"34 yaş ustu kadın, depremzede, şehit ve gazi yakını kontenjanı haric tutulduğunda genel kontenjanların doluluk oranı yuzde 99,8 olarak gercekleşmiştir"- "Toplam yerleşen sayısı gecen yıla gore 47 bin 393 kişi artmıştır" Yuksekoğretim Kurulu (YOK) Başkanı Erol Ozvar, 2023-Yuksekoğretim Kurumları Sınavı (YKS) yerleştirme sonuclarına gore, 34 yaş ustu kadın, depremzede, şehit ve gazi yakını kontenjanı haric tutulduğunda genel kontenjanların doluluk oranının, yuzde 99,8 olduğunu bildirdi.
Ozvar yaptığı acıklamada, 27 Temmuz8 Ağustos 2023 arasında universite adaylarının yaptığı tercihlerin, Olcme, Secme ve Yerleştirme Merkezi (OSYM) tarafından acıklandığını belirterek, "Gecen yıl 3 milyon 243 bin 334 aday başvuru yapmışken, bu yıl yuzde 9'a yakın artışla 3 milyon 527 bin 443 aday başvuru yapmıştır." ifadelerini kullandı.
6 Şubat'ta meydana gelen ve Turkiye'yi derinden etkileyen depremlerin, adayların universiteye giriş surecinde de olumsuz yansımalarıyla kendini hissettirdiğini belirten Ozvar, şunları kaydetti:
"Bildiğiniz gibi ilk defa bu sene, depremden etkilenen illerde ikamet eden oğrencilerimiz icin yaşadığı ildeki universitelerin mevcut kontenjanlarına ek yuzde 25 oranında kontenjan tanımladık. Benzer şekilde, depremzede oğrencilerimiz icin vakıf universitelerinin programlarında da birer kontenjan ayrılmasını kararlaştırdık. Boylece depremzede oğrencilerimize toplamda 24 bin 677 ek kontenjan ayırdık."
Herkes icin yuksekoğretim ilkesiyle yola cıkarak, yuksekoğretime erişimde fırsat eşitliğini temel politikaları haline getirdiklerini vurgulayan Ozvar, şoyle devam etti:
"Daha once yuksekoğretim imkanlarından faydalanma fırsatı bulamamış 34 yaş ustu kadınlarımıza yonelik, devlet yuksekoğretim kurumlarımızda, yaklaşık 21 bin ek kontenjan ayırdık. Bu kontenjanlar, kadınların eğitim ve kariyer olanaklarına erişimlerini artırırken, toplumsal katılımlarını guclendirmeye de katkılar sunacaktır. Şehit ve gazi yakınlarımız icin bu yıl ilk defa vakıf yuksekoğretim kurumlarında 3 bin 774 kontenjan ayırdık. Boylece yuksekoğretime erişimde dezavantajlı durumda bulunan adayların acılan ek kontenjanlara başvuru imkanını sağlamış olduk."
Ozvar, ayrıca cağın donuşen ihtiyaclarını karşılamak uzere Turkiye'deki ceşitli universitelerde yeni programlar acmaya devam ettiklerini, başta siber guvenlik olmak uzere, bircok alanda acılan bu programların, oğrencilere daha geniş bir yelpazede eğitim ve kariyer fırsatları sunmayı amacladığını dile getirerek, "Bu programlar, bilgi ve teknoloji alanlarındaki hızlı değişime ayak uydurma ve ulkemizin kuresel duzeyde rekabet edebilirliğini artırma hedeflerimize katkılar sunacaktır." değerlendirmesinde bulundu.
- "Kontenjanlarımızın bu yıl da neredeyse tamamının dolmuş olması sevindiricidir"
Orgun eğitim veren yuksekoğretim programlarında (acıkoğretim haric) toplam kontenjanın 2022'de 867 bin 224 iken 2023'de 923 bin 411 olduğunu belirten Ozvar, şunları kaydetti:

"2022 yılında acıkoğretim haric toplam yerleşen sayısı 850 bin 631 iken bu sayı 2023 yılında 898 bin 24 olarak gercekleşmiştir. Bu verilere gore, toplam yerleşen sayısı gecen yıla gore 47 bin 393 kişi artmıştır. Yuksekoğretim kurumlarımıza artan talebi gormekten memnuniyet duymaktayız. 2021 yılında boş kontenjanlar 169 bin iken, 2022 yılında 17 bin, 2023 yılında ise (8 bin 828'i depremzede, 34 yaş ustu kadın ve şehit/gazi yakını icin ayrılan kontenjanlar olmak uzere) toplam 25 bin olarak gercekleşmiştir. YKS yerleştirme sonuclarına gore, gecen sene de olduğu gibi kontenjanlarımızın bu yıl da neredeyse tamamının dolmuş olması sevindiricidir. 34 yaş ustu kadın, depremzede, şehit ve gazi yakını kontenjanı haric tutulduğunda genel kontenjanların doluluk oranı yuzde 99,8 olarak gercekleşmiştir. Bu sonuc, kontenjanlar belirlenirken yapılan rasyonel planlama ve talebe yonelik yapılan analizlerin bir urunudur."
YOK Başkanı Ozvar, yerleştirme sonuclarına gore, yeni donemde universiteye adım atacak tum adayları tebrik ederek, başta gencler olmak uzere, her yaştan adaylara sonucların hayırlı olması dileklerini iletti.