Coğu kullanıcı icin yararsız goruneceğinden eminim ama hem Turkce'de "Betik" olarak ta bilinen bilgisayar terminolojisinde ise Batch file yada Script olarak gecen MS Dos ortamında calışan komutların nasıl yazıldığı ile ilgili başlangıc seviyesinde bilgi vermek hem de eğlenceli ve bazı kullanıcılar icin yararlı olabilecek, aynı anda istediğiniz kadar programı calıştıran kısayolları nasıl oluşturabileceğinizi gostericem.
Batch dosyaları nedir?
Batch programları, scripts veya betik olarak ta adlandırılan bu komutlar genelde bilgisayarda uygulanan rutin işlemleri otomatikleştirmek icin oluşturulurlar.For, echo, goto, if, rem gibi komutlar kullanarak her turlu komutu hazırlayabilir ve bilgisayar uzerinde calıştırabilirsiniz.
BAŞLAYALIM;
Ben burada ornek olarak tıkladığınızda Hesap makinesi, Notepad, Word, Exel ve İnternet Explorer'i aynı anda başlatacak bir kısayol oluşturacağım.Sizde aynı mantık ile dilediğiniz kadar program ekleyebilir cıkarabilirsiniz.
1- Once masustunde yeni bir Metin Belgesi oluşturun.
2- İlk satırımız @echo off olacak.
echo komutu yazdığınız komutların ekranda goruntulenip goruntulenmeyeceği ile alakalıdır. echo on yazarsanız gorunur echo off yazarsanız gorunmez.Daha başka kullanımları da vardır ama konu ile alakalı olmadığından kısa geciyorum.
3- 2. satırımız rem ile başlayacak ve başlatmak istediğimiz program ile devam edecek. rem komutu burada tanımlamak amacı ile kullanılıyor.Programın varsayılan ismini kullanıyoruz.Ben Metin Belgesi ile başlıyorum.Dolayısıyla ilk iki satırımız bu şekilde oluşuyor;
@echo off
rem Metin Belgesi
4- 3. satırımız cd komutu ile başlayacak boylece dizini değiştirip calıştıracağımız programın bilgisayarımızdaki konumunu gostereceğiz.Şimdi elimizdeki satırlar bunlar;
@echo off
rem Metin Belgesi
cd %windir%\system32
5- 4. satırımız start komutu icin bunu acıklamaya gerek yok sanırım;
@echo off
rem Metin Belgesi
cd %windir%\system32
start notepad.exe
6- 5. satırımız exit komutu ve son satır;
@echo off
rem Metin Belgesi
cd %windir%\system32
start notepad.exe
exit
Şimdi elimizde calıştırdığımızda notepad'i calıştıran bir "script" imiz var.Ama bizim amacımız aynı anda birden fazla programı calıştırmak.Tek yapmanız gereken aynı komutları tekrarlamak. Bunun icin ihtiyacınız olan tek şey calıştırmak istediğiniz uygulamaların adresi. Metin Belgesi, Hesap makinesi gibi sistem uygulamaları "System 32" klasorunde bulunurken normal uygulamalar eğer 32 bit işletim sistemi kullanıyorsanız "Program Files" klasorunde, 64 bit işletim sitemi kullanıyorsanız "Program Files" veya "Program Dosyaları (x86)" klasorunde bulunurlar.Altta yazının başında belirttiğim programları ayn anda calıştıracak kodları goruyorsunuz.Farklı programlar icin tek yapmanız dilediğiniz programa ait kodları eklemek veya cıkarmak.(Kodlardaki adreslerin benim sistemime gore olduğunu unutmayın.Eğer sizde programların konumları farklı ise bu yonde değişiklik yapacaksınız)
PHP Code:
@echo off
rem Metin Belgesi
cd %windir%\system32
start notepad.exe
rem Hesap Makinesi
cd %windir%\system32
start calc.exe
rem Microsoft Office Word 2007
cd %windir%\Program Files (x86)\Microsoft Office\Office12
start WINWORD.exe
rem Microsoft Office Excel 2007
cd %windir%\Program Files (x86)\Microsoft Office\Office12
start EXCEL.exe
rem Internet Explorer
cd %windir%\Program Files (x86)\Internet Explorer
start iexplore.exe
exit
7- Şimdi bu Metin Belgesi'ni Dosya/Farklı Kaydet yolu ile sonu .bat olarak bitecek şekilde kaydedin.Herhangi bir isim verebilirsiniz fakat sonu .bat olmalı.
8- Şimdi Masaustu'nde "Script"imiz belirdi. Artık Metin Belgesi'ni dilerseniz silebilirsiniz.
9- Bunu bu şekilde kullanabilirsiniz ama daha hoş gorunmesini istiyorsanız masaustu'nden alıp gorunmeyen bir yere taşıyın ve Sağ tıklayıp Gonder/Masustu (Kısayol Oluştur) yoluyla bir kısayol oluşturun.
10- Şimdi yapmamız gereken Kısayola sağ tıklayıp Ozellikler/Simge değiştir yolu ile bir simge atamak.Dilerseniz kendinize ait bir ikonda kullanabilirsiniz.
11- Artık Kısayolu'umuzu calıştırabiliriz.
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- işletim Sistemleri
- Windows 7
- Aynı Anda Birden Fazla Programı Calıştırabilen Scriptler Oluşturmak