Ekli "Akademik Teşvik Odeneği Yonetmeliği"nin yururluğe konulması; Milli Eğitim Bakanlığının 13/12/2015 tarihli ve 12813099 sayılı yazısı uzerine, 11/10/1983 tarihli ve 2914 sayılı Yuksekoğretim Personel Kanununun ek 4 uncu maddesine gore, Bakanlar Kurulu'nca 14/12/2015 tarihinde kararlaştırılmıştır.
Yonetmeliğin, Resmi Gazetede yayımlanan pdf hali icin tıklayınız.
AKADEMİK TEŞVİK ODENEĞİ YONETMELİĞİ
BİRİNCİ BOLUM
Amac, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amac ve kapsam
MADDE 1- (1) Bu Yonetmelik; Devlet yuksekoğretim kurumları kadrolarında bulunan oğretim elemanlarına yapılacak olan akademik teşvik odeneğinin uygulanmasına yonelik olarak, bilim alanlarının ozellikleri ve oğretim elemanlarının unvanlarına gore akademik teşvik puanlarının hesaplanmasında esas alınacak faaliyetlerin ayrıntılı ozellikleri ve bu faaliyetlerin puan karşılıkları, akademik teşvik toplam puanının %30'unu gecmemek uzere her bir akademik faaliyet turunun toplam puanın hesaplanmasındaki ağırlıkları, akademik teşvik puanının hesaplanmasına ilişkin usul ve esaslar ile bu hesaplamaları yapacak komisyonun oluşumu ile diğer hususları belirlemek amacıyla hazırlanmıştır.
(2) Bu Yonetmelik hukumleri, Turk Silahlı Kuvvetleri kadrolarında bulunan oğretim elemanları hakkında da uygulanır.
Dayanak
MADDE 2- (1) Bu Yonetmelik, 11/10/1983 tarihli ve 2914 sayılı Yuksekoğretim Personel Kanununun ek 4 uncu maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar ve kısaltmalar
MADDE 3- (1) Bu Yonetmeliğin uygulanmasında;
a) Alt faaliyet: Faaliyetlerin bu Yonetmeliğin ekinde yer alan Faaliyet ve Puan Tablosunda belirtilen alt faaliyetlerim,
b) Araştırma: Oğretim elemanının calıştığı kurum tarafından ve araştırmanın ilgili olduğu kurumlarca onceden onaylı, başlangıcı belgelenmiş, calışmanın sonuc raporu aynı kurumlarca tescillenmiş, herhangi bir proje kapsamında yurutulmemiş, en az uc ay sureyle yapılmış eski bilgileri test etmeye, bir problemi cozmeye veya analiz etmeye, bir teoriyi geliştirmeye, yeni bir teori ortaya koymaya, yeni bilgi, uygulama, teknoloji veya yaratıcı eser uretmeye yonelik, surecleri raporlaştırılmış, Yuksekoğretim Kurulu ve yuksekoğretim kurumlan tarafından yurutulen değişim programlarının teşvik kapsamı dışında kalan ve bu Yonetmelikteki diğer faaliyet turlerine girmeyen sistematik calışmaları,
c) Atıf: Oğretim elemanının yazar olarak yer almadığı yayınlarda oğretim elemanının eserlerine yapılan atıfları,
c) En yuksek Devlet memura brut aylığı: (9.500) [aylık gosterge rakamı (1.500) + ek gosterge rakamı (8.000)] gosterge rakamının, memur aylık katsayısı ile carpımı sonucu bulunan tutarı,
d) Faaliyet: Her bir takvim yılı icin bir onceki yıl, bilim, teknoloji ve sanata katkı sağlayıcı nitelikte yurticinde veya yurtdışında sonuclandırılan proje, araştırma, yayın, tasarım, sergi, patent ile calışmalarına yapılan atıfları, bilim kurulu bulunan uluslararası duzeydeki toplantılarda sunulan tebliğleri ve alman akademik odulleri,
e) Hakemli dergi: En az beş yıl sureyle duzenli olarak yayımlanmakta olan hakemli dergiyi,
f) Komisyon: İlgili yuksekoğretim kurumunun akademik teşvik komisyonunu,
g) Odul: Oğretim elemanının, kadrosunun bulunduğu kuram tarafından verilenler haric olmak uzere akademik faaliyet alanında gercekleştirdiği faaliyetlere karşılık olarak verilmiş akademik ve sanatsal odulleri,
ğ) Patent: Ulusal ve uluslararası kurumlar tarafından tescillenmiş patentleri,
h) Proje: Konusu, amacı, kapsamı, suresi, ozel şartları ve butcesi belirlenmiş; yeni bilgiler uretilmesi ve bilimsel yorumlarının yapılması veya teknolojik/sosyal problemlerin cozumlenmesi icin bilimsel esaslara uygun olarak gercekleştirilen ve sonuc raporu ilgili kurumlarca kabul edilmiş calışmaları,
ı) Sergi: Oğretim elemanının akademik faaliyet alanı ile akademik ve bilimsel niteliği haiz işitsel ve gorsel etkinliklere dair tum sergi, bienal, gosteri, dinleti, konser, festival ve gosterim etkinliklerini,
i) Takvim yılı: 1 Ocak ila 31 Aralık tarihleri arasındaki zamanı,
j) Tasarım: Bir sanat eserinin, yapının veya teknik urunun ilk taslağı, cizim ve dizayn halini,
k) Tebliğ: Bilim kurulu bulunan uluslararası duzeydeki toplantılarda sunulmuş ve yayımlanmış (bildiri kitabı, ozetler kitabı, web sitesi veya CD, DVD gibi medya ortamında) tebliğleri,
l) Ulusal yayınevi: En az uc yıl ulusal duzeyde duzenli faaliyet yuruten, yayınları Turkiye'deki yuksekoğretim kuramlarının kutuphanelerinde kataloglanan ve daha once aynı alanda farklı yazarlara ait en az beş kitap yayımlamış yayınevini,
m) Uluslararası yayınevi: En az beş yıl uluslararası duzeyde duzenli faaliyet yuruten, yayımladığı kitaplar Yuksekoğretim Kurulunca tanınan yuksekoğretim kuramlarının kataloglarında yer alan ve aynı alanda daha once en az yirmi kitap yayımlamış olan yayınevini,
ıı) Yayın: Tez calışmaları haric, araştırma kitabı, ders kitabı, kitap bolumu, ansiklopedi konusu ve makale yazarlıkları ile editorluk, editorler kurulu uyeliği, tercume ve tercume editorluklerini,
o) YOKSİS: Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığı Ortak Veri Tabanını,
ifade eder.
İKİNCİ BOLUM
Genel Esaslar
Akademik teşvik komisyonu
MADDE 4- (1) Bu Yonetmelikte belirtilen gorevleri yerine getirmek uzere yuksekoğretim kurumlan bunyesinde en az uc uyeden oluşan akademik teşvik komisyonu kurulur. Komisyon, en yuksek akademik teşvik puanına sahip olan oğretim uyelerinden ilgili yuksekoğretim kurumundaki her bir docentlik temel alanından en az bir kişi olmak uzere rektorun her bir uyelik icin onereceği uc aday arasından senato tarafından secilen uyelerden oluşur. Komisyon ilk toplantısında kendi uyeleri arasından bir başkan secer.
(2) Komisyon uyeleri uc yıl icin secilir. Suresi biten uye yeniden secilebilir. Uyeliğin herhangi bir sebeple boşalması halinde kalan sureyi tamamlamak uzere birinci fıkrada yer alan usulle yeni uye secilir.
(3) Komisyon, başkan dahil uye tamsayısının salt coğunluğu ile toplanır ve toplantıya katılanların salt coğunluğu ile karar verir. Oyların eşit olması halinde komisyon başkanının oyu yonunde karar alınmış sayılır. Uyeler cekimser oy kullanamaz.
(4) Komisyon, akademik teşvik, başvuru takviminin hazırlanmasından ve yurutulmesinden sorumludur.
(5) Komisyon, faaliyetlerin belgelendirilmesinde ve faaliyet turleri icerisinde sınıflandırılmasında oluşan tereddutleri gidermeye yetkilidir.
Akademik teşvik başvurusu ve on inceleme heyeti
MADDE 5- (1) Akademik teşvik başvuru takvimi, en gec akademik teşvik puanının esas alındığı yılın Aralık ayıtım ilk haftasında komisyon tarafından ilan edilir.
(2) Akademik teşvik başvuruları, odemenin yapılacağı yılın 1 Ocak ila 15 Ocak tarihleri arasında, oğretim elemanlarının kadrolarının bulunduğu yuksekoğretim kurumunun rektorluğe bağlı bolumlerde bolum başkanlıklarına, fakulte, yuksekokul ve meslek yuksekokullarında bolumlere, enstitulerde anabilimdalı veya anasanatdalı başkanlıklarına yapılır. Başvuruda, akademik faaliyetlere ilişkin YOKSİS'ten alman cıktı ile birlikte akademik faaliyetlere ilişkin ornek ve belgeler de sunulur.
(3) Kurum değişikliği durumunda YOKSİS cıktısında her bir faaliyetin hangi kurumda gercekleştirildiği gosterilir ve farklı kuramlarda gercekleşen akademik faaliyetlerin değerlendirilmesi oğretim elemanının kadrosunun bulunduğu yuksekoğretim kurumunda yapılır.
(4) Oğretim elemanlarınca yapılan başvurular her bolum, anabilimdalı veya anasanatdalı başkanlıkları bunyesinde kurulan on inceleme heyeti tarafından incelenir. On inceleme heyeti;
a) Rektorluğe bağlı bolumlerde bolum başkanının başkanlığında olmak uzere en yuksek akademik teşvik puanına sahip olan oğretim elemanları arasından bolum başkanı tarafından secilen,
b) Fakulte, yuksekokul ve meslek yuksekokullarında bolum başkanının başkanlığında olmak uzere en yuksek akademik teşvik puanına sahip olan oğretim elemanları arasından fakultelerde dekanın, yuksekokul ve meslek yuksekokullarında mudurun onerisi uzerine fakulte, yuksekokul ve meslek yuksekokulu kurulu tarafından secilen,
e) Enstitulerde anabilimdalı veya anasanatdalı başkanının başkanlığında olmak uzere en yuksek akademik teşvik puanına sahip olan oğretim elemanları arasından enstitu mudurunun onerisi uzerine enstitu kurulu tarafından secilen, en az iki veya en cok dort uyeden oluşur. Bolum, anabilimdalı veya anasanatdalı başkanlıkları bunyesinde yeterli oğretim elemanı bulunmaması halinde uyeler yakın alanlardaki oğretim elemanlarından tamamlanır.
(5) On inceleme heyeti uyeleri uc yıl icin secilir. Suresi biten uye yeniden secilebilir. Uyeliğin herhangi bir sebeple boşalması halinde kalan sureyi tamamlamak uzere dorduncu fıkrada yer alan usulle yeni uye secilir.
(6) On inceleme heyeti, başkan dahil uye tamsayısının salt coğunluğu ile toplanır ve toplantıya katılanların salt coğunluğu ile karar verir. Oyların eşit olması halinde on inceleme heyeti başkanının oyu yonunde karar alınmış sayılır. Uyeler cekimser oy kullanamaz.
(7) Başvuru sahipleri, faaliyetlerine uygun birime başvuru yapmakla yukumludur. Bolumler, anabilimdalı veya anasanatdalı başkanlıkları başvuru sahibinin faaliyetlerinin kendilerince incelenmeye uygun olup olmadığına karar verir. Uygun gorulmeyen başvurular gerekceli olarak başvuru sahibine iade edilir. Bolumler, anabilimdalı veya anasanatdalı başkanlıkları, kadroları kendi birimlerinde olsa dahi akademik faaliyetleri uzmanlık alanlarına girmeyen adayların başvurularını değerlendiremez. Komisyon, değerlendirme yapacak bolum, anabilimdalı veya anasanatdalı başkanlığı belirlenemediği durumlarda başvuru sahibinin uzmanlık alanına ilişkin on inceleme heyetini kurum icinden veya dışından oluşturur. Bolumu, anabilimdalı veya anasanatdalı değişen oğretim elemanlarının başvuruları, uzmanlık alanlarının uygun olması halinde kadrolarının bulunduğu bolum, anabilimdalı veya anasanatdalı başkanlığı tarafından incelenir.
(8) On inceleme heyetince incelenen başvurular gerekli duzeltmelerin yapılmasından ve eksikliklerin tamamlanmasından soma nihai karara esas olmak uzere hazırlanan başvuru değerlendirme kararı ile birlikte suresi icinde rektorluğe bağlı bolumler, dekanlıklar veya mudurlukler tarafından komisyona gonderilir. "
(9) Komisyon, on inceleme heyeti tarafından gonderilen başvurular ve başvuru değerlendirme kararlarını inceleyerek nihai kararı verir. Komisyon kararları ilgili yuksekoğretim kurumunun resmi internet sayfasında ilan edilir.
(10) Komisyon gerekli hallerde başvuru sahiplerinden akademik faaliyetlerine ilişkin ornekleri ve belgeleri talep edebilir. Başvuru sahipleri, soz konusu talebi yerine getirmekle yukumludur.
(11) Komisyon kararlarına karşı ilan tarihinden itibaren beş işgunu icinde senatoya itiraz edilebilir.
(12) Senato itirazlar hakkında itiraz suresinin bittiği tarihten itibaren beş işgunu icinde karar verir. İtiraz sonucunda senatonun vereceği kararlar kesindir.
(13) Puanlamalarda ve odemelerde oğretim elemanının akademik teşvike konu faaliyetlerim yaptığı sırada bulunduğu kadro unvanı esas alınır.
(14) Devlet yuksekoğretim kuramlarından vakıf yuksekoğretim kuramlarında gorevlendirilen oğretim elemanlarının gorevlendirme suresince vakıf yuksekoğretim kuramlarında gercekleştirdikleri faaliyetler akademik teşvik puanlarının hesaplanmasında dikkate alınmaz. Vakıf yuksekoğretim kuramlarından Devlet yuksekoğretim kuramları kadrolarına gecen oğretim elemanlarının akademik teşvik puanlarının hesaplanmasında sadece Devlet yuksekoğretim kuramlarında gercekleştirdikleri faaliyetler esas alınır.
(15) Yuksekoğretim kuramlarında kadrolarının bulunduğu bolum, anabilimdalı veya anasanatdalı başkanlığı dışındaki birimlere akademik teşvik başvurusu yapacak olan oğretim elemanları, başvurularını kadrolarının bulunduğu birim aracılığıyla ilgili birimlere gonderir. Gorevlendirme nedeniyle kurum dışında olanlar, kadrolarının bulunduğu kuramlarda uzmanlıklarına uygun birimlere başvuruda bulunur.
(16) Başvuruların değerlendirilmesi ve hesaplamalar 15 Şubat talihine kadar sonuclandırılır.
Akademik teşvik başvurularının değerlendirilmesi
MADDE 6- (1) Odulun değerlendirilmesinde odulun alındığı, projelerin ve araştırmaların değerlendirilmesinde projelerin ve araştırmaların sonuclandığı, tasarımların değerlendirilmesinde tasarımın sonuclandığı, patentlerin değerlendirilmesinde patentin tescil edildiği ve sergilerin değerlendirilmesinde ise serginin acıldığı tarih esas alınır.
(2) Hakemli dergilerde editorluk değerlendirmesinde, o yılki sayılar değerlendirmeye alınır. Her sayı icin ayrı bir puanlama yapılır. Yayımı veya basımı geciken ya da belgelenmesi yapılamayan sayılar puanlamaya dahil edilmez.
(3) Kitap, kitap bolumu ve kitap editorluklerinde ilk baskı tarihi esas alınır. Aynı kitap icin her sene tekrar puanlama yapılmaz.
(4) Uluslararası tebliğlerin puanlanabilmesi icin yurticinde veya yurtdışında yapılmış olmasına bakılmaksızın toplantılarda bilim kurulunda en az beş yabancı akademisyenin bulunması gerekir. .
(5) Serginin uluslararası olarak değerlendirilmesi icin serginin uluslararası olduğunun bolum, anabilimdalı veya anasanatdalı kurullarınca onaylanmış olması gerekir. Yıl icinde tekrar eden sergi ve faaliyetlere mukerrer puanlama yapılamaz.
(6) Akademik sınıflamalarda ve faaliyetlerde yer almadığı halde atıf alan faaliyetler puanlamaya dahil edilir.
(7) Aynı yıl icinde yurutulen bir projede projenin konusuyla alakalı uluslararası tebliğ sunulabilir. Sunulan tebliğ, makale ya da kitaba donuşturulebilir ve bu faaliyetten atıf ve oduller alınabilir. Bu gibi durumlar ayrı ayrı veya farklı akademik faaliyet alanında tekrar puanlanabilir.
(8) Aynı faaliyetten dolayı birden fazla odul alınabilir. Bu durumda her bir odul puanlamaya ayrı ayrı dahil edilir.
(9) İceriğinde onemli değişiklikler yapılmamış kitap ve kitap bolumlerinin tekrar baskıları, başlığı veya ISBN numaraları değişmiş olsa dahi yeniden puanlamada esas alınmaz. Tekrar eden sergiler, gosteriler tekrar puanlanamaz. İceriğinde onemli değişiklikler yapılmamış olan bir tebliğin makale, kitap veya kitap bolumu haline donuşturulmesi durumunda puanlama yapılmaz.
Akademik teşvik odeneğinin hesaplanması
MADDE 7- (1) Akademik teşvik odemesi, en yuksek Devlet memuru brut aylık tutarının; profesor kadrosunda bulunanlar icin %100'iine, docent kadrosunda bulunanlar icin %90'ına, yardımcı docent kadrosunda bulunanlar icin %80'ine, araştırma gorevlisi, oğretim gorevlisi, okutman, uzman, cevirici ve eğitim-oğretim planlamacısı kadrosunda bulunanlar icin %70'ine, akademik teşvik puanının yuze bolunmesiyle bulunacak oranın uygulanması suretiyle hesaplanır [Akademik teşvik odemesi tutarı = en yuksek Devlet memuru brut aylığı x akademik kadro unvanlarına gore belirlenmiş olan oran x (akademik teşvik puanı/100)].
(2) Akademik teşvik puanı, bu Yonetmeliğin ekinde yer alan Faaliyet ve Puan Tablosu esas alınarak aşağıdaki şekilde hesaplanır.
a) Oncelikle her bir akademik faaliyet turunun puanı hesaplanır. Bu hesaplama, oğretim elemanının her bir faaliyet turunun alt faaliyetinden dolayı almış olduğu oranların toplamı ile her bir akademik faaliyet turu icin belirlenmiş olan (30) puanın carpılması sonucu elde edilir [Akademik faaliyet turu puanı = alt faaliyet oranları toplamı x 30].
b) Her bir akademik faaliyet turunden elde edilen puanların toplanmasıyla akademik teşvik odemesine esas akademik teşvik puanı hesaplanır.
(3) Oğretim elemanının her bir faaliyet turunden topladığı faaliyet puanı otuz puanı, akademik teşvik puanı (toplam faaliyet puanı) ise yuz puanı gecemez.
(4) Birden fazla oğretim elemanıyla yayın yapılması veya odul alınması halinde faaliyet turu puan teşvik oranlarının belirlenmesinde:
a) Birinci isim icin %100'u,
b) İkinci isim icin %75'i,
c) Ucuncu isim icin %50'si,
c) Dorduncu ve sonrası (senior ve correspondence author haric) isim icin "oran/kişi sayısı" oram,
d) Senior isim (makaledeki son isim) icin %90'ı (yayının yapıldığı alanda daha once en az on adet uluslararası yayın yapmış olmak şartıyla),
dikkate alınır.
(5) Birden fazla oğretim elemanının gorev aldıkları proje faaliyet turu puan teşvik oranlarının belirlenmesinde:
a) Yurutucu icin %100'u,
b) Araştırmacı oğretim uyesi icin %75'i,
c) Araştırmacı; araştırma gorevlisi, oğretim gorevlisi, okutman ve uzman icin %100'u,
c) Danışman; kamu kurum ve kuruluşları ile tuzel kişilerin yurutmuş olduğu projelerde
%100'u, yurutucunun gercek kişi olduğu projelerde %50'si, .
dikkate alınır.
(6) Ozel bir paylaşım oranı olmayan faaliyetler icin "oran/kişi sayısı" oram dikkate alınır.
(7) Faaliyet puanı hesaplanırken, alt faaliyet oranları profesor ve docent kadrosunda bulunanlar icin 1; yardımcı docent kadrosunda bulunanlar icin 1,5; araştırma gorevlisi, oğretim gorevlisi ve okutman kadrolarında bulunanlar icin 2; uzman, cevirici ve eğitim-oğretim planlamacısı kadrolarında bulunanlar icin 1 ile carpılır.
(8) Puanların hesaplanmasında, oğretim elemanının faaliyetin gercekleştiği tarihteki kadro unvanı esas alınır. Akademik kadro unvanının değiştiği tarihten sonraki faaliyetlerin puanlanması, yeni kadro unvanına gore yapılır ve hesaplama yapılırken alınabilecek azami odeme tutarı faaliyetlerin gercekleştirildiği kadro unvanları dikkate alınmak suretiyle belirlenir.
Turk Silahlı Kuvvetleri kadrolarında bulunan oğretim elemanları
MADDE 8- (1) Bu Yonetmelik hukumleri Turk Silahlı Kuvvetleri bunyesinde yer alan yuksekoğretim kurumlan icin aşağıdaki usul ve esaslara gore uygulanır.
a) Gulhane Askeri Tıp Akademisinde; bu Yonetmelikte rektorce icra edileceği belirtilen işlemler Komutan Bilimsel Yardımcısı (Dekan), senato tarafından icra edileceği belirtilen işlemler Akademi Kurulu,
b) Harp Akademilerinde; bu Yonetmelikte rektorce icra edileceği belirtilen işlemler Harp Akademileri Komutanı, senato tarafından icra edileceği belirtilen işlemler Harp Akademileri Yuksek Kumlu, bolumler, anabilim dalı ve anasanatdalı başkanlıklarınca icra edileceği belirtilen işlemler Stratejik Araştırmalar Enstitusu bunyesindeki bolum, anabilimdalı ve anasanatdalı başkanlıkları, Kuvvet Harp Akademileri ve Silahlı Kuvvetler Yuksek Sevk ve İdare Akademisi,
c) Harp Okullarında; bu Yonetmelikte rektorce icra edileceği belirtilen işlemler dekan, senato tarafından icra edileceği belirtilen işlemler Eğitim Oğretim Yuksek Kumlu,
c) Astsubay meslek yuksekokullarında; bu Yonetmelikte rektorce icra edileceği belirtilen işlemler oğretim başkam, senato tarafından icra edileceği belirtilen işlemler yuksekokul kumlu, bolumler, anabilimdalı ve anasanatdalı başkanlıklarınca icra edileceği belirtilen işlemler bolum başkanlıkları,
tarafından yerine getirilir.
(2) On inceleme heyetinin seciminde;
a) Fakultelerde dekan, enstitu, yuksekokul ve meslek yuksekokullarında mudur tarafından yapılacağı belirtilen oneri işlemi; Harp Okullarında dekan, astsubay meslek yuksekokullarında yuksekokul komutam, Harp Akademilerinde Kuvvet Harp Akademileri Komutanları, Silahlı Kuvvetler Yuksek Sevk ve İdare Akademisi Komutam ve Stratejik Araştırmalar Enstitusu Muduru,
b) Fakulte, enstitu, yuksekokul ve meslek yuksekokul kurullarınca yapılacağı belirtilen secim işlemi; Harp Akademilerinde Akademi Kuralları ve Stratejik Araştırmalar Enstitusu Kuralları, Harp Okullarında ve Astsubay Meslek Yuksekokullarında Oğretim Kurulu,
tarafından yerine getirilir.
(3) Gulhane Askeri Tıp Akademisine bağlı fakulte, enstitu, yuksekokul ve meslek yuksekokulu ile ilgili işlemler Gulhane Askeri Tıp Akademisi tarafından yurutulur.
(4) Bu madde hukumleri Turk Silahlı Kuvvetleri bunyesindeki diğer yuksekoğretim
kuramlarında kıyasen uygulanır. .
Diğer hukumler .
MADDE 9- (1) Bu Yonetmelikte belirlenen faaliyet alanları dışında başvuru yapılamaz.
(2) Akademik teşvik odeneği;
a) Oğretim elemanlarına 2914 sayılı Kanun ve 27/7/1967 tarihli ve 926 sayılı Turk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu uyarınca aylık odendiği .surece yapılır.
b) Her bir takvim yılı icin bir onceki yıl esas alınmak suretiyle hesaplanan akademik teşvik puanı uzerinden Şubat ayının onbeşinden itibaren oniki ay sureyle her ayın onbeşinde odenir.
c) Damga vergisi haric herhangi bir vergiye tabi tutulmaz ve ilgili mevzuatı uyarınca odenmekte olan zam, tazminat, odenek, doner sermaye ek odemesi, ikramiye, ucret ve her ne ad altında olursa olsun yapılan benzeri odemelerin hesabında dikkate alınmaz.
(3) Akademik teşvik odeneğinin odenebilmesi icin, akademik teşvik puanının en az otuz olması gerekir.
(4) Teşvik odemeleri surerken kurum değiştirenlerin odemeleri yeni yuksekoğretim kuramlarınca yapılır.
(5) Odemenin yapılmasından sonra başvurularında gerceğe aykırılık tespit edilenlere yapılan odemeler kanuni faiziyle birlikte geri alınır.
UCUNCU BOLUM
Gecici ve Son Hukumler
İlk defa uygulama ve ilan
GECİCİ MADDE 1- (1) Bu Yonetmelik hukumlerine gore ilk defa akademik teşvik puanı hesaplanması, 2015 yılında yapılan faaliyetler esas alınmak suretiyle 2016 yılı icin yapılır.
(2) 2015 yılma ilişkin akademik teşvik başvuru takvimi 31 Aralık tarihine kadar ilan edilir.
Gecici komisyon ve gecici on inceleme heyeti
GECİCİ MADDE 2- (1) 2015 yılma ilişkin olarak bu Yonetmelikte belirtilen gorevleri yerine getirmek uzere rektor veya gorevlendireceği rektor yardımcısının başkanlığında, uyeleri yuksekoğretim kuramımdaki her bir docentlik temel alanından en az bir kişi olmak uzere akademik calışmalar, alman oduller ve yapılan projeler dikkate alınmak suretiyle rektorun onereceği uc aday arasından senato tarafından bir yıl icin secilen gecici akademik teşvik komisyonu kurulur,
(2) 2015 yılma ilişkin olarak bu Yonetmelikte belirtilen gorevleri yerine getirmek uzere rektorluğe bağlı bolumlerde bolum başkanının başkanlığında olmak uzere oğretim elemanları arasından bolum başkanı tarafından; fakulte, yuksekokul ve meslek yuksekokullarında bolum başkanının başkanlığında olmak uzere oğretim elemanları arasından fakultelerde dekanın, yuksekokul ve meslek yuksekokullarında mudurun onerisi uzerine fakulte, yuksekokul ve meslek yuksekokulu kurulu tarafından; enstitulerde anabilimdalı veya anasanatdalı başkanının başkanlığında olmak uzere oğretim elemanları arasından enstitu mudurunun onerisi uzerine enstitu kurulu tarafından bir yıl icin secilen, en az iki veya en cok dort uyeden oluşan gecici on inceleme heyeti kurulur.
Yururluk
MADDE 10- (1) Sayıştayın goruşu alınarak hazırlanan bu Yonetmelik, yayımı tarihinde yururluğe girer.
Yurutme
MADDE 11- (1) Bu Yonetmelik hukumlerini Bakanlar Kurulu yurutur.
FAALİYET TURU
ALT
FAALİYET
DETAYI
ORAN
(%)
(1) PROJE (30 Puan)
Uluslararası destekli sonuclandırılmış proje
Dunya Bankası, Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi destekli proje
100
Diğer resmi kurum ve kuruluşlar tarafından destekli proje
85
Ulusal destekli sonuclandırılmış proje
TUBA ve TUBİTAK destekli proje
85
Kalkınma Bakanlığı destekli proje
85
Sanayi Tezleri Programı (SAN-TEZ) projesi
85
Diğer kamu kuruluşları (Yuksekoğretim kurumlan haric)
40
Yuksekoğretim kurumlan tarafından destekli bilimsel araştırma projesi
30
Ozel kuruluşlar
30
(2) ARAŞTIRMA (30 Puan)
Yurtdışı
40
Yurtici
30
(3) YAYIN (30 Puan)
Araştırma (Tez haric) kitabı
Alanında uluslararası yayımlanan araştırma kitabı
100
Alanında ulusal yayımlanan araştırma kitabı
50
Ders kitabı
Alanında uluslararası yayımlanan ders kitabı
80
Alanında ulusal yayımlanan ders kitabı
40
Kitapta editorluk
Alanında uluslararası yayımlanan kitap editorluğu
60
Alamnda ulusal yayımlanan kitap editorluğu
30
Kitap bolumu
Alanında uluslararası yayımlanan kitap bolumu
50
Alanında ulusal yayımlanan kitap bolumu
25
Kitap tercumesi
Alamnda yayımlamış tam kitap cevirisi
30
Alanında yayımlamış kitap bolumu cevirisi
15
Kitap tercumesinde editorluk
Alanında yayımlanan kitap cevirisi editorluğu
30
Ansiklopedi konu/madde yazarı
Alanında uluslararası yayımlanan ansiklopedi konusu/maddesi
20
Alanında ulusal yayımlanan ansiklopedi konusu/maddesi
10
Dergi editorluğu
SSCI, SCI-Exp, AHCI dergilerinde editorluk
30
SSCI, SCI-Exp, AHCI dışındaki alan indekslerindeki dergilerde editorluk
15
Diğer hakemli uluslararası ve ulusal dergilerde editorluk
5
Kitap/dergi editorler kurulu uyeliği
SSCI, SCI-Exp, AHCI dergilerinde editorler kurulu uyeliği
10
SSCI, SCI-Exp, AHCI dışındaki alan indekslerindeki dergilerde editorler kurulu uyeliği
5
Diğer hakemli ulusal ve uluslararası dergilerde editorler kurulu uyeliği
1
Ozgun makalesi
SSCI, SCI-Exp, AHCI dergilerinde yayımlanan tam makale
40
SSCI, SCI-Exp, AHCI dışındaki alan indekslerindeki dergilerde yayımlanan tam makale
20
Diğer hakemli uluslararası ve ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
16
Diğer (Teknik not, yorum, vaka takdimi, editore mektup, ozet, kitap kritiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri)
SSCI, SCI-Exp, AHCI indekslerindeki dergilerde yayımlanan teknik not, editore mektup, tartışma, vaka takdimi ve ozet turunden makale
8
SSCI, SCI-Exp, AHCI dışındaki alan dergilerde yayımlanan teknik not, editore mektup, tartışma, vaka takdimi ve ozet turunden makale
5
Diğer hakemli uluslararası ve ulusal dergilerde yayımlanan teknik not, editore mektup, tartışma, vaka takdimi ve ozet turunden makale
4
Uluslararası boyutta performansa dayalı yayımlanmış ses ve/veya goruntu kaydı bulunmak[1]
Ozgun kişisel kayıt
40
Karma kayıt
20
Ulusal boyutta performansa dayalı yayımlanmış ses ve/veya goruntu kaydı bulunmak*
Ozgun kişisel kayıt
20 Karma kayıt 5 (4) TASARIM (30 Puan) Sanatsal tasarım (Bina, cevre, eser, yayın, mekan, obje)
Kamu kurumları ile ozel hukuk tuzel kişileri bunyesinde uygulamaya komnuş
30
Bilimsel yayınla tescillenmiş
15
Diğer
10
Bilimsel tasarım
Bilimsel yayınla tescillenmiş
20
Kamu kurumları ile ozel hukuk tuzel kişileri bunyesinde uygulamaya konmuş
15
Diğer
10
Faydalı obje
TSE/TPE tarafından tescillenmiş
30
(S) SERGİ (30 Puan)
Ozgun kişisel etkinlik
Uluslararası
60
Ulusal
30
Karma etkinlikler
Davetli/yarışmalı uluslararası
15
Davetli/yarışmalı ulusal
10
(6) PATENT (30 Puan)
Alanında ulusal veya uluslararası tescillenmiş patent
100
(7) ATIF (30 Puan)
Oğretim uyesi/elemanınm yazar olarak yer almadığı uluslararası kitaplarda, oğretim uyesi/elemanınm eserlerine yapılan her bir atıf
10
Oğretim uyesi/elemanınm yazar olarak yer almadığı ulusal kitaplarda, oğretim uyesi/elemanınm eserlerine yapılan her bir atıf
2
SSCJ, SCI-Exp, AHCI indekslerindeki dergilerdeki, oğretim uyesi/elemaıunm yazar olarak yer almadığı makalelerde, oğretim uyesi/elemanınm eserlerine yapılan her bir atıf
5
SSCI, SCI~Exp, AHCI dışındaki alan indekslerindeki dergilerdeki, oğretim uyesi/elemanınm yazar olarak yer almadığı makalelerde, oğretim uyesi/elemanınm eserlerine yapılan her bir atıf
3
Diğer hakemli uluslararası ve ulusal dergilerdeki, oğretim uyesi/elemanınm yazar olarak yer almadığı makalelerde, oğretim uyesi/elemanınm eserlerine yapılan her bir atıf
1
(8) TEBLİĞ (30 Puan)
Uluslararası kongre, sempozyum, panel, calıştay gibi bilimsel, sanatsal toplantılarda sozlu olarak sunulan ve tam metin olarak yayımlanan tebliğ
20
Uluslararası kongre, sempozyum, panel, calıştay gibi bilimsel, sanatsal toplantılarda sozlu olarak sunulan ve ozet metin olarak yayımlanan tebliğ
10
Uluslararası kongre, sempozyum, panel, calıştay gibi bilimsel, sanatsal toplantılarda sozlu olarak sunulan ve poster olarak sergilenen tebliğ
5
(9) ODUL (30 Puan)
(Calışma/proje/ yayın teşvik odulu lıaıic)
TUBA ve TUBİTAK'tan alınan odul
100
Alanında yurtdışı kurum veya kuruluşlardan alınan odul
80
Alanında yurtici kaimi kurum ve kuruluşlarından alınan odul
40
Uluslararası BSE
30
Ulusal BSE
15
Alanından ozel kurum ve kuruluşlarından alınan odul
10
[1]Kultur ve Turizm Bakanlığınca verilmiş bandrollu CD, DVD ve benzeri medya ortamı kayıtlan, muzik ve konservatuvar bolumleri icin; bestecilik, yorumculuk, koreograflık, rejisorluk, oyun yazarlığı, dramatuıji ve sahne tasarımı da bu kapsamda değerlendirilir.
ACIKLAMALAR:
Faaliyet ve Puan Tablosunda yer alan bazı ibare ve kısaltmaların acıklamaları aşağıda yapılmıştır.
1) ALICI: Art and Humanities Citation Index.
2) Alan İndeks: Oğretim elemanının docentlik alanında tanımlanan SCI-Exp, SSCI ve AHCI dışındaki alan indeks,
3) BSE: Bilim ve sanat kurulu olan kongre, kurultay, sempozyum, konferans ve festival gibi etkinlikler.
4) SCI-Exp: Science Citation Index-Expanded.
5) SSCI: Social Sciences Citation Index.