Emniyet Genel Mudurluğu Adına Polis Akademisi Başkanlığına Bağlı Eğitim Kurumları ile Diğer Fakulte ve Yuksekokullarda Okuyan Oğrencilerden Alınacak Tazminata Dair Yonetmelik 21 Şubat 2016 PAZAR
Resmi Gazete
Sayı : 29631
YONETMELİK
İcişleri Bakanlığından:
EMNİYET GENEL MUDURLUĞU ADINA POLİS AKADEMİSİ BAŞKANLIĞINA
BAĞLI EĞİTİM KURUMLARI İLE DİĞER FAKULTE VE YUKSEKOKULLARDA
OKUYAN OĞRENCİLERDEN ALINACAK TAZMİNATA DAİR YONETMELİK
BİRİNCİ BOLUM
Amac, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amac
MADDE 1 - (1) Bu Yonetmeliğin amacı, Emniyet Teşkilatında gorevlendirilmek uzere Polis Akademisi Başkanlığına bağlı eğitim kurumları ile diğer fakulte ve yuksekokullarda okutulan oğrencilerden, 4/8/2003 tarihli ve 25189 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yonetmeliği ile belirlenen sağlık sebepleri ve olum haric, mezun olup olmadığına bakılmaksızın mecburi hizmetle yukumlu olduğu sure icinde, istifa edenler veya ilişiğinin kesilmesini gerektiren bir suc işleyenler ya da başka bir sebeple ayrılanlardan, yukumluluk surelerinin eksik kısmı ile orantılı olarak kendilerine Devletce yapılan oğretim masraflarının yasal faizi ile birlikte tazmin ettirilmesi esaslarını duzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2 - (1) Bu Yonetmelik, Emniyet Genel Mudurluğu adına Polis Akademisi Başkanlığına bağlı eğitim kurumları ile diğer fakulte ve yuksekokullarda okutulan oğrencilerden, mezun olup olmadığına bakılmaksızın mecburi hizmetle yukumlu olduğu sure icinde, istifa edenler veya ilişiğinin kesilmesini gerektiren bir suc işleyenler ya da başka bir sebeple ayrılanlara, velilerine ve kefillerine odettirilecek tazminatı kapsar.
Dayanak
MADDE 3(1) Bu Yonetmelik, 25/4/2001 tarihli ve 4652 sayılı Polis Yuksek Oğretim Kanununun 15 inci maddesi ile 4/6/1937 tarihli ve 3201 sayılı Emniyet Teşkilat Kanununun ek-24 uncu maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar ve kısaltmalar
MADDE 4 - (1) Bu Yonetmelikte gecen;
a) Eğitim Kurumu: Polis Akademisine bağlı Polis Amirleri Eğitimi Merkezi, Polis Meslek Eğitim Merkezleri, Polis Meslek Yuksekokulları, FYO ve Enstituleri,
b) Enstitu: Başkanlığa bağlı olarak ilgili bilim dallarında lisans ustu eğitim-oğretim, bilimsel araştırma, inceleme ve yayın faaliyetlerinde bulunan ve oğretim elemanı yetiştiren yuksek oğretim kurumunu,
c) FYO: Emniyet Genel Mudurluğu adına okutulan oğrencilerin eğitim gordukleri diğer fakulte ve dort yıllık yuksekokulları,
c) FYO oğrencisi: Emniyet Genel Mudurluğu adına diğer fakulte ve yuksekokullarda okutulan oğrencileri,
d) Polis Akademisi: Emniyet Teşkilatının memur, amir ve yonetici ihtiyacını karşılamak uzere on lisans, lisans ustu eğitim-oğretim, bilimsel araştırma, yayın ve danışmanlık yapan, bunyesinde Polis Amirleri Eğitimi Merkezi, FYO, Enstitu, Polis Meslek Yuksek Okulları ve Polis Meslek Eğitim Merkezleri bulunan bilimsel ozerkliğe sahip yuksek oğretim kurumunu,
ifade eder.
İKİNCİ BOLUM
Maliyete Esas Giderler, Tazminatın Hesaplanması, Taahhutname ve
Kefalet Senedi Tutarının Belirlenmesi
Tazminata esas alınacak giderler
MADDE 5 - (1) Polis Akademisine bağlı Polis Amirleri Eğitimi Merkezi, FYO, Polis Meslek Eğitim Merkezleri ve Polis Meslek Yuksekokullarında okuyacak oğrenciler icin Ek-1'de yer alan taahhutname ve kefalet senedi duzenlenir. Alınacak tazminatın belirlenmesinde;
a) İaşe giderleri; oğrencilere yıl icerisinde sabah-oğle-akşam yemekleri icin yapılan toplam harcamanın oğrenci sayısına bolumunden elde edilen kısmı,
b) Giyim-kuşam ve diğer istihkaklar; kılık-kıyafet ve istihkak yonetmelikleri gereğince oğrenciye istihkak olarak verilen tum malzemelerin toplam bedelinin oğrenci sayısına bolumunden elde edilen kısmı,
c) Oğrenci harclıkları; oğrencilere yıl icerisinde verilen toplam harclık tutarı ile okul harcları,
c) Oğrenci taşıma gideri; oğrencilerin yıl icerisinde, hafta sonu ve diğer tum izinleri ile her turlu sosyal, sportif ve uygulamalı faaliyetleri icin yapılan toplam harcamanın ilgili oğrenciye pay olarak duşen kısmı,
d) Ek ders, sınav ve uygulamalı eğitim giderleri; o yıl icerisinde yapılan ek ders ucretleri, sınav ucretleri, uygulamalı meslek eğitim ve uygulamalı eğitim kampı suresindeki giderler ile atış giderleri toplamının, oğrenci sayısına bolunmesi sonucunda bulunacak kısmı,
e) Aydınlatma, su, temizlik ve ısıtma giderleri; tesislerin tum aydınlatma, su, temizlik ve ısıtma giderlerinin oğrenci ve personel toplam sayısına bolumunden elde edilen kısmı,
tazminata dahil edilir.
Tazminatın hesaplanması
MADDE 6(1) Her yıl sonunda, genel butceden yapılan ve 5 inci maddede belirtilen harcamalar toplanır. Yapılan yıllık harcama toplamının bir oğrenciye duşen kısmı hesaplanarak, bu kalemlere ait o yılın harcama tutarı belirlenir ve onay icin Polis Akademisi Başkanlığına sunulur. Onaylanan bu tutar o yıla ait tazminat tutarı olarak oğrencilere duyurulur.
(2) Toplam tazminat tutarı, tazminatı hesaplanacak oğrencinin gecmiş yıllara ait tazminat tutarlarının toplanması ile bulunur. Oğrencinin eğitime ilk başladığı yıla ait tazminat tutarı, oğrencinin eğitime devam ettiği gun sayısının tum yıla oranlanmasıyla; oğrencinin eğitim kurumundan ayrıldığı yıla ait tazminat tutarı ise ayrıldığı tarihe kadar 5 inci maddede belirtilen kalemlerden yapılan harcamalardan kendi payına duşen tutarın hesaplanması ile bulunur.
Taahhutname ve kefalet senedi tutarının belirlenmesi
MADDE 7 - (1) Kefalet tutarı, her yıl 5 inci maddedeki giderler hesaplanarak cıkan tazminat tutarına her yıl icin %10 oranında artış eklenmek suretiyle, eğitimin azami suresi dikkate alınarak belirlenir. Polis Akademisi Başkanlığınca belirlenen tutar uzerinden hazırlanan taahhutname ve kefalet senedi, eğitim kurumlarına yeni alınacak oğrenci, velisi ve kefillerince imzalanıp notere tasdik ettirilir.
UCUNCU BOLUM
Ceşitli ve Son Hukumler
Tazminatın odenmesi
MADDE 8 - (1) Emniyet Genel Mudurluğu adına Polis Akademisi Başkanlığına bağlı eğitim kurumları ile diğer fakulte ve yuksekokullarda okutulan oğrencilerden, Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yonetmeliği ile belirlenen sağlık sebepleri ve olum haric, mezun olup olmadığına bakılmaksızın mecburi hizmetle yukumlu olduğu sure icinde, istifa edenler veya ilişiğinin kesilmesini gerektiren bir suc işleyenler ya da başka bir sebeple ayrılanlara, yukumluluk surelerinin eksik kalan kısmı ile orantılı olarak kendilerine yapılan oğretim masraflarının yasal faizi ile birlikte 5 inci maddedeki giderleri kapsayacak bicimde hesaplaması yapılır; masraflar, asıl borclu olarak oncelikle reşit ise oğrencilere değilse velilerine, masrafların asıl borcludan alınamaması durumunda ise kefalet sozleşmesinde yer alan kefillerden muteselsilen tazmin ettirilir.
Tahakkuk oncesi işlemler
MADDE 9 - (1) Oğrencinin ilişiğinin kesilmesi ve tazminat hesabının yapılması ile ilgili eğitim kurumu, ilişik kesmeye yetkili kurul ya da makam kararının ardından tazminat hesabı yaparak muhasebeleştirmeye esas belgelerin birer nushasını ilgili muhasebe birimine gonderir ve borcluları adına kayıta alınmasını ister.
Yururlukten kaldırılan yonetmelik
MADDE 10(1) 30/9/2003 tarihli ve 25245 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Emniyet Genel Mudurluğu Adına Polis Akademisi ve Diğer Fakulte ve Yuksek Okullarda Okuyan Oğrencilerden Alınacak Tazminata Dair Yonetmelik yururlukten kaldırılmıştır.
Guvenlik Bilimleri Fakultesi mezunları
GECİCİ MADDE 1 - (1) Polis Akademisi Başkanlığı Guvenlik Bilimleri Fakultesinden mezun olanlardan, bu Yonetmeliğin yururluğe girdiği tarihten sonra zorunlu hizmet suresini tamamlamadan sağlık ve olum sebepleri haric meslekten ayrılanların tazminat hesaplamaları bu Yonetmelik hukumlerine gore yapılır.
Yururluk
MADDE 11 - (1) Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
Yurutme
MADDE 12(1) Bu Yonetmelik hukumlerini İcişleri Bakanı yurutur.
Eki icin tıklayınız