20 Şubat 2016 CUMARTESİ
Resmi Gazete
Sayı : 29630
YONETMELİK
Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığından:
YURTDIŞI YUKSEKOĞRETİM DİPLOMALARI TANIMA
VE DENKLİK YONETMELİĞİ
BİRİNCİ BOLUM
Amac ve Kapsam, Dayanak, Tanımlar
Amac ve kapsam
MADDE 1 - (1) Bu Yonetmeliğin amacı yurtdışındaki yuksekoğretim kurumlarından alınan on lisans, lisans ve yuksek lisans diplomalarının denklik işlemlerinde uyulacak usul ve esasları belirlemektir.
Dayanak
MADDE 2 - (1) Bu Yonetmelik 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun 7 nci maddesi ile 23/2/2006 tarihli ve 5463 sayılı Kanunla onaylanması uygun bulunan 11/4/1997 tarihli Avrupa Bolgesinde Yuksekoğretimle İlgili Belgelerin Tanınmasına İlişkin Sozleşme hukumlerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 3 - (1) Bu Yonetmelikte gecen;
a) Acık oğretim: Yuksekoğretim kurumlarında yuz yuze ve uzaktan eğitim dışında, oğrencilerin ve oğretim elemanlarının mekandan bağımsız şekilde karşılıklı iletişim ve etkileşimine dayalı olmaksızın gercekleştirilen eğitim-oğretim turunu,
b) Akreditasyon kuruluşları: Yuksekoğretim Kurulunun tescil yetkisi verdiği veya tescil yetkisini kabul ettiği uluslararası kalite guvencesi kuruluşlarını,
c) AKTS: Avrupa Kredi Transfer Sistemi (European Credit Transfer System- ECTS)'ni,
c) Alt Komisyon: Tanıma ve Denklik Komisyonunun başvuruları inceleme surecinde gerektiğinde goruş almak amacıyla kurulan ve alanında uzman oğretim uyelerinden oluşan komisyonu,
d) Denklik: Yuksekoğretim Kurulunca tanınan bir yurtdışı yuksekoğretim kurumundan alınan on lisans, lisans ve yuksek lisans diplomalarının, ilgili eğitim duzeyindeki kazanımlar bakımından Turkiye'deki yuksekoğretim kurumlarınca verilen on lisans, lisans ve yuksek lisans diplomalarına eşdeğerliğinin tespit edilmesini,
e) Denklik belgesi: Denkliği talep edilen diplomanın Turk yuksekoğretim sisteminde hangi alan ve duzeye eşdeğer olduğunu gosterir belgeyi,
f) Denklik Birimi: Yuksekoğretim Kurulu bunyesinde, tanıma ve denklik işlemlerini yuruten birimi,
g) Komisyon: Yuksekoğretim Kurulu Başkanı tarafından gorevlendirilen Kurul uyelerinden birinin başkanlığında ve Yuksekoğretim Kurulu tarafından secilen en az uc uyeden oluşan tanıma ve denklik komisyonunu,
ğ) Seviye ve yeterlilik belirleme sistemi (SYBS): Mezun olunan programla ilgili temel kazanımlar, eğitim-oğretimin dili, programın niteliği, teorik ve uygulamalı dersler, stajlar ve projeler yonunden eksiklik tespit edildiğinde ve/veya tereddut oluştuğunda soz konusu programın niteliğine gore ders tamamlama, staj tamamlama, proje yapma veya sınava tabi tutma gibi uygulamalardan birinin, birkacının veya tamamının kullanılarak kazanımların elde edilme duzeyini olcme, değerlendirme ve belirlemeye yonelik işlemler butununu,
h) Tanıma belgesi: Tanıma talebinde bulunan ilgilinin, tanınan bir yurtdışı yuksekoğretim kurumundan ve programından mezun olduğunu gosteren ancak denklik belgesi niteliği taşımayan belgeyi,
ı) Uzaktan oğretim: Yuksekoğretim kurumlarındaki eğitim-oğretim faaliyetlerinin, bilgi ve iletişim teknolojilerine dayalı olarak planlandığı ve uygulandığı, oğrenci ile oğretim elemanının ve oğrencilerin kendi aralarında karşılıklı etkileşimine dayalı olarak derslerin bizzat oğretim elemanı tarafından aynı mekanda bulunma zorunluluğu olmaksızın ancak eşzamanlı bicimde yurutulduğu eğitim-oğretimi,
i) Yuksekoğretim: Milli eğitim sistemi icinde, ortaoğretime dayalı, en az dort yarı yılı kapsayan her kademedeki eğitim-oğretimin tumunu,
j) Yuksekoğretim kurumunu ve programını tanıma: Diplomayı veren yuksekoğretim kurumunun ve programının, faaliyet gosterdiği ulkenin yetkili makamları veya bu makamlarca yetkilendirilmiş kalite guvencesi ve akreditasyon kuruluşları ile Yuksekoğretim Kurulu tarafından akademik derece vermeye yetkili bir kurum ve program olarak kabul edilmesini,
ifade eder.
İKİNCİ BOLUM
Tanıma ve Denklik İşlemleri
Başvuru usulu ve aranacak belgeler
MADDE 4 - (1) Tanıma veya denklik başvurusu, şahsen ya da yetkili makamlarca duzenlenmiş vekaletnameye sahip kişi tarafından Yuksekoğretim Kurulunun belirleyeceği yontem, usul ve esaslar cercevesinde aşağıda belirtilen belgelerle yapılır:
a) Başvuru formu.
b) TC kimlik numarası bulunan nufus cuzdanı fotokopisi.
c) Tanıma veya denkliği talep edilen diploma veya mezuniyet belgesinin aslı ile noter ya da Turkiye Cumhuriyeti Dış Temsilcilikleri tarafından onaylı sureti ve onaylı tercumesi.
c) Yuksekoğrenim suresi icinde alınmış olan butun derslerin notlarını ve ders saatlerini gosteren not cizelgesi (official transcript) aslı, Avrupa Birliğine uye ulkelerden alınan diplomalar icin diploma eki (diploma supplement) aslı ile noter ya da Turkiye Cumhuriyeti Dış Temsilcilikleri tarafından onaylanmış tercumeleri, diploma eki ibraz edemeyenlerin bu durumu acıklayan ve ilgili yuksekoğretim kurumundan veya ilgili ulkenin yetkili makamlarından edinecekleri belge.
d) Mezun olunan yuksekoğretim kurumuna başka bir yuksekoğretim kurumundan transfer edilen dersler var ise bu dersleri gosterir not cizelgesi (official transcript) aslı ile noter veya Turkiye Cumhuriyeti Dış Temsilcilikleri tarafından onaylanmış tercumesi.
e) Bir onceki eğitim-oğretime ilişkin olarak Turkiye'den alınan diploma ya da mezuniyet belgesinin aslı veya belgenin alındığı kurum, noter ya da Turkiye Cumhuriyeti Dış Temsilcilikleri tarafından onaylı sureti.
f) Yurtdışından alınan lise diplomalarının denklik belgesinin aslı veya noter ya da Turkiye Cumhuriyeti Dış Temsilcilikleri tarafından onaylı sureti.
g) Bir ulkede faaliyet gosteren yuksekoğretim kurumuna bağlı olarak başka bir ulkede faaliyet gosteren yuksekoğretim kurumundan alınmış diplomalar icin, oğrenim gorulen ulke tarafından duzenlenmiş tanıma veya denklik belgesi aslı ile noter ya da Turkiye Cumhuriyeti Dış Temsilcilikleri tarafından onaylanmış tercumesi.
ğ) Turkiye'nin taraf olduğu uluslararası kuruluşların catısı altında kurulmuş yuksekoğretim kurumlarından alınmış diplomalara, ilgili yuksekoğretim kurumunun faaliyet gosterdiği ulke yetkili makamlarınca duzenlenmiş tanıma veya denklik belgesi aslı ile noter ya da Turkiye Cumhuriyeti Dış Temsilcilikleri tarafından onaylanmış tercumesi.
h) Yuksekoğrenim suresince kullanılan pasaportların asılları veya giriş-cıkış tarihlerini gosteren ve işlem goren sayfalarının noter ya da Turkiye Cumhuriyeti Dış Temsilcilikleri tarafından onaylanmış okunaklı sureti ile il emniyet mudurluğunden alınmış giriş-cıkış belgesi; cift uyruklu başvuru sahiplerinin oğrenim suresince oğrenim gorduğu ulkede yaşıyor olduğunu gosterir belge.
ı) Avrupa Bolgesinde Yuksekoğretimle İlgili Belgelerin Tanınmasına İlişkin Sozleşmenin IV uncu maddesinde belirtilen esaslı fark cercevesinde ortaoğrenimini Turkiye'de tamamlayanların, yuksekoğretime başladıkları yıl Yuksekoğretime Geciş Sınavı (YGS)/Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) puan koşullarını sağladıklarını gosterir belge veya bu belgelere muadil olduğu Yuksekoğretim Kurulu tarafından belirlenen belge.
i) Yuksekoğretime başlanılan yıl hazırlık oğrenimine tabi olanların hazırlık eğitimi aldıklarına ve başarılı olduklarına dair belge.
j) Yuksek lisans denklik belgesi başvurularında yuksek lisans tezinin biri basılı biri elektronik ortamda olmak uzere iki adet orneği ile tez kapağının ve tez ozeti kısmının noter veya Turkiye Cumhuriyeti Dış Temsilcilikleri tarafından onaylanmış Turkce tercumesi.
(2) Yabancı uyrukluların on lisans, lisans ve yuksek lisans diplomalarına tanıma veya denklik başvurusunda bulunabilmeleri icin uyruğunda bulundukları ulke tarafından duzenlenmiş kimlik belgesi ibraz etmeleri ve birinci fıkranın (b), (e), (h), (ı) ve (i) bentleri dışındaki belgelere ek olarak aşağıdaki koşullardan en az birini sağlamış olmaları gerekir:
a) Turkiye'de calışacak yabancı uyrukluların, istihdam edilmek uzere ilgili kurum ve kuruluşlara başvurduklarını belgelemeleri.
b) Turkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına gecmek uzere başvuruda bulunanların bu hususu belgelemeleri.
c) Bir yuksekoğretim kurumunda yabancı uyruklu oğretim elemanı sıfatıyla istihdam edilenlerin veya edileceklerin onaylı sozleşme orneğini belgelemeleri.
c) Kamu kurum ve kuruluşları ile yuksekoğretim kurumları tarafından yurutulen veya desteklenen araştırma geliştirme projeleriyle soz konusu kurum ve kuruluşlar tarafından koordine edilen uluslararası programlar veya Avrupa Birliği Cerceve Programları kapsamında yer alan projelerde calışacakların bu durumu belgelemeleri.
(3) Turkiye'deki yuksekoğretim kurumlarında yabancı uyruklu oğretim elemanı sıfatıyla calışacaklar ile kamu kurum ve kuruluşları ile yuksekoğretim kurumları tarafından yurutulen veya desteklenen araştırma geliştirme projeleriyle soz konusu kurum ve kuruluşlar tarafından koordine edilen uluslararası programlar veya Avrupa Birliği Cerceve Programları kapsamında yer alan projelerde calışacak yabancı uyruklu araştırmacılardan birinci fıkranın (f) bendinde yer alan belge istenmez.
(4) Tanıma veya denklik başvurusunda bulunanlara, başvurunun alındığına dair tarih ve sayı iceren bir belge verilir.
(5) Ortaoğrenimini Turkiye'de tamamlayan ve yuksekoğretime başladığı yıl Yuksekoğretim Kurulu tarafından belirlenmiş olan sıralama kuruluşlarınca yapılan dunya universite sıralamalarının Yuksekoğretim Kurulu tarafından belirlenen dilimindeki universitelerden mezun olanlardan birinci fıkranın (ı) bendindeki YGS/LYS veya muadil sınavlardan alınmış puan koşulu istenmez.
(6) Başvuruda aranan belgelerde eksiklik tespit edilenlere bu belgelerin tamamlanması icin otuz gun sure verilir. Eksik belgelerin verilen sure icerisinde de tamamlanmaması halinde başvuru reddedilir.
Tanıma başvurusunun incelenmesi ve sonuclandırılması
MADDE 5 - (1) Başvuruya esas belgeleri tam olan ve aşağıdaki koşullardan en az birini sağlayan başvurular incelemeye alınır:
a) Diplomayı veren yuksekoğretim kurumunun, faaliyet gosterdiği ulke yetkili makamlarınca kendi yuksekoğretim sistemi icinde yer aldığının kabul edilmesi ve Yuksekoğretim Kurulunca tanınması.
b) Diplomayı veren yuksekoğretim kurumunun ilgili ulke makamlarınca yetkilendirilmiş olması ve Yuksekoğretim Kurulu tarafından kabul edilen kalite guvencesi ve akreditasyon kuruluşları tarafından tanınması.
c) Bir ulkede faaliyet gosteren yuksekoğretim kurumuna bağlı olarak başka bir ulkede faaliyet gosteren ve menşe ulke ile Yuksekoğretim Kurulu tarafından tanınan yuksekoğretim kurumundan alınmış diplomalar icin oğrenim gorulen ulkenin yetkili makamları tarafından tanıma veya denklik belgesi duzenlenmiş olması.
c) Bir ulkenin yetkili makamlarınca tanıma veya denklik belgesi duzenlenmiş diplomanın, Turkiye'nin taraf olduğu uluslararası orgutlerin catısı altında kurulmuş bir yuksekoğretim kurumundan alınmış olması.
(2) Birinci fıkradaki koşullardan birinin sağlandığı ve belgelerin asıl ve gerceğe uygun olup olmadığı, uzerinde kazıntı, silinti ve benzeri tahrifatın bulunup bulunmadığı, belgelerin başvuran kişiye ait olup olmadığı, oğrenim suresince kullanılan pasaport/pasaportlar ile il emniyet mudurluklerinden alınan giriş-cıkış belgeleri, oğrenim icin gereken asgari sure ve kredinin tamamlanmış olup olmadığı tespit edilerek Denklik Birimi tarafından hazırlanan on inceleme raporu Komisyona sunulur. Komisyon tarafından hazırlanan nihai rapor Yuksekoğretim Yurutme Kurulunda goruşulerek ilgiliye tanıma belgesi verilip verilmeyeceği karara bağlanır.
Denklik başvurusunun incelenmesi
MADDE 6 - (1) Denklik başvurusu, 5 inci maddede sayılan koşul ve işlemlere ek olarak aşağıdaki hususlar bakımından incelenir:
a) Denkliği talep edilen diplomaya esas yuksekoğretim programının asgari kazanımlar acısından Turk yuksekoğretim sisteminde yer alan programa eşdeğer olup olmadığına bakılır.
b) Turk yuksekoğretim sisteminde aynı veya benzer bir program bulunmuyor ise bu Yonetmelikte belirtilen diğer şartların sağlanması halinde on lisans, lisans, yuksek lisans dereceleri acısından Turk yuksekoğretim sistemine eşdeğer olup olmadığı incelenir.
c) Unvan kullanılması gerektiği durumlarda Yuksekoğretim Kanununun 43 uncu maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi gereğince inceleme yapılır.
(2) Komisyonca gerekli gorulmesi halinde tanıma koşullarını sağlayan bir yuksekoğretim kurumundan alınmış olmasına rağmen, incelenen diploma ve diğer belgelerin gercek olup olmadığı, oğrenim programının turu, niteliği ve duzeyi konularında, başvuru sahibinin kendisinden, ilgili yuksekoğretim kurumundan veya ilgili ulke yetkili makamlarından 4 uncu maddede belirtilen belgeler dışında ek bilgi ve belge istenebilir.
Denklik başvurusunun incelenmesi sonucu yapılacak işlemler
MADDE 7 - (1) Yapılan inceleme sonucunda, 5 inci ve 6 ncı maddelere uygunluğu tespit edilen diploma denklik başvurularına, diplomanın alındığı kurumun eğitim-oğretiminin niteliğinde tereddutlerin oluşması halinde Yuksekoğretim Kurulunun değerlendirme hakkı saklı kalmak kaydıyla;
a) Turk yuksekoğretim sisteminde eşdeğer bir karşılığının olması halinde, yuksekoğretime başlanılan yıl Yuksekoğretim Kurulu tarafından belirlenmiş olan sıralama kuruluşlarınca yapılan dunya universite sıralamalarının Yuksekoğretim Kurulu tarafından belirlenen dilimindeki universitelerden alınan diplomalara,
b) Turk yuksekoğretim sisteminde eşdeğer bir karşılığının olması halinde, Yuksekoğretim Kurulunun tescil yetkisi verdiği ya da tescil yetkisini kabul ettiği uluslararası kalite guvencesi kuruluşları tarafından akredite edilen programlardan alınmış diplomalara,
c) Oğrenci Secme ve Yerleştirme Sistemi (OSYS) Kılavuzunda yer alan yurtdışındaki yuksekoğretim programlarına yerleştirilenlerin veya bu programlara yerleştirilen en son oğrencinin aldığı puanı alarak aynı programa kayıt yaptıranların diplomalarına,
SYBS işlemlerine tabi tutulmaksızın denklik işlemi yapılır.
(2) Mezun olunan programın, birinci fıkrada belirtilenler dışında olmakla birlikte Turk yuksekoğretim sistemindeki eşdeğer programa gore temel kazanımlar, alınması zorunlu gorulen teorik ve uygulamalı dersler, yapılması gereken stajlar ve projeler bakımından ilgili alt komisyonların ve/veya yuksekoğretim kurumlarının goruş ve onerileri doğrultusunda yeterli bulunması halinde, SYBS işlemlerine tabi tutulmaksızın denklik işlemi yapılır.
(3) Mezun olunan programın, birinci fıkrada belirtilenler dışında olması ve Turk yuksekoğretim sistemindeki eşdeğer programa gore temel kazanımlar, eğitim-oğretimin dili, niteliği, alınması zorunlu gorulen teorik ve uygulamalı dersler, yapılması gereken stajlar ve projeler bakımından ilgili alt komisyonların ve/veya yuksekoğretim kurumlarının goruş ve onerileri doğrultusunda eksikliğinin tespit edilmesi ve/veya tereddut oluşması halinde ilgililer, eksik ve/veya yetersiz bulunan teorik ve uygulamalı dersler, yapılması gereken stajlar ve projeler bakımından şekil, usul ve esasları Yuksekoğretim Kurulu tarafından belirlenen SYBS işlemlerine tabi tutulur.
(4) Mezun olunan programın alan ve derece bakımından aynısı veya benzeri bir karşılığı Turk yuksekoğretim sisteminde bulunmuyor ise bu Yonetmelikte belirtilen diğer şartların sağlanması halinde, ilgililere diplomada belirtilen alanda Turk yuksekoğretim sistemine eşdeğer olduğu tespit edilen on lisans, lisans, tezli yuksek lisans veya tezsiz yuksek lisans derecesinde denklik işlemi yapılır.
(5) Yapılan inceleme sonucunda, aşağıda belirtilen hallerde denklik başvuruları reddedilir:
a) Yurtdışında faaliyet gosteren ve Yuksekoğretim Kurulu tarafından tanınmayan bir yuksekoğretim kurumundan alınan diplomalara ilişkin denklik başvuruları reddedilir. Ancak yurtdışında faaliyet gosteren ve Yuksekoğretim Kurulu tarafından tanınmayan bir yuksekoğretim kurumundan, tanınan başka bir yuksekoğretim kurumuna gecerek oğrenimini tamamlayanların diplomaları, kredilerinin en az %70'ini tanınan yuksekoğretim kurumundan almış olmaları halinde denklik incelemesine tabi tutulur.
b) İlgililerin, uzaktan oğretim kapsamı dışında kalan acık, ekstern ve gıyabi oğretim gibi devam zorunluluğu bulunmayan bir eğitim-oğretim sureci sonunda aldıkları diplomalara ilişkin denklik başvuruları gerekcesi belirtilmek suretiyle reddedilir. Ancak bu programlarda alınan derslerin en az % 70'ini orgun eğitim şeklinde alanların diplomaları denklik incelemesine tabi tutulur.
c) Yapılan incelemeler sonucu denkliği talep edilen diplomaya esas yuksekoğretim programının, eğitim programı/alanı ve derecesi bakımından Turk yuksekoğretim sistemindeki ilgili programlara denk gorulmemesi halinde, diploma denklik talebi, gerekcesi belirtilmek suretiyle reddedilir.
c) Turkiye'nin taraf olduğu uluslararası anlaşmalarla oğrenim dilinin Turkce olduğu belirlenen programlar veya Yuksekoğretim Kurulunca tanınan yurtdışındaki Turkce yuksekoğretim programları dışında, yuksekoğretim kurumlarının actığı ve oğrenim dili Turkce olan programlardan alınan diplomalar icin yapılan başvurular reddedilir.
d) Oğrenim suresince kullanılan pasaportun/pasaportların ve il emniyet mudurluğunden alınan giriş-cıkış dokumunun incelenmesi sonucunda her bir eğitim-oğretim donemi icin oğrenim gorulen ulkedeki bulunma suresinde eksiklik tespit edilenlerin başvuruları reddedilir. Oğrenime devam suresinin tespitinde Turkiye'deki eğitim-oğretimle ilgili yuksekoğretim mevzuatı esas alınır.
(6) Denklik Birimi tarafından denklik başvurusuna ilişkin olarak 5 inci maddeye uygunluk yonunden hazırlanan on inceleme raporu Komisyona sevk edilir. Komisyon tarafından yapılan inceleme sonucu hazırlanan nihai rapor Yuksekoğretim Yurutme Kurulunda karara bağlanır.
Gecici denklik belgesi
MADDE 8 - (1) Denkliği talep edilen diplomanın/mezuniyet belgesinin Turk yuksekoğretim sisteminde hangi alan ve duzeye eşdeğer olduğunu gosteren ve kesin denklik işlemi yapılıncaya kadar gecerli olan gecici denklik belgesi, başvuruların mezuniyet belgesi ile yapılması veya yargı kararlarının gerektirmesi halinde duzenlenir.
Ceşitli alanların incelenmesi surecinde yapılacak işlemlere ilişkin hukumler
MADDE 9 - (1) Meslek icrası kanunla duzenlenmiş alanlarda alınmış diplomalar icin yapılan denklik başvurularının değerlendirilmesinde, soz konusu mesleğe ilişkin mevzuat hukumleri ve Yuksekoğretim Kurulu tarafından belirlenen esaslar saklıdır.
(2) Oğretmenlik alanlarının denkliği konusunda Milli Eğitim Bakanlığının goruşu alınır. Oğretmenlik alanında, alan bilgisi yonunden yeterli, oğretmenlik meslek bilgisi yonunden yetersiz olduğu sonucuna ulaşılan diploma sahipleri adına ilgili alanda diploma denklik belgesi duzenlenerek bu belgeye, "Bu belge sahibi adına yukarıda belirtilen alanda oğretmenlik belgesi duzenlenebilmesi icin ilgilinin Kamu Personel Secme Sınavı (KPSS) Eğitim Bilimleri alanında yapılan seviye tespit sınavında başarılı olması gerekir." şeklinde şerh konulur. Sınavda başarılı olunması halinde şerh kaldırılarak ilgililer adına oğretmenlik alanını iceren yeni bir denklik belgesi duzenlenir.
(3) Kuzey Kıbrıs Turk Cumhuriyeti'ndekiler haric olmak uzere yurtdışındaki yuksekoğretim kurumlarının yabancı dil ve edebiyat programları, bu dillerin oğretmenlik programları, filoloji ile mutercim-tercumanlık programlarından alınan diplomaların denklik işlemlerinde, mezun olunan program dili ulkenin resmi dili ile aynı değilse mezun olunan program dilinde Yabancı Dil Sınavından (YDS) yuz uzerinden en az seksen puan veya Yuksekoğretim Kurulu tarafından kabul edilen uluslararası gecerliliği bulunan sınavlardan eşdeğer kabul edilen puanı alma şartı aranır.
(4) Kuzey Kıbrıs Turk Cumhuriyeti'ndekiler haric olmak uzere yurtdışındaki yuksekoğretim kurumlarının Turk Dili ve Edebiyatı, Turk Dili ve Edebiyatı Oğretmenliği, Turkce Oğretmenliği, Cağdaş Turk Lehceleri ve Edebiyatları gibi Turkceyle ilgili programlarından alınan diplomalara, Yuksekoğretim Kurulu tarafından belirlenen eşdeğer alanlarda yapılan sınavda başarılı olunması halinde denklik belgesi duzenlenir.
Uzaktan oğretim tanıma ve denklik işlemleri
MADDE 10 - (1) Uzaktan oğretim programlarından alınan diplomaların tanıma ve denklik işlemlerinde, orgun eğitim icin gecerli olan inceleme esaslarına ek olarak aşağıdaki hususlar dikkate alınır:
a) Uluslararası anlaşmalarla kurulan yuksekoğretim kurumlarındaki veya resmi dili Turkce olan ulkelerdeki uzaktan oğretim programları haric olmak uzere yurtdışı yuksekoğretim kurumlarındaki uzaktan oğretim program dilinin Turkce olmaması.
b) Uzaktan oğretim programı kazanımlarının aynı alandaki orgun eğitim programı kazanımları ile uyumlu olması.
c) Uzaktan oğretim programının mezuniyet icin gerekli kredi toplamının o ulkedeki eşdeğer orgun eğitim programının kredi toplamına eşit veya toplamından daha fazla olması.
c) Mezun olunan uzaktan oğretim programının karşılığının, Turkiye'deki uzaktan oğretim programları icinde yer alması.
d) Oğrenim gorulen dilde Yuksekoğretim Kurulunca belirlenecek sınavlardan yine Kurulca belirlenecek puanların alınmış olması.
Denklik incelemesinde yapılacak işlemlere ilişkin diğer hukumler
MADDE 11 - (1) Yurtdışındaki yuksekoğretim kurumlarından alınmış diplomaların tanıma ve denklik işlemleri sonucunda duzenlenen tanıma belgesinin, denklik belgesinin ve gecici denklik belgesinin şekli ve iceriği Yuksekoğretim Kurulu tarafından belirlenir.
(2) Belgelerin asıl ve gerceğe uygun olmadığı, uzerinde tahrifat yapıldığı veya ilgili kişiye ait olmadığı tespit edilenlerin başvurusu reddedilerek haklarında yasal işlem yapılmak uzere Cumhuriyet Başsavcılıklarına suc duyurusunda bulunulur.
Evrak teslimi
MADDE 12 - (1) Tanıma veya denklik işlemleri sonuclandığında;
a) İncelemeye esas olan diploma ve transkripte "Gorulmuştur" kaşesi basılır.
b) Başvurunun olumlu sonuclanması halinde tanıma veya denklik belgesi, bir ust yazı ekinde evrak asıllarıyla birlikte başvuru sahibine veya yetkili makamlarca duzenlenen resmi vekaletnameye sahip kişiye imza karşılığında elden teslim edilir.
c) Başvurunun reddi halinde evrak asılları, ust yazı ekinde başvuru sahibine veya yetkili makamlarca duzenlenen resmi vekaletnameye sahip kişiye imza karşılığında elden teslim edilir.
c) Tanıma veya denklik belgesinin zayii halinde Yuksekoğretim Kurulu tarafından belirlenen usule gore işlem yapılır.
(2) Başvuru sırasında Yuksekoğretim Kuruluna verilen onaylı suret ve onaylı tercume belgeleri başvuru sahibine iade edilmez ve incelemeye esas belge olarak dosyasında saklanır.
UCUNCU BOLUM
Ceşitli ve Son Hukumler
Tereddutlerin giderilmesi
MADDE 13 - (1) Bu Yonetmeliğin uygulanması sırasında ortaya cıkacak tereddutlerin giderilmesinde Yuksekoğretim Kurulu yetkilidir.
Yururlukten kaldırılan yonetmelik
MADDE 14(1) 6/11/2010 tarihli ve 27751 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Yurtdışı Yuksekoğretim Diplomaları Denklik Yonetmeliği yururlukten kaldırılmıştır.
Geciş hukmu
GECİCİ MADDE 1 - (1) Bu Yonetmeliğin yururluğe girdiği tarihten once yapılan denklik başvurularında, usul hukumleri dışında başvurunun yapıldığı tarihteki ilgili mevzuat hukumleri uygulanır. Ancak kişi lehine olan durumlarda bu Yonetmelik hukumleri uygulanır.
Yururluk
MADDE 15 - (1) Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
Yurutme
MADDE 16 - (1) Bu Yonetmelik hukumlerini Yuksekoğretim Kurulu Başkanı yurutur.