2016/8719 Okullara Kuru Uzum Temini ve Dağıtımı Hakkında Karar Karar Sayısı : 2016/8719
Ekli "Okullara Kuru Uzum Temini ve Dağıtımı Hakkında Karar"m yururluğe konulması; Başbakan Yardımcılığı (Hazine Musteşarlığının 28/3/2016 tarihli ve 9425 sayılı yazısı uzerine, 233 sayılı Kamu İktisadi Teşebbusleri Hakkında Kanun Hukmunde Kararnamenin 35 inci maddesine gore, Bakanlar Kurulu'nca 28/3/2016 tarihinde kararlaştırılmıştır.
OKULLARA KURU UZUM TEMİNİ VE DAĞITIMI HAKKINDA KARAR
Gorevlendirme
MADDE 1- (1) Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Mudurluğu (TMO); 2016 yılında anaokulu, uygulama sınıfı, anasınıfı ve temel eğitim birinci kademe (ilkokul) oğrencilerine kuru meyve tuketim alışkanlığının kazandırılması ile oğrencilerin yeterli ve dengeli beslemnelerine katkıda bulunularak sağlıklı buyume ve gelişmelerinin sağlanması amacıyla kuru uzum temini ve dağıtımı ile gorevlendirilmiştir.
Usul ve esasların belirlenmesi
MADDE 2- (1) TMO, bu Karar kapsamında yapılacak alım, muhafaza, nakliye, paketleme ve kiralamalara ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkilidir.
İhtiyacların karşılanması
MADDE 3- (1) TMO, bu Karar kapsamındaki faaliyetleri yerine getirmek amacıyla hizmet almaya, depo kiralamaya, gerekli her tur malzeme, arac ve gereci kiralamaya ve/veya satın almaya yetkilidir.
(2) TMO, bu Karar kapsamında kendisine verilen gorevleri kooperatifler, birlikler veya diğer kuruluşlar aracılığıyla da yerine getirebilir.
(3) Bu Karar ile verilen gorevlerin yerine getirilmesi icin TMO tarafından yapılacak hizmet alımları, ilgili yıl Genel Yatırım ve Finansman Programı kapsamında belirlenen hizmet alımı tavanına tabi değildir.
(4) TMO, okullara kuru uzum temini ve dağıtımı işlemleriyle sınırlı olmak uzere gecici gorevli olarak gorevlendirdiği personelin gorevlendirme suresince konaklama ihtiyaclarını mevcut tesislerle veya konaklama yeri kiralayarak karşılayabilir. Bu şekilde konaklama ihtiyacı karşılanan gecici gorevli personelden herhangi bir ucret alınmaz.
Eğitim ve tanıtım
MADDE 4- (1) Bu Karar kapsamında gerekli eğitim ve tanıtım etkinlikleri ile materyallerinin temini, dağıtımı, yayım ve iletişim faaliyetleri Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı (Bakanlık), Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve TMO tarafından yapılır.
Alım, teslimat ve dağıtım
MADDE 5- (1) Dağıtımı yapılacak kuru uzumun miktarı, niteliği ve dağıtımın yapılacağı donemin Bakanlık tarafından TMO'ya bildirilmesini muteakip, 2 nci madde uyarınca belirlenecek usul ve esaslar dahilinde soz konusu uzum TMO tarafından temin edilir.
(2) Dağıtımı yapılacak olan kuru uzum ambalajlarının şekli ve uzerinde yer alması gereken hususlar ile iceriğindeki uzum miktarı Bakanlığın koordinasyonunda Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından muştereken belirlenerek Bakanlık tarafından TMO'ya bildirilir.
(3) İllerde ilgili Vali Yardımcısı Başkanlığında, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Mudurluğu, İl Halk Sağlığı Mudurluğu, İl Milli Eğitim Mudurluğu ve TMO temsilcilerinden oluşan ve kuru uzumun il icinde sevkiyatmm organizasyonu ile kontrolunden sorumlu "İl Okul Kuru Uzum Komisyonu (Komisyon)" kurulur. Alımı yapılan kuru uzum Milli Eğitim Bakanlığınca belirlenecek okullardaki oğrencilere Komisyonun koordinasyonunda dağıtılır.
(4) Okul mudurlukleri, İlce Milli Eğitim Mudurluğu aracılığıyla Komisyona gerekli tum bilgi ve belgeler ile teslim ve iade tutanaklarını teslim eder.
(5) Aile hekimleri, oğretmenler ve/veya veliler tarafından kuru uzume karşı duyarlılığı tespit edilen ve kuru uzum tuketimini kabul etmeyen oğrenciler okul idarelerince dağıtım kapsamı dışında tutulur. (6) Ozel oğretim kurumları (anaokulu, uygulama sınıfı, anasınıfı ve temel eğitim birinci kademe), oğrencilerinin bu Karar kapsamında dağıtımı yapılacak kuru uzume eşdeğer miktarda kuru uzum tuketmelerini sağlamaları halinde, velilerin isteği esas alınarak, dağıtım kapsamı dışında tutulur.
(7) Ceşitli nedenlerle (okulların kayıtlı oğrenci sayılarındaki değişiklik, oğrenci devamsızlığı, resmi tatil, hava koşulları, mahalli duzeyde eğitime gecici olarak ara verilmesi ve benzeri) dağıtımı yapılamayan kuru uzumler, veli izni olan diğer kuramlardaki oğrencilere oncelik verilmek uzere, okul idarelerince mahallinde değerlendirilir. Okul idarelerince hicbir şekilde dağıtımı yapılamayan uzumlerin nasıl değerlendirileceği Komisyon tarafından belirlenir.
(8) Dağıtılacak kuru uzumlerin tum aşamalarda Turk gıda mevzuatına uygunluğunun denetimi Bakanlıkca yapılır.
Finansman temini ve odemeler
MADDE 6- (1) Bu Karar uyarınca TMO tarafından yapılacak tum iş ve işlemlere ilişkin harcamalar ile temin edilen urunun toplam maliyetine %8 oranında hizmet bedeli ve katma değer vergisi ilave edilerek fatura edilecek tutar, Bakanlıkca ilgili yılda genel butceden tahsis edilen odenekten karşılanır.
Diğer hususlar
MADDE 7- (1) Bu Karara ilişkin denetimler Bakanlık tarafından yerine getirilir. Gerekli hallerde, Bakanlığın talebi uzerine, ilgili diğer bakanlıkların denetim personeli incelemelerde gorevlendirilebilir.
(2) Bu Kararın uygulanmasına ilişkin olarak doğabilecek tereddutlerin giderilmesinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı yetkilidir.
Yururluk
MADDE 8- (1) Bu Karar yayımı tarihinde yururluğe girer.
Yurutme
MADDE 9- (1) Bu Karar hukumlerini Hazine Musteşarlığının bağlı olduğu Bakan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı ile Milli Eğitim Bakanı muştereken yurutur.