Memurlar.net olarak, motorlu taşıt kursu yonetmeliğinde yapılan değişikliklerin bir kısmını inceledik
4. madde olan Tanımlar bolumunde yapılan değişiklikler
Eğitim ve sınav aracları tek tek tanımlanmıştır. Otomatik vitesli araclar, literature girmiştir.
OTOMATİK VİTES EHLİYETİ VERİLECEK
EHLİYET KURSUNU BİTİREN KİŞİLER, ADAY OLACAK

6. maddede iki değişiklik yapılmıştır. buna gore, otomatik vitesli araba ile ehliyet alanlar bu ehliyetlerini sadece otomatik vitesli araclarda kullanabilecek.
Ayrıca, arac surmeyi oğrenmek uzere kursiyerlere, eğitim ve sınavlarda aracları kullanmaları icin kurs mudurluklerince 6 ay sureyle gecerli "K Sınıfı Surucu Aday Belgesi" duzenlenir."
ADAYA YETERLİ EĞİTİM VERMEYEN KURS, BİR DONEM BOYUNCA KAYIT ALAMAYACAK
7. maddede yapılan duzenlemeye gore, arac surmek icin yeterli eğitim vermemiş olan surucu kursları bir donem boyunca kayıt alamayacak.
İşte yapılan değişikliklerin onceki ve sonraki halleri
Eski hukum Yeni hukum Madde 4(1) Bu Yonetmelikte gecen;
a) Bakanlık: Milli Eğitim Bakanlığını,
b) Diğer personel: Kursta eğitim ve oğretim hizmetleri sınıfı dışındaki gorevli personeli,
c) Donem: Teorik ve direksiyon eğitimi derslerinin toplam suresini,
c) Direksiyon eğitim simulatoru: Kursiyerlere, akan trafikte eğitim alacak duzeye ulaşılmasını sağlamak amacıyla bilincli arac kullanımının temel unsurlarını kazandırıp, gercekci bir trafik akışı ile eğitim almalarını sağlayan yazılım ve donanımı,
d) Eğitim ve sınav cekicisi: Romork ve yarı romorkları cekmek icin imal edilmiş olan ve yuk taşımayan, cift frenli, cift debriyajlı, tek direksiyon sistemli motorlu taşıtı,
e) Eğitim personeli: Kursta gorevli yonetici, oğretmen, uzman oğretici, usta oğretici gibi gorevlileri,
f) Eğitim ve sınav kamyonu: İzin verilebilen azami yuklu ağırlığı 3500 kilogramdan fazla olan ve yuk taşımak icin imal edilmiş, cift frenli ve cift debriyajlı, tek direksiyon sistemli motorlu taşıtı,
g) Eğitim ve sınav motosikleti: İki veya uc tekerlekli, sepetli veya sepetsiz motorlu aracları,
ğ) Eğitim ve sınav otobusu: Yapısı itibarıyla surucu yerinden başka en az yirmi uc oturma yeri olan ve insan taşımak icin imal edilmiş, cift frenli ve cift debriyajlı, tek direksiyon sistemli motorlu taşıtı,
h) Eğitim ve sınav otomobili: Yapısı itibarıyla surucu yerinden başka en cok yedi oturma yeri olan ve insan taşımak icin imal edilmiş, cift frenli ve cift debriyajlı, tek direksiyon sistemli motorlu taşıtı,
ı) Genel mudurluk: Ozel Oğretim Kurumları Genel Mudurluğunu,
i) Kurs: 5580 sayılı Kanun kapsamında faaliyette bulunan ozel motorlu taşıt suruculeri kurslarını,
j) Lastik tekerlekli traktor: Belirli şartlarda romork ve yarı romork cekebilen ancak ticari amacla taşımada kullanılmayan tarım araclarını,
k) Motorlu eğitim ve sınav bisikleti: Silindir hacmi 50 cm3 u gecmeyen, icten patlamalı motorla donatılmış ve imal hızı saatte 50'km den az olan bisikleti,
l) Mudur: Ozel motorlu taşıt suruculeri kursunun mudurunu,
m) Operatorluk belgesi: İş makinesi turunden motorlu aracları kullanacaklara, Bakanlık veya Bakanlıkca yetkilendirilen kurumlarca verilen belgeyi,
n) Romork: Motorlu aracla cekilen, insan veya yuk taşımak icin imal edilmiş motorsuz taşıtı,
o) Surucu: Karayolunda, motorlu veya motorsuz bir aracı veya taşıtı sevk ve idare eden kişiyi,
o) Şehirler arası karayolu: 18/7/1997 tarihli ve 23053 mukerrer sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Karayolları Trafik Yonetmeliğinde belirtilen yerleşim yeri dışında motorlu aracların cins ve kullanım amaclarına gore en cok hız sınırlarında surulebileceği şehirler arası cift yonlu karayolları, bolunmuş yollar ve otoyolları,
p) Taşıt: Karayolunda insan, hayvan ve yuk taşımaya yarayan aracları,
r) Trafik: Yayalar, hayvanlar ve aracların karayolları uzerindeki hal ve hareketlerini,
s) Valilik: Ozel motorlu taşıt suruculeri kursunun bulunduğu ilin valiliğini,
ifade eder.
MADDE 4(1) Bu Yonetmelikte gecen;
a) Bakanlık: Milli Eğitim Bakanlığını,
b) Diğer personel: Kursta eğitim ve oğretim hizmetleri sınıfı dışındaki gorevli personeli,
c) Direksiyon eğitim simulatoru:Kursiyerlere, akan trafikte eğitim alacak duzeye ulaşılmasını sağlamak amacıyla bilincli arac kullanımının temel unsurlarını kazandırıp, gercekci bir trafik akışı ile eğitim almalarını sağlayan yazılım ve donanımı,
c) Donem: Teorik ve direksiyon eğitimi derslerinin toplam suresini,
d) Eğitim personeli: Kursta gorevli yonetici, oğretmen, uzman oğretici, usta oğretici gibi gorevlileri,
e) Eğitim ve sınav aracı ("C" sınıfı sertifika icin): Azami yuklu ağırlığı 12.000 kilogramdan fazla yuk taşımak icin imal edilmiş cift fren, cift debriyaj sistemli kamyonu,
f) Eğitim ve sınav aracı ("C1" sınıfı sertifika icin): Azami yuklu ağırlığı 3500 kilogramdan fazla ve 7500 kilogramı gecmeyen yuk taşımak icin imal edilmiş cift fren, cift debriyaj sistemli kamyonu,
g) Eğitim ve sınav aracı ("F" sınıfı sertifika icin): 13/10/1983 tarihli ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 3 uncu maddesinde tanımlanan lastik tekerlekli traktoru,
ğ) Eğitim ve sınav aracı ("D1" sınıfı sertifika icin): Yapısı itibarıyla surucu yerinden başka sekizden fazla on yediden az oturma yeri olan ve insan taşımak icin imal edilmiş cift fren ve cift debriyaj sistemli minibusu,
h) Eğitim ve sınav aracı ("M" sınıfı sertifika icin Moped): Azami hızı saatte 45 kilometreyi, icten yanmalı motorlu ise silindir hacmi 50 santimetrekupu, elektrik motorlu ise azami surekli nominal guc cıkışı 4 kilovatı gecmeyen iki tekerlekli motorlu bisikleti,
ı) Eğitim ve sınav aracı ("A" sınıfı sertifika icin): Gucu 35 kilovatı ve gucunun ağırlığına oranı 0,2'yi gecen iki tekerlekli motosikleti,
i) Eğitim ve sınav aracı ("A1" sınıfı sertifika icin): Silindir hacmi 125 santimetrekupu, gucu 11 kilovatı ve gucunun ağırlığına oranı 0,1'i gecmeyen, iki tekerlekli motosikleti,
j) Eğitim ve sınav aracı ("A2" sınıfı sertifika icin): Gucu 35 kilovatı ve gucunun ağırlığına oranı 0,2'yi gecmeyen, iki tekerlekli motosikleti,
k) Eğitim ve sınav aracı ("B" sınıfı sertifika icin otomobil/kamyonet): Cift fren ve cift debriyaj sistemli en az dort kapılı, surucusu dahil en az dort oturma yeri olan otomobil veya kamyoneti,
l) Eğitim ve sınav aracı ("B1" sınıfı sertifika icin): Net motor gucu 15 kilovatı, net ağırlığı 400 kilogramı gecmeyen dort tekerlekli motosikleti,
m) Eğitim ve sınav aracı ("D" sınıfı sertifika icin): Cift fren ve cift debriyaj sistemli surucusu dahil en az yirmi dort oturma yeri olan otobusu,
n) Eğitim ve sınav aracı (Otomatik şanzımanlı): Sadece otomatik arac kullanacak kursiyerler icin alacakları sertifika sınıfına uygun otomatik şanzımanlı aracı,
o) Eğitim ve sınav aracı (Romork): Motorlu aracla cekilen, yuklu ağırlığı 750 kilogram uzerinde olan insan veya yuk taşımak icin imal edilmiş motorsuz taşıtı,
o) Eğitim ve sınav aracı (Yarı Romork): Azami yuklu ağırlığı 750 kilogram uzerinde olan, bir kısmı motorlu taşıt veya arac uzerine oturan, taşıdığı yukun ve kendi ağırlığının bir kısmı motorlu arac tarafından taşınan motorsuz taşıtı,
p) Genel mudurluk: Ozel Oğretim Kurumları Genel Mudurluğunu,
r) Kurs: 8/2/2007 tarihli ve 5580 sayılı Ozel Oğretim Kurumları Kanunu kapsamında faaliyette bulunan ozel motorlu taşıt suruculeri kurslarını,
s) Mudur: Ozel motorlu taşıt suruculeri kursunun mudurunu,
ş) Surucu: Karayolunda, motorlu veya motorsuz bir aracı veya taşıtı sevk ve idare eden kişiyi,
t) Şehirler arası karayolu: 18/7/1997 tarihli ve 23053 mukerrer sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Karayolları Trafik Yonetmeliğinde belirtilen yerleşim yeri dışında motorlu aracların cins ve kullanım amaclarına gore en cok hız sınırlarında surulebileceği şehirler arası cift yonlu karayolları, bolunmuş yollar ve otoyolları,
u) Taşıt: Karayolunda insan, hayvan ve yuk taşımaya yarayan aracları,
u) Trafik: Yayalar, hayvanlar ve aracların karayolları uzerindeki hal ve hareketlerini,
v) Valilik: Ozel motorlu taşıt suruculeri kursunun bulunduğu ilin valiliğini,
ifade eder."
Madde 6(1) Kurslar, karayollarında seyreden aracların cins ve gruplarına gore aşağıda belirtilen sertifika sınıflarında eğitim verirler:
a) Motorlu bisiklet kullanacaklar icin "A1" sınıfı sertifika,
b) Motosiklet kullanacaklar icin "A2" sınıfı sertifika,
c) Otomobil, minibus ve kamyonet kullanacaklar icin "B" sınıfı sertifika,
c) Kamyon kullanacaklar icin "C" sınıfı sertifika,
d) Cekici kullanacaklar icin "D" sınıfı sertifika,
e) Otobus kullanacaklar icin "E" sınıfı sertifika,
f) Lastik tekerlekli traktor kullanacaklar icin "F" sınıfı sertifika,
g) İş makinesi turunden motorlu arac kullanacaklar icin "G" sınıfı sertifika,
ğ) Engelli bireylerin kullanabilecekleri şekilde ozel tertibatlı olarak imal, tadil ve techiz edilmiş motosiklet veya otomobil kullanacaklar icin "H (motosiklet)", "H (otomobil)" sınıfı sertifika,
h) Otomobil, kamyon ve otobusun arkasına yuklu ağırlığı 750 kg'dan fazla romork takarak kullanacaklar icin "Romork sınıfı sertifika".
Arac cinslerine gore surucu belgesine donuşturulmek uzere verilecek sertifika sınıfları
MADDE 6(1) Kurslar, karayollarında seyreden aracların cins ve gruplarına gore aşağıda belirtilen sertifika sınıflarında eğitim verirler:
a) "M" sınıfı sertifika.
b) "A1" sınıfı sertifika.
c) "A2" sınıfı sertifika.
c) "A" sınıfı sertifika.
d) "B1" sınıfı sertifika.
e) "B" sınıfı sertifika.

f) "BE" sınıfı sertifika.
g) "C1" sınıfı sertifika.
ğ) "C1E" sınıfı sertifika.
h) "C" sınıfı sertifika.
ı) "CE" sınıfı sertifika.
i) "D1" sınıfı sertifika.
j) "D1E" sınıfı sertifika.
k) "D" sınıfı sertifika.
l) "DE" sınıfı sertifika.
m) "F" sınıfı sertifika.
n) "G" sınıfı sertifika.
(2) Birinci fıkrada yer alan sertifika sınıfına ait aracların otomatik şanzımanlı olanları ile eğitim alıp sınavda başarılı olanların sertifikalarında sadece otomatik arac kullanabilecekleri belirtilir.
(3) Bu Yonetmelikte belirtilen şartlar ve esaslara gore arac surmeyi oğrenmek uzere kursiyerlere eğitim ve sınavlarda aracları kullanmaları icin kurs mudurluklerince 6 ay sureyle gecerli "K Sınıfı Surucu Aday Belgesi" duzenlenir."
Madde 7(1) Butun sertifika sınıflarında trafik ve cevre dersi 16, ilk yardım dersi 8, arac tekniği dersi 6 saat teorik olarak verilir. Direksiyon eğitim derslerine ise direksiyon usta oğreticisi tarafından kursiyerin akan trafikte eğitim alacak duzeye ulaştığına karar verilinceye kadar direksiyon eğitim alanında veya simulator uzerinde devam edilir.
(2) Akan trafikte eğitim alacak duzeye gelen kursiyerlerin direksiyon eğitimi ders sureleri;
a) "A1" ve "A2" sınıfı sertifikalar icin 10 saat,
b) "B" sınıfı sertifikalar icin 12 saat,
c) "C" ve "E" sınıfı sertifikalar icin 24 saat,
c) "D" sınıfı sertifikalar icin 30 saat,
d) "F" sınıfı sertifikalar icin 10 saat,
e) "H (motosiklet)" sınıfı sertifikalar icin 10 saat,
f) "H (otomobil)" sınıfı sertifikalar icin 12 saat,
g) "B", "C" ve "E" sınıfı sertifikası bulunanlardan, romorklu arac kullanma sertifikası almak isteyenlerin goreceği romorklu arac kullanma eğitimi dersi 5 saattir.
(3) Yukarıda belirtilen direksiyon eğitimi dersleri şehir ici ve şehirlerarası karayollarında akan trafikte yapılır.
(4) "A1", "A2", "B", "F", "H (motosiklet)" ve "H (otomobil)" sınıfı sertifika alacak kursiyerlere en az 2 saat, "C", "D" ve "E" sınıfı sertifika alacak kursiyerlere ise en az 4 saat akan trafikte gece arac kullandırılarak uygulama yaptırılması zorunludur.
(5) Direksiyon eğitimi dersi sonunda kendilerini yeterli gormeyen kursiyerlerin talep etmeleri durumunda akan trafik icerisinde ek direksiyon eğitimi dersi verilir. Bu durumdaki kursiyerler aldıkları dersler icin ilan edilen ucret uzerinden odeme yaparlar.
(6) Direksiyon eğitimi derslerinin tamamı;
a) "A1" sınıfı sertifikalarda; motorlu eğitim ve sınav bisikleti,
b) "A2" sınıfı sertifikalarda; eğitim ve sınav motosikleti,
c) "B" sınıfı sertifikalarda; eğitim ve sınav otomobili,
c) "C" sınıfı sertifikalarda; eğitim ve sınav kamyonu,
d) "D" sınıfı sertifikalarda; eğitim ve sınav cekicisi (romork takılı olarak),
e) "E" sınıfı sertifikalarda; eğitim ve sınav otobusu,
f) "F" sınıfı sertifikalarda; lastik tekerlekli traktor,
g) "H (motosiklet)" sınıfı sertifikalarda; hasta ve engelli icin ozel tertibatlı olarak imal, tadil ve techiz edilmiş motosiklet,
ğ) "H (otomobil)" sınıfı sertifikalarda; hasta ve engelli icin ozel tertibatlı olarak imal, tadil ve techiz edilmiş otomobil,
h) "B", "C" ve "E" sınıfı sertifikası olup aracına romork takarak kullanılan sertifikalarda; yuklu ağırlığı 750 kg'ı gecen romork takılı eğitim otomobili, eğitim kamyonu veya eğitim otobusu,
ile yapılır.
Madde 7- (1) Butun sertifika sınıflarında trafik ve cevre dersi 16, ilk yardım dersi 8, arac tekniği dersi 6 ve trafik adabı dersi 4 saat teorik olarak verilir. Direksiyon eğitimi derslerine ise direksiyon eğitim alanında veya simulator uzerinde 2 saatten az olmamak kaydıyla direksiyon usta oğreticisi tarafından kursiyerin akan trafikte eğitim alacak duzeye ulaştığına karar verilinceye kadar devam edilir. Bu duzeye gelen kursiyerlere akan trafikte en az verilecek direksiyon eğitimi ders sureleri aşağıdaki şekildedir:
a) "M", "A1", "A2", "A (24 yaşını doldurup iki yıllık deneyim şartı aranmayan)" ve "B1" sınıfı sertifikalar icin 12 saat,
b) "A" sınıfı sertifikalar icin 6 saat,
c) "B" sınıfı sertifikalar icin 14 saat,
c) "D1" sınıfı sertifikalar icin 7 saat,
d) "D" sınıfı sertifikalar icin 14 saat,
e) "C1" sınıfı sertifikalar icin 10 saat,
f) "C" sınıfı sertifikalar icin 20 saat,
g) "BE", "C1E", "CE", "D1E" ve "DE" sınıfı sertifikalar icin 6 saat,
ğ) "F" sınıfı sertifikalar icin 12 saattir.
(2) Birinci fıkrada belirtilen direksiyon eğitimi dersleri, şehir ici ve/veya şehirlerarası karayollarında akan trafikte yapılır.
(3) "M", "A1", "A2", "A", "B1", "B", "BE", "F", "C1", "C", "C1E", "D1E", "DE" ve "D" sınıfı sertifika alacak kursiyerlere en az 2 saat akan trafikte gece arac kullandırılarak uygulama yaptırılması zorunludur. 24 yaşını doldurmuş olması nedeniyle deneyim şartı aranmayan "A" sınıfı sertifika alacak kursiyerlere en az 2 saat akan trafikte gece arac kullandırılarak uygulama yaptırılması zorunludur. Sağlık raporunda gece arac kullanamayacağı yonunde kısıtlama bulunan kursiyerlere gece eğitimi verilmez.
(4) Direksiyon eğitimi dersi sonunda kendilerini yeterli gormeyen kursiyerlere, talep etmeleri durumunda akan trafik icerisinde ek direksiyon eğitimi dersi verilir. Bu durumdaki kursiyerler aldıkları dersler icin o yıl ilan edilen direksiyon eğitimi dersi ucreti uzerinden odeme yapar.
(5) Direksiyon eğitimi derslerinin tamamı ve sınavları 4 uncu maddede yer alan surucu sertifikası sınıflarına gore belirlenen ozelliklere sahip araclar ile yapılır. Engelli kursiyerlerin sınavları ise ilgili mevzuata gore kursiyerlere duzenlenen raporda belirtilen şartları taşıyan direksiyon eğitim ve sınav aracı ile yapılır.
(6) İkinci fıkrada belirtilen sureler kadar eğitim verilmediğinin tespit edilmesi halinde dersi veren usta oğretici ve kurs hakkında işlem yapılır.
(7) Direksiyon usta oğreticisi tarafından, sınava gireceği duzeye ulaştığına karar verilen kursiyerler kurs tarafından direksiyon eğitimi dersi on sınavına alınırlar. On sınavda başarılı gorulerek il/ilce milli eğitim mudurluklerince yapılacak direksiyon eğitimi dersi sınavına girmesi uygun gorulen kursiyerler icin kurs tarafından Ozel MTSK Modulu uzerinden onay verilir. Bu sınavların sonucları Genel Mudurlukce değerlendirilir. Genel Mudurlukce yapılan değerlendirmede kursa kayıtlı kursiyerlerine akan trafikte guvenli arac kullanacak seviyede eğitim vermeden, sınava girebilmeleri icin Ozel MTSK Modulu uzerinden onay veren kurslar hakkında valilikce soruşturma başlatılır. Soruşturma sonunda duzenlenen raporda yeterli eğitim verilmediği tespit edilmesi halinde tespit edildiği ayı takip eden aydan itibaren kursa bir donem kursiyer kaydı yapılmasına izin verilmez.
Madde 8(1) Ozel motorlu taşıt suruculeri kursuna 5580 sayılı Kanun ve 20/3/2012 tarihli ve 28239 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Ozel Oğretim Kurumları Yonetmeliği hukumleri doğrultusunda kurum acma izni ile iş yeri acma ve calışma ruhsatı duzenlenir.
MADDE 8(1) Ozel motorlu taşıt suruculeri kursuna, 5580 sayılı Kanun ve 20/3/2012 tarihli ve 28239 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Ozel Oğretim Kurumları Yonetmeliği hukumleri doğrultusunda "G" sınıfı sertifika haric biri "B" sınıfı sertifika olmak şartıyla en az uc sertifika sınıfı oğretim programı uygulamak uzere kurum acma izni ile iş yeri acma ve calışma ruhsatı duzenlenir. Aynı Yonetmeliğin 9 uncu maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
"(2) Sınavlarda, sınava girmesi gereken kişinin yerine bir başka kişinin sınava girmesine aracılık eden kurslar hakkında, maarif mufettişleri ve/veya savcılıkca bu durumun tespit edilmesi halinde, 2918 sayılı Kanunun 123 uncu maddesine gore işlem yapılır." Madde 10(1) Kursa kayıt olacak kursiyerlerde aranacak şartlar:
a) Yaş şartı;
1) "A1", "A2", "F" ve "H (otomobil)" ve "H (motosiklet)" sınıfı sertifikalar icin on yedi,
2) "B" ve "G" sınıfı sertifikalar icin on sekiz,
3) "C", "D" ve "E" sınıfı sertifikalar icin yirmi iki (Universitelerin surucu eğitimi veren yuksek okul ve Turk Silahlı Kuvvetlerinin askeri ihtisas gorevleri icin subay ve astsubay sınıf okullarında ve uzman jandarma okullarında acılan surucu eğitimi kurslarından mezun olanlarda bu şart aranmaz.)
yaşını bitirmiş olmak.
b) Oğrenim şartı; oğrenim durumu itibarıyla en az ilkokul duzeyinde eğitim almış olmak,
c) Sağlık bakımından 26/9/2006 tarihli ve 26301 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Surucu Adayları ve Suruculerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yonetmelikte belirtilen şartları taşıdığını belgelendirmek,
c) Hukumluluk bakımından 1/3/1926 tarihli ve 765 sayılı Turk Ceza Kanununun 403 ve 404 uncu maddelerinden, 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Turk Ceza Kanununun 188, 190 ve 191 inci maddelerinden, 10/7/2003 tarihli ve 4926 sayılı Kacakcılıkla Mucadele Kanununun 6 ncı maddesinden, 7/1/1932 tarihli ve 1918 sayılı Kacakcılığın Men ve Takibine Dair Kanunun 29 uncu maddesinden, 21/3/2007 tarihli ve 5607 sayılı Kacakcılıkla Mucadele Kanununun 4 uncu maddesinin yedinci fıkrası, 10/7/1953 tarihli ve 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıcaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanunun 12 nci maddesinin ikinci ve takip eden fıkralarındaki suclardan hukum giymemiş olmak,
d) Onceden verilmiş aynı sınıf bir başka surucu belgesinin bulunmaması veya daha once verilmiş fakat geri alınmış olan surucu belgesinin 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununda ongorulen şartların sağlanarak sahibine iade edilmiş olması.
MADDE 10(1) Kursa kayıt olacak kursiyerlerde aranacak şartlar ile ilgili olarak Karayolları Trafik Yonetmeliğinin 76 ncı maddesi ve ek 3 uncu maddesinin ucuncu fıkrası uygulanır." Madde 11(1) Kurslara kaydolacak kursiyerlerden aşağıda belirtilen bilgi ve belgeler istenir.
a) Turkiye Cumhuriyeti vatandaşı kursiyerlerden;
1) T.C. kimlik numarası,
2) Diploma veya diploma yerine gecen belge veya kamu kurum/kuruluşlarından alınan oğrenim durumunu bildirir belgenin aslının gorulerek kurs mudurluğunce onaylı orneği,
3) Son altı ayda cekilmiş bir adet vesikalık fotoğraf,
4) Pratisyen tabip veya uzman tabip tarafından verilen surucu olur sağlık raporu,
5) Surucu belgesi almasına engel teşkil edecek bir sabıka kaydının olmadığına dair yazılı beyanı (Kurslara kaydolacak kursiyerlerin, surucu belgesi almasına engel teşkil edecek bir sabıka kaydının olmadığına dair yazılı beyanları Bakanlık tarafından yetkili adli mercilerden teyit edilir. Gerceğe aykırı beyanda bulunduğu tespit edilen kursiyerler sınava alınmazlar, sınava alınmış olsalar dahi sınavları gecersiz sayılır.),
6) Sahip olduğu surucu belgesi dışında belge alacaklar icin mevcut surucu belgesinin veya surucu sertifikasının fotokopisi.
7) (Mulga alt bent: 18.06.201429034 s. R.G. Yon./1. md.)

b) Yabancı uyruklu kursiyerlerden;
1) Pasaportun noter tasdikli Turkce tercumesi,
2) Turkiye'de altı aydan fazla kalacağını gosteren ikametgah izni veya oğrenim vizesi,
3) Oğrenim belgesinin noter tasdikli Turkce tercumesi,
4) Pratisyen tabip veya uzman tabip tarafından verilen surucu olur sağlık raporu,
5) Son altı ayda cekilmiş bir adet vesikalık fotoğraf,
6) (Mulga alt bent: 18.06.201429034 s. R.G. Yon./1. md.)
istenir.
c) 2918 sayılı Kanunun 118 inci maddesi gereği surucu belgeleri iki ay sure ile geri alınması sebebiyle eğitime tabi tutulacaklardan surucu belgesinin geri alındığına dair belge istenir.
Aynı Yonetmeliğin 11 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin (3) numaralı alt bendi ile (6) numaralı alt bendi ve (b) bendinin (5) numaralı alt bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı fıkraya aşağıdaki bent eklenmiştir.
"3) Son altı ayda cekilmiş iki adet biyometrik fotoğraf,"
"6) Sahip olduğu surucu belgesi dışında sertifika alacaklar icin mevcut surucu belgesinin fotokopisi, deneyim şartı aranmayan sertifika sınıflarında surucu sertifikasının fotokopisi."
"5) Son altı ayda cekilmiş iki adet biyometrik fotoğraf,"
"c) Aday surucu belgesi iptal edilenlerden tabi tutulacakları psikoteknik değerlendirmeye ve psikiyatri uzmanı muayenesi sonucunda suruculuğe engel hali bulunmadığını gosterir belge istenir. Aday surucu belgesi iptal edilenlerden varsa iptal nedenlerinde yer alan geri alma sureleri dolmadan muracaat kabul edilmez."
Madde 12(1) Kursiyerler, Ozel Motorlu Taşıt Suruculeri Kursuna Kayıt Formunu (EK-1) kurs mudurunun gozetiminde doldurup 11 inci maddede belirtilen belgelerle kurs mudurluğune muracaat ederler. Kayıt formu ve ekleri incelendikten sonra kursiyerin hangi sertifika sınıfına katılacağı belirtilerek Ozel Motorlu Taşıt Suruculeri Kursu Kayıt Defteri (EK-2)'ne ve Ozel MTSK Modulune kaydı yapılır.
(2) Kursiyerlerin kursa kaydı, doneme ait grup başlama tarihlerinden once yapılır.
(3) Kursa kayıt olacak kursiyerlerin:
a) Yurt dışından aldıkları surucu belgesini, ulkemizde dengi olan sınıftaki surucu belgesi ile değiştirdikten sonra başka sınıf surucu sertifikası almak uzere kursa kaydı yapılır.
b) "G" sınıfı surucu belgesi almak uzere kursa kayıt yaptırabilmeleri icin İş Makineleri Kullanma Sertifikasına (Operatorluk Belgesi) sahip olmaları gerekmektedir.
MADDE 8Aynı Yonetmeliğin 12 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan "Ozel Motorlu Taşıt Suruculeri Kursu Kayıt Defteri (EK-2)'ne ve" ibaresi yururlukten kaldırılmış ve ucuncu fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"b) "G" sınıfı surucu sertifikası almak uzere kursa kayıt yaptırabilmeleri icin İş Makinesi Kullanma Yetki Belgesi (Operatorluk Belgesi)'ne sahip olmaları gerekmektedir." MADDE 9Aynı Yonetmeliğin beşinci bolum başlığı "Kursa Devam, Sınav Hakkı ve Kayıt Yenileme" olarak değiştirilmiştir. Madde 15(1) (Değişik fıkra: 04.03.201428931 s. R.G. Yon./2. md.) Teorik derslerin eğitimini tamamlayan kursiyerler teorik eğitim sınavına, direksiyon eğitimi dersini tamamlayan kursiyerler de direksiyon eğitimi dersi sınavına girerler. Teorik ve direksiyon eğitimi dersi sınavlarına herhangi bir nedenle girmeyenlerle teorik sınavda başarısız olanlar yeniden kursa devam etmeksizin ve kurs ucreti odemeden aralıksız uc donem daha sınavlara girebilirler. Direksiyon eğitimi dersi sınavında ise kursiyerler başarısız oldukları her sınavdan sonra, kayıtlı oldukları kurstan en az iki saat direksiyon eğitimi dersi almaları şartıyla toplam uc donem daha sınavlara girebilirler. Kurslar, bu kursiyerlerden her bir ders saati icin ilan ettikleri uygulama ders saati ucretinden fazla ucret alamaz.
(2) Ancak;
a) Sınavlar sırasında yatakta tedaviyi gerektiren bir hastalık sebebi ile sınava girecek durumda olmadığını belgelendirmek uzere resmi ve ozel sağlık kurum veya kuruluşlarından alacağı raporu en gec sınavın yapıldığı gunun akşamına kadar,
b) Yangın, deprem ve benzeri tabii afetler yuzunden veya ana, baba, kardeş gibi yakınlarından birisinin ağır hastalığı veya olumu yahut spor, muzik, folklor ve benzeri ulusal veya uluslararası duzeyde ulkemizi temsil etme gibi nedenlerle sınavlara giremeyeceklerini gosterir resmi bir makamdan alacakları belgeyi,
kurs mudurluğune teslim edenler, dort donem sınav hakkını tamamladıktan sonra başarılı olamayanlar bir defaya mahsus olmak uzere mazeret sınavına girebilirler.
(3) Teorik derslerin sınavlarında başarılı olup direksiyon eğitimi dersi sınavlarında dort donem sonunda da başarısız duruma duşenler istemesi halinde aynı kursta ilan edilen direksiyon eğitimi dersinin ucretini odemek ve sertifika sınıfında belirtilen sayıda direksiyon eğitimi dersi almak kaydıyla dort donem daha sınava girebilir.
(4) Teorik derslerin sınavından dort donem sonunda, direksiyon eğitimi dersi sınavında ise ikinci dort donem sonunda da başarısız duruma duşenler, kayıt işlemlerini tamamlamak ve ucretlerini odemek suretiyle kurslara yeniden kayıt yaptırabilirler.
MADDE 10Aynı Yonetmeliğin 15 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, ikinci fıkrasındaki "yatakta tedaviyi gerektiren bir" ve "donem" ibareleri yururlukten kaldırılmış, ikinci fıkrasının sonuna aşağıdaki cumle eklenmiş, ucuncu ve dorduncu fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"(1) Teorik derslerin eğitimini tamamlayıp sabıka kaydı beyanı doğruluğunun tespiti işlemi sonuclandırılan ve ilce onay işlemi tamamlanan kursiyerler teorik eğitim sınavına girerler. Direksiyon eğitimi dersini tamamlayarak kurs tarafından yapılan on sınavda başarılı olan ve sınava girmesi uygun gorulerek sınavdan bir hafta once Ozel MTSK Modulu uzerinden onay verilen kursiyerler, direksiyon eğitimi dersi sınavına girerler. Teorik ve direksiyon eğitimi dersi sınavlarına herhangi bir nedenle girmeyenlerle teorik sınavda başarısız olanlar, yeniden kursa devam etmeksizin ve kurs ucreti odemeden aralıksız uc kere daha sınavlara girebilirler. Direksiyon eğitimi dersi sınavına girip başarısız olan kursiyerler ise başarısız oldukları her sınavdan sonra kayıtlı oldukları kurstan, ilan edilen ders ucretini odemek, en az iki saat direksiyon eğitimi dersi almaları şartıyla toplam uc donem daha sınavlara girebilirler."
"Mazereti olan kursiyerlerin durumu beş iş gunu icerisinde il/ilce milli eğitim mudurluklerince Ozel MTSK Modulune girilir."
"(3) Teorik derslerin sınavlarında başarılı olup direksiyon eğitimi dersi sınavlarında dort sınav sonunda da başarısız duruma duşenler istemesi halinde, girdiği son sınav sonucunun acıklandığı tarihten itibaren en gec 45 gun icinde aynı kursta ilan edilen direksiyon eğitimi dersinin ucretini odemek ve sertifika sınıfında belirtilen sayıda direksiyon eğitimi dersini almaları şartıyla bu kursiyere dort sınav hakkı daha verilir. Direksiyon eğitimi dersini tekrar alan kursiyer kurs tarafından yapılan on sınavda başarılı olması halinde bir hafta once Ozel MTSK Modulu uzerinden onay verilerek il/ilce milli eğitim mudurluklerince sınava alınırlar.
(4) Teorik derslerini tamamlayarak dorduncu sınav hakkı sonunda başarısız olan kursiyer ile direksiyon eğitimi dersi sınavlarında ikinci dort sınav hakkı sonunda başarısız duruma duşenler, kayıt işlemlerini tamamlamak ve ucretlerini odemek suretiyle kurslara yeniden kayıt yaptırabilirler."
Madde 16(1) Kurslarda; trafik ve cevre, ilk yardım ve arac tekniği dersleri teorik, direksiyon eğitimi dersi uygulamalı olarak yapılır. Teorik derslerin eğitimi tamamlandıktan sonra direksiyon eğitimi dersine başlanır.
(5) İşitme engelli bireylere "H (motosiklet)", "H (otomobil)" sınıfı sertifika vermek isteyen kurslarda; kurs tarafından teklif edilen ozel alan bakımından yeterli bir uzman, valilik izni ile gorevlendirilir. İşitme engelli bireylere dersi aktaracak olan uzman, teorik ve direksiyon eğitimi derslerine usta oğreticilerle birlikte girerek oğreticilerin anlattıkları konuları ozel metotlarıyla kursiyerlere aktarırlar.
(6) Yabancı uyruklular ve oğrenimini yurt dışında tamamlayanlardan Turkce bilmeyen Turkiye Cumhuriyeti vatandaşı kursiyerlere eğitim verecek kurslara, yuksekoğrenim gormuş ve kursiyerlerin dilini bilen yeminli bir tercuman veya milli eğitim mudurluğunce yuksekoğrenim gormuş ve yabancı dil bilgisi yonunden yeterli bulunan bir kişi valilik izni ile gorevlendirilir. Tercuman teorik ve direksiyon eğitimi derslerine usta oğreticileriyle birlikte girer. Oğreticiler tarafından anlatılan ders konuları tercuman tarafından kursiyere tercume edilir. Teorik ve direksiyon eğitimi dersi sınavlarında tercuman gorevlendirilir. Ucret kursiyer tarafından karşılanmak kaydıyla teorik derslerin sınavlarında tercuman gorevlendirilir.
(8) Bir donemde kurs, kurs kontenjanını gecmemek şartıyla "A1", "A2", "H (motosiklet)" ve "F" sınıfı bir direksiyon eğitim ve sınav aracı icin en fazla 20, "B" ve "H (otomobil)" sınıfı bir direksiyon eğitim ve sınav aracı icin en fazla 15, "C", "D" ve "E" sınıfı icin ise en fazla 10 kursiyerin kursa kaydı yapılabilir. Ancak başka sınıf surucu sertifikası olup "C", "D" veya "E" sınıfı sertifika alacaklardan iki kursiyer bir kursiyer olarak hesaplanır.
MADDE 11Aynı Yonetmeliğin 16 ncı maddesinin birinci fıkrasında yer alan "arac tekniği dersleri" ibaresinden sonra gelmek uzere "ile trafik adabı dersi" ibaresi eklenmiş, beşinci fıkrasında yer alan "bireylere "H (motosiklet)", "H (otomobil)" sınıfı sertifika" ibaresi "bireylerin alabilecekleri sınıf sertifikaları" olarak değiştirilmiş, aynı fıkraya aşağıdaki cumle eklenmiş, altıncı fıkrasının son cumlesi yururlukten kaldırılmış ve sekizinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Kursiyerlerin teorik ve direksiyon eğitimi dersi sınavlarında bu kişiler gorevlendirilebilir."
"(8) Bir donemde kurs kontenjanını gecmemek şartıyla bir direksiyon eğitim ve sınav aracı icin en fazla 12 kursiyerin kursa kaydı yapılır." Madde 17(1) Kursta kullanılacak direksiyon eğitimi ve sınav aracları kursun kurucusu adına kayıtlı olması gerekmektedir.
(2) Kurslarda direksiyon eğitiminde kullanılacak olan araclara gerekli izin aşağıda belirtilen esaslara gore valiliklerce verilir:
a) Kurs mudurlukleri direksiyon eğitim ve sınav aracıyla ilgili olarak aracın plaka, şasi ve motor numaraları ile birlikte "A1", "A2", "F" ve "H (motosiklet)" sınıfı haric cift frenli, cift debriyajlı, tek direksiyon sistemli, her turlu donanımı sağlam ve trafiğe hazır durumda olduğunu; aracların, tuzel kişilik olan kurslarda kurs, gercek kişiye ait kurslarda gercek kişi adına kayıtlı olduğunu belirten "Motorlu Arac Trafik Belgesi" ve "Arac Tescil Belgesi" ile milli eğitim mudurluklerine muracaat edilir.
b) Direksiyon eğitim araclarının "A1", "A2", "F" ve "H (motosiklet)" sınıfı dışında cift fren, cift debriyaj, tek direksiyon sistemli olduğunun "Motorlu Arac Tescil Belgesi" ne "surucu kursu aracı" olarak işlenmiş olması gerekir. Yapılan inceleme sonucunda bilgi ve belgeler arasında uygunluğun bulunması halinde eğitim oğretim etkinliğinde kullanılacak araca Ozel Motorlu Taşıt Suruculeri Kursu Direksiyon Eğitim Aracı İzin Formu'na (EK-8) gore kullanım izni verilerek Ozel MTSK Modulune kaydı yapılır. Direksiyon eğitim aracı eğitim ve sınav dışında başka amacla kullanılamaz.
c) Direksiyon eğitim aracının her iki on kapısına ve on kaputuna ait olduğu kursun adı ve telefonu yazılır. Bunun dışında başka bir yazı yazılmaz.
c) Direksiyon eğitim aracının ust kısmına mavi zemin ustune beyaz yazı ile on ve arkasında "Surucu Adayı" ifadesi bulunan ve gorulebilir net alanı 15x60 ebadındaki fosforlu veya ışıklı levha konulur.
d) Direksiyon eğitim ve sınav aracı olarak kullanılacak butun aracların yetkili kuruluşlarca muayenesinin yapılmış ve trafiğe cıkması uygun gorulmuş olması ve mevsim şartlarına uygun donanıma sahip olması gerekmektedir. Bu araclardan "A1", "A2", "H (motosiklet)", "H (otomobil)" ve "B" sınıfı direksiyon eğitim ve sınav aracı olarak kullanılacaklar 10 yaşından, "C", "D", "E" ve "F" sınıfı direksiyon eğitim ve sınav aracı olarak kullanılacaklar 20 yaşından buyuk olamaz. Aracların yaşı fabrikasından imal edildiği tarihten sonra gelen ilk takvim yılı esas alınarak hesaplanır.
e) Sınavda kullanılmak uzere Sınav Yurutme Komisyonu'na bildirilen aracın arıza yapması veya milli eğitim mudurluğunce gecerli sayılabilecek bir nedenle sınavda kullanılamaması halinde şartlara haiz başka bir aracla o gunku sınav yapılabilir.
(3) Direksiyon eğitim ve sınav araclarında;
a) Direksiyon eğitim ve sınav aracının kursa ait olduğuna ilişkin ruhsatnamenin aslı,
b) Usta oğreticinin calışma izninin bir orneği,
c) O aracla eğitim gorecek kursiyerlerin isim ve calışma saatlerini gosterir liste,
c) Direksiyon eğitim ve sınav aracının kullanım izin onayının (Ozel Motorlu Taşıt Suruculeri Kursu Direksiyon Eğitim Aracı İzin Formu (EK-8)) bir orneği,
d) Direksiyon eğitim dersinin yapıldığı tarih, saat ve konularını belirten ayrıca ders sonunda oğretici ile kursiyer tarafından ad ve soyadı yazılarak imzalanacak olan "Direksiyon Eğitim Takip Formu",
e) Karayollarındaki akan trafik icinde yapılacak eğitim ve sınav icin ayrıca kurs mudurluğunce duzenlenmiş olan "K" sınıfı surucu aday belgesi (Ek-5),
bulunur.
Aynı Yonetmeliğin 17 nci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"(2) Kurslarda direksiyon eğitiminde kullanılacak olan araclara gerekli izin aşağıda belirtilen esaslara gore valiliklerce verilir:
a) Kurs mudurlukleri direksiyon eğitim ve sınav aracıyla ilgili olarak aracın plaka, şasi ve motor numaraları ile birlikte "M", "A1", "A2", "A", "B1" ve "F" sertifika sınıfı haric cift fren, cift debriyaj sistemli, her turlu donanımı sağlam ve trafiğe hazır durumda olduğunu; aracların, kursun kurucusu adına kayıtlı olduğunu belirten Motorlu Arac Trafik Belgesi ve Arac Tescil Belgesi ile milli eğitim mudurluklerine muracaat edilir.
b) Direksiyon eğitim ve sınav araclarının "M", "A1", "A2", "A", "B1" ve "F" sertifika sınıfı dışında cift fren ve cift debriyaj sistemli olduğunun Motorlu Arac Tescil Belgesine ve bilgisayar kayıtlarına "surucu kursu aracı" olarak işlenmiş olması gerekir. Yapılan inceleme sonucunda bilgi ve belgeler arasında uygunluğun bulunması halinde eğitim oğretim etkinliğinde kullanılacak araca Ozel Motorlu Taşıt Suruculeri Kursu Direksiyon Eğitim Aracı İzin Formuna (EK-8) gore kullanım izni verilerek Ozel MTSK Modulune kaydı yapılır. Direksiyon eğitim ve sınav aracı, eğitim ve sınav dışında ticari amacla kullanılamaz.
c) "M", "A1", "A2", "A", "B1" ve "F" sertifika sınıfı dışındaki eğitim ve sınav araclarında; usta oğreticinin eğitim esnasında, direksiyon eğitimi dersi sınavı uygulama ve değerlendirme komisyonu başkanının ise sınav sırasında akan trafiği kontrol etmesi ve kursiyerin akan trafiği kontrol edip etmediğini tespit etmek amacı ile sağ, sol ve ic aynaların uzerine/yanına yedek ayna konulur. Direksiyon eğitim ve sınav aracının sağ ve sol yanlarına ve uygun olan aracların arkasına sabit şekilde (en az 400 punto) ait olduğu kursun adı ve telefonu ile varsa logosu yazılır. Bunun dışında başka bir yazı yazılmaz.
c) Direksiyon eğitim ve sınav aracının ust kısmına mavi zemin ustune beyaz yazı ile on ve arkasında sadece "Surucu Adayı" ifadesi bulunan ve gorulebilir net alanının yuksekliği 15 cm, eni 60 cm ebadında fosforlu veya ışıklı levha konulur.
d) Direksiyon eğitim ve sınav aracı olarak kullanılacak butun aracların, yetkili kuruluşlarca muayenesinin yapılmış ve trafiğe cıkması uygun gorulmuş olması ve mevsim şartlarına uygun donanıma sahip olması gerekir. Bu araclardan "M", "A1", "A2", "A", "B1", "B" ve "BE" sertifika sınıfı direksiyon eğitim ve sınav aracı olarak kullanılacaklar 10 yaşından, "C1", "C1E", "C", "CE", "D1", "D", "D1E", "DE" ve "F" sertifika sınıfı direksiyon eğitim ve sınav aracı ile bu araclara takılacak romork veya yarı romorklar 20 yaşından buyuk olamaz. Direksiyon eğitim ve sınav aracının yaşı, fabrikada imal edildiği tarihte bir yaşında kabul edilerek hesaplanır.
e) Sınavda kullanılmak uzere Sınav Yurutme Komisyonuna bildirilen aracın arıza yapması veya milli eğitim mudurluğunce gecerli sayılabilecek bir nedenle sınavda kullanılamaması halinde şartları haiz kursa ait başka bir aracla; kursun başka aracı bulunmaması halinde bir başka kursa ait aracla o gunku sınav yapılabilir. Sınav yapılamaması halinde kursiyerin sınav hakkı saklı kalır." Madde 18- (5) Birden fazla kurs tarafından kullanılan direksiyon eğitim alanlarının kiralık olması halinde mevcut kiracıların muvafakati alınmak kaydıyla arsa sahibi ile her kurs icin ayrı ayrı kira sozleşmesi yapılır. MADDE 13Aynı Yonetmeliğin 18 inci maddesinin beşinci fıkrası yururlukten kaldırılmıştır. Madde 19(1) "G" sınıfı sertifika alacak kursiyerler haric, kursiyerlere karayollarındaki akan trafikte arac kullanabilmeleri icin kurs mudurluğunce "K Sınıfı Surucu Aday Belgesi" (EK-5) duzenlenir.
(2) Direksiyon eğitimi dersinde "K Sınıfı Surucu Aday Belgesi" ne direksiyon usta oğreticisinin, sınavda ise direksiyon eğitimi dersi sınav uygulama ve değerlendirme komisyon başkanının bilgileri yazılır.
(3) Kursiyerlerin direksiyon eğitimleri ders programları cercevesinde calışma planına gore yapılır.
(4) "H (motosiklet)", "H (otomobil)" sınıfı haric otomatik vitesliler dahil ozel amaclı taşıtlarla direksiyon eğitimi dersi ve sınavı yapılmaz.
(5) "A1", "A2", "F" ve "H (motosiklet)" sınıfı dışında cift fren, cift debriyaj, tek direksiyon sistemi bulunmayan ve her turlu donanımı sağlam olmayan, trafiğe hazır durumda bulunmayan araclarla direksiyon eğitimi dersi ve sınavı yapılmaz.
MADDE 14Aynı Yonetmeliğin 19 uncu maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki cumle eklenmiş, dorduncu ve beşinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
"K Sınıfı Surucu Aday Belgesinin gecerlilik suresi 6 aydır."
"(4) Surucu Adayları ve Suruculerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yonetmelik hukumlerine gore engelliler icin duzenlenen surucu adayları ve suruculer icin sağlık raporunda belirtilen ozelliklere sahip eğitim ve sınav aracıyla eğitim ve sınav yapılır.
(5) "M", "A1", "A2", "A", "B1", "F" sertifika sınıfı dışında cift fren, cift debriyaj sistemi bulunmayan, her turlu donanımı sağlam olmayan ve trafiğe hazır durumda bulunmayan araclarla direksiyon eğitimi dersi ve sınavı yapılmaz."
"(6) "M", "A1", "A2" ve "A" sertifika sınıfı alacaklara karayollarındaki akan trafikte verilecek direksiyon eğitimi sırasında usta oğreticinin kursiyeri uygun bir yerden gozleyerek ve akan trafikte başka bir aractan takip ederek gerektiğinde kursiyerle irtibat kurabilecek durumda bulunması, bu sınıflar dışındaki sertifikaları alacak kursiyerlere karayollarındaki akan trafikte verilecek direksiyon eğitimi sırasında ise usta oğreticinin aracta bulunması zorunludur. Bu fıkra hukumlerine aykırı olarak kursiyere arac kullandırdığı tespit edilen usta oğreticilere yapılan inceleme ve soruşturma sonucuna gore kurslarda bir yıl sureyle gorev verilmez." Madde 22(1) Ozel motorlu taşıt suruculeri kurslarında uygulanacak oğretim programları butun sertifika sınıflarında kursiyerlere; trafikte surucu davranışları, trafik kuralları, trafik mevzuatı ve benzeri konuları iceren trafik ve cevre dersi, trafikte temel ilk yardım uygulamaları ile ilgili konularını iceren ilk yardım dersi, aracların teknik ozellikleri ve temel bakım-onarım konularını iceren arac tekniği dersi teorik olarak, alacakları sertifika sınıflarına gore aracları surebilmek icin gerekli bilgi, beceri ve alışkanlıkları kazanmalarına yonelik uygulamaları iceren direksiyon eğitim dersleri Bakanlıkca hazırlanır.
MADDE 15Aynı Yonetmeliğin 22 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan "arac tekniği dersi" ibaresinden sonra gelmek uzere "ile trafik adabı dersi" ibaresi eklenmiştir. Madde 23- (3) (Ek fıkra: 04.03.201428931 s. R.G. Yon./3. md.) Milli eğitim mudurluğunce, teorik sınava gireceklerin listesi ozel MTSK Modulu uzerinden onaylanmadan once; kursta istihdam edilenlerin sosyal guvenliklerinin sağlandığına ilişkin aylık prim ve hizmet belgesinin Sosyal Guvenlik Kurumuna verilmiş olması gerekmektedir. Ayrıca bu kurumların Sosyal Guvenlik Kurumuna idari para cezası, prim ve prime ilişkin borclarının olmaması veya borcu bulunmakla birlikte 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulu Hakkında Kanuna gore tecil ve taksitlendirilmiş ya da ozel kanunlara gore yapılandırılmış olup taksitlerinin duzenli odenmiş olup olmadığı kontrol edilir. Bir onceki ayın primini odemediği tespit edilen kurslara prim borclarını odeyene kadar yeni donem acmalarına izin verilmez. MADDE 16Aynı Yonetmeliğin 23 uncu maddesinin ucuncu fıkrasının son cumlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Uc ay onceki ayın primini odemediği tespit edilen kurslara prim borclarını odeyene kadar yeni donem acmalarına izin verilmez." Madde 27(1) Eğitim personelinin gorevlendirilmesinde en az yuksekokul mezunu olmak uzere aşağıdaki şartlar aranır:
b) Trafik ve cevre dersi icin en az uc yıllık surucu belgesi sahibi olmak şartıyla,
1) Universitelerin trafik ve cevre bilgisi ile ilgili alanlarından mezun olmak,
2) Bakanlık veya milli eğitim mudurluklerince verilmiş "Trafik ve Cevre Oğreticiliği Belgesi" sahibi olmak,
gerekir.
...
(2) "H (otomobil)" ve "H (motosiklet)" sınıfı surucu sertifikası alacak işitme ve konuşma engelliler icin işitme ve konuşma engellilerle iletişim kurma alanında belgesi bulunan personel gecici gorevlendirilir.
MADDE 17Aynı Yonetmeliğin 27 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde yer alan "Trafik ve cevre dersi" ibaresinden sonra gelmek uzere "ile trafik adabı dersi" ibaresi eklenmiş ve ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"(2) İşitme engelli bireylerin alabilecekleri sertifika sınıflarının eğitiminde işitme ve konuşma engellilerle iletişim kurma alanında belgesi bulunan personel gecici gorevlendirilir." Madde 28(1) (Değişik fıkra: 04.03.201428931 s. R.G. Yon./4. md.)(*) Teorik derslerin sınavı, Bakanlıkca belirlenecek esaslara gore merkezi sistemle veya elektronik ortamda yapılır. Merkezi sistemle yapılan teorik derslerin sınav sonucları acıklandıktan sonra direksiyon eğitimi dersi sınavları il/ilce milli eğitim mudurluklerince belirlenen tarihlerde milli eğitim mudurluklerince uygulamalı olarak yapılır. Ayrıca elektronik sınava girerek sınavda başarılı olan kursiyer sayısı o donemde ilcedeki kayıtlı kursiyerlerin %50'sinden veya 300 kursiyerden fazla olması halinde direksiyon eğitimi dersini tamamlamak şartıyla direksiyon eğitimi dersi sınavlarına alınır. Direksiyon eğitimi dersi sınavında başarısız olan kursiyerler, elektronik sınava giren kursiyerlerin direksiyon eğitimi dersi sınavlarına dahil edilebilir.
(2) Direksiyon eğitimi dersi sınavlarında (EK-3) ve (EK-4) kullanılır. Sınavlar akan trafikte, "A1", "A2" ve "H (motosiklet)" sınıfı sertifikanın sınavı ise akan trafikte ve (EK-7) krokide belirtilen şekilde duzenlenmiş alanda yapılır. Sınavlarda başarı gosterenlere Ozel Motorlu Taşıt Surucusu Sertifikası (EK-6) verilir.
(3) Kurslarda gorevli eğitim personeli sınav komisyonlarında gorevlendirilemez.
(4) Teorik derslerin tamamı icin bir sınav yapılarak tek notla 100 tam puan uzerinden değerlendirilir. Sınavda 70 ve uzeri puan alan kursiyerler başarılı sayılır. Direksiyon eğitimi dersi sınavları 32, 33, 34, 35 ve 36 ncı madde hukumlerine gore yapılarak, (EK-3) ve (EK-4) "Direksiyon Sınavını Değerlendirme Formu"na gore değerlendirilir.
(5) Başkasının yerine sınavlara girenler veya girmeye teşebbus edenler ile başkasını sınava girdirmeye teşebbus eden veya girdirenler hakkında sınav yurutme komisyonunca Cumhuriyet Savcılığına suc duyurusunda bulunulur. Ayrıca bu kursiyerlerin kurstan kayıtları silinir ve bu kişilere ancak bir takvim yılı sonra yeniden kursa kayıt hakkı tanınır. Başkasının yerine sınavlara girenler veya girmeye teşebbus edenlerin kurslarda gorevli olmaları halinde gorevlerine son verilir ve bu kişilere kurslarda bir daha gorev verilmez. Bu işlemde kusuru ve ihmali bulunan yetkililer hakkında da idari ve adli işlem yapılır.
(6) Direksiyon eğitimi dersi sınavı, akan trafik icinde belirlenmiş olan guzergahta 07.00 ile 18:00 saatleri arasında yapılır. Her kursiyer onceden belirlenen gun ve saatte sınava alınır.
(7) Direksiyon eğitimi dersi sınav suresi 30 dakikadan az olamaz. Ancak surucu adayının arac kullanmada yetersiz olması ve surucu olamayacağına kanaat getirilmesi halinde sınava son verilir. Aracı, kursun usta oğreticisi sınavın başlama yerine getirir. Her kursiyerin direksiyon eğitimi dersi sınavından sonra 5 dakika ara verilir.
MADDE 18Aynı Yonetmeliğin 28 inci maddesinin birinci, ikinci, dorduncu, beşinci ve yedinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
"(1) Teorik derslerin sınavı, Bakanlıkca belirlenecek esaslara gore merkezi sistemle veya elektronik sınav şeklinde yapılır. Kursiyerin direksiyon eğitimleri tamamlandıktan sonra kurs tarafından direksiyon eğitimi dersi on sınavı yapılır. On sınavda başarılı olup sınava girmesi uygun gorulerek Ozel MTSK Modulu uzerinden onay verilen kursiyerlerin direksiyon eğitimi dersi sınavları merkezi sistemle yapılan teorik derslerin sınav sonucları acıklandıktan bir hafta sonra il/ilce milli eğitim mudurluklerince belirlenen tarihlerde milli eğitim mudurluklerince uygulamalı olarak yapılır. Direksiyon eğitimi dersi sınavında başarısız olan kursiyerler, elektronik sınava giren kursiyerlerin direksiyon eğitimi dersi sınavlarına dahil edilebilir.
(2) Direksiyon eğitimi dersi sınavlarında EK-3 ve EK-4'te yer alan formlar kullanılır. "M", "A1", "A2", "A" ve "B1" sınıfı sertifikanın sınavına, EK-7'de yer alan krokide belirtilen şekilde duzenlenmiş alanda başlanır. "B1" sınıfı sertifikanın sınavında kursiyer platformdan gecirilmez. Bu alanda başarılı olan kursiyerlerin sınavına akan trafikte devam edilir. Direksiyon eğitimi dersi sınavı uygulama ve değerlendirme komisyonunun akan trafikte kursiyerle iletişim kurması amacı ile uygun iletişim aracı bulundurulur. Diğer sertifika sınıflarının sınavının tamamı akan trafikte yapılır. Sınavlarda başarı gosterenlere Ozel Motorlu Taşıt Surucusu Sertifikası (EK-6) verilir."
"(4) Teorik derslerin tamamı icin bir sınav yapılarak kursiyerin başarısı, 100 tam puan uzerinden tek notla değerlendirilir. Sınavda 70 ve uzeri puan alan kursiyerler başarılı sayılır. Direksiyon eğitimi dersi sınavları 32, 33, 34, 35 ve 36 ncı madde hukumlerine gore yapılarak EK-3 ve EK-4'te yer alan Direksiyon Eğitimi Dersi Sınav Değerlendirme Formlarına gore değerlendirilir.
(5) Başkasının yerine sınavlara girenler veya girmeye teşebbus edenler ile başkasını sınava girdirmeye teşebbus eden veya girdirenler hakkında sınav yurutme komisyonunca tutanak tutularak Cumhuriyet Savcılığına suc duyurusunda bulunulur. Ayrıca bu kursiyerlerin kayıtları, Ozel MTSK Modulu uzerinden iki yıl sure ile dondurulur. Tespit tarihinden itibaren iki yıl gecmedikce bu kişilerin kurslara tekrar kaydı yapılmaz. Başkasının yerine sınavlara girenler veya girmeye teşebbus edenlerin kurslarda gorevli olmaları halinde gorevlerine son verilir ve bu kişilere kurslarda bir daha gorev verilmez. Bu işlemde kusuru ve ihmali bulunan yetkililer hakkında da idari ve adli işlem yapılır."
"(7) Direksiyon eğitimi dersinin sınav suresi 35 dakikadan az olamaz. 35 dakikalık surenin ilk beş dakikasında kursiyere aracı tanıma ile ilgili EK-3 ve EK-4'te yer alan formda belirtilen sorular sorulur. Ancak kursiyerin arac tanıma ve kullanmada yetersiz olması ve surucu olamayacağına kanaat getirilmesi halinde sınava son verilir. Aracı, kursun usta oğreticisi sınavın başlama yerine getirir. Her kursiyerin direksiyon eğitimi dersi sınavından sonra 5 dakika ara verilir."
"(8) Sınavlarda komisyonların veya diğer gorevlilerin calışmasını tehdit, hakaret veya zor kullanarak engelleyen ya da engellettiren kursiyer hakkında işlem yapılabilmesi icin direksiyon eğitimi dersi uygulama ve değerlendirme komisyonu tarafından olay tutanakla tespit edilir. Bu durum il/ilce milli eğitim mudurluğunce sınav tarihinden sonraki ilk iş gununden itibaren Ozel MTSK modulune girilerek soz konusu kursiyerin sınav tarihi itibarıyla iki yıl sure ile kayıtları dondurulur." Madde 29(Değişik madde: 04.03.201428931 s. R.G. Yon./5. md.)
(1) İl milli eğitim muduru, il sınav sorumlusu olarak direksiyon eğitimi dersi sınavında sınav yurutme komisyonlarını denetleyerek iş ve işlemlerin mevzuata uygun yapılmasını sağlar. Denetim gorevi yapacak olan il sınav sorumlusunun gorevleri Genel Mudurlukce belirlenir.
(2) Direksiyon eğitimi dersi sınav yurutme komisyonu;
a) Buyukşehir statusundeki illerde; ilcelerde,
b) Buyukşehir statusunde olmayan illerde; merkez ilce ile diğer ilcelerde,
kurulur.
(3) Direksiyon eğitimi dersi sınav yurutme komisyonu, sınavların belirlenen esaslara gore yurutulmesinden sorumludur.
(4) Direksiyon eğitimi dersi sınav yurutme komisyonlarının oluşumu ve gorevleri Genel Mudurlukce belirlenir.
MADDE 19Aynı Yonetmeliğin 29 uncu maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.
"(1) İl milli eğitim muduru direksiyon eğitimi dersi il sınav sorumlusu olarak gorev yapar. İl milli eğitim muduru, il sınav sorumlusu olarak il sınav sorumlusu yardımcıları ile direksiyon eğitimi dersi sınavında sınav yurutme komisyonlarını denetleyerek iş ve işlemlerin ilgili mevzuata uygun yapılmasını sağlar. İl sınav sorumlusu, buyukşehir statusundeki illerde il sınav sorumlusu yardımcısı olarak maarif mufettişleri başkanı ve kursların iş ve işlemlerini yurutmekle gorevli milli eğitim mudur yardımcısı/şube mudurunu gorevlendirir; buyukşehir statusunde olmayan illerde ise il sınav sorumlusu yardımcısı olarak maarif mufettişleri başkanını gorevlendirir. Sınava girecek kursiyer sayısı 100 ve daha fazla olan ilcelere il sınav sorumlusu, milli eğitim mudur yardımcısı/şube mudurlerinde