Vakıf Universiteleri Yonetmeliğinde değişiklik yapıldı. YONETMELİK
Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığından:
VAKIF YUKSEKOĞRETİM KURUMLARI YONETMELİĞİNDE
DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YONETMELİK
MADDE 1 -31/12/2005 tarihli ve 26040 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Vakıf Yuksekoğretim Kurumları Yonetmeliğinin 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde yer alan "her yıl" ibaresi yururlukten kaldırılmıştır.
MADDE 2 - Aynı Yonetmeliğin altıncı bolumun başlığı "Gozetim-Denetim Değerlendirme ve Uygulanacak Onlemler" olarak değiştirilmiştir.
MADDE 3 - Aynı Yonetmeliğin 24 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Madde 24 - Vakıf yuksekoğretim kurumları, eğitim oğretim ile idari, mali, ekonomik konularda Yuksekoğretim Kurulunun gozetim ve denetimine tabidir. Bu kurumların, denetim ve değerlendirilmeleri Yuksekoğretim mevzuatı ve diğer ilgili mevzuat uyarınca yurutulur.
Yuksekoğretim Kurulu vakıf yuksekoğretim kurumlarının hesap, işlem ve faaliyetleri ile mallarını, yıl icinde veya yıllar itibarıyla denetleyebileceği gibi akademik birim, program, proje ve konu bazında da denetleyebilir.
Vakıf yuksekoğretim kurumları her ders yılı sonunda Yuksekoğretim Kuruluna yıllık faaliyet raporu sunarlar ve Yuksekoğretim Kurulunda bulunan diğer bilgi ve belgeler de goz onune alınarak Yuksekoğretim Kurulunca belirlenen plan cercevesinde Yuksekoğretim Denetleme Kurulu tarafından genel denetlemeye ve değerlendirmeye tabi tutulurlar. Bu kurumlar ayrıca Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığı tarafından gerekli gorulmesi halinde Yuksekoğretim Denetleme Kuruluna verilecek gorev kapsamında belirli bir doneme bağlı olmaksızın yıl icinde de denetlenebilir.
Vakıf yuksekoğretim kurumunun mutevelli heyeti tarafından onaylanan ayrıntılı butcesinin bir orneği ile butcenin uygulanmasına ilişkin esaslar ve harcamaya ilişkin yetkileri gosterir mutevelli heyet kararları Yuksekoğretim Kuruluna gonderilir.
Kurucu vakfın veya vakıfların yonetim organındaki her turlu değişiklik ile buna bağlı olarak değişen mali durum, değişikliğin gercekleşmesinden itibaren en gec bir ay icinde Yuksekoğretim Kuruluna bildirilir."
MADDE 4Aynı Yonetmeliğin 25 inci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Vakıf yuksekoğretim kurumlarının mevzuata aykırı işlem ve eylemleri hakkında uygulanacak onlemler
Madde 25 - Vakıf yuksekoğretim kurumlarında mevzuatın emrettiği hususların yerine getirilmemesi halinde, 2547 sayılı Kanun gereğince eylemlerinin ağırlık derecesine gore; yol gosterici, duzeltici, kısıtlayıcı veya faaliyet iznini kaldırıcı nitelikte olmak uzere aşağıdaki onlemler uygulanır.
a) Uyarma ve duzeltme isteme:
Aşağıdaki hallerde vakıf yuksekoğretim kurumuna işlem ve eylemlerinde daha dikkatli olması ve tespit edilen eksikliklerin ve aykırılıkların, istenilen bilgi ve belgelerin niteliğine bağlı olarak 15 gunden az olmamak uzere verilen sure icerisinde tamamlanması veya duzeltilmesi yazılı olarak bildirilir.
1) Yuksekoğretim Kurulu tarafından istenilen bilgi ve belgelerin haklı bir sebep olmaksızın belirlenen sure icerisinde verilmemesi,
2) Denetleme raporlarında yer alan ve duzeltilmesi icin vakıf yuksekoğretim kurumuna bildirilen hususların belirlenen sure icerisinde yerine getirilmemesi,
3) Vakıf yuksekoğretim kurumlarının mutevelli heyetinin mevzuata uygun olarak oluşturulmaması ve/veya değişikliklerin bir ay icinde bildirilmemesi,
4) Vakıf yuksekoğretim kurumları bunyesindeki kurulların mevzuata uygun olarak oluşturulmaması veya calıştırılmaması,
5) Vakıf yuksekoğretim kurumunun işlem ve faaliyetine ilişkin kayıtlarının usulune uygun tutulmaması,
6) Oğretim elemanı atama ve yukseltme işlemlerinin mevzuata uygun olarak yapılmaması,
7) Vergi, sosyal guvenlik ve işsizlik primi gibi zorunlu odemelerin yapılmaması veya aksatılması nedeniyle vakıf yuksekoğretim kurumunun ek mali yuk altına sokulması,
8) Oğrenciler icin gerekli acık ve kapalı alanların Universitelerarası Kurulun goruşu alınarak Yuksekoğretim Kurulu tarafından belirlenen asgari miktardan az olması,
9) Başka bir vakıf yuksekoğretim kurumunun mutevelli heyeti veya kurucu vakfında uye olarak bulunan kişilerin vakıf yuksekoğretim kurumunun mutevelli heyetinde veya kurucu vakfında uye olması.
b) Yeni akademik birim kurma ve program acma taleplerinin askıya alınması:
Aşağıdaki hallerde vakıf yuksekoğretim kurumunun akademik birim ve program acma ile daha once acılmasına izin verilmiş ve ilk defa oğrenci alınacak programlara ilişkin talepleri bir yıl sure ile askıya alınır.
1) Uyarma ve duzeltme istemine konu olan hususların belirlenen sure icerisinde duzeltilmemesi,
2) Vakıf yuksekoğretim kurumuna ait her turlu mal ve hakkın amacı dışında ya da ozel işlerde kullanılması,
3) Vakıf yuksekoğretim kurumunun mali tablolarında gelir-gider ve mallarının eksik gosterilmesi,
4) Vakıf yuksekoğretim kurumu yoneticilerinin 2547 sayılı Kanunun Ek Madde 5 hukmune aykırı olarak atanması,
5) Oğrenci kayıt kabulu, sınavlar, yurt ici ve yurt dışı yatay geciş, mezuniyet işlemleri veya bunlarla ilgili belgelerde usulsuzluk yapılması,
6) Eğitim-oğretime başlanması ve surdurulmesi icin Yuksekoğretim Kurulu tarafından belirlenen oğretim elemanı ve uyesi sayılarının sağlanmadığının tespit edilmesi veya bu sayıların sağlanmış gosterilmesine yonelik yanıltıcı beyanda bulunulması,
7) Vakıf yuksekoğretim kurumu mutevelli heyet uyelerinin toplantılara katılımlarının engellenmesi.
c) Oğrenci kontenjanının kısıtlanması veya oğrenci alımının durdurulması:
Aşağıdaki hallerde vakıf yuksekoğretim kurumunun akademik birim ve programlarının tamamı veya bazılarının mevcut oğrenci kontenjanı, fiilin ağırlığı dikkate alınarak bir-iki yıl sure ile yuzde kırk oranına kadar azaltılır ya da oğrenci alımı tamamen durdurulur.
1) Vakıf yuksekoğretim kurumunca (b) bendinde yer alan yeni akademik birim kurma ve program acma taleplerinin askıya alınması onlemine konu olan hususlarda belirlenen sure icerisinde gerekli duzeltmelerin yapılmaması,
2) Oğrenci kayıt kabulu, sınavlar, yurt ici ve yurt dışı yatay geciş, mezuniyet işlemleri veya bunlarla ilgili belgelerde yaygın şekilde usulsuzluk yapıldığının tespit edilmesi,
3) Yuksekoğretim Kurulunun izin verdiği program, yer ve alanlar dışında eğitim oğretim faaliyetinde bulunulması,
4) Yuksekoğretim Kurulundan gerekli izinler alınmadan onlisans, lisans ve lisansustu duzeylerde eğitim programlarının acılması veya cift diploma programları duzenlenmesi ve bu programlara oğrenci kabul edilmesi,
5) Yuksekoğretim Kurulu tarafından kabul edilen kontenjanların uzerinde oğrenci kaydedilmesi,
6) Denetim, inceleme ve soruşturma faaliyetlerinin yurutulmesi sırasında istenilen bilgi ve belgelerin tam ve zamanında verilmemesi veya gerceğe aykırı beyanda bulunulması,
7) Vakıf yuksekoğretim kurumu yoneticilerinin vakıf yuksekoğretim kurumundan doğrudan veya dolaylı olarak mevzuata aykırı menfaat sağlaması.
d) Faaliyet izninin gecici olarak durdurulması:
Aşağıdaki hallerde vakıf yuksekoğretim kurumunun faaliyeti bir yıl sure ile Yuksekoğretim Kurulu tarafından gecici olarak durdurulur ve yuksekoğretim kurumunun yonetimi garantor devlet universitesi veya Yuksekoğretim Genel Kurulu tarafından kapasitesi dikkate alınarak belirlenecek aynı ildeki bir devlet universitesine verilir.
1) Vakıf yuksekoğretim kurumu tarafından (c) bendinde yer alan oğrenci kontenjanı kısıtlanması veya oğrenci alımının durdurulması onlemine konu olan hususların belirlenen sure icerisinde duzeltilmemesi,
2) Vakıf yuksekoğretim kurumlarının eğitim oğretim ile idari, mali ve ekonomik faaliyetlerinin gozetim ve denetimi ile inceleme ve soruşturma faaliyetlerine kasten engel olunması,
3) Vakıf yuksekoğretim kurumunun mali durumunun eğitim-oğretim faaliyetini surduremeyecek olcude mali ve ekonomik rasyolar acısından zayıf olduğunun Yuksekoğretim Denetleme Kurulu raporları ile tespit edilmesi,
4) Vakıf yuksekoğretim kurumunun kuruluş taahhutlerinde yer alan mal varlığının Yuksekoğretim Kurulundan izin alınmaksızın değiştirilmesi veya elden cıkarılması,
5) Tutulması gerekli defter ve kayıtların tahrif edilmesi, yok edilmesi veya gizlenmesi,
6) Vakıf yuksekoğretim kurumu mutevelli heyet uyelerinin universite ile ilgili işlemlerde mali yonetim ve kontrol sistemini kasıtlı olarak zaafa uğratması.
e) Faaliyet izninin kaldırılması:
Aşağıdaki hallerde vakıf yuksekoğretim kurumunun faaliyet izni kaldırılır ve yuksekoğretim kurumu kapatılır.
1) Vakıf yuksekoğretim kurumunun, kuruluş tarihinden itibaren uc yıl icinde eğitim oğretime başlamaması,
2) Vakıf yuksekoğretim kurumunun eğitim-oğretim, yayın, danışmanlık, ticari ve diğer faaliyetleri ile bağışlardan elde ettiği gelirini, yuksekoğretim kurumunun akademik faaliyetlerini, yatırım ve cari giderlerini finanse etmekte kullanmadığının tespit edilmesi,
3) Vakıf yuksekoğretim kurumu kurucu vakfı veya vakıfları tarafından kuruluşta taahhut edilen harcamaların yuksekoğretim kurumu gelirlerinden karşılanması,
4) Alım, satım ve ihalelerde vakıf yuksekoğretim kurumunu zarara uğratıcı nitelikte usulsuzluk yapılması,
5) Vakıf yuksekoğretim kurumu yoneticilerinin ulkenin bolunmez butunluğune karşı eylemleri doğrudan işlemesi veya bu tur eylemleri desteklemesi,
6) Kurucu vakıf tarafından vakıf yuksekoğretim kurumunun kuruluş aşamasında kuruluş taahhudu olarak devir, temlik ve taahhut edilen mal varlığı unsurlarının vakıf yuksekoğretim kurumunun faaliyetini surdurmeye imkan vermeyecek olcude kaybedildiğinin tespit edilmesi,
7) 28 inci maddede sayılan yontemlerden herhangi biri ile vakıf yuksekoğretim kurumundan kaynak aktarımı yapıldığının tespiti uzerine verilen sure icerisinde aktarılan kaynağın iade edilmemesi,
8) Vakıf yuksekoğretim kurumu mutevelli heyeti secilmesi, yenilenmesi ve uyeliklerinin sona erdirilmesinde hileli ve usulsuz işlemlerin yapılması.
Denetim, inceleme veya soruşturma raporlarına dayalı olarak Yuksekoğretim Denetleme Kurulu tarafından onerilen ve Yuksekoğretim Kurulu Başkanı tarafından uygun bulunan veya Yuksekoğretim Kurulu Başkanı tarafından doğrudan talep edilen uyarma ve duzeltme istemi Yuksekoğretim Yurutme Kurulu, diğerleri ise Yuksekoğretim Genel Kurulu tarafından karara bağlanarak uygulanır."
MADDE 5Aynı Yonetmeliğin 26 ncı maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Faaliyet izninin gecici olarak durdurulmasının hukum ve sonucları
Madde 26 - Yuksekoğretim Kurulu tarafından faaliyet izninin gecici olarak durdurulması kararının alındığı tarihte vakıf yuksekoğretim kurumu mutevelli heyeti başkanı, uyeleri ile rektoru veya mudurunun gorevleri sona erer.
Bu tarihten itibaren faaliyet izninin gecici olarak durdurulması suresi boyunca yonetimi ustlenen devlet universitesinin rektoru ilgili vakıf yuksekoğretim kurumunun gecici mutevelli heyeti başkanı, universite yonetim kurulu da gecici mutevelli heyeti sıfatını kazanır.
Bu sure boyunca vakıf yuksekoğretim kurumunun gecici mutevelli heyeti başkanı ve uyeleri mevzuatta tanımlanan gorevleri yerine getirir ve yetkileri kullanır. Faaliyet izninin gecici olarak durdurulması suresince Yuksekoğretim Kurulu tarafından belirlenecek Yuksekoğretim Genel Kurulunun bir uyesi gozlemci sıfatıyla mutevelli heyeti toplantılarına katılır.
Faaliyet izninin gecici olarak durdurulması onlemini gerektiren durumların ortadan kalkıp kalkmadığı eğitim oğretim yılı sonunda Yuksekoğretim Kurulu tarafından değerlendirilir. Onlemi gerektiren durumların ortadan kalkmadığının tespit edilmesi halinde bu sure her defasında bir yıl uzatılır. Faaliyet izninin gecici olarak durdurulması suresinin kesintisiz olarak uc yıl devam etmesi halinde vakıf yuksekoğretim kurumunun faaliyet izni kaldırılır ve faaliyet izninin kaldırılmasına ilişkin hukumler uygulanır.
Faaliyet izninin gecici olarak durdurulmasını gerektiren hususların ortadan kalktığının Yuksekoğretim Kurulu tarafından tespiti halinde, kurucu vakfın yonetim organı tarafından belirlenen vakıf yuksekoğretim kurumu mutevelli heyeti goreve başlar. Yeni oluşturulan mutevelli heyette, vakıf yuksekoğretim kurumu hakkında faaliyet izninin gecici olarak durdurulması onleminin uygulanmasına eylemleri ile sebep olduğu tespit olunanlar yer alamaz."
MADDE 6Aynı Yonetmeliğin 27 nci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilerek altıncı bolumun sonuna eklenmiştir.
"Faaliyet izninin kaldırılmasının hukum ve sonucları
Madde 27Faaliyet izni kaldırılan vakıf yuksekoğretim kurumunun yonetimi, tuzel kişiliğinin sona ereceği tarihe kadar garantor devlet universitesi veya Yuksekoğretim Genel Kurulu tarafından kapasitesi dikkate alınarak belirlenecek aynı ildeki bir devlet universitesine devredilir.
Yuksekoğretim Kurulu tarafından faaliyet izninin kaldırılması kararının alındığı tarihte vakıf yuksekoğretim kurumu mutevelli heyeti başkanı, uyeleri ile rektoru veya mudurunun gorevleri sona erer. Bu tarihten tuzel kişiliğin sona ereceği tarihe kadar vakıf yuksekoğretim kurumunun yonetimini devralan devlet universitesinin rektoru ilgili vakıf yuksekoğretim kurumunun gecici mutevelli heyeti başkanı, universite yonetim kurulu da gecici mutevelli heyeti sıfatını kazanır. Bu sure boyunca vakıf yuksekoğretim kurumunun gecici mutevelli heyeti başkanı ve uyeleri mevzuatta tanımlanan gorevleri yerine getirir ve yetkileri kullanır. Tuzel kişiliğin sona ereceği tarihe kadar Yuksekoğretim Kurulu tarafından belirlenecek Yuksekoğretim Genel Kurulunun bir uyesi gozlemci sıfatıyla mutevelli heyeti toplantılarına katılır.
Eğitim oğretime fiilen devam eden oğrenci sayısının, vakıf yuksekoğretim kurumunun faaliyet izninin kaldırıldığı tarihteki mevcut oğrenci sayısının %10'unun altına duşeceği tarihte faaliyet izni kaldırılan vakıf yuksekoğretim kurumunun kuruluş kanununun veya Bakanlar Kurulu Kararının yururlukten kaldırılması icin durum Milli Eğitim Bakanlığına bildirilir.
Tuzel kişiliğin sona ereceği tarihe kadar eğitim-oğretimini tamamlayan oğrenciler, faaliyet izni kaldırılan vakıf yuksekoğretim kurumunun diplomasını alırlar. Tuzel kişiliğin sona erdiği tarihten sonra ise eğitim-oğretim vakıf yuksekoğretim kurumunu devralan universitede devam eder ve mezun olan oğrencilerin diplomaları bu universite tarafından verilir.
Oğrenciler, tuzel kişiliğin sona ereceği tarihe kadar faaliyet izni kaldırılan yuksekoğretim kurumunun eğitim-oğretim ucreti esaslarına gore ucret odemeye devam ederler. Devrolunan oğrenciler ise devralan yuksekoğretim kurumunun tabi olduğu esaslara gore ucret oderler.
Faaliyet izni kaldırılan vakıf yuksekoğretim kurumunun, tuzel kişiliği sona erinceye kadar taşınır ve taşınmaz malları ile tum ayni ve nakdi hakları devrolunan yuksekoğretim kurumunca kullanılır; idari ve mali konularda vakıf yuksekoğretim kurumlarının tabi olduğu hukumlere gore yonetilir; aynı usulle defter, belge ve kayıtlarının tutulmasına devam edilir; gelir, gider, borc, alacak ve yukumlulukleri devrolunan universite ile ilişkilendirilmeksizin bağımsız olarak yurutulur.
Faaliyet izninin kaldırılması kararı verilen vakıf yuksekoğretim kurumunda calışmakta olan akademik ve idari personelin hizmet sozleşmeleri vakıf yuksekoğretim kurumunun tuzel kişiliğinin ortadan kalktığı tarih itibarıyla sona erer."
MADDE 7Aynı Yonetmeliğin 28 inci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Kazanc amacı gutmeme ve kaynak aktarımı
Madde 28 - Vakıflar kendilerine kazanc sağlamak amacı ile yuksekoğretim kurumu kuramazlar. Kurmuş oldukları yuksekoğretim kurumundan herhangi bir surette gelir, kazanc ve hak elde edemezler. Vakıf yuksekoğretim kurumunun her ceşit gelirleri yuksekoğretim kurumunda kalır ve gecici ya da dolaylı olarak dahi hic bir surette vakıf mamelekine veya ucuncu şahıslara intikal ettirilemez.
Vakıf yuksekoğretim kurumları diğer gercek ve tuzel kişilere faaliyetleri ile ilgisi olmayan konularda kefalet veremez ve yukumluluk altına sokulamaz.
Vakıf yuksekoğretim kurumları kaynak aktarımı yapamaz. Kaynak aktarımı sayılan haller şunlardır:
a) Mutevelli heyeti ve uyeleri ile bunlar dışındaki ucuncu gercek ya da tuzel kişilerden yapılan borclanmanın Merkez Bankasının Bankalarca Acılan Kredilere Uygulanan Ağırlıklı Ortalama Faiz oranlarından, kiralamanın Gelir Vergisi Kanununda tanımlanan emsal kira bedelinden, mal ve hizmet alımlarının piyasa rayiclerinden sebepleri izah edilemeyecek derecede yuksek bedeller ile yapılması,
b) Vakıf yuksekoğretim kurumunun maddi ve maddi olmayan varlıklarının bedel odenmeksizin ya da piyasa rayiclerine gore makul sayılamayacak derecede duşuk bedelle kullandırılması, satılması, kiralanması, trampa edilmesi, mulkiyetin gayri ayni hak tesis edilmesi ve benzeri tasarruflarda bulunulması,
c) Vakıf yuksekoğretim kurumunun parasal kaynaklarının, Merkez Bankasının Bankalarca Acılan Kredilere Uygulanan Ağırlıklı Ortalama Faiz oranlarından, mal varlığı kiralamasının Gelir Vergisi Kanununda tanımlanan emsal kira bedelinden, mal ve hizmet alımlarının piyasa rayiclerinden sebepleri izah edilemeyecek derecede duşuk bedeller ile yapılması ya da bedelsiz olarak kullandırılması,
d) Vakıf yuksekoğretim kurumunun her turlu mal ve hizmet alımının, rekabet kuralları ve şeffaflık ihlal edilerek piyasa rayiclerine gore yuksek bedelle yapılması,
e) Vakıf yuksekoğretim kurumunun faaliyetlerinden elde edilen tum gelirlerin kabul edilebilir sebepleri olmaksızın hesaplara zamanında ve tam olarak yansıtılmaması, tahsil edilmemesi veya zamanaşımına uğratılması,
f) Vakıf yuksekoğretim kurumunun faaliyetlerinin yurutulmesi sırasında yapılan giderlerin gerceğe aykırı olarak yuksek gosterilmesi, avans niteliğindeki odemeler dışında mal alınmadan, iş veya hizmet yaptırılmadan odeme yapılması,
g) Vakıf yuksekoğretim kurumunun kasada muhafaza edilen para ya da diğer menkul değerlerinin ya da gecici dahi olsa banka hesaplarında bulunan paraların, vakıf yuksekoğretim kurumu dışında ucuncu gercek ya da tuzel kişilere kullandırılması,
h) Her duzeyde gorev yapmakta olan personele mevzuat cercevesinde gorev tanımı icerisinde yer alan işler icin sozleşme ucreti dışında ceşitli adlarla odeme yapılması, her duzeyde gorev yapmakta olan personele mevzuat cercevesinde odenmesi mumkun ucret-maaş, telif ucreti, yolluk ve yevmiye, ders ve tez danışmanlık ucreti, huzur hakkı gibi odemelerin emsallerine gore sebepleri izah edilemeyecek derecede yuksek olması,
i) Yapılan iş, alınan mal veya hizmet karşılığı olarak ilgili mevzuatta belirtilen karar, onay, sozleşme ve benzeri belgelerde belirlenen tutardan fazla odeme yapılması,
j) Yukarıdaki haller dışında kalan, yuksekoğretim kurumu kaynağında artışa engel veya azalışa neden olan, nesnel ve olculebilir kriterler cercevesinde tespit edilen kaynak aktarımı halleri."
MADDE 8 - Aynı Yonetmeliğin 29 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Madde 29 - Vakıf yuksekoğretim kurumlarının bağış ve diğer şekillerde iktisap edecekleri taşınmaz mallar, tapuda vakıf yuksekoğretim kurumlarının tuzel kişilikleri adına tescil edilir. Vakıflar tarafından kurulmuş yuksekoğretim kurumlarına eğitim-oğretim ve araştırma tesisleri, oğretim uyesi lojmanları, oğrenci yurtları, sosyal ve kulturel tesisler kurmak uzere Bakanlar Kurulu Kararı ile Hazineye veya muvafakatleri alınmak suretiyle kamu tuzel kişilerine ait arazi ve tesisler tahsis edilebilir."
MADDE 9Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
MADDE 10Bu Yonetmelik hukumlerini Yuksekoğretim Kurulu Başkanı yurutur.