Avukatlık Mesleğinden Adli Yargı Hakim ve Savcı Adaylığı ile İdari Yargı Hakim Adaylığına Atananların Meslek Oncesi Eğitimlerinin Yaptırılmasına Dair Yonetmelik 12 Mart 2016 CUMARTESİ
Resmi Gazete
Sayı : 29651
YONETMELİK
Turkiye Adalet Akademisinden:
AVUKATLIK MESLEĞİNDEN ADLİ YARGI HAKİM VE SAVCI ADAYLIĞI İLE
İDARİ YARGI HAKİM ADAYLIĞINA ATANANLARIN MESLEK ONCESİ
EĞİTİMLERİNİN YAPTIRILMASINA DAİR YONETMELİK
BİRİNCİ BOLUM
Amac, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amac
MADDE 1 - (1) Bu Yonetmeliğin amacı, avukatlık mesleğinden adli yargı hakim ve savcı adaylığı ile idari yargı hakim adaylığına atananların, mesleğin ifası icin gereken bilgi ve beceriye sahip, tarafsızlık duygusu ve meslek onuru ile adalet anlayışı gelişmiş, mesleğin etik ilkelerine bağlı, araştırma ve inceleme yeteneğini kazanmış, temel hukuk ilkelerini kavramış, hukuki uyuşmazlıkları yorumlayıp cozum uretebilen kişiler olarak yetişmelerine ilişkin eğitimin usul ve esaslarını duzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2 - (1) Bu Yonetmelik, avukatlık mesleğinden adli yargı hakim ve savcı adaylığına ve idari yargı hakim adaylığına atananların meslek oncesi hazırlık ve son donem eğitimlerinde oğretilecek konular, eğitim sureleri, eğitimin yapılacağı yer ve eğitimin yapılmasına ilişkin hususları kapsar.
Dayanak
MADDE 3 - (1) Bu Yonetmelik, 24/2/1983 tarihli ve 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanununun 10 uncu maddesi ile 23/7/2003 tarihli ve 4954 sayılı Turkiye Adalet Akademisi Kanununun 28 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar ve kısaltmalar
MADDE 4 - (1) Bu Yonetmelikte gecen;
a) Aday: Adli yargı hakim ve savcı adayları ile idari yargı hakim adaylarını,
b) Akademi: Turkiye Adalet Akademisini,
c) Bakanlık: Adalet Bakanlığını,
c) Başkan: Turkiye Adalet Akademisi Başkanını,
d) Daire Başkanlığı: Meslek Oncesi Eğitim Daire Başkanlığını,
e) Eğitim Merkezi Başkanlığı: Turkiye Adalet Akademisi Eğitim Merkezi Başkanlığını,
f) Hakim adayı: Adli yargı adaylarından imkanlar olcusunde istekleri goz onunde bulundurulmak ve Hakimler ve Savcılar Yuksek Kurulunun da goruşu alınmak suretiyle hakimliğe atanacak şekilde Adalet Bakanlığınca ayrılanlar ile idari yargı adaylarını,
g) Meslek oncesi eğitim: 2802 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinin ikinci fıkrası uyarınca, 4954 sayılı Kanun hukumlerine ve bu Yonetmelikte belirtilen esaslara gore, avukatlık mesleğinden adaylığa atananlara Eğitim Merkezi Başkanlığında verilecek, uc ay hazırlık ve uc ay son eğitim donemi olmak uzere iki donemden oluşan altı aylık eğitimi,
ğ) Savcı adayı: Adli yargı adaylarından imkanlar olcusunde, istekleri goz onunde bulundurulmak ve Hakimler ve Savcılar Yuksek Kurulunun da goruşu alınmak suretiyle Cumhuriyet savcılığına atanacak şekilde Adalet Bakanlığınca ayrılanları,
h) UYAP: Ulusal Yargı Ağı Projesi,
ı) Yonetim Kurulu: Turkiye Adalet Akademisi Yonetim Kurulunu,
ifade eder.
İKİNCİ BOLUM
Meslek Oncesi Eğitim ve Hazırlık Eğitimi
Meslek oncesi eğitimin hedefleri
MADDE 5 - (1) Meslek oncesi eğitime ilişkin hedefler aşağıda gosterilmiştir:
a) Adayların avukatlık mesleğinden hakimlik ve savcılık mesleğine gecişlerini sağlamak.
b) Adaylara hakimlik ve savcılık mesleğinin gerektirdiği bilgi ve beceriyi kazandırarak adayların bunu davranış haline getirmelerini sağlamak.
c) Adayları mesleğin gerektirdiği tarafsızlık, onur ve adalet anlayışına sahip kişiler olarak yetiştirerek hakimlik ve savcılık mesleğine hazırlamak.
c) Adaylara yuksekoğrenimde edindikleri bilgileri uygulamaya aktarıp mukayeseli hukuktan ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarından da yararlanarak, hukuki uyuşmazlıkları yorumlayıp cozum uretmelerinin esas ve yontemlerini gostermek.
d) Adayların hukukun temel kavram ve ilkelerine ilişkin bilgilerini derinleştirmek.
e) Adaylara adli yazışma kuralları ile karar metinlerinin yazımına ilişkin esas ve usulleri oğretmek.
f) Adayların mesleki konular dışındaki bilgi ve gorgulerinin artırılmasını sağlamak.
g) Adayların insan haklarına bağlı, hak ve adalet duygusuna sahip kişiler olarak yetişmelerini sağlamak.
ğ) Adayların meslek etiğini kazanarak mesleğin yazılı olan veya olmayan kurallarına uygun hareket etmelerini sağlamak.
h) Adayları toplumun guven ve saygısını kazanacak kişiler olarak yetiştirmek.
ı) Adaylara calışma disiplinine uyma alışkanlığını kazandırmak ve adayların yeteneklerini geliştirici faaliyetlerde bulunmak.
Hazırlık eğitiminin amacı
MADDE 6 - (1) Hazırlık eğitiminin amacı, yuksekoğrenimde elde edilen bilgilerden meslek ile ilgili olanların tekrarı ile hakimlik ve savcılık mesleğinin tanıtılması icin gerekli bilgilerin verilmesidir.
Hazırlık eğitiminin suresi ve yeri
MADDE 7 - (1) Hazırlık eğitim donemi uc ay olup, adli yargı hakim ve savcı adayları ile idari yargı adayları icin ayrı ayrı olarak Eğitim Merkezi Başkanlığında yaptırılır.
Adli yargı hakim ve savcı adaylarının hazırlık eğitimi konuları
MADDE 8 - (1) Adli yargı hakim ve savcı adaylarına hazırlık eğitimi doneminde;
a) Anayasa hukuku, insan hakları, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının ic hukuktaki uygulamaları, Avrupa Birliği hukuku, 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Turk Ceza Kanununun genel hukumleri ve uygulaması, 4/12/2004 tarihli ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu ve uygulaması, aile, kadın ve cocukların korunmasına dair mevzuat, adalet psikolojisi, hukuk metodolojisi, adli tıp, 30/3/2005 tarihli ve 5326 sayılı Kabahatler Kanunu ve uygulaması, 2802 sayılı Kanun, tebligat hukuku, memur disiplin hukuku, kalem mevzuatı ve UYAP'ın uygulamalı anlatımı,
b) Meslek etiği, sosyal davranış ve protokol kuralları, mesleki ilişkiler, guzel konuşma ve yazma, tarih ve kultur,
konularında, ders, seminer, sempozyum, konferans, okuma ve benzeri etkinlikler yoluyla eğitim verilir.
(2) Ayrıca adaylara faydalı olacağı duşunulen ve Yonetim Kurulunca kabul edilen diğer konularda ders, seminer, sempozyum, konferans, okuma ve benzeri etkinlikler yoluyla eğitim verilir.
İdari yargı hakim adaylarının hazırlık eğitimi konuları
MADDE 9 - (1) İdari yargı hakim adaylarına eğitim doneminde;
a) Anayasa hukuku ve Anayasa yargısı, insan hakları, Avrupa İnsan Hakları Sozleşmesinin ic hukuktaki uygulamaları, Avrupa Birliği hukuku, idare hukuku, hukuk metodolojisi, kişiler hukukunun uygulamalı ornekleri, idari sozleşmelerin uygulamalı ornekleri, idari dava turleri, Turkiye'nin idari yapısı, idari yargılama hukuku ve medeni yargılama hukuku,
b) 2802 sayılı Kanun, 6/1/1982 tarihli ve 2575 sayılı Danıştay Kanunu, 12/6/1979 tarihli ve 2247 sayılı Uyuşmazlık Mahkemesinin Kuruluş ve İşleyişi Hakkında Kanun, vergi kanunları, 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanunu, 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulu Hakkında Kanun, tebligat hukuku, 6/1/1982 tarihli ve 2576 sayılı Bolge İdare Mahkemeleri, İdare Mahkemeleri ve Vergi Mahkemelerinin Kuruluşu ve Gorevleri Hakkında Kanun ve 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile ilgili yonetmeliklerin uygulamalı anlatımları,
c) Danıştay, bolge idare, idare ve vergi mahkemelerinin kalem mevzuatı, mahkemelerce kullanılan defter, karton ve basılı kağıtların tanıtılması ve bunların kullanılma esasları ile dosyalama usullerinin uygulamalı anlatımı,
c) Dosya inceleme tekniği ve dosyanın heyete sunulması, tutanak hazırlanması, ilk inceleme uzerinde verilen kararlar, ara kararları, yurutmenin durdurulmasına ilişkin kararlar ile davanın esası hakkında verilen kararların yazılmasının usul ve esasları,
d) UYAP'ın uygulamalı anlatımı,
e) Meslek etiği, sosyal davranış ve protokol kuralları, sosyal ve mesleki ilişkiler, gorgu kuralları, Turk dili ve imla kuralları, guzel konuşma ve yazma, tarih ve kultur,
konularında, ders, seminer, sempozyum, konferans, okuma ve benzeri etkinlikler yoluyla eğitim verilir.
(2) Ayrıca adaylara faydalı olacağı duşunulen ve Yonetim Kurulunca kabul edilen diğer konularda ders, seminer, sempozyum, konferans, okuma ve benzeri etkinlikler yoluyla eğitim verilir.
UCUNCU BOLUM
Son Eğitim Doneminin Amacı, Suresi, Yeri,
Konuları ve Konuların Değiştirilmesi
Son eğitim doneminin amacı
MADDE 10(1) Son eğitim doneminin amacı, adayların hakimlik ve savcılık mesleğine gecişini sağlamak, hazırlık eğitiminde elde ettikleri bilgileri davaların cozumunde kullanabilme yeteneğini kazandırmaktır.
Son eğitim doneminin suresi ve yeri
MADDE 11 - (1) Son eğitim donemi uc ay olup, adli yargı adayları icin hakim ve savcı adaylarına yonelik iki kısım şeklinde ve idari yargı hakim adayları icin ayrı ayrı olmak uzere Eğitim Merkezi Başkanlığında yaptırılır.
Adli yargı hakim adaylarının son eğitim donemi konuları
MADDE 12 - (1) Adli yargı hakim adaylarına, gorevlerini etkin ve verimli bir şekilde yerine getirebilmeleri amacıyla bu gorevin gerektirdiği deneyim ve becerilerin kazandırılmasına yonelik olarak;
a) 12/1/2011 tarihli ve 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu, 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Turk Medeni Kanunu, 11/1/2011 tarihli ve 6098 sayılı Turk Borclar Kanunu, 13/1/2011 tarihli ve 6102 sayılı Turk Ticaret Kanunu, 9/6/1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu, 7/11/2013 tarihli ve 6502 sayılı Tuketicinin Korunması Hakkında Kanun, 3/7/2005 tarihli ve 5395 sayılı Cocuk Koruma Kanunu, 8/3/2012 tarihli ve 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Onlenmesine Dair Kanun ve uygulamaları,
b) 5237 sayılı Kanun, 5271 sayılı Kanun, ozel ceza kanunları, infaz hukuku, 25/5/2005 tarihli ve 5352 sayılı Adli Sicil Kanunu ve uygulamaları,
c) Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin Avrupa İnsan Hakları Sozleşmesine ilişkin uygulamalarının anlatımı,
c) Dosya inceleme tekniği, mahkemelerce verilen kararların yazılması, duruşma ve keşif tutanaklarının duzenlenmesinin usul ve esasları,
d) Hakimlerin gorevleriyle ilgili diğer kanun ve yonetmeliklerin uygulaması,
e) UYAP'ın uygulamalı anlatımı,
Adli yargı savcı adaylarının son eğitim donemi konuları
MADDE 13 - (1) Adli yargı savcı adaylarına, gorevlerini etkin ve verimli bir şekilde yerine getirebilmeleri amacıyla bu gorevin gerektirdiği deneyim ve becerilerin kazandırılmasına yonelik olarak;
a) 5237 sayılı Kanun, 5271 sayılı Kanun, infaz hukuku, 5352 sayılı Kanun,
b) Adli tıp uygulamaları ve otopsi, olay yeri inceleme, dosya inceleme tekniği, Cumhuriyet Başsavcılıklarınca verilen kararların yazılması, olay yeri inceleme tutanaklarının duzenlenmesinin usul ve esasları,
c) Cumhuriyet savcılarının gorevleriyle ilgili diğer kanun, yonetmelik ve genelgelerin uygulaması,
c) UYAP'ın uygulamalı anlatımı,
İdari yargı hakim adaylarının son eğitim donemi konuları
MADDE 14 - (1) İdari yargı hakim adaylarına son eğitim doneminde;
a) İptal davaları, idarenin kusurlu ve kusursuz sorumluluğu ve tam yargı davalarının uygulamadan doğan ornekleri,
b) 3/5/1985 tarihli ve 3194 sayılı İmar Kanunu, 4/11/1983 tarihli ve 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu ve 21/7/1983 tarihli ve 2863 sayılı Kultur ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu,
c) Personel ve disiplin hukuku,
c) Bankacılık hukuku, sermaye piyasası hukuku ve diğer alanlardaki bağımsız idari otoriteler,
d) Yerel yonetimler, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, oğretim ve oğrenim işleri,
e) Cevre ve sosyal guvenlik hukuku,
f) Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin Avrupa İnsan Hakları Sozleşmesine ilişkin uygulamalarının anlatımı,
g) Memurların gorevleriyle ilgili suclarından dolayı yargılanması,
ğ) Vergi hukuku uygulaması, vergi usul hukuku, 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu, 13/6/2006 tarihli ve 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu, 25/10/1984 tarihli ve 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu, 27/10/1999 tarihli ve 4458 sayılı Gumruk Kanunu ve ilgili mevzuat,
h) UYAP'ın uygulamalı anlatımı,
Eğitim konu ve programlarının hazırlanması, değiştirilmesi, oğretim elemanlarının ve gorevlilerinin belirlenmesi
MADDE 15 - (1) Eğitim Merkezi Başkanlığınca hazırlanan program donem başlamadan once Yonetim Kurulunun onayına sunulur.
(2) Durum ve koşulların ortaya cıkardığı ihtiyaclara gore eğitim programının değiştirilmesi hususunda Yonetim Kurulunca Eğitim Merkezi Başkanlığına yetki verilebilir.
(3) Yonetim Kurulu tarafından onaylanan program doğrultusunda oğretim elemanlarının ve gorevlilerinin isimleri Başkan tarafından belirlenir.
DORDUNCU BOLUM
Ceşitli ve Son Hukumler
Adaylığa atanma ve eğitime başlama
MADDE 16(1) Adaylar, adli yargı hakim ve savcı adayı ve idari yargı hakim adayı olarak atandıktan sonra, hazırlık eğitimi icin gecici olarak Akademide gorevlendirilirler.
Gorev ayrımına ilişkin esaslar
MADDE 17 - (1) Adaylar, 2802 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinin ucuncu fıkrası gereğince, uc aylık hazırlık eğitiminin sonunda hakimliğe ve Cumhuriyet savcılığına atanacak şekilde gorev ayrımına tabi tutulur, eğitimlerinin ikinci ayının ilk haftası icinde talepleri, haklarında doldurulan belge ve raporlarla birlikte Bakanlığa gonderilir.
(2) Bakanlıkca, adayların uc aylık hazırlık eğitimi bitmeden genel hukumlere gore hakimliğe ve Cumhuriyet savcılığına atanacak şekilde gorev ayrımı yapılır.
Adaylara ait bilgiler
MADDE 18 - (1) Daire Başkanlığınca, adaylara ait bilgilerin yer aldığı kayıtlar fiziki veya elektronik ortamda tutulur.
Yonetmelikte hukum bulunmayan haller
MADDE 19 - (1) Adayların gozetim ve denetimi, adaylar hakkında duzenlenecek belgeler, izin ve eğitimden sayılmayan surelerin tamamlattırılması konularında 1/6/2004 tarihli ve 25479 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Adli Yargı Hakim ve Savcı Adayları ile İdari Yargı Hakim Adaylarının Meslek Oncesi Eğitimlerinin Yaptırılmasının Esas ve Usullerine İlişkin Yonetmelik hukumleri uygulanır.
(2) Adayların meslek oncesi hazırlık ve son donem eğitimlerinin yaptırılmasına ilişkin bu Yonetmelikte hukum bulunmayan konularda Adli Yargı Hakim ve Savcı Adayları ile İdari Yargı Hakim Adaylarının Meslek Oncesi Hazırlık ve Son Donem Eğitimlerinin Yaptırılmasına Dair Yonetmelik hukumleri uygulanır.
(3) Adayların meslek oncesi eğitimi sonunda yapılacak yazılı sınavın usul ve esasları hakkında Adli Yargı Hakim ve Savcı Adayları ile İdari Yargı Hakim Adaylarının Eğitimleri Sonunda Yapılacak Yazılı Sınavın Usul ve Esaslarına Dair Yonetmelik hukumleri uygulanır.
Yururlukten kaldırılan yonetmelik
MADDE 20 - (1) 25/7/2008 tarihli ve 26947 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Avukatlık Mesleğinden Adli Yargı Hakim ve Savcı Adaylığı ile İdari Yargı Hakim Adaylığına Atananların Meslek Oncesi Eğitimlerinin Yaptırılmasına Dair Yonetmelik yururlukten kaldırılmıştır.
Yururluk
MADDE 21(1) Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
Yurutme
MADDE 22(1) Bu Yonetmelik hukumlerini Turkiye Adalet Akademisi Başkanı yurutur.