Tesis yeri, organize sanayi bolgesi ya da sanayi alanında, sigara uretim tesisleri icin en az 10 bin metrekarelik, diğer tutun mamulleri uretim tesisleri icin en az bin metrekarelik kapalı alana sahip mustakil ya da munhasır bir bina olacak şekilde belirlenecek Tutun mamulu uretilen yerlerin kurulması ve faaliyetlerine ilişkin mevzuatta duzenlemeye gidildi.
Tutun ve Alkol Piyasası Duzenleme Kurumu tarafından hazırlanan Tutun Mamullerinin Uretim ve Ticaretine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yonetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yonetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yururluğe girdi.
Değişiklikle uretim tesisi kurulmasında aranacak şartlar ve tesis kurma iznine ilişkin hukumlerde duzenleme yapıldı.
Buna gore, sigara ve sarmalık kıyılmış tutun mamulu uretim tesisleri icin, tesis kurma izni oncesinde, Cevre ve Şehircilik Bakanlığından "Cevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu" veya "Cevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir" kararı alınacak.
Tesis yeri, organize sanayi bolgesi ya da sanayi alanında, sigara uretim tesisleri icin en az 10 bin metrekarelik, diğer tutun mamulleri uretim tesisleri icin en az bin metrekarelik kapalı alana sahip mustakil ya da munhasır bir bina olacak şekilde belirlenecek.
Nargilelik tutun mamulu uretim tesislerinde dinlendirme kapları, kapaklı olacak şekilde paslanmaz celikten yapılacak.
Tutun mamulu uretiminde doğrudan kullanılan tutun ve damar kıyım makineleri, sigara, puro, sigarillo imalat ve paketleme ile filtre cubuğu imalat makinelerinden herhangi birinin uretim tesisine ilave edilmesi ile bu makinelerin kısmen veya tamamen, yurt icinde aynı firmanın yeni veya eski bir tesisine nakli, başka bir firmaya devri, yurt dışına cıkarılması, hurdaya ayrılmak suretiyle imhası ve hurda olarak satışı nedeniyle projede yapılacak tadilatlar icin kurumdan izin alınacak.
Yurt ici piyasaya arz veya ihracat amacıyla uretilen mamulat ceşidinin birim paket ve grupmanlarında uretim kodlaması veya benzeri işaretleme bilgisine, kolilerde ise etiket bilgisine yer verilecek.
Tutun ve tutun mamullerinin imhası ile tutunlerin geri kazanım işlemleri kurum izni ve gerektiğinde nezaretinde veya kurumun tespiti sonrasında Cevre Kanunu ve diğer ilgili mevzuatına gore yapılacak.
Şartları sağlayanların Uretim ve Faaliyet Uygunluk Belgesi, belge bedeli alınmaksızın en gec 60 gun icinde guncellenecek.
Şartları sağlamayanlar, mevcut uretim tesisini yonetmeliğe uygun hale getirebilmek icin denetim sonucunun firmaya bildirim tarihinden itibaren 15 gun icinde kuruma muracaat edecek. Kurumca uygun bulunanlara 31 Aralık 2016'ya kadar sure verilecek.
Bu tarihe kadar şartları sağlayamayacak durumda olanlara ek sure tanınabilecek.