Turkiye Adalet Akademisi Oğretim Elemanları, Gorevlendirilenler ve Diğer Calışanların Calışma Usul ve Esasları Hakkında Yonetmelik 12 Mart 2016 CUMARTESİ
Resmi Gazete
Sayı : 29651
YONETMELİK
Turkiye Adalet Akademisinden:
TURKİYE ADALET AKADEMİSİ OĞRETİM ELEMANLARI,
GOREVLENDİRİLENLER VE DİĞER CALIŞANLARIN CALIŞMA
USUL VE ESASLARI HAKKINDA YONETMELİK
BİRİNCİ BOLUM
Amac, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amac
MADDE 1 - (1) Bu Yonetmeliğin amacı, Turkiye Adalet Akademisi oğretim elemanları, gorevlendirilenler ve diğer calışanların calışma usul ve esaslarını duzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2 - (1) Bu Yonetmelik, Turkiye Adalet Akademisi oğretim elemanları, gorevlendirilenler ve diğer calışanların gorevleri, ucretleri, gorevlendirilmeleri, sozleşmelerinin duzenlenmesi ve denetimleri ile diğer calışma usul ve esaslarına ilişkin hususları kapsar.
Dayanak
MADDE 3 - (1) Bu Yonetmelik, 23/7/2003 tarihli ve 4954 sayılı Turkiye Adalet Akademisi Kanununun 22, 23, 24 ve 25 inci maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 - (1) Bu Yonetmelikte gecen;
a) Akademi: Turkiye Adalet Akademisini,
b) Bakan: Adalet Bakanını,
c) Başkan: Turkiye Adalet Akademisi Başkanını,
c) Diğer calışanlar: Kanunun 24 uncu maddesi kapsamında calışanları,
d) Genel Kurul: Turkiye Adalet Akademisi Genel Kurulunu,
e) Gorevlendirilenler: Kanunun 23 uncu maddesi kapsamında calışanları,
f) Kanun: 23/7/2003 tarihli ve 4954 sayılı Turkiye Adalet Akademisi Kanununu,
g) Oğretim elemanı: Kanunun 22 nci maddesi kapsamında calışanları,
ğ) Yonetim Kurulu: Turkiye Adalet Akademisi Yonetim Kurulunu,
ifade eder.
İKİNCİ BOLUM
Oğretim Elemanları, Sozleşmeli Calıştırılanlar, Gorevlendirme
Usulleri ve Mali Hakları
Oğretim elemanları
MADDE 5 - (1) Akademide yuksek oğretim kurumlarıyla işbirliği yapılarak, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun 38 inci maddesi hukumlerine gore gecici olarak oğretim elemanı gorevlendirilebilir. Bu kişiler hakkında Kanun ile 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanunu hukumleri uygulanır.
Sozleşmeli calıştırılanlar
MADDE 6 - (1) Yabancı uyruklu oğretim elemanları, Başkanın teklifi ve İcişleri Bakanlığı ile Devlet Personel Başkanlığının olumlu goruşu alındıktan sonra imzalanacak sozleşmenin Maliye Bakanlığınca vize edilmesi suretiyle sozleşmeli olarak calıştırılabilir.
Ders vermek uzere gorevlendirilenler
MADDE 7 - (1) 5 inci ve 6 ncı maddelerde belirtilenler dışında, Başkanın talebi ile muvafakatleri alınarak yetkili kurul, kurum ve organlarınca uygun gorulen Yargıtay, Danıştay, Askeri Yargıtay ve Askeri Yuksek İdare Mahkemesi uyesi, adli, idari, askeri yargı hakim ve savcıları, avukatlar, noterler ile alanında uzman kişiler Akademide ders vermekle gorevlendirilebilir.
(2) Kanunun 22 inci maddesinin (b) bendine gore gorevlendirilenler ders verdikleri gunlerde izinli sayılır.
Oğretim elemanlarının gorevleri
MADDE 8(1) Akademi oğretim elemanları;
a) Adli, idari ve askeri yargı hakim ve savcılar ile avukatlar ve noterlere meslek oncesi, meslek ici, hizmet ici ve uzmanlık eğitimi vermek,
b) Diğer kurum, kuruluş ve kurulların talepleri doğrultusunda hukuk ve adalet alanında eğitim vermek,
c) İcra mudurleri, yazı işleri mudurleri, zabıt katipleri ve noter katipleri ile adalet hizmetlerine yardımcı diğer personel icin hizmet oncesi ve hizmet ici eğitim vermek,
c) Bilimsel calışmalara katılmak, araştırma ve yayınlar yapmak,
d) Akademi tarafından duzenlenecek eğitim ve oğretim programlarına katılanlara yonelik akademik danışmanlık ve rehberlik hizmetleri yurutmek,
e) Genel Kurulca kabul edilen eğitim programını gunluk oğretime yansıtarak haftalık ve aylık ders mufredatı hazırlamak ve bunları uygulamak,
f) Seminer, sempozyum, konferans ve benzeri etkinlikleri hazırlamak,
g) İlgili mevzuat hukumlerine gore verilen diğer gorevleri yapmak,
ile yukumludur.
Oğretim elemanlarının ucret ve diğer mali hakları
MADDE 9 - (1) Akademide ders vermekle gorevlendirilenlerden;
a) Universite oğretim elemanlarına 11/10/1983 tarihli ve 2914 sayılı Yuksekoğretim Personel Kanununa gore,
b) Universite dışından gorevlendirilenlere, birinci derecede olanlar icin profesorlere, ikinci derecede olanlar icin docentlere, uc veya daha aşağı derecede olanlar ile kamu gorevlisi olmayanlar icin okutmanlara odenen kadar,
ders ucreti odenir.
(2) Birinci fıkra kapsamında gorevlendirilenlere ders ucreti dışında herhangi bir ad altında odeme yapılmaz.
(3) 6 ncı maddeye gore sozleşmeli olarak calıştırılacak oğretim elemanlarına, 14/10/1983 tarihli ve 83/7148 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yururluğe konulan Yuksekoğretim Kurumlarında Yabancı Uyruklu Oğretim Elemanı Calıştırılması Esaslarına İlişkin Karar ve 27/6/1989 tarihli ve 375 sayılı Kanun Hukmunde Kararnamenin ek 7 inci maddesi hukumleri cercevesinde Yonetim Kurulunca belirlenen ucret verilir.
UCUNCU BOLUM
Gorevlendirilenlerin Gorevleri, Gorevlendirme Usulu ve Mali Hakları
Gorevlendirme usulu
MADDE 10(1) Kamu kurum, kuruluş ve kurullarında calışanlar, ilgili kurum, kuruluş ve kurulun uygun gormesi ve ilgilinin muvafakati ile Başkanın talebi uzerine, Bakan tarafından gorevlendirilebilir.
(2) Uygun gorme kararı, Yargıtay uyeleri hakkında Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu, Danıştay uyeleri hakkında Danıştay Başkanlık Kurulu, Askeri Yargıtay uyeleri hakkında Askeri Yargıtay Başkanlar Kurulu, Askeri Yuksek İdare Mahkemesi uyeleri hakkında Askeri Yuksek İdare Mahkemesi Başkanlar Kurulu, hakimler ve savcılar hakkında Bakan, askeri hakim ve savcılar hakkında Milli Savunma Bakanlığı, noterler hakkında Turkiye Noterler Birliği Yonetim Kurulu tarafından verilir.
Gorevleri
MADDE 11 - (1) 10 uncu maddeye gore Akademide gorevlendirilenler;
a) Genel Kurulca kabul edilen kısa ve uzun vadeli eğitim-oğretim planı ve yıllık calışma programıyla ilgili mevzuat hukumleri cercevesinde belirlenen calışma konularında, her turlu araştırma, inceleme ve tercume yapmak, sonucunda da yazılı ve/veya sozlu bilgi vermek,
b) Kanun ve ilgili mevzuat hukumleri cercevesinde verilen diğer gorevleri yerine getirmek,
ile gorevlidir.
Mali ve sosyal hakları
MADDE 12 - (1) 10 uncu maddeye gore Akademide gorevlendirilenler, gorev suresince aylıklı izinli sayılırlar. Bu kişilerin aylık, ek gosterge, tazminat ve diğer mali ve sosyal hak ve yardımları kendi kurum, kuruluş ve kurullarınca odenir ve her turlu ozluk hakları devam eder. Akademide calıştıkları sureler terfi ve emekliliklerinde hesaba katılır, terfileri başkaca bir işleme gerek duyulmadan suresinde yapılır.
DORDUNCU BOLUM
Diğer Calışanlar, Calışma Usulleri ve Mali Hakları
Calışma usulu
MADDE 13 - (1) Akademide ihtiyac duyulan alanlarda Başkanın teklifi ve Yonetim Kurulunun kararıyla, yabancı uyruklular dahil, emekli olan yuksek mahkeme uyeleri ile universite oğretim uyeleri ve alanında uzman diğer kişiler araştırmacı veya danışman olarak sozleşmeli calıştırılabilir.
(2) Birinci fıkraya gore calıştırılanlarla yapılacak sozleşmelerde sozleşme ucreti haric, 6/6/1978 tarihli ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yururluğe konulan Sozleşmeli Personel Calıştırılmasına İlişkin Esaslar uygulanır.
Gorevleri
MADDE 14 - (1) 13 uncu maddeye gore Akademide araştırmacı ve danışman olarak calıştırılanlar,
a) Genel Kurulca kabul edilen kısa ve uzun vadeli eğitim-oğretim planı ve yıllık calışma programıyla ilgili mevzuat hukumleri cercevesinde belirlenen konularda uzmanlık alanlarıyla ilgili danışmanlık hizmeti sunmak, her turlu araştırma, inceleme ve tercume yapmak, sonucunda da yazılı ve/veya sozlu bilgi vermek,
b) İlgili mevzuat hukumleri cercevesinde verilen diğer gorevleri yerine getirmek,
ile gorevlidir.
Mali hakları
MADDE 15 - (1) 13 uncu maddeye gore Akademide araştırmacı veya danışman olarak calıştırılanlara verilecek ucret, 27/6/1989 tarihli ve 375 sayılı Kanun Hukmunde Kararnamenin ek 7 nci maddesi uyarınca vize edilen cetvellerde yer alan ucret tutarı aşılmamak kaydıyla Yonetim Kurulunca belirlenir.
BEŞİNCİ BOLUM
Calışma ve Denetim Esasları
Calışma
MADDE 16 - (1) Akademi oğretim elemanlarının, gorevlendirilenlerin ve diğer calışanların, aylık, haftalık ve gunluk calışmalarına ilişkin usul ve esaslar, ilgili mevzuat hukumleri ile Akademi tarafından hazırlanan eğitim ve oğretim planları cercevesinde belirlenir.
Denetim
MADDE 17(1) Akademi oğretim elemanları, gorevlendirilenler ve diğer calışanların eğitim-oğretim ve araştırma faaliyetlerini calışma programına uygun olarak yurutup yurutmediği Başkan tarafından denetlenir.
ALTINCI BOLUM
Ceşitli ve Son Hukumler
Yururlukten kaldırılan yonetmelik
MADDE 18 - (1) 16/12/2010 tarihli ve 27787 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Turkiye Adalet Akademisi Oğretim Elemanları, Gorevlendirilenler ve Diğer Calışanların Calışma Usul ve Esaslarına İlişkin Yonetmelik yururlukten kaldırılmıştır.
Yururluk
MADDE 19(1) Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
Yurutme
MADDE 20(1) Bu Yonetmelik hukumlerini Turkiye Adalet Akademisi Başkanı yurutur.