İş Guvenliği Uzmanlarının Gorev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yonetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yonetmelik 15 Şubat 2016 PAZARTESİ
Resmi Gazete
Sayı : 29625
YONETMELİK
Calışma ve Sosyal Guvenlik Bakanlığından:
İŞ GUVENLİĞİ UZMANLARININ GOREV, YETKİ, SORUMLULUK VE
EĞİTİMLERİ HAKKINDA YONETMELİKTE DEĞİŞİKLİK
YAPILMASINA DAİR YONETMELİK
MADDE 1 - 29/12/2012 tarihli ve 28512 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan İş Guvenliği Uzmanlarının Gorev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yonetmeliğin 7 nci maddesinin ucuncu fıkrasında yer alan "sadece tam sureli olarak gorevlendirilen iş guvenliği uzmanının" ibaresi "tam sureli olarak gorevlendirilen iş guvenliği uzmanlarından sadece birinin" olarak değiştirilmiştir.
MADDE 2Aynı Yonetmeliğin 20 nci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
"(7) Bu Yonetmelik kapsamında yapılan sınavlarda başarılı olarak belgelendirilen kişilerden, vize tarihinden once Bakanlığa başvuru yapmayanların yetki belgeleri vize işlemleri tamamlanıncaya kadar askıya alınır. Vize işlemleri icin Bakanlığa başvuruda bulunan kişilerin, vize tarihinden itibaren 60 gun icerisinde vize işlemlerini tamamlaması gerekir."
MADDE 3Aynı Yonetmeliğin 21 inci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
"(16) Onaylanmış programın yuz yuze eğitimleri devam ederken eğitim saatleri icerisinde eğitim kurumunun kapalı olması durumunda; denetimin yapıldığı gun eğitim verilmediği, eğitim programına kayıtlı olan katılımcıların tam gun devamsızlık yaptığı kabul edilir ve ayrıca ilgili eğitim kurumuna ihtar puanı uygulanır."
MADDE 4Aynı Yonetmeliğe aşağıdaki gecici madde eklenmiştir.
"Vize işlemi yaptırmayan kişilerin belgelerinin durumu
GECİCİ MADDE 8 - (1) Vize suresi dolan veya suresi 60 gunden az kalan iş guvenliği uzmanlığı belgesine sahip olanlar bu maddenin yayımı tarihi itibarıyla 60 gun icerisinde vize işlemlerini tamamlatmak zorundadır. Aksi takdirde vize suresi dolan belgelerin gecerliliği vize işlemleri tamamlanıncaya kadar askıya alınır."
MADDE 5Aynı Yonetmeliğin ekinde yer alan "EK 8 İş Guvenliği Uzmanları, Eğiticiler ve Sorumlu Mudurler İcin İhtar Tablosu" başlıklı tablonun 1 numaralı satırı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
15 Şubat 2016 PAZARTESİ
Resmi Gazete
Sayı : 29625
YONETMELİK
Calışma ve Sosyal Guvenlik Bakanlığından:
İŞ GUVENLİĞİ UZMANLARININ GOREV, YETKİ, SORUMLULUK VE
EĞİTİMLERİ HAKKINDA YONETMELİKTE DEĞİŞİKLİK
YAPILMASINA DAİR YONETMELİK
MADDE 1 - 29/12/2012 tarihli ve 28512 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan İş Guvenliği Uzmanlarının Gorev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yonetmeliğin 7 nci maddesinin ucuncu fıkrasında yer alan "sadece tam sureli olarak gorevlendirilen iş guvenliği uzmanının" ibaresi "tam sureli olarak gorevlendirilen iş guvenliği uzmanlarından sadece birinin" olarak değiştirilmiştir.
MADDE 2Aynı Yonetmeliğin 20 nci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
"(7) Bu Yonetmelik kapsamında yapılan sınavlarda başarılı olarak belgelendirilen kişilerden, vize tarihinden once Bakanlığa başvuru yapmayanların yetki belgeleri vize işlemleri tamamlanıncaya kadar askıya alınır. Vize işlemleri icin Bakanlığa başvuruda bulunan kişilerin, vize tarihinden itibaren 60 gun icerisinde vize işlemlerini tamamlaması gerekir."
MADDE 3Aynı Yonetmeliğin 21 inci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
"(16) Onaylanmış programın yuz yuze eğitimleri devam ederken eğitim saatleri icerisinde eğitim kurumunun kapalı olması durumunda; denetimin yapıldığı gun eğitim verilmediği, eğitim programına kayıtlı olan katılımcıların tam gun devamsızlık yaptığı kabul edilir ve ayrıca ilgili eğitim kurumuna ihtar puanı uygulanır."
MADDE 4Aynı Yonetmeliğe aşağıdaki gecici madde eklenmiştir.
"Vize işlemi yaptırmayan kişilerin belgelerinin durumu
GECİCİ MADDE 8 - (1) Vize suresi dolan veya suresi 60 gunden az kalan iş guvenliği uzmanlığı belgesine sahip olanlar bu maddenin yayımı tarihi itibarıyla 60 gun icerisinde vize işlemlerini tamamlatmak zorundadır. Aksi takdirde vize suresi dolan belgelerin gecerliliği vize işlemleri tamamlanıncaya kadar askıya alınır."
MADDE 5Aynı Yonetmeliğin ekinde yer alan "EK 8 İş Guvenliği Uzmanları, Eğiticiler ve Sorumlu Mudurler İcin İhtar Tablosu" başlıklı tablonun 1 numaralı satırı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
1.
İş guvenliği uzmanlarının gorev ve yukumluluklerini yerine getirmemesi durumunda denetim başına
Orta
20
MADDE 6 - Aynı Yonetmeliğin ekinde yer alan "EK-9 İş Guvenliği Uzmanlığı Eğitim Kurumları İcin İhtar Tablosu" başlıklı tablonun 3 ve 15 numaralı satırları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
3.
21 inci maddenin on altıncı fıkrasındaki hususlar haric olmak uzere eğitim kurumlarının gorev ve sorumlulukları olarak belirtilen hususlara aykırılık durumunda her bir aykırılık başına
Hafif
10
15.
Eğitimin olduğu saatlerde kurumun kapalı olması, denetime engel olunması, denetimde istenen bilgi ve belgelerin verilmemesi hallerinden herhangi birinin olması durumunda
Ağır
100
MADDE 7 - Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
MADDE 8 - Bu Yonetmelik hukumlerini Calışma ve Sosyal Guvenlik Bakanı yurutur.