Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Denetim Hizmetleri Başkanlığı Yonetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yonetmelik 13 Nisan 2016 CARŞAMBA
Resmi Gazete
Sayı : 29683
YONETMELİK
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığından:
AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI DENETİM HİZMETLERİ
BAŞKANLIĞI YONETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK
YAPILMASINA DAİR YONETMELİK
MADDE 1 - 14/9/2012 tarihli ve 28411 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Denetim Hizmetleri Başkanlığı Yonetmeliğinin 1 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"MADDE 1(1) Bu Yonetmeliğin amacı; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Denetim Hizmetleri Başkanlığının kuruluş, gorev, yetki, sorumluluklar ile calışma, usul ve esaslarını duzenlemektir.
(2) Bu Yonetmelik; Denetim Hizmetleri Başkanı ve başkan yardımcıları, grup başkanları, denetcileri, denetci yardımcıları ile Denetim Hizmetleri Başkanlığı ve grup başkanlıklarındaki gorevli diğer personeli ve denetime tabi olanların yukumluluklerini kapsar."
MADDE 2Aynı Yonetmeliğin 3 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"MADDE 3 - (1) Bu Yonetmelikte gecen;
a) Bakan: Aile ve Sosyal Politikalar Bakanını,
b) Bakanlık: Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığını,
c) Başkan: Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Denetim Hizmetleri Başkanını,
c) Başkanlık: Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Denetim Hizmetleri Başkanlığını,
d) Başkan yardımcısı: Başdenetcilerden başkana yardımcı olmak uzere gorevlendirilenleri,
e) Denetci: Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı başdenetci, denetci ve denetcilere tanınan yetkileri haiz denetci yardımcılarını,
f) Denetci yardımcısı: Denetime yetkili veya yetkisiz Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı denetci yardımcılarını,
g) Eleme sınavı: Olcme, Secme ve Yerleştirme Merkezi (OSYM) tarafından yapılan Kamu Personeli Secme Sınavını (KPSS),
ğ) Giriş sınavı: Denetci yardımcılığına atanabilmek icin, KPSS sonuclarına gore Başkanlıkca belirlenecek taban puan veya uzerinde puan alan adayların katılacağı yazılı ve sozlu sınavı,
h) Giriş sınav kurulu: Giriş sınavını yapan kurulu,
ı) Grup başkanı: Denetim Hizmetleri Başkanlığına bağlı olarak buyukşehirlerde faaliyet gosteren gorev merkezlerinin başkanını,
i) Grup başkanlığı: Denetim Hizmetleri Başkanlığına bağlı olarak buyukşehirlerde faaliyet gosteren gorev merkezlerini,
j) Musteşar: Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Musteşarını,
k) Şube muduru: Denetim Hizmetleri Başkanlığı şube mudurluğunun iş ve işlemlerinden sorumlu Mudurleri,
l) Şube mudurluğu: Başkanlıkta gorevli şube muduru, şef ve diğer kadrolardaki memurlar ile yardımcı personelinden oluşan birimi,
m) Yeterlik sınav kurulu: Yeterlik sınavını yapan kurulu,
ifade eder."
MADDE 3Aynı Yonetmeliğin 4 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"MADDE 4 - (1) Başkanlık; Başkan, başkan yardımcıları ile başdenetci, denetci, denetci yardımcıları ve şube mudurluğu personelinden oluşur.
(2) Başkanlık, doğrudan Bakana bağlıdır. Denetciler, denetim, inceleme ve soruşturma gorevlerini Bakan adına yaparlar.
(3) Başkanlığın yazı, hesap, arşiv ve benzeri işleriyle, bilgi işlem ortamındaki tum işlemler şube mudurlerinin sorumluluğu ve gozetiminde yurutulur."
MADDE 4Aynı Yonetmeliğin 5 inci maddesinin başlığı "Gorev merkezi ve grup başkanlıkları" olarak ve ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, ucuncu fıkra yururlukten kaldırılmış ve aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.
"(2) Gerek gorulmesi halinde, Başkanlığın teklifi Bakanlık makamının onayı ile buyukşehir statusundeki illerde grup başkanlıkları kurulabilir ve aynı usulle kaldırılabilir. Grup başkanlıklarında gorevlendirileceklerin belirlenmesinde denetcilerin talepleri dikkate alınır."
"(4) Grup Başkanlıklarında gorevlendirilen denetcilerin gorev merkezi, Grup Başkanlığının bulunduğu ildir.
(5) Grup Başkanlıklarının gorev, yetki ve sorumlulukları ile calışma usul ve esasları Başkanlıkca belirlenir."
MADDE 5Aynı Yonetmeliğin 7 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"MADDE 7 - (1) Denetim gorevleri ile ilgili kadrolara yarışma sınavı ile girerek, yapılan yeterlik sınavı sonucunda bu kadrolara atananlardan Bakanlıkta başdenetci unvanını almış olanlar arasından Başkanlığa atama yapılır."
MADDE 6Aynı Yonetmeliğin 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde yer alan "buro" ibaresi "şube mudurluğu" şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 7 - Aynı Yonetmeliğin 9 uncu maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Başkan yardımcıları
MADDE 9(1) Başkanlıkta başdenetci olarak gorev yapanlar arasından Başkanın teklifi ve Bakanın onayı ile yeteri kadar başkan yardımcısı gorevlendirilir ve aynı usulle değiştirilir."
MADDE 8Aynı Yonetmeliğin 13 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"MADDE 13 - (1) Denetciler, Bakanlık makamının onayı ve Başkanın talimatıyla gorevlendirilir."
MADDE 9Aynı Yonetmeliğin 15 inci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Şube mudurluğunun gorev ve sorumlulukları
MADDE 15(1) Şube mudurluğu; şube muduru, yeterli sayıda şef ve diğer personelden oluşur.
(2) Şube mudurluğundeki iş ve işlemlerin yurutumu ile personelinin sevk ve idaresinden, Başkan ve başkan yardımcılarına karşı birinci derecede şube muduru sorumludur.
(3) Şube mudurluğu, Başkanlığın yazışma, dosyalama, arşivleme, istatistik tutma, mali işleri yurutme, ozluk haklarına ilişkin iş ve işlemler ile Başkanlık makamınca verilen diğer gorevleri yurutur.
(4) Şube mudurluğu calışanları acısından gizlilik esastır. Raporlar, dosyalar ve yazışmalar Başkanlığın izni olmadan kimseye gosterilemez ve acıklanamaz."
MADDE 10Aynı Yonetmeliğin 17 nci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"c) Giriş sınavından yazılı olanının yapıldığı yılın ocak ayının birinci gunu itibarıyla otuz beş yaşını doldurmamış olmak."
MADDE 11Aynı Yonetmeliğin 19 uncu maddesinin birinci ve ikinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"(1) Denetci yardımcılığı giriş sınav kurulu, Bakan onayıyla, Denetim Hizmetleri Başkanının başkanlığında, dort denetci ile birlikte toplam beş uyeden oluşur. Ayrıca, denetciler arasından beş yedek uye tespit edilir.
(2) Sınav kurulu; giriş sınavı ile ilgili iş ve işlemleri yurutur."
MADDE 12Aynı Yonetmeliğin 20 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"MADDE 20 - (1) Sınavın şekli, yeri ve zamanı, muracaat tarihi ve yeri, sınava katılma şartları, atama yapılacak kadro ve sınava alınacak aday sayısı, sınav konuları, istenilecek belgelere ilişkin bilgiler ile diğer hususlar giriş sınavı tarihinden en az otuz gun once Resmi Gazete ile Devlet Personel Başkanlığı ve Bakanlığın resmi sitesinde ilan edilir."
MADDE 13Aynı Yonetmeliğin 23 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan "Denetim Hizmetleri Başkanlığınca" ibaresi yururlukten kaldırılmıştır.
MADDE 14Aynı Yonetmeliğin İkinci Kısmının İkinci Bolumunun bolum başlığı "Yazılı ve Sozlu Sınav, Sınav Sonuclarının Duyurulması ve Atanma" olarak değiştirilmiştir.
MADDE 15Aynı Yonetmeliğin 25 inci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Yazılı sınav
MADDE 25(1) Olcme, Secme ve Yerleştirme Merkezi, Milli Eğitim Bakanlığı veya universitelerle yapılacak olan protokol cercevesinde yazılı sınav gercekleştirilir ve değerlendirilir.
(2) Yazılı sınav konuları, kapsamı, değerlendirilmesi, duyurulması, itiraz ve sınavla ilgili diğer hususlar protokolde ve sınav ilanında belirtilir.
(3) Yazılı sınav kağıtlarının değerlendirilmesinde tam puan 100'dur. Yazılı sınavda başarılı sayılabilmek icin en az 70 puan almak gerekir. Yazılı sınavın değerlendirilmesinde, en yuksek puandan başlamak uzere 70 ve uzerinde puan alanlar başarı sırasına konulur. Bunlardan en yuksek puandan başlayarak giriş sınavı ilanında belirtilen kadro sayısının dort katına kadar aday yazılı sınavı kazanmış sayılır. Yazılı sınavı son sırada kazanan aday ile puanı eşit olan diğer adaylar da sozlu sınava alınır."
MADDE 16Aynı Yonetmeliğin 26 ncı, 27 nci ve 28 inci maddeleri yururlukten kaldırılmıştır.
MADDE 17Aynı Yonetmeliğin 29 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"MADDE 29 - (1) Yazılı sınavın sonucu, liste olarak veya her adayın kendi sınav sonucunu gorebileceği şekilde Bakanlığın resmi internet sitesinde ilan edilir. Sozlu sınava gireceklerin aday başvuru formunda belirttikleri adreslerine sınavın yeri, gunu ve saati, sınav tarihinden en az on beş gun once yazılı olarak bildirilir."
MADDE 18Aynı Yonetmeliğin 31 inci maddesinin ikinci, ucuncu ve dorduncu fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki beşinci fıkra eklenmiştir.
"(2) Giriş sınavı notunun eşitliği halinde; yazılı sınav notu yuksek olan aday oncelik kazanır. Sınavda başarı gosterenlerin sayısı ilan edilen boş kadro sayısından fazla olursa, ilan edilen kadro sayısı kadar aday asıl olarak, diğer adaylardan başarı sıralamasına gore ilan edilen kadro sayısı kadar aday da yedek olarak sınavı kazanmış sayılır. Diğerleri icin sınav sonucları kazanılmış hak sayılmaz. Sınav sonucları, sınav sonucunun ilanından bir sonraki sınavın ilanına kadar gecerlidir. Ancak sınav sonucunun ilanından itibaren altı ay sonra yedek adaylar icin hicbir şekilde kazanılmış hak sayılmaz.
(3) Sınav kurulu tarafından tutanakla tespit edilen sınav sonucları, liste veya her adayın kendi sınav sonucunu gorebileceği şekilde Bakanlığın resmi internet sitesinde ilan edilir. Başkanlıkca, başarılı olan adaylara başvuru formunda belirttikleri adreslerine taahhutlu posta ile tebligat yapılır. Adayların, atanma ile ilgili işlemlerini yapmak uzere, duyuruda belirtilen tarihe kadar Başkanlığa muracaat etmeleri zorunludur.
(4) Yazılı sınav sonucuna itiraz, sınav sonuclarının acıklanmasından itibaren beş iş gunu icinde protokol hukumlerine gore yapılır."
"(5) Sozlu sınav sonucuna itiraz, sonucların acıklanmasından itibaren beş iş gunu icinde Başkanlığa bir dilekce ile yapılır. İtirazlar, sınav komisyonunca en gec 5 iş gunu icinde incelenir. Kurul, inceleme sonucunu bir tutanağa bağlayıp Başkanlığa sunar. Karar, Başkanlıkca ilgiliye 7 iş gunu icerisinde bildirilir."
MADDE 19Aynı Yonetmeliğin 38 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan "on eğitimden sonra," ibaresi yururlukten kaldırılmıştır.
MADDE 20Aynı Yonetmeliğin 45 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan "uc iş gunu" ibaresi "beş iş gunu" şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 21Aynı Yonetmeliğin 46 ncı maddesinde yer alan "Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından" ibaresi "Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından" şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 22Aynı Yonetmeliğin 47 nci maddesinin birinci ve ikinci fıkralarında yer alan "başka" ibareleri "memur unvanlı" şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 23Aynı Yonetmeliğin 48 inci maddesinin sekizinci ve dokuzuncu fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"(8) Denetci veya denetci yardımcılarının kadrosuyla ilişkisi devam etmek kaydıyla, Bakanlık teşkilatı ile bağlı kuruluşlarında ya da başka kurum ve kuruluşlarda gorevlendirilenlerin bu gorevlerde gecen sureleri denetcilik kıdeminden sayılır.
(9) Kıdem listesi, Başkan tarafından uygun gorulen donemlerde bir başkan yardımcısı başkanlığında iki denetciden oluşan komisyon tarafından hazırlanır."
MADDE 24Aynı Yonetmeliğin 50 nci maddesinin ucuncu fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"(3) Denetcilik sıfatını kazandıktan sonra bu gorevden ayrılanlardan denetciliğe yeniden atananlar, kıdem bakımından donemlerinin sonuna alınırlar."
MADDE 25Aynı Yonetmeliğin 54 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"MADDE 54 - (1) Denetciler, gorev emri kapsamındaki işleri aksatmadan yuruturler. Suresinde tamamlanamayacağı anlaşılan işler hakkında Başkanlığa yazılı bilgi verip alacakları talimata gore hareket ederler."
MADDE 26Aynı Yonetmeliğin 61 inci maddesi yururlukten kaldırılmıştır.
MADDE 27Aynı Yonetmeliğin 71 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"MADDE 71 - (1) Denetim sonucunda; denetlenen birim bazında veya Bakanlığın hizmet birimlerinin gorev alanları dikkate alınarak denetim raporu duzenlenir."
MADDE 28Aynı Yonetmeliğin 73 uncu maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Denetim raporlarının teslimi, dağıtımı, ilgili birimlerce değerlendirilmesi, cevaplandırılması ve saklanması
MADDE 73(1) Denetciler tarafından yapılan genel ve ozel denetim sonucunda duzenlenen raporlar Başkanlığa sunulur.
(2) Başkanlıkca değerlendirilen raporlar, gereği yapılmak uzere Bakanlık merkez birimlerine ve/veya ilgili Valiliklere gonderilir.
(3) Valiliklere gonderilen raporlardaki tespit ve onerilere ilişkin hususlar, denetimi yapılan kurum ve kuruluşun amiri tarafından 30 gun icinde cevaplandırılarak Valilikce gereği icin Bakanlık ilgili merkez birimlerine, bilgi icin Başkanlığa gonderilir. Bakanlık merkez birimleri ve ilgili kuruluşlar raporların gereğini yerine getirirler.
(4) Bakanlık merkez birimlerine gonderilen raporlar ise teslim tarihinden itibaren 30 gun icinde incelenir. Merkez birimleri incelemeyi muteakip:
a) Raporlarda yer alan tespit ve onerilere katıldıkları takdirde, eleştiri ve onerilerin ilgili kurum ve kuruluşun amirleri tarafından yerine getirilmesi sağlanır.
b) Raporlarda yer alan eleştiri ve onerilere katılmadıkları takdirde gerekcesi ile birlikte Başkanlığa bildirilir.
(5) Bakanlık merkez birimlerinin genel denetimi sonucunda duzenlenen raporlarda eleştiri ve oneri konusu yapılan hususlar raporun teslim tarihinden itibaren 30 gun icinde ilgili birim amiri tarafından cevaplandırılarak Başkanlığa bildirilir.
(6) Raporlarda eleştiri ve oneri konusu yapılan hususlarda, Bakanlık merkez birimleri ile Başkanlık arasında goruş ayrılığının ortaya cıkması durumunda uygulanacak işlem Bakanlık makamı tarafından belirlenir. Goruşe esas yazışma Başkanlıkca yapılır.
(7) İlgili kurum ve kuruluşlar, raporları ve bunlarla ilgili olarak verilen emirleri ve yazıları ozel bir dosyada saklarlar. Bunların saklanmasından devir ve tesliminden kurum ve kuruluşun amirleri ve ilgili memurları muştereken sorumludurlar."
MADDE 29Aynı Yonetmeliğin 74 uncu ve 75 inci maddeleri yururlukten kaldırılmıştır.
MADDE 30Aynı Yonetmeliğin Dorduncu Kısmının İkinci Bolumunun bolum başlığında gecen "İnceleme" ibaresi "Araştırma" şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 31Aynı Yonetmeliğin 78 inci maddesinin başlığı aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı maddede gecen "İnceleme" ibaresi "Araştırma" ve "inceleme" ibareleri "araştırma" şeklinde değiştirilmiştir.
"Araştırma"
MADDE 32 - Aynı Yonetmeliğin 79 uncu maddesinin başlığı aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddede gecen "inceleme" ibaresi "araştırma" şeklinde değiştirilmiştir.
"Araştırma raporları"
MADDE 33Aynı Yonetmeliğin Dorduncu Kısmının Ucuncu Bolumunun bolum başlığında gecen "Araştırma" ibaresi "İnceleme" şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 34Aynı Yonetmeliğin 80 inci maddesinin başlığı aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı maddede gecen "Araştırma" ibaresi "İnceleme" ve "araştırma" ibareleri "inceleme" şeklinde değiştirilmiştir.
"İnceleme"
MADDE 35 - Aynı Yonetmeliğin 81 inci maddesinin başlığı aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı maddede gecen "Araştırma" ibaresi "İnceleme" ve "araştırma" ibareleri "inceleme" şeklinde değiştirilmiştir.
"İnceleme raporları"
MADDE 36 - Aynı Yonetmeliğin 82 nci maddesinin başlığı aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı maddede gecen "araştırma" ibaresi "inceleme" şeklinde değiştirilmiştir.
"İnceleme raporlarının değerlendirilmesi"
MADDE 37Aynı Yonetmeliğin 93 uncu maddesinin birinci fıkrasında gecen "İl Mudurleri ile diğer" ibaresi yururlukten kaldırılmıştır.
MADDE 38Aynı Yonetmeliğin 95 inci maddesinin birinci fıkrasının ilk cumlesinden once aşağıdaki cumle eklenmiş ve aynı maddenin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Denetim, araştırma, inceleme, disiplin soruşturması ve on inceleme raporları Başkanlıkca belirlenecek olan usul ve esaslara gore duzenlenir."
"(2) İnceleme, araştırma ve disiplin soruşturması raporları, zamanaşımı sureleri ve onay sureci dikkate alınarak soruşturmanın tamamlanması ve gorev merkezine donulmesini takip eden en gec iki ay, her halukarda gorevin verilmesinden itibaren en gec altı ay icinde yazı ekinde Başkanlığa teslim edilir."
MADDE 39Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
MADDE 40Bu Yonetmelik hukumlerini Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı yurutur.