20 Nisan 2016 CARŞAMBA
Resmi Gazete
Sayı : 29690
YONETMELİK
Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığından:
LİSANSUSTU EĞİTİM VE OĞRETİM YONETMELİĞİ
BİRİNCİ BOLUM
Amac, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amac ve kapsam
MADDE 1 - (1) Bu Yonetmelik yuksekoğretim kurumlarında yurutulen yuksek lisans, doktora ve sanatta yeterlik programlarından oluşan lisansustu eğitim ve oğretimi duzenler.
Dayanak
MADDE 2 - (1) Bu Yonetmelik 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun 44 uncu maddesinin (c) fıkrasına dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 3(1) Bu Yonetmelikte gecen;
a) ALES: Akademik Personel ve Lisansustu Eğitimi Giriş Sınavını,
b) AKTS: Avrupa Kredi Transfer Sistemini,
c) İntihal: Başkalarının fikirlerini, metotlarını, verilerini veya eserlerini bilimsel kurallara uygun bicimde atıf yapmadan kısmen veya tamamen kendi eseri gibi gostermeyi,
c) OSYM: Olcme, Secme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığını,
ifade eder.
İKİNCİ BOLUM
Yuksek Lisans Programları
Genel esaslar
MADDE 4(1) Yuksek lisans programı, tezli ve tezsiz olmak uzere iki şekilde yurutulebilir. Bu programların hangi enstitu anabilim/anasanat dallarında ve nasıl yurutuleceği ile yuksekoğretim kurumlarının yetkisinde olan tezli ve tezsiz yuksek lisans programları arasında gecişe izin hususları senatolar tarafından cıkarılan yonetmelikle duzenlenir.
(2) Yuksekoğretim Kurulu kararı uzerine yuksekoğretim kurumlarında; oğretim elemanı ve oğrencilerin aynı mekanda bulunma zorunluluğu olmaksızın, bilgi ve iletişim teknolojilerine dayalı olarak oğretim faaliyetlerinin planlandığı ve yurutulduğu lisansustu uzaktan oğretim programları acılabilir. Uzaktan oğretim programlarının acılabileceği alanlar, uzaktan oğretim yoluyla verilecek dersler ve kredi ile AKTS kredi miktarları, ders materyallerinin hazırlanması, sınavlarının yapılma şekli, yuksekoğretim kurumları arasında bu amacla yapılacak protokoller ile uzaktan oğretime ilişkin diğer hususlar Yuksekoğretim Kurulu tarafından belirlenir.
Başvuru ve kabul
MADDE 5 - (1) Yuksek lisans programına başvurabilmek icin adayların, lisans diplomasına ve başvurduğu puan turunde senato tarafından belirlenecek 55 puandan az olmamak uzere ALES puanına sahip olmaları gerekir. Ancak guzel sanatlar fakultelerinin ve konservatuvarın enstitulerdeki anabilim ve anasanat dallarına oğrenci kabulunde ALES puanı aranmaz.
(2) Tezsiz yuksek lisans programlarına oğrenci kabulunde, yuksekoğretim kurumları ALES puanı aramayabilir, ALES puanı istenildiği takdirde taban puan senatolar tarafından belirlenir.
(3) Mezun durumda olan/olabilecek adayların başvurusuna ilişkin esaslar, ALES puanının %50'den az olmamak koşuluyla ne kadar ağırlıkla değerlendirmeye alınacağı ve lisansustu eğitim-oğretime oğrenci kabulune dair diğer hususlar senato tarafından belirlenir.
(4) Yuksekoğretim kurumları yuksek lisans programlarına yalnız ALES puanı ile de oğrenci kabul edebileceği gibi ALES puanına ek olarak lisans not ortalaması, yazılı olarak yapılacak bilimsel değerlendirme ve/veya mulakat sonucunu da değerlendirmeye alabilir.
Tezli yuksek lisans programı
MADDE 6 - (1) Tezli yuksek lisans programı oğrencinin bilimsel araştırma yontemlerini kullanarak bilgilere erişme, bilgiyi derleme, yorumlama ve değerlendirme yeteneğini kazanmasını sağlar.
(2) Tezli yuksek lisans programı toplam yirmi bir krediden az olmamak koşuluyla en az yedi ders, bir seminer dersi ve tez calışmasından oluşur. Seminer dersi ve tez calışması kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Tezli yuksek lisans programı bir eğitim-oğretim donemi 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla seminer dersi dahil en az sekiz ders ve tez calışması olmak uzere toplam en az 120 AKTS kredisinden oluşur. Oğrenci, en gec danışman atanmasını izleyen donemden itibaren her yarıyıl tez donemi icin kayıt yaptırmak zorundadır.
(3) Oğrencinin alacağı derslerin en cok ikisi, lisans oğrenimi sırasında alınmamış olması kaydıyla, lisans derslerinden secilebilir. Ayrıca enstitu anabilim/anasanat dalı başkanlığının onerisi ve enstitu yonetim kurulu onayı ile diğer yuksekoğretim kurumlarında verilmekte olan derslerden en fazla iki ders secilebilir.
(4) Tezli yuksek lisans programı ikinci lisansustu oğretim programı olarak yurutulebilir.
Sure
MADDE 7 - (1) Tezli yuksek lisans programının suresi bilimsel hazırlıkta gecen sure haric, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği donemden başlamak uzere, her donem icin kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın dort yarıyıl olup, program en cok altı yarıyılda tamamlanır.
(2) Dort yarıyıl sonunda oğretim planında yer alan kredili derslerini ve seminer dersini başarıyla tamamlayamayan veya bu sure icerisinde yuksekoğretim kurumunun ongorduğu başarı koşullarını/olcutlerini yerine getiremeyen; azami sureler icerisinde ise tez calışmasında başarısız olan veya tez savunmasına girmeyen oğrencinin yuksekoğretim kurumu ile ilişiği kesilir.
(3) Yuksek lisans programından suresinden once mezun olabilecek oğrenciler ile ilgili duzenlemeler senato tarafından kabul edilen yonetmelikle belirlenir.
Tez danışmanı atanması
MADDE 8 - (1) Tezli yuksek lisans programında, enstitu anabilim/anasanat dalı başkanlığı her oğrenci icin kendi universitesinin kadrosunda bulunan bir tez danışmanını en gec birinci yarıyılın sonuna kadar; oğrencinin danışmanıyla beraber belirlediği tez konusunu da en gec ikinci yarıyılın sonuna kadar enstituye onerir. Tez danışmanı ve tez konusu enstitu yonetim kurulu onayı ile kesinleşir.
(2) Tez danışmanı, senatonun belirleyeceği niteliklere sahip oğretim uyeleri arasından secilir. Yuksekoğretim kurumunda belirlenen niteliklere sahip oğretim uyesi bulunmaması halinde universite senatosunun belirlediği ilkeler cercevesinde enstitu yonetim kurulu tarafından başka bir yuksekoğretim kurumundan oğretim uyesi danışman olarak secilebilir. Tez calışmasının niteliğinin birden fazla tez danışmanı gerektirdiği durumlarda atanacak ikinci tez danışmanı, universite kadrosu dışından en az doktora derecesine sahip kişilerden olabilir.
Yuksek lisans tezinin sonuclanması
MADDE 9 - (1) Tezli yuksek lisans programında eğitim alan bir oğrenci, elde ettiği sonucları senato tarafından belirlenen yazım kurallarına uygun bicimde yazar ve tezini juri onunde sozlu olarak savunur.
(2) Yuksek lisans tezinin savunmasından once ve duzeltme verilen tezlerde ise duzeltme ile birlikte oğrenci tezini tamamlayarak danışmanına sunar. Danışman tezin savunulabilir olduğuna ilişkin goruşu ile birlikte tezi enstituye teslim eder. Enstitu soz konusu teze ilişkin intihal yazılım programı raporunu alarak danışmana ve juri uyelerine gonderir. Rapordaki verilerde gercek bir intihalin tespiti halinde gerekcesi ile birlikte karar verilmek uzere tez enstitu yonetim kuruluna gonderilir.
(3) Yuksek lisans tez jurisi, tez danışmanı ve ilgili enstitu anabilim/anasanat dalı başkanlığının onerisi ve enstitu yonetim kurulu onayı ile atanır. Juri, biri oğrencinin tez danışmanı, en az biri de kendi yuksekoğretim kurumu dışından olmak uzere uc veya beş oğretim uyesinden oluşur. Jurinin uc kişiden oluşması durumunda ikinci tez danışmanı juri uyesi olamaz.
(4) Tez calışmasını tamamlayan oğrenci, tezin istenen sayıda nushasını tez danışmanına teslim eder. Danışman, tezin yazım kurallarına uygunluğu yonunden yazılı olarak belirttiği goruşu ile tezin nushalarını anabilim/anasanat/bilim/sanat dalı/program başkanlığı aracılığıyla ilgili enstituye gonderir.
(5) Juri uyeleri, soz konusu tezin kendilerine teslim edildiği tarihten itibaren en gec bir ay icinde toplanarak oğrenciyi tez sınavına alır. Tez sınavı, tez calışmasının sunulması ve bunu izleyen soru-cevap bolumunden oluşur. Tez sınavı, oğretim elemanları, lisansustu oğrenciler ve alanın uzmanlarından oluşan dinleyicilerin katılımına acık ortamlarda gercekleştirilir.
(6) Tez sınavının tamamlanmasından sonra juri tez hakkında salt coğunlukla kabul, ret veya duzeltme kararı verir. Bu karar enstitu anabilim/anasanat dalı başkanlığınca tez sınavını izleyen uc gun icinde ilgili enstituye tutanakla bildirilir.
(7) Tezi başarısız bulunarak reddedilen oğrencinin yuksekoğretim kurumu ile ilişiği kesilir.
(8) Tezi hakkında duzeltme kararı verilen oğrenci en gec uc ay icinde duzeltmeleri yapılan tezi aynı juri onunde yeniden savunur. Bu savunma sonunda da başarısız bulunarak tezi kabul edilmeyen oğrencinin yuksekoğretim kurumu ile ilişiği kesilir.
(9) Tezi reddedilen oğrencinin talepte bulunması halinde, tezsiz yuksek lisans programının ders kredi yuku, proje yazımı ve benzeri gereklerini yerine getirmiş olmak kaydıyla kendisine tezsiz yuksek lisans diploması verilir.
Diploma
MADDE 10(1) Tez sınavında başarılı olmak ve senato tarafından belirlenen mezuniyet icin gerekli diğer koşulları da sağlamak kaydıyla, yuksek lisans tezinin ciltlenmiş en az uc kopyasını tez sınavına giriş tarihinden itibaren bir ay icinde ilgili enstituye teslim eden ve tezi şekil yonunden uygun bulunan yuksek lisans oğrencisine tezli yuksek lisans diploması verilir. Enstitu yonetim kurulu talep halinde teslim suresini en fazla bir ay daha uzatabilir. Bu koşulları yerine getirmeyen oğrenci koşulları yerine getirinceye kadar diplomasını alamaz, oğrencilik haklarından yararlanamaz ve azami suresinin dolması halinde ilişiği kesilir.
(2) Tezli yuksek lisans diploması uzerinde oğrencinin kayıtlı olduğu enstitu anabilim/anasanat dalındaki programın Yuksekoğretim Kurulu tarafından onaylanmış adı bulunur. Mezuniyet tarihi anasanat programlarına kayıtlı oğrenciler icin tez sınavı sonrası yapılan ve başarılı bulunan uygulamalı sınav tarihi; diğer programlara kayıtlı oğrenciler icin ise tezin kabul edildiği tez sınavı tarihidir.
(3) Tezin tesliminden itibaren uc ay icinde yuksek lisans tezinin bir kopyası elektronik ortamda, bilimsel araştırma ve faaliyetlerin hizmetine sunulmak uzere enstitu tarafından Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığına gonderilir.
Tezsiz yuksek lisans programı
MADDE 11 - (1) Tezsiz yuksek lisans programı, oğrenciye mesleki konularda bilgi kazandırarak mevcut bilginin uygulamada nasıl kullanılacağını gosterir.
(2) Tezsiz yuksek lisans programı toplam otuz krediden ve 90 AKTS'den az olmamak kaydıyla en az on ders ile donem projesi dersinden oluşur. Oğrenci, donem projesi dersinin alındığı yarıyılda donem projesi dersine kayıt yaptırmak ve yarıyıl sonunda yazılı proje ve/veya rapor vermek zorundadır. Donem projesi dersi kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir.
(3) Oğrencinin alacağı derslerin en cok ucu, lisans oğrenimi sırasında alınmamış olması kaydıyla, lisans derslerinden secilebilir.
(4) Senato tarafından belirlenen esaslara gore tezsiz yuksek lisans programının sonunda yeterlik sınavı uygulanabilir.
(5) Tezsiz yuksek lisans programı ikinci lisansustu oğretimde de yurutulebilir.
Sure
MADDE 12 - (1) Tezsiz yuksek lisans programını tamamlama suresi, bilimsel hazırlıkta gecen sure haric, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği donemden başlamak uzere, her donem icin kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın en az iki yarıyıl, en cok uc yarıyıldır. Bu surenin sonunda başarısız olan veya programı tamamlayamayan oğrencinin yuksekoğretim kurumu ile ilişiği kesilir.
Danışman atanması
MADDE 13 - (1) Tezsiz yuksek lisans programında enstitu anabilim/anasanat dalı başkanlığı her oğrenci icin ders seciminde ve donem projesinin yurutulmesinde danışmanlık yapacak bir oğretim uyesi veya ilgili senato tarafından belirlenen niteliklere sahip doktora derecesine sahip bir oğretim gorevlisini en gec birinci yarıyılın sonuna kadar belirler.
Diploma
MADDE 14 - (1) Kredili derslerini ve donem projesini başarıyla tamamlayan oğrenciye tezsiz yuksek lisans diploması verilir.
(2) Tezsiz yuksek lisans diploması uzerinde oğrencinin kayıtlı olduğu enstitu anabilim/anasanat dalındaki programın Yuksekoğretim Kurulu tarafından onaylanmış adı bulunur.
(3) Tezsiz yuksek lisans programına devam edenler, başvurdukları yuksekoğretim kurumunca tezli yuksek lisans programı icin belirlenmiş olan asgari şartları yerine getirmek kaydıyla, tezli yuksek lisans programına geciş yapabilirler. Bu durumda tezsiz yuksek lisans programında alınan dersler enstitu yonetim kurulu kararıyla tezli yuksek lisans programındaki derslerin yerine sayılabilir.
UCUNCU BOLUM
Doktora Programı
Genel esaslar
MADDE 15 - (1) Doktora programı, oğrenciye bağımsız araştırma yapma, bilimsel problemleri, verileri geniş ve derin bir bakış acısı ile irdeleyerek yorum yapma, analiz etme ve yeni sentezlere ulaşmak icin gerekli becerileri kazandırır.
(2) Doktora programı, tezli yuksek lisans derecesi ile kabul edilmiş oğrenciler icin toplam yirmi bir krediden ve bir eğitim-oğretim donemi 60 AKTS'den az olmamak koşuluyla en az yedi ders, seminer, yeterlik sınavı, tez onerisi ve tez calışması olmak uzere en az 240 AKTS kredisinden oluşur. Lisans derecesi ile kabul edilmiş oğrenciler icin de en az kırk iki kredilik 14 ders, seminer, yeterlik sınavı, tez onerisi ve tez calışması olmak uzere toplam en az 300 AKTS kredisinden oluşur.
(3) Doktora programlarında enstitu anabilim/anasanat dalı başkanlığının onerisi ve enstitu yonetim kurulu onayı ile diğer yuksekoğretim kurumlarında verilmekte olan derslerden yuksek lisans derecesi ile kabul edilmiş oğrenciler icin en fazla iki, lisans derecesiyle kabul edilmiş oğrenciler icin en fazla dort ders secilebilir.
(4) Lisans dersleri ders yukune ve doktora kredisine sayılmaz.
(5) Doktora programları ikinci oğretim olarak acılamaz.
(6) Doktora calışması sonunda hazırlanacak tezin, bilime yenilik getirme, yeni bir bilimsel yontem geliştirme, bilinen bir yontemi yeni bir alana uygulama niteliklerinden en az birini yerine getirmesi gerekir.
Başvuru ve kabul
MADDE 16 - (1) Doktora programına başvurabilmek icin adayların;
a) Tezli yuksek lisans diplomasına sahip olmaları ve ALES'ten başvurduğu programın puan turunde 55 puandan az olmamak koşuluyla ilgili senato kararı ile belirlenecek ALES puanına sahip olmaları gerekir.
b) Tıp, diş hekimliği, veteriner, eczacılık fakulteleri ile hazırlık sınıfları en az on yarıyıl sureli lisans diplomasına veya Sağlık Bakanlığınca duzenlenen esaslara gore bir laboratuvar dalında kazanılan uzmanlık yetkisine sahip olmaları ve ALES'ten başvurduğu programın puan turunde 55 puandan az olmamak koşuluyla senato tarafından belirlenecek ALES puanına sahip olmaları gerekir.
c) Lisans derecesiyle doktora programına başvuranların lisans mezuniyet not ortalamalarının 4 uzerinden en az 3 veya muadili bir puan olması ve ALES'ten başvurduğu programın puan turunde 80 puandan az olmamak koşuluyla senato tarafından belirlenecek ALES puanına sahip olmaları gerekir. Doktora programına başvuracak olanların programa kabulunde, ALES puanı yanı sıra yazılı olarak yapılacak bilimsel değerlendirme sınavı ve/veya mulakat sonucu ile yuksek lisans derecesiyle başvuranlar icin yuksek lisans not ortalaması da değerlendirilebilir. Bu değerlendirmeye ilişkin hususlar ile başvuru koşulları ve oğrenci kabulune dair diğer hususlar ilgili senato tarafından duzenlenen yonetmelikle belirlenir.
(2) Hazırlık sınıfları haric, on yarıyıl sureli lisans eğitimi alanlar yuksek lisans derecesine sahip sayılır.
(3) ALES puanının % 50'den az olmamak koşuluyla ne kadar ağırlıkla değerlendirmeye alınacağı senato tarafından belirlenir. Yuksekoğretim kurumu yalnız ALES puanı ile de oğrenci kabul edebilir. ALES'e eşdeğer kabul edilen ve Yuksekoğretim Kurulunca ilan edilen eşdeğer puanlar, her bir universitenin senato kararları ile yukseltilebilir.
(4) Guzel sanatlar fakultelerinin ve konservatuvarın enstitulerdeki anabilim ve anasanat dallarına oğrenci kabulunde ALES puanı aranmaz. Ancak universite senatosunun kararı ile ALES puanı aranabilir. ALES puanı istenildiği takdirde taban puan senato tarafından belirlenir.
(5) Doktora programına oğrenci kabulunde anadilleri dışında Yuksekoğretim Kurulu tarafından kabul edilen merkezi yabancı dil sınavları ile eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından en az 55 puan veya OSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından bu puan muadili bir puan alınması zorunlu olup, bu asgari puanların girilecek programların ozelliklerine gore gerekirse yukseltilmesine universite senatoları tarafından karar verilir.
(6) Temel tıp bilimlerinde doktora programlarına başvurabilmek icin tıp fakultesi mezunlarının lisans diplomasına ve 50 puandan az olmamak koşuluyla ilgili senato kararı ile belirlenecek Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavından alınmış temel tıp puanına veya ALES'in sayısal puan turunde 55 puandan az olmamak koşuluyla senato kararı ile belirlenecek ALES puanına sahip olmaları; tıp fakultesi mezunu olmayanların ise yuksek lisans diplomasına (diş hekimliği ve veteriner fakulteleri mezunlarının lisans derecesine) ve ALES'in sayısal puan turunde 55 puandan az olmamak koşuluyla senato kararı ile belirlenecek ALES puanına sahip olmaları gerekir. Temel tıp puanı, Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavında temel tıp bilimleri Testi-1 bolumunden elde edilen standart puanın 0,7; klinik tıp bilimleri testinden elde edilen standart puanın 0,3 ile carpılarak toplanması ile elde edilir. Doktora programlarına oğrenci kabulunde, temel tıp puanı veya ALES puanı yanı sıra gerekirse, lisans ve/veya yuksek lisans not ortalaması, bilimsel değerlendirme ve/veya mulakat sonucu da değerlendirilebilir. Bu değerlendirmeye ilişkin hususlar ile başvuru icin adayların sağlaması gereken diğer belgeler (referans mektubu, neden doktora yapmak istediğini belirten kompozisyon, uluslararası standart sınavlar ve benzeri) ilgili senato tarafından duzenlenen yonetmelikle belirlenir. Ancak temel tıp bilimlerinde doktora programına oğrenci kabulunde, anadilleri dışında Yuksekoğretim Kurulu tarafından kabul edilen merkezi yabancı dil sınavları ile eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından en az 55 puan veya OSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından bu puan muadili bir puan alınması zorunlu olup, bu asgari puanların girilecek programların ozelliklerine gore gerekirse yukseltilmesine universite senatoları tarafından karar verilir. Temel tıp puanının veya ALES puanının %50'den az olmamak koşuluyla ne kadar ağırlıkla değerlendirmeye alınacağı senato tarafından belirlenir. Yuksekoğretim kurumu yalnız temel tıp puanı veya ALES puanı ile de oğrenci kabul edebilir.
Sure
MADDE 17 - (1) Doktora programı, bilimsel hazırlıkta gecen sure haric tezli yuksek lisans derecesi ile kabul edilenler icin kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği donemden başlamak uzere, her donem icin kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın sekiz yarıyıl olup azami tamamlama suresi on iki yarıyıl; lisans derecesi ile kabul edilenler icin on yarıyıl olup azami tamamlama suresi on dort yarıyıldır.
(2) Doktora programı icin gerekli kredili dersleri başarıyla tamamlamanın azami suresi tezli yuksek lisans derecesi ile kabul edilenler icin dort yarıyıl, lisans derecesi ile kabul edilenler icin altı yarıyıldır. Bu sure icinde kredili derslerini başarıyla tamamlayamayan veya yuksekoğretim kurumunun ongorduğu en az genel not ortalamasını sağlayamayan oğrencinin yuksekoğretim kurumu ile ilişiği kesilir.
(3) Kredili derslerini başarıyla bitiren, yeterlik sınavında başarılı bulunan ve tez onerisi kabul edilen, ancak tez calışmasını birinci fıkrada belirtilen on iki veya on dort yarıyıl sonuna kadar tamamlayamayan oğrencinin ilişiği kesilir.
(4) Lisans derecesi ile doktora programına başvurmuş oğrencilerden, kredili derslerini ve/veya azami suresi icinde tez calışmasını tamamlayamayanlara, doktora tezinde başarılı olamayanlara tezsiz yuksek lisans icin gerekli kredi yuku, proje ve benzeri diğer şartları yerine getirmiş olmaları kaydıyla talepleri halinde tezsiz yuksek lisans diploması verilir.
Tez danışmanı atanması
MADDE 18 - (1) Enstitu anabilim/anasanat dalı başkanlığı her oğrenci icin kendi universite kadrosunda bulunan bir tez danışmanını ve danışmanla oğrencinin birlikte belirleyeceği tez konusu ile tez başlığını ilgili enstituye onerir. Tez danışmanı ve tez onerisi enstitu yonetim kurulu kararıyla kesinleşir. Tez danışmanının oğrencinin programı icinde ne zaman atanacağı senato tarafından kabul edilen yonetmelikte belirtilir. Ancak tez danışmanının, en gec ikinci yarıyılın sonuna kadar atanması zorunludur.
(2) Tez danışmanı, senatonun belirleyeceği niteliklere sahip oğretim uyeleri arasından secilir. Yuksekoğretim kurumunda belirlenen niteliklere sahip oğretim uyesi bulunmaması halinde universite senatosunun belirlediği ilkeler cercevesinde enstitu yonetim kurulu tarafından başka bir yuksekoğretim kurumundan oğretim uyesi danışman olarak secilebilir. Doktora programlarında oğretim uyelerinin tez yonetebilmesi icin, başarıyla tamamlanmış en az bir yuksek lisans tezi yonetmiş olması gerekir. Tez calışmasının niteliğinin birden fazla tez danışmanı gerektirdiği durumlarda atanacak ikinci tez danışmanı, universite kadrosu dışından en az doktora derecesine sahip kişilerden olabilir.
Yeterlik sınavı
MADDE 19 - (1) Yeterlik sınavı, derslerini ve seminerini tamamlayan oğrencinin alanındaki temel konular ve kavramlar ile doktora calışmasıyla ilgili bilimsel araştırma derinliğine sahip olup olmadığının olculmesidir. Bir oğrenci bir yılda en fazla iki kez yeterlik sınavına girer.
(2) Oğrencinin yeterlik sınavına ne zaman gireceği senato tarafından kabul edilen yonetmelikle belirlenir. Ancak yuksek lisans derecesi ile kabul edilen oğrenci en gec beşinci yarıyılın, lisans derecesi ile kabul edilmiş olan oğrenci en gec yedinci yarıyılın sonuna kadar yeterlik sınavına girmek zorundadır.
(3) Yeterlik sınavları, enstitu anabilim/anasanat dalı başkanlığı tarafından onerilen ve enstitu yonetim kurulu tarafından onaylanan beş kişilik doktora yeterlik komitesi tarafından duzenlenir ve yurutulur. Komite, farklı alanlardaki sınavları hazırlamak, uygulamak ve değerlendirmek amacıyla sınav jurileri kurar. Sınav jurisi en az ikisi kendi yuksekoğretim kurumu dışından olmak uzere, danışman dahil beş oğretim uyesinden oluşur. Danışmanın oy hakkı olup olmadığı hususunda ilgili yonetim kurulu karar verir. Danışmanın oy hakkı olmaması durumunda juri altı oğretim uyesinden oluşur. Yeterlik sınavı toplantıları oğretim elemanları, lisansustu oğrenciler ve alanın uzmanlarından oluşan dinleyicilerin katılımına acık olarak yapılır.
(4) Yeterlik sınavı yazılı ve sozlu olarak iki bolum halinde yapılır. Yazılı sınavda başarılı olan oğrenci sozlu sınava alınır. Sınavların ağırlıkları ile notlarının hesaplanmasında yuksekoğretim kurumunun yonetmeliklerine gore işlem yapılır. Sınav jurileri oğrencinin yazılı ve sozlu sınavlardaki başarı durumunu değerlendirerek oğrencinin başarılı veya başarısız olduğuna salt coğunlukla karar verir. Bu karar, enstitu anabilim/anasanat dalı başkanlığınca yeterlik sınavını izleyen uc gun icinde enstituye tutanakla bildirilir.
(5) Yeterlik sınavında başarısız olan oğrenci başarısız olduğu bolum/bolumlerden bir sonraki yarıyılda tekrar sınava alınır. Bu sınavda da başarısız olan oğrencinin doktora programı ile ilişiği kesilir.
(6) Yeterlik sınavı jurisi, yeterlik sınavını başaran bir oğrencinin, ders yukunu tamamlamış olsa bile, toplam kredi miktarının ucte birini gecmemek şartıyla fazladan ders/dersler almasını isteyebilir. Oğrenci, ilgili enstitu kararıyla belirlenecek dersleri başarmak zorundadır.
(7) Lisans derecesi ile doktora programına kabul edilmiş ve en az yedi dersini başarı ile tamamlamış bir oğrenci yuksek lisans programına gecebilir. Yuksek lisans programına gecme şartları senato tarafından hazırlanacak yonetmelikle belirlenir.
Tez izleme komitesi
MADDE 20 - (1) Yeterlik sınavında başarılı bulunan oğrenci icin ilgili enstitu anabilim/anasanat dalı başkanlığının onerisi ve enstitu yonetim kurulu onayı ile bir ay icinde bir tez izleme komitesi oluşturulur.
(2) Tez izleme komitesi uc oğretim uyesinden oluşur. Komitede tez danışmanından başka enstitu anabilim/anasanat dalı icinden ve dışından birer uye yer alır. İkinci tez danışmanının atanması durumunda ikinci tez danışmanı dilerse komite toplantılarına katılabilir.
(3) Tez izleme komitesinin kurulmasından sonraki donemlerde, enstitu anabilim/anasanat dalı başkanlığının onerisi ve enstitu yonetim kurulu onayı ile uyelerde değişiklik yapılabilir.
Tez onerisi savunması
MADDE 21 - (1) Doktora yeterlik sınavını başarı ile tamamlayan oğrenci, en gec altı ay icinde, yapacağı araştırmanın amacını, yontemini ve calışma planını kapsayan tez onerisini tez izleme komitesi onunde sozlu olarak savunur. Oğrenci, tez onerisi ile ilgili yazılı bir raporu sozlu savunmadan en az on beş gun once komite uyelerine dağıtır.
(2) Tez izleme komitesi, oğrencinin sunduğu tez onerisinin kabul, duzeltme veya reddedileceğine salt coğunlukla karar verir. Duzeltme icin bir ay sure verilir. Bu sure sonunda kabul veya red yonunde salt coğunlukla verilen karar, enstitu anabilim/anasanat dalı başkanlığınca işlemin bitişini izleyen uc gun icinde enstituye tutanakla bildirilir.
(3) Tez onerisi reddedilen oğrenci, yeni bir danışman ve/veya tez konusu secme hakkına sahiptir. Bu durumda yeni bir tez izleme komitesi atanabilir. Programa aynı danışmanla devam etmek isteyen oğrenci uc ay icinde, danışman ve tez konusunu değiştiren oğrenci ise altı ay icinde tekrar tez onerisi savunmasına alınır. Tez onerisi bu savunmada da reddedilen oğrencinin yuksekoğretim kurumu ile ilişiği kesilir.
(4) Tez onerisi kabul edilen oğrenci icin tez izleme komitesi, Ocak-Haziran ve Temmuz-Aralık ayları arasında birer defa olmak uzere yılda en az iki kez toplanır. Oğrenci, toplantı tarihinden en az bir ay once komite uyelerine yazılı bir rapor sunar. Bu raporda o ana kadar yapılan calışmaların ozeti ve bir sonraki donemde yapılacak calışma planı belirtilir. Oğrencinin tez calışması, komite tarafından başarılı veya başarısız olarak belirlenir. Komite tarafından ust uste iki kez veya aralıklı olarak uc kez başarısız bulunan oğrencinin yuksekoğretim kurumu ile ilişiği kesilir.
(5) Tez onerisi savunmasına gecerli bir mazereti olmaksızın birinci fıkrada belirtilen surede girmeyen oğrenci başarısız sayılarak tez onerisi reddedilir.
Doktora tezinin sonuclandırılması
MADDE 22 - (1) Doktora programındaki bir oğrenci, elde ettiği sonucları senato tarafından kabul edilen yazım kurallarına uygun bicimde yazar ve tezini juri onunde sozlu olarak savunur.
(2) Doktora tezinin savunmasından once ve duzeltme verilen tezlerde ise duzeltme ile birlikte oğrenci tezini tamamlayarak danışmanına sunar. Danışman tezin savunulabilir olduğuna ilişkin goruşu ile birlikte tezi enstituye teslim eder. Enstitu soz konusu teze ilişkin intihal yazılım programı raporunu alarak danışmana ve juri uyelerine gonderir. Rapordaki verilerde gercek bir intihalin tespiti halinde gerekcesi ile birlikte karar verilmek uzere tez enstitu yonetim kuruluna gonderilir.
(3) Oğrencinin tezinin sonuclanabilmesi icin en az uc tez izleme komitesi raporu sunulması gerekir.
(4) Doktora tez jurisi, danışman ve enstitu anabilim/anasanat dalı başkanlığının onerisi ve enstitu yonetim kurulu onayı ile atanır. Juri, ucu oğrencinin tez izleme komitesinde yer alan oğretim uyeleri ve en az ikisi kendi yuksekoğretim kurumu dışından olmak uzere danışman dahil beş oğretim uyesinden oluşur. Danışmanın oy hakkı olup olmadığı hususunda ilgili yonetim kurulu karar verir. Danışmanın oy hakkı olmaması durumunda juri altı oğretim uyesinden oluşur. Ayrıca ikinci tez danışmanı oy hakkı olmaksızın juride yer alabilir.
(5) Juri uyeleri, soz konusu tezin kendilerine teslim edildiği tarihten itibaren en gec bir ay icinde toplanarak oğrenciyi tez savunmasına alır. Tez savunma sınavı, tez calışmasının sunumu ve bunu izleyen soru-cevap bolumunden oluşur. Tez savunma toplantıları oğretim elemanları, lisansustu oğrenciler ve alanın uzmanlarından oluşan dinleyicilerin katılımına acık olarak yapılır.
(6) Tez sınavının tamamlanmasından sonra juri dinleyicilere kapalı olarak, tez hakkında salt coğunlukla kabul, ret veya duzeltme kararı verir. Tezi kabul edilen oğrenciler başarılı olarak değerlendirir. Bu karar, enstitu anabilim/anasanat dalı başkanlığınca tez sınavını izleyen uc gun icinde ilgili enstituye tutanakla bildirilir. Tezi başarısız bulunarak reddedilen oğrencinin yuksekoğretim kurumu ile ilişiği kesilir. Tezi hakkında duzeltme kararı verilen oğrenci en gec altı ay icinde gerekli duzeltmeleri yaparak tezini aynı juri onunde yeniden savunur. Bu savunmada da başarısız bulunan oğrencinin yuksekoğretim kurumu ile ilişiği kesilir. Lisans derecesi ile doktoraya kabul edilmiş olanlardan tezde başarılı olamayanlar icin talepleri halinde 17 nci maddenin dorduncu fıkrasına gore tezsiz yuksek lisans diploması verilir.
Doktora diploması
MADDE 23 - (1) Tez calışmasını tamamlayan oğrenci, tezin istenen sayıda nushasını danışmanına teslim eder. Danışman, tezin yazım kurallarına uygunluğu yonunden yazılı olarak belirttiği goruşu ile tezin nushalarını anabilim/bilim dalı başkanlığı aracılığıyla ilgili enstituye gonderir.
(2) Tez savunmasında başarılı olmak ve diğer koşulları da sağlamak kaydıyla doktora tezinin ciltlenmiş en az uc kopyasını tez sınavına giriş tarihinden itibaren bir ay icinde ilgili enstituye teslim eden ve tezi şekil yonunden uygun bulunan oğrenci doktora diploması almaya hak kazanır. Enstitu yonetim kurulu başvuru uzerine teslim suresini en fazla bir ay daha uzatabilir. Bu koşulları yerine getirmeyen oğrenci koşulları yerine getirinceye kadar diplomasını alamaz, oğrencilik haklarından yararlanamaz ve azami suresinin dolması halinde ilişiği kesilir.
(3) Doktora diploması uzerinde enstitu anabilim/anasanat dalındaki programın Yuksekoğretim Kurulu tarafından onaylanmış adı bulunur. Mezuniyet tarihi, tezin kabul edildiği tez sınavı tarihidir.
(4) İlgili enstitu tarafından tezin tesliminden itibaren uc ay icinde doktora tezinin bir kopyası elektronik ortamda, bilimsel araştırma ve faaliyetlerin hizmetine sunulmak uzere Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığına gonderilir.
DORDUNCU BOLUM
Sanatta Yeterlik Programı
Genel esaslar
MADDE 24 - (1) Sanatta yeterlik calışması, ozgun bir sanat eserinin ortaya konulmasını, muzik ve sahne sanatlarında ise ustun bir uygulama ve yaratıcılığı amaclayan doktora eşdeğeri bir yuksekoğretim programıdır.
(2) Sanatta yeterlik programı tezli yuksek lisans derecesi ile kabul edilmiş oğrenciler icin toplam yirmi bir krediden ve bir eğitim-oğretim donemi 60 AKTS'den az olmamak koşuluyla en az yedi ders, uygulamalar ile tez, sergi, proje, resital, konser, temsil gibi calışmalar olmak uzere en az 240 AKTS kredisinden oluşur. Lisans derecesi ile kabul edilmiş oğrenciler icin de en az kırk iki kredilik on dort ders, uygulamalar ile tez, sergi, proje, resital, konser, temsil gibi calışmalar olmak uzere en az 300 AKTS kredisinden oluşur.
(3) Lisansustu dersler, ilgili enstitu anabilim/anasanat dalı başkanlığının onerisi ve enstitu yonetim kurulu onayı ile diğer yuksekoğretim kurumlarında verilmekte olan derslerden yuksek lisans derecesi ile kabul edilmiş oğrenciler icin en fazla iki, lisans derecesiyle kabul edilmiş oğrenciler icin en fazla dort ders secilebilir.
Başvuru ve kabul
MADDE 25 - (1) Sanatta yeterlik calışmasına başvurabilmek icin adayların lisans veya yuksek lisans diplomasına sahip olmaları ve guzel sanatlar fakulteleri ile konservatuvar mezunları ile diğer fakultelerin eşdeğer programlarından mezun olanların haricinde yuksek lisans derecesiyle başvuran adayların ALES sozel puan turunde en az 55 puandan, lisans derecesiyle başvuran adayların ise ALES sozel puan turunde en az 80 puandan az olmamak koşuluyla ilgili senato kararı ile belirlenecek ALES puanına sahip olmaları gerekir.
(2) Lisans derecesiyle sanatta yeterlik programına başvuranların lisans mezuniyet not ortalamalarının 4 uzerinden en az 3 veya muadili bir puan olması gerekir. Sanatta yeterlik programına başvuracak olanların sanatta yeterlik programlarına kabulunde, ALES puanı, yuksek lisans not ortalaması ile mulakat/yetenek sınavı/portfolyo incelemesi sonucu da değerlendirilebilir. Bu değerlendirmeye ilişkin hususlar ile başvuru icin adayların sağlaması gereken referans mektubu, neden sanatta yeterlik yapmak istediğini belirten kompozisyon, uluslararası standart sınavlar ve benzeri diğer belgeler senato tarafından belirlenir.
(3) Sanatta yeterlik programına oğrenci kabulunde, anadilleri dışında Yuksekoğretim Kurulu tarafından kabul edilen merkezi yabancı dil sınavları ile eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından en az 55 puan veya OSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından bu puan muadili bir puan alınması zorunlu olup, bu asgari puanların girilecek programların ozelliklerine gore gerekirse yukseltilmesine universite senatoları tarafından karar verilir.
(4) ALES puanının %50'den az olmamak koşuluyla ne kadar ağırlıkla değerlendirmeye alınacağı senato tarafından belirlenir. Yuksekoğretim kurumu yalnız ALES puanı ile de oğrenci kabul edebilir. ALES'e eşdeğer kabul edilen ve Yuksekoğretim Kurulunca ilan edilen eşdeğer puanlar, her bir universitenin senato kararları ile yukseltilebilir. Ancak enstitulerdeki, guzel sanatlar fakulteleri ile konservatuvarlara ilişkin anabilim/anasanat dallarına oğrenci kabulunde birinci fıkra hukumleri uygulanır.
Sure
MADDE 26 - (1) Sanatta yeterlik programını tamamlama suresi, bilimsel hazırlıkta gecen sure haric yuksek lisans derecesi ile kabul edilenler icin kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği donemden başlamak uzere, her donem icin kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın sekiz yarıyıl olup azami tamamlama suresi on iki yarıyıl, lisans derecesi ile kabul edilenler icin on yarıyıl olup azami tamamlama suresi on dort yarıyıldır.
(2) Sanatta yeterlik programı icin gerekli kredili dersleri başarıyla tamamlamanın azami suresi tezli yuksek lisans derecesi ile kabul edilenler icin dort yarıyıl, lisans derecesi ile kabul edilenler icin altı yarıyıldır. Bu sure icinde kredili derslerini başarıyla tamamlayamayan veya yuksekoğretim kurumunun ongorduğu en az genel not ortalamasını sağlayamayan oğrencinin yuksekoğretim kurumu ile ilişiği kesilir.
(3) Kredili derslerini ve uygulamalarını başarı ile bitiren, ancak tez, sergi, proje, resital, konser, temsil gibi calışmalarını birinci fıkrada belirtilen azami on iki yarıyıl veya on dort yarıyıl sonuna kadar tamamlayamayan oğrencinin ilişiği kesilir.
(4) Lisans derecesi ile sanatta yeterlik programına başvurmuş oğrencilerden gerekli kredi yuku, proje ve benzeri diğer şartları yerine getirmiş olmaları kaydıyla sanatta yeterlik tezinde başarılı olamayanlara talepleri halinde tezsiz yuksek lisans diploması verilir.
Danışman atanması
MADDE 27 - (1) Enstitu anabilim/anasanat dalı başkanlığı, her oğrenci icin danışmanlık yapacak kendi universite kadrosunda bulunan, ders ve uygulama secimi ile tez, sergi, proje, resital, konser, temsil gibi calışmaların yurutulmesi icin bir danışman ile danışman ve oğrencinin birlikte belirleyeceği tez, sergi, proje, resital, konser, temsil gibi calışmaların konusunu ve başlığını enstituye onerir, bu oneri enstitu yonetim kurulu kararı ile kesinleşir. Danışmanın oğrencinin programı icinde ne zaman atanacağı ilgili senato tarafından kabul edilen yonetmelikle belirlenir. Ancak danışmanın, en gec ikinci yarıyılın sonuna kadar atanması zorunludur. Sanatta yeterlik calışmasının niteliğinin birden fazla tez danışmanı gerektirdiği durumlarda ikinci tez danışmanı atanabilir. Sanatta yeterlik programlarında tez, sergi, proje, resital, konser, temsil gibi calışmalar yonetilebilmesi icin, başarıyla tamamlanmış en az bir yuksek lisans tezi yonetmiş olmak gerekir. İkinci tez danışmanı universite kadrosu dışından doktora/sanatta yeterlik derecesine sahip kişilerden de olabilir.
(2) Danışman, nitelikleri ilgili senato tarafından belirlenen oğretim uyeleri ile doktora/sanatta yeterlik derecesine sahip oğretim gorevlileri arasından secilir.
Sanatta yeterlik calışmasının sonuclanması
MADDE 28 - (1) Tez hazırlayan oğrenci elde ettiği sonucları, sergi, proje, resital, konser, temsil gibi calışmasını acıklayan ve belgeleyen metni ilgili senato tarafından kabul edilen yazım kurallarına uygun bicimde yazarak, tez, sergi, proje, resital, konser, temsil gibi calışmalarını juri onunde sozlu olarak savunur.
(2) Sanatta yeterlik calışmasının savunmasından once ve duzeltme verilen tez ve calışmalarda ise duzeltme ile birlikte oğrenci tezini/calışmasını tamamlayarak danışmanına sunar. Danışman tezin savunulabilir olduğuna ilişkin goruşu ile birlikte tezi enstituye teslim eder. Enstitu soz konusu teze ilişkin intihal yazılım programı raporunu alarak danışmana ve juri uyelerine gonderir. Rapordaki verilerde gercek bir intihalin tespiti halinde gerekcesi ile birlikte karar verilmek uzere tez enstitu yonetim kuruluna gonderilir.
(3) Sanatta yeterlik calışmasını tamamlayan oğrenci, tezin istenen sayıda nushasını danışmanına teslim eder. Danışman, tezin yazım kurallarına uygunluğu yonunden goruşunu yazılı olarak belirtir ve tezleri anabilim/anasanat dalı başkanlığı aracılığıyla ilgili enstituye gonderir.
(4) Sanatta yeterlik jurisi, danışman ve enstitu anabilim/anasanat dalı başkanlığının onerisi ve enstitu yonetim kurulu onayı ile atanır. Juri, en az ikisi kendi yuksekoğretim kurumu dışından oğretim uyesi olmak uzere danışman dahil beş kişiden oluşur. Danışmanın oy hakkı olup olmadığı hususunda ilgili yonetim kurulu karar verir. Danışmanın oy hakkı olmaması durumunda juri altı kişiden oluşur. Ayrıca ikinci tez danışmanı oy hakkı olmaksızın juride yer alabilir.
(5) Juri uyeleri, soz konusu tezin veya metnin kendilerine teslim edildiği tarihten itibaren en gec bir ay icinde toplanarak oğrenciyi sınava alır. Sınav, sanatta yeterlik calışmasının sunumu ve bunu izleyen soru-cevap bolumunden oluşur. Sınav oğretim elemanları, lisansustu oğrenciler ve alanın uzmanlarından oluşan dinleyicilerin katılımına acık olarak yapılır.
(6) Sınavın tamamlanmasından sonra juri, dinleyicilere kapalı olarak, oğrencinin tez, sergi, proje, resital, konser, temsil gibi sanatta yeterlik calışması hakkında salt coğunlukla kabul, ret veya duzeltme kararı verir. Tezi ve sanatta yeterlik calışması kabul edilen oğrenciler başarılı olarak değerlendirilir. Bu karar, enstitu anabilim/anasanat dalı başkanlığınca sınavı izleyen uc gun icinde ilgili enstituye tutanakla bildirilir. Tezi ve sanatta yeterlik calışması başarısız bulunarak reddedilen oğrencinin yuksekoğretim kurumu ile ilişiği kesilir. Sanatta yeterlik calışması hakkında duzeltme kararı verilen oğrenci en gec altı ay icinde gerekli duzeltmeleri yaparak tez, sergi, proje, resital, konser, temsil gibi sanatta yeterlik calışmasını aynı juri onunde yeniden savunur. Bu savunma sonunda da başarısız bulunarak sanatta yeterlik calışması kabul edilmeyen oğrencinin yuksekoğretim kurumu ile ilişiği kesilir. Lisans derecesi ile sanatta yeterlik programına kabul edilmiş olanlardan tez, sergi, proje, resital, konser, temsil gibi sanatta yeterlik calışması başarılı olamayanlar icin talepleri halinde 26 ncı maddenin dorduncu fıkrasına gore tezsiz yuksek lisans diploması verilir.
Sanatta yeterlik diploması
MADDE 29 - (1) Sanatta yeterlik calışmasında başarılı olan oğrenciye, diğer koşulları da sağlamak kaydıyla Yuksekoğretim Kurulu tarafından onaylanan sanat dalının ozelliğine gore alanı belirleyen bir diploma verilir. Mezuniyet tarihi, tez sınavı sonrasında yapılan ve başarılı bulunan uygulamalı sınav tarihidir.
(2) Tez savunmasında başarılı olmak ve diğer koşulları da sağlamak kaydıyla sanatta yeterlik tezinin ciltlenmiş en az uc kopyasını tez sınavına giriş tarihinden itibaren bir ay icinde ilgili enstituye teslim eden ve tezi şekil yonunden uygun bulunan oğrenci doktora diploması almaya hak kazanır. Enstitu yonetim kurulu başvuru uzerine teslim suresini en fazla bir ay daha uzatabilir. Bu koşulları yerine getirmeyen oğrenci koşulları yerine getirinceye kadar diplomasını alamaz, oğrencilik haklarından yararlanamaz ve azami suresinin dolması halinde ilişiği kesilir.
(3) İlgili enstitu tarafından tezin tesliminden itibaren uc ay icinde sanatta yeterlik tezinin bir kopyası elektronik ortamda, bilimsel araştırma ve faaliyetlerin hizmetine sunulmak uzere Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığına gonderilir.
BEŞİNCİ BOLUM
Ceşitli ve Son Hukumler
Bilimsel hazırlık programına oğrenci kabulu
MADDE 30 - (1) Yuksek lisans ve doktora programlarına kabul edilen oğrencilerden lisans veya yuksek lisans derecesini kabul edildikleri yuksek lisans veya doktora programından farklı alanlarda almış olanlar ile lisans veya yuksek lisans derecesini kabul edildikleri yuksekoğretim kurumu dışındaki yuksekoğretim kurumlarından almış olan yuksek lisans veya doktora programı adayları icin eksikliklerini gidermek amacıyla bilimsel hazırlık programı uygulanabilir.
(2) Bilimsel hazırlık programında alınması zorunlu dersler, ilgili lisansustu programını tamamlamak icin gerekli gorulen derslerin yerine gecemez. Ancak bilimsel hazırlık programındaki bir oğrenci, bilimsel hazırlık derslerinin yanı sıra ilgili enstitu anabilim/anasanat dalı başkanlığının onerisi ve enstitu yonetim kurulunun onayı ile lisansustu programa yonelik dersler de alabilir.
(3) Bilimsel hazırlık programı ile ilgili devam, ders sınavları, ders notları, derslerden başarılı sayılma koşulları, ders tekrarı, kayıt silme ve diğer esaslar senato tarafından kabul edilen yonetmelikle belirlenir.
(4) Bilimsel hazırlık programında gecirilecek sure en cok iki yarıyıldır. Yaz oğretimi bu sureye dahil edilmez. Bu sure donem izinleri dışında uzatılamaz ve sure sonunda başarılı olamayan oğrencinin ilişiği kesilir. Bu programda gecirilen sure yuksek lisans veya doktora programı surelerine dahil edilmez.
Ozel oğrenci kabulu
MADDE 31 - (1) Bir yuksekoğretim kurumu mezunu veya oğrencisi olup, belirli bir konuda bilgisini artırmak isteyenler, enstitu anabilim/anasanat dalı başkanlığının onayı ile lisansustu derslere ozel oğrenci olarak kabul edilebilir. Ozel oğrencilik ilgili programda doğrudan derece elde etmeye yonelik bir eğitim olmayıp suresi iki yarıyılı gecemez. Ozel oğrenci statusunde ders alanlar oğrencilik haklarından yararlanamaz. Ozel oğrenci kabul koşulları ve bu konudaki diğer hukumler senato tarafından kabul edilen yonetmelikle belirlenir. Lisansustu programa kabul edilen oğrencilerin ozel oğrenci olarak aldığı ve başarılı olduğu derslerin muafiyet işlemlerinde, muafiyet verilen dersler ilgili lisansustu eğitiminde verilen derslerin %50'sini gecemez.
Yatay geciş yoluyla oğrenci kabulu
MADDE 32 - (1) Yuksekoğretim kurumu icindeki başka bir enstitu anabilim/anasanat dalında veya başka bir yuksekoğretim kurumunun lisansustu programında en az bir yarıyılı tamamlamış olan başarılı oğrenci, lisansustu programlara yatay geciş yoluyla kabul edilebilir. Yatay geciş yoluyla kabul edilme koşulları ilgili senato tarafından kabul edilen yonetmelikle belirlenir.
Lisansustu programlara kayıt
MADDE 33 - (1) Lisansustu programlara kabul edilen oğrencilerin kayıtlarının kesinleşmesi icin gerekli koşullar senato tarafından kabul edilen yonetmelikle belirlenir.
Programlar, sınavlar ve değerlendirme
MADDE 34 - (1) Enstitu anabilim/anasanat dallarındaki lisansustu oğretim planları, lisansustu programdan mezun olunabilmesi icin alınması gereken zorunlu/secmeli dersler, tez, seminer ve benzeri calışmaları ile kredi toplamlarıdır. Bu oğretim planları universite senatoları tarafından kararlaştırılan asgari muhtevaya uymak şartı ile ilgili enstitu kurulunda goruşulerek onaylanır.
(2) Bir yarıyılda hangi lisansustu derslerin acılacağı ve bu derslerin hangi oğretim uyeleri tarafından verileceği, ilgili enstitu anabilim/anasanat dalları başkanlarının onerileri uzerine enstitu yonetim kurulu tarafından belirlenir.
(3) Lisansustu programların kredi veya Yuksekoğretim Kurulu tarafından ilgili programın yer aldığı diploma duzeyi ve alan icin Turkiye Yuksekoğretim Yeterlilikler Cercevesine gore belirlenen kredi aralığı ve oğrencilerin calışma saati goz onunde tutularak yuksekoğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenen AKTS kredisine gore oluşturulmasında aşağıdaki hususlar dikkate alınır:
a) Bir lisansustu dersin yarıyıl kredi değeri, bir yarıyıl devam eden dersin haftalık teorik ders saatinin tamamı ile haftalık uygulama veya laboratuvar saatinin yarısının toplamıdır.
b) İlgili diploma programını bitiren oğrencinin kazanacağı bilgi, beceri ve yetkinliklere o dersin katkısını ifade eden oğrenim kazanımları ile acıkca belirlenmiş teorik veya uygulamalı ders saatleri ve oğrenciler icin ongorulen diğer faaliyetler icin gerekli calışma saatleri de goz onunde bulundurularak yuksekoğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenen ilkeler cercevesinde AKTS ders kredileri hesaplanır.
(4) Lisansustu programlarla ilgili devam, ders sınavları, ders notları, derslerden başarılı sayılma koşulları, ders tekrarı ve diğer esaslar senato tarafından kabul edilen yonetmelikle belirlenir.
(5) Bilimsel araştırma teknikleri ile araştırma ve yayın etiği konularını iceren en az bir dersin lisansustu eğitim sırasında verilmesi zorunludur.
(6) Enstitu kurulu tarafından onaylanan dersler icinden hangilerinin oğrencilerin ders programlarında yer alacağına, oğrenci ile birlikte oğrencinin danışmanı karar verir. Danışmanlık gorevi tez danışmanı atanıncaya kadar, enstitu anabilim/anasanat dalı başkanı veya program koordinatoru/başkanı tarafından yapılır.
(7) Yuksekoğretim kurumlarınca, oğrencinin herhangi bir yarıyıldan sonra programına devam edebilmesi icin gerekli ek başarı koşulları belirlenebilir.
(8) Yeterlik, seviye tespit veya ders başarılarını olcen tum sınavlar, kağıt ortamında ve tum adaylara eş zamanlı olarak yapılabileceği gibi, alan ve zorluk duzeyine gore tasnif edilerek guvenli bicimde saklanan bir soru bankasından, her bir adaya farklı zamanlarda farklı soru sorulmasına izin verecek şekilde elektronik ortamda da yapılabilir. Sınavlarda sorulacak soruların hazırlanması, soru bankasının oluşturulması ve şifrelenmesi, sınav sorularının kağıt ortamında veya elektronik ortamda saklanması ile sınav guvenliğinin sağlanmasına ilişkin ilkeler Yuksekoğretim Kurulu tarafından belirlenir.
Diğer hukumler
MADDE 35 - (1) Yuksek lisans ve doktora programları ile sanatta yeterlik calışmasına, hangi lisans ve yuksek lisans programlarından mezun olanların başvurabileceği, yuksekoğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenmekle birlikte gerek gorulmesi durumunda Universitelerarası Kurulun goruşu alınarak Yuksekoğretim Kurulu kararı ile belirlenebilir.
(2) Yabancı uyruklu adaylarla lisans eğitiminin tamamını yurt dışında tamamlayan Turkiye Cumhuriyeti vatandaşı adayların lisansustu programlara kabulune ilişkin usul ve esaslar, yuksekoğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.
(3) Yuksekoğretim kurumları oğrenci kabul edecekleri lisansustu programların adlarını, başvurma koşullarını, son başvuru tarihini, istenilen belgeleri ve diğer hususları ilan eder. Soz konusu ilan her yarıyıl başında oğrenci almak uzere verilebilir.
(4) Yuksekoğretim kurumları, Yuksekoğretim Kurulu tarafından acılmasına izin verilen lisansustu programları rektorluğunun bulunduğu il dışında surduremez.
(5) Oğretmen yetiştirme alanlarındaki lisansustu programlara kabul, değerlendirme ve verilecek diplomalara ilişkin usul ve esaslar ile bu programların asgari muşterek dersleri ve uygulamalarına ilişkin esaslar, gerekli hallerde Milli Eğitim Bakanlığının goruşu alınarak Yuksekoğretim Kurulu tarafından belirlenir.
(6) Tezsiz yuksek lisans programları haric, aynı anda birden fazla lisansustu programa kayıt yaptırılamaz ve devam edilemez.
(7) Tıpta ve diş hekimliğinde uzmanlık doktoraya eşdeğer duzeyde olup, bu uzmanlık eğitimleri 26/4/2014 tarihli ve 28983 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yonetmeliğine gore yurutulur.
Yururlukten kaldırılan yonetmelik
MADDE 36 - (1) 1/7/1996 tarihli ve 22683 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Lisansustu Eğitim ve Oğretim Yonetmeliği yururlukten kaldırılmıştır.
Geciş hukumleri
GECİCİ MADDE 1 - (1) Bu Yonetmelikle getirilmiş hukumlerin uygulaması ve belirlenmiş sureler yonetmeliğin yururluğe girdiği tarihinden itibaren başlar.
(2) Bu Yonetmeliğin yayımı tarihinden once aynı anda birden fazla lisansustu programa kayıtlı olan oğrenciler hakkında 35 inci maddenin altıncı fıkrası uygulanmaz.
(3) 6/2/2013 tarihinden once tezsiz yuksek lisans programlarına kayıtlı olan veya mezun olan oğrenciler doktora programlarına başvurabilir.
Yururluk
MADDE 37 - (1) Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
Yurutme
MADDE 38 - (1) Bu Yonetmelik hukumlerini Yuksekoğretim Kurulu Başkanı yurutur.