olarak, performans programı ve faaliyet raporu ile butunleşik yapıda bir ic değerlendirme raporu hazırlar.
(2) Yuksekoğretim kurumları, ic değerlendirme calışmalarını her yıl Ocak-Mart aylarında tamamlar. Hazırladıkları İc Değerlendirme Raporunu Nisan ayı sonuna kadar bilgi amaclı olarak Yuksekoğretim Kalite Kuruluna gonderir.
İc değerlendirme raporlarının kapsamı
MADDE 11(1) Bir yuksekoğretim kurumunda yapılacak ic değerlendirmeler;
a) Yuksekoğretimin ulusal strateji ve hedefleri ışığında belirlenmiş misyonu, vizyonu ve stratejik hedefleri ile kalite guvencesine yonelik olarak belirlenen politika ve sureclerini,
b) Akademik birimlerin olculebilir nitelikteki hedeflerini, bu hedeflerle ilgili performans gostergelerini ve bunların periyodik olarak gozden gecirilmesini,
c) Programların TYYC ile ilişkili ve oğrenme cıktılarına dayalı olarak yapılandırılması ve akreditasyon surecinin gereklerinin yerine getirilmesi konusundaki calışmalarını,
c) Bir onceki ic ve dış değerlendirmede ortaya cıkan ve iyileştirilmeye ihtiyac duyulan alanlarla ilgili calışmalarını
icerir.
Dış değerlendirme sureci ve takvimi
MADDE 12 - (1) Yuksekoğretim kurumları, en az beş yılda bir, Yuksekoğretim Kalite Kurulu tarafından yurutulecek periyodik bir kurumsal dış değerlendirme sureci kapsamında değerlendirilmekle yukumludurler. Yuksekoğretim kurumlarının dış değerlendirme takvimi Yuksekoğretim Kalite Kurulu tarafından hazırlanır ve ilan edilir.
(2) Yuksekoğretim kurumlarının dış değerlendirilmesi, Yuksekoğretim Kalite Kurulu tarafından tanınan veya gorevlendirilen dış değerlendiriciler veya Yuksekoğretim Kalite Kurulu tarafından Kalite Değerlendirme Tescil Belgesi yetkisi almış bağımsız kurumlarca gercekleştirilir.
(3) Birim/Program duzeyinde akreditasyona yonelik dış değerlendirme hizmeti Kalite Değerlendirme Tescil Belgesine sahip ulusal veya uluslararası bağımsız bir kurumca gercekleştirilir ve birim/program ile sınırlı olur.
Dış değerlendirme raporlarının kapsamı
MADDE 13(1) Bir yuksekoğretim kurumunun kurumsal dış değerlendirilmesi, bu Yonetmeliğin 11 inci maddesinde belirtilen kapsam ve konuları icerecek şekilde gercekleştirilir.
(2) Dış değerlendirmenin birim/program duzeyinde yapılması durumunda değerlendirme konuları, değerlendirilecek olan birim/programın faaliyet/hizmet alanı konuları ile sınırlıdır.
İc ve dış değerlendirme sonuclarının kamuoyuna acıklanması
MADDE 14 - (1) Yuksekoğretim kurumlarında yapılan ic ve dış değerlendirmelerin sonucları kamuoyuna acıktır. Yuksekoğretim kurumlarının yıllık ic ve dış değerlendirme raporları ilgili kurumların internet sayfalarında yayınlanır.
Kalite geliştirme ve kalite guvencesi calışmaları kapsamındaki harcamalar
MADDE 15(1) Bu Yonetmelik kapsamında, yuksekoğretim kurumları tarafından gercekleştirilecek calışmalara ilişkin her turlu harcama, yuksekoğretim kurumlarının butcelerine ilgili konuda tahsis edilecek odenekle karşılanır. Vakıf yuksekoğretim kurumları da bu Yonetmelik kapsamında yapılacak calışmalar icin butcesinde yeterli odenek ayırır.
BEŞİNCİ BOLUM
Dış Değerlendirme Kuruluşları ve Tanınma Sureci
Dış değerlendirme kuruluşları
MADDE 16(1) Yuksekoğretim Kalite Kurulunun dışında, kurum, birim veya program bazında, Kalite Değerlendirme Tescil Belgesine sahip bağımsız kalite guvencesi kurum ve kuruluşları da değerlendirme faaliyetleri gosterebilir.
(2) Yuksekoğretim Kalite Kurulu dışındaki bağımsız kalite guvencesi kurum ve kuruluşlarının raporlarının değerlendirilmesi, Kalite Değerlendirme Tescil Belgesine başvuru, periyodik değerlendirilme surecleri ve faaliyetlerine dair usul ve esaslar Yuksekoğretim Kalite Kurulu tarafından belirlenir.
ALTINCI BOLUM
Ceşitli ve Son Hukumler
Yururlukten kaldırılan yonetmelik
MADDE 17(1) 20/9/2005 tarihli ve 25942 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Yuksekoğretim Kurumlarında Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme Yonetmeliği yururlukten kaldırılmıştır.
Geciş hukmu
GECİCİ MADDE 1 - (1) Yuksekoğretim Kalite Kurulu, bu Yonetmeliğin yururluğe girdiği tarihten itibaren altı ay icinde bu Yonetmeliğin 5 inci maddesinde belirtilen, yuksekoğretim kurumlarında akademik değerlendirme ve kalite geliştirme calışmalarına yonelik olarak stratejileri, surecleri, usul ve esasları belirler, bunların onaylanması ve yuksekoğretim kurumlarına bildirilmesi icin Yuksekoğretim Kuruluna sunar.
Yururluk
MADDE 18(1) Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
Yurutme
MADDE 19 - (1) Bu Yonetmelik hukumlerini Yuksekoğretim Kurulu Başkanı yurutur.