Milli Eğitim Bakanlığı Okul Oncesi Eğitim ve İlkoğretim Kurumları Yonetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yonetmelik 16 Haziran 2016 PERŞEMBE
Resmi Gazete
Sayı : 29744
YONETMELİK
Milli Eğitim Bakanlığından:
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI OKUL ONCESİ EĞİTİM VE İLKOĞRETİM
KURUMLARI YONETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK
YAPILMASINA DAİR YONETMELİK
MADDE 1 - 26/7/2014 tarihli ve 29072 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Okul Oncesi Eğitim ve İlkoğretim Kurumları Yonetmeliğinin 12 nci maddesinin ikinci ve onuncu fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"(2) Nakiller eylul ayının ilk iş gunu başlar ve ders yılı sonuna 15 iş gunu kalıncaya kadar devam eder. Ancak doğal afet, sağlık ve ailenin adres değişikliği gibi nedenlerde bu sure aranmaz."
"(10) İlkoğretim kurumlarında sınıf mevcutları otuzun altında kalan okulların boş kontenjanları derslerin başladığı haftanın ilk iş gununde e-Okul sisteminde ilan edilir. Bu okullara kayıt alanı dışından oğrencisini nakil ettirmek isteyen velilerin başvuruları derslerin başladığı ilk hafta icerisinde e-Okul sistemi uzerinden alınır. İkinci haftanın ilk iş gunu yapılan nakil başvurularının boş kontenjandan fazla olması durumunda, nakil ile gelecek olanlar e-Okul sistemi uzerinden kura cekilerek belirlenir ve ardından bu kişilerin nakilleri yapılır."
MADDE 2 - Aynı Yonetmeliğin 19 uncu maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"c) Mecburi oğrenim cağı dışına cıkan ve iki yıl daha oğrenim gormesine imkan verilerek 8 inci sınıfa gecen ortaokul veya imam-hatip ortaokulu oğrencilerinin o eğitim ve oğretim yılı ders kesimi sonuna kadar okula devamları sağlanır. Ders yılı sonunda başarılı olanlara EK-3'te yer alan Oğrenim Belgesi duzenlenir. Başarısız olanlar da EK-3'te yer alan Oğrenim Belgesi duzenlenerek Acık Oğretim Ortaokuluna yonlendirilir."
MADDE 3 - Aynı Yonetmeliğin 22 nci maddesinin ucuncu fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"(3) Oğrencilere her donemde her bir dersin haftalık ders saati sayısı 2 ve daha az olanlara 2, haftalık ders saati sayısı 2 den fazla olanlara ise 3 defa ders etkinliklerine katılım puanı verilir."
MADDE 4 - Aynı Yonetmeliğin 33 uncu maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"(2) İlkoğretim kurumlarında, eğitim ve oğretim yılı icinde ceşitli nedenlerle boş gecen dersler ile ihtiyac olması halinde mevsimlik tarım işcileri, gocer ve yarı gocer ailelerin cocukları ve ilkokullarda bazı derslerden yetersizliği gorulen oğrenciler icin yetiştirme kursu veya programları uygulanır.
a) Yetiştirme programlarında gorevlendirilecek oğretmenler, il/ilce milli eğitim mudurluklerince belirlenir.
b) Boş gecen dersler icin bir dersin yetiştirme programı suresi, o dersin boş gecen ders saati toplamının yarısından az olamaz."
MADDE 5 - Aynı Yonetmeliğin 43 uncu maddesinin ucuncu fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"(3) İlkokullarda butun derslerin sınıf oğretmenlerince okutulması esastır. Ancak Yabancı Dil ile Din Kulturu ve Ahlak Bilgisi dersleri okulun kadrolu alan oğretmenlerince okutulur. Okulda kadrolu alan oğretmeni bulunmaması durumunda; bu dersler aynı eğitim bolgesinde, yoksa diğer eğitim bolgelerindeki kadrolu alan oğretmenlerince okutulur. İhtiyacın kadrolu alan oğretmenlerince karşılanamaması durumunda, bu dersleri okutmak uzere, mezun olduğu yuksekoğretim programı itibarıyla atamaya esas olan alana oğretmen olarak atanabilme şartlarını taşıyanlar ek ders karşılığı gorevlendirilebilir. Bu şekilde de ihtiyacın karşılanamaması durumunda bu dersler yuksekoğrenimlerini soz konusu alanlarda yapan sınıf oğretmenleri veya sınıf oğretmeni olup bu alanda hizmet ici eğitim sertifikası almış oğretmenler tarafından ders değişimi yolu ile de okutulabilir. Bunun da mumkun olmadığı durumlarda bu dersler sınıf oğretmenince okutulur."
MADDE 6 - Aynı Yonetmeliğin 44 uncu maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Mudur yardımcısı ve oğretmenlerin nobet gorevi
MADDE 44 - (1) Mudur yardımcıları, okulda kendilerine verilen nobet gorevini yerine getirir, nobetci oğretmen ve oğrencileri izler, nobet raporlarını inceler, varsa sorunları mudur başyardımcısına veya mudure bildirir.
(2) Bağımsız anaokulu, ana sınıfı ve uygulama sınıfı oğretmenleri kendi devrelerinde ve etkinlik saatleri dışındaki zamanlarda nobet tutarlar.
(3) Mudur yardımcısı ve oğretmen sayısı yeterli olmayan okullarda mudur yardımcısı ve oğretmenlere haftada birden fazla nobet gorevi verilir. Oğretmen sayısı iki ve daha az olan uygulama sınıflarında bolum şefi de nobet tutar.
(4) İlkoğretim kurumlarında; okulun bina ve tesisleri ile oğrenci mevcudu, yatılı, gunduzlu, normal veya ikili eğitim yapma gibi durumları goz onunde bulundurularak okul mudurluğunce duzenlenen nobet cizelgesine gore oğretmenler, normal eğitim yapan okullarda gun suresince, ikili oğretim yapan okullarda ise kendi devresinde nobet tutarlar.
(5) Oğretmen, birden fazla okulda ders okutuyorsa aylığını aldığı okulda, aylık aldığı okulda dersi yoksa en cok ders okuttuğu okulda nobet tutar.
(6) Okuldaki oğretmen sayısının yeterli olması durumunda, bayanlarda 20, erkeklerde 25 hizmet yılını dolduran oğretmenlere nobet gorevi verilmez. Ancak ihtiyac duyulması halinde bu oğretmenlere de nobet gorevi verilebilir.
(7) Hamile oğretmenlere, doğuma uc ay kala ve doğumdan itibaren bir yıl sure ile nobet gorevi verilmez.
(8) Nobet gorevi, ilk ders başlamadan 30 dakika once başlar, son ders bitiminden 30 dakika sonra sona erer. Ancak bu sure, okulun ozelliğine gore oğretmenler kurulu kararıyla 15 dakikadan az olmamak kaydıyla kısaltılabilir.
(9) Nobet gorevine ozursuz olarak gelmeyen oğretmen hakkında, derse ozursuz olarak gelmeyen oğretmen gibi işlem yapılır.
(10) Nobetlerde uyulması gereken esaslar oğretmenler kurulunda goruşulerek okul yonetimince nobetci oğretmen gorev talimatnamesi hazırlanır. Bu talimatname, oğretmenlere yazılı olarak duyurulur.
(11) Engelli cocuğu bulunan oğretmenlerin nobetlerinin belirlenmesinde tercihlerine oncelik verilerek duzenleme yapılır."
MADDE 7 - Aynı Yonetmeliğin 45 inci maddesinin ucuncu fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"(3) İl/ilce milli eğitim mudurluklerince bir grupta bir stajyer oğrenci olmak kaydıyla bağımsız anaokulu, ilkokul, ortaokul ve imam-hatip ortaokulları bunyesindeki ana sınıflarında, 5/6/1986 tarihli ve 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu gereğince mesleki eğitim kapsamında beceri eğitimi yaptırılan cocuk gelişimi, cocuk gelişimi ve eğitimi, cocuk gelişimi ve bakımı oğrencilerinin hizmetlerinden de yararlanılabilir."
MADDE 8 - Aynı Yonetmeliğin 47 nci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Okul rehberlik oğretmeni
MADDE 47 - (1) Okul oncesi eğitim ve ilkoğretim kurumlarında oluşturulan rehberlik ve psikolojik danışma servislerinde gorev yapan rehberlik oğretmenleri, ilgili mevzuat hukumleri doğrultusunda gorev ve sorumluluklarını yerine getirir."
MADDE 9 - Aynı Yonetmeliğin 73 uncu maddesinin dorduncu fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"(4) Velisinin yazılı talebi uzerine okul oncesi eğitim ve ilkoğretim kurumlarında oğrenim goren oğrencilere, e-Okul sistemi uzerinden EK-17'de yer alan Oğrenci Belgesi duzenlenir."
MADDE 10 - Aynı Yonetmeliğe ekteki EK-17 eklenmiştir.
MADDE 11 - Bu Yonetmeliğin;
a) 3 uncu maddesi 2016-2017 eğitim ve oğretim yılı başında,
b) 6 ncı maddesi 1/1/2016 tarihinden gecerli olmak uzere yayımı tarihinde,
c) Diğer maddeleri yayımı tarihinde,
yururluğe girer.
MADDE 12 - Bu Yonetmelik hukumlerini Milli Eğitim Bakanı yurutur.
Yonetmeliğin Yayımlandığı Resmi Gazete'nin
Tarihi
Sayısı
26/7/2014
29072
Yonetmelikte Değişiklik Yapan Yonetmeliklerin Yayımlandığı Resmi Gazete'nin
Eki icin tıklayınız