Bosna-Sema Eğitim Kurumları'nın, 2008 eğitim-oğretim yılı icin yapmış olduğu "Bursluluk Sınavına" rekor başvuru oldu.

Bosna Hersek genelinde bulunan Turk Kolejleri icin bu sene ilk kez sınavla burslu oğrenci alınacak.

1992-95 yıllarındaki savaş sırasında Bosna'ya gelen eğitim gonullulerinin gecen on dort yılda uc farklı şehirde acmış olduğu Turk kolejlerine Bosna halkı buyuk ilgi gosteriyor. Onceki yıllarda bilim olimpiyatlarında başarı gostermiş oğrencilerden, şehit ailelerin başarılı olan cocuklarından ve fakir oğrencilerinden belli bir miktar burslu olarak okutan Bosna-Sema Eğitim Kurumları, bu yıl Bosna Hersek genelinde ilk kez Bursluluk Sınavı ile oğrenci alımına başlıyor.

Bursluluk sınavına binlerce başvuru oldu. İki bin civarında katılımın olduğu sınavda toplam altmış altı oğrenci burslu okumaya hak kazanacak. Saraybosna'da bulunan erkek koleji ve kız kolejine kırk dort ve Bihac'ta bulunan koleje yirmi iki oğrenci alınacak. Beş civarında oğrenci icin ek kontenjanın uygulanacağı bursluluk sınavından yetmişe yakın oğrenci faydalanmış olacak.

Sınava olan bu rekor katılım hakkında fikirlerini acıklayan Uluslararası Saraybosna Koleji Muduru Yusuf Karabina, "Okullarımız her gecen yıl başarı cıtasını yukseltiyor. Orneğin bu hafta Bosna genelinde gercekleşen bilim olimpiyatında kolejimiz uc birincilik ve bir ikincilik aldı. Her hafta yeni bir başarıya imza atmamız Bosna Hersek halkı tarafından duyulmakta ve bunun neticesinde başvurular her yeni donem artmakta " dedi.

Sınav anında ailelerin heyecan icersinde bekledikleri goruldu. Okullara cocuklarının girmesi icin her konuda desteklerini esirgemeyen aileler Cihan'a neden bu okulları tercih ettiklerini aktardı. Cevad Hasovic isimli Boşnak baba, "Bu okulda alkol, sigara ve uyuşturucu yok; bunun yerine başarı var, ahlaki guzellik var, ingilizce var , turkce var. Cocuğum icin bundan başka ne isteyebilirim." diyerek duygularını dile getirdi. Slacana Obradovic isimli Sırp anne ise "Kızımın bu kolejde okumasını istiyorum. Son bir aydır beraber buna hazırlandık. Yakınlarımdan cocukları bu okulda okuyanlar var ve cok memnunlar. Bende başarısını ispatlamış bu okullardan cocuklarımın faydalanmasını istiyorum. Boşnak , Hırvat ve Sırp oğrencilerin birarada okuması bile bu okulu ifade etmek icin yeter" dedi.

Boşnak, Sırp ve Hırvatların beraber okuduğu nadir eğitim kurumlarından biri olan kolejler Bosna Eğitim Federasyonu tarafından Altın Plaket ile odullendirildi. Devlet okullarında Turk kolejlerinin eğitim oğretim sistemini ornek alarak uygulamaya calışan Bosna Eğitim Federasyonu yetkilileri bursluluk sınavı ile oğrenci alımına başlayan kolej yonetimini arayıp destek oldu. Mezunların, universiteye yerleşmede yuzde 100'e yakın bir oran yakalayan Turk kolejlerinden aileler kadar federasyon da memnun.