Eczacılıkta Uzmanlık Eğitimi Yonetmeliği 21 Ekim 2016 CUMA
Resmi Gazete
Sayı : 29864
YONETMELİK
Sağlık Bakanlığından:
ECZACILIKTA UZMANLIK EĞİTİMİ YONETMELİĞİ
BİRİNCİ BOLUM
Amac, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amac ve kapsam
MADDE 1 - (1) Bu Yonetmeliğin amacı, eczacılıkta uzmanlık eğitimini, uzmanlık belgelerinin verilmesini ve Eczacılıkta Uzmanlık Kurulunun calışma usul ve esaslarını duzenlemektir.
(2) Bu Yonetmelik; Eczacılıkta Uzmanlık Kurulu ile eczacılık alanında uzmanlık eğitimi vermeye yetkili Fakulteleri, uzmanlık eğitimi ile ilgili program ve kişileri kapsar.
Dayanak
MADDE 2 - (1) Bu Yonetmelik, 18/12/1953 tarihli ve 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanunun Ek-1 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar ve kısaltmalar
MADDE 3 - (1) Bu Yonetmelikte gecen;
a) Bakanlık: Sağlık Bakanlığını,
b) Cekirdek eğitim mufredatı: Bir uzmanlık dalında uzmanlık eğitimi yapılabilmesi icin programların icermesi ve uygulaması gereken ve Kurul tarafından kabul edilip ilan edilmiş asgari eğitimi ve bu eğitimin standartlarını belirleyen metni,
c) Cizelge: Kanunun Eczacılıkta Uzmanlık Dalları ve Eğitim Sureleri başlıklı I sayılı cizelgesini,
c) Dekan: Eczacılık fakultesi dekanını,
d) Donanım: Programda eğitim icin gereken arac, gerec ve alt yapıyı,
e) Eğitici: Uzmanlık eğitimi verme yetkisine sahip kişiyi,
f) EUS: Eczacılıkta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavını,
g) Fakulte: Eczacılık Fakultelerini,
ğ) Genel Mudurluk: Sağlık Hizmetleri Genel Mudurluğunu,
h) Genişletilmiş eğitim mufredatı: Her program tarafından cekirdek eğitim mufredatını da icine alacak şekilde hazırlanmış ve Kurul tarafından kabul edilip ilan edilmiş o programa ozgu eğitimi ve bu eğitimin standartlarını belirleyen metni,
ı) Kanun: 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanunu,
i) Kurul: Eczacılıkta Uzmanlık Kurulunu,
j) OSYM: Olcme, Secme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığını,
k) Program: Fakulte tarafından ilgili uzmanlık dalının eğitimine yonelik eğitim standardını da iceren en az cekirdek eğitim mufredatını karşılayacak şekilde yapılandırılmış fonksiyonel yapıyı,
l) Program standardı: Bir programın uzmanlık eğitimi verebilmesi icin sahip olması gereken asgari donanım, eğitici ve portfoy duzeyini gosteren mufredat bileşenini,
m) Program yoneticisi: İlgili programdaki eğitimin koordinasyonunda yetkili ve sorumlu olan eğiticiyi,
n) Portfoy: Bir programın uzmanlık eğitimine yonelik uygulamalar yonunden sahip olması gereken iş ve işlem ceşitliliğini,
o) Rotasyon: Uzmanlık oğrencisinin eğitimi suresi icerisinde, Kurul tarafından belirlenen ve tamamlanması zorunlu olan eğitimi,
o) UAK: Uzmanlık Eğitimi Akademik Komisyonu,
p) UETS: Uzmanlık Eğitimi Takip Sistemini,
r) Uzman: Cizelgede yer alan dallardan birinde bu Yonetmelik hukumlerine gore uzmanlık belgesi almış olup o dalda sanatını uygulama hakkı ve uzmanlık unvanını kullanma yetkisi kazanmış olanları,
s) Uzmanlık eğitimi: Eczacılıkta uzman olabilmek icin tamamlanması gereken eğitimi ve oğretimi,
ş) Uzmanlık oğrencisi: Kadro ve unvanı ne olursa olsun bu Yonetmelik hukumlerine gore eğitim kurumunda uzmanlık eğitimi goren kişiyi,
t) YOK: Yuksekoğretim Kurulunu,
ifade eder.
İKİNCİ BOLUM
Eczacılıkta Uzmanlık Kurulu
Kurulun teşkili ve calışma esasları
MADDE 4 - (1) Kurul aşağıda belirtilen uyelerden oluşur:
a) Bakanlık Musteşarı, Sağlık Hizmetleri Genel Muduru, Birinci Hukuk Muşaviri, Turkiye İlac ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı.
b) Bakanlığın eğitim kurumlarından sececeği uc uye.
c) YOK'un fakultelerden sececeği uc uye.
c) Turk Eczacıları Birliğinin sececeği bir uye.
(2) Kurumlar, sececekleri asıl uye sayısı kadar yedek uye de belirler.
(3) Uyelerin en az uc yıl fakultede eğitici olarak gorev yapmış, uzman ve en az docent unvanına sahip olmaları şarttır. Ancak Bakanlığın sececeği uyelerde ve Turk Eczacıları Birliği uyesinin Başkanlık Divanından secilmesi halinde, bu uyede uzman olma şartı aranmaz.
(4) Uyelerin gorev sureleri uc yıldır. Suresi biten uyeler tekrar secilebilir.
(5) Kurul, Bakanlığın daveti uzerine yılda en az iki defa toplanır. Kurula, Bakanlık Musteşarı veya yapılacak ilk toplantıda uyeler arasından secilen başkan vekili başkanlık eder. Kurul, uyelerden en az beşinin teklifi uzerine olağanustu toplanır.
(6) Kurul, uyelerin ucte ikisinin iştiraki ile toplanır. Kararlar oy cokluğuyla alınır. Oylamalarda cekimser oy kullanılamaz. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu taraf coğunluğu sağlamış sayılır. Ancak, Fakultelerin eğitim yetkisinin kaldırılmasına ilişkin kararların toplantıda hazır bulunanların en az ucte iki coğunluğu ile alınması gerekir.
(7) Kuruldaki goruşmeler gundemdeki sıraya gore yapılır. Gundemi Kurul başkanı belirler. Gundemdeki maddelerin sırası Kurul kararı ile değiştirilebilir. Uyeler, gundem dışı bir konunun muzakere edilmesini teklif edebilir. Onergeler yazılı olarak Kurul başkanına iletilir. Kurul başkanı, onergeler hakkında leh ve aleyhte konuşmak isteyenlere soz verir ve onergenin goruşulmesini Kurulun onayına sunar. Kurul başkanı, aynı konuyu iceren veya benzerlik gosteren onergeleri birleştirerek goruşturme yetkisine sahiptir.
(8) Kararlar ve varsa karşı oylar, karar tarihinden itibaren uc iş gunu icerisinde gerekceleri ile birlikte yazılarak imzalanır ve sekretaryaya bildirilir.
(9) Ust uste iki defa mazeretsiz olarak Kurul toplantılarında hazır bulunmayanların uyeliği duşer.
(10) Kurulun sekretarya hizmetleri Genel Mudurluk tarafından yurutulur. Sekretarya hizmetlerini yurutmek uzere yeterli nitelikte ve sayıda personel gorevlendirilir.
Kurulun gorevleri
MADDE 5 - (1) Kurulun gorevleri şunlardır:
a) Fakultelere program temelinde uzmanlık eğitim yetkisi vermek ve uzmanlık eğitim yetkisini kaldırmak.
b) Uzmanlık eğitimlerinin eğitim standardını da iceren cekirdek eğitim mufredatlarını belirlemek.
c) Uzman eczacıların asgari gorev, yetki ve sorumluluklarını belirlemek.
c) Uzmanlık dallarının rotasyonları ve bu rotasyonların sureleri hakkında karar vermek.
d) Uzmanlık dallarının eğitim surelerinin ucte bir oranına kadar arttırılabilmesi hakkında karar vermek.
e) Uzmanlık eğitiminin takip ve değerlendirme esaslarını belirlemek.
f) Programların, uzmanlık eğitimi cekirdek ve genişletilmiş mufredat ve eğitim standartlarına uygunluğunu takip etmek.
g) Yapılan takipler sonucunda, eksiklikleri tespit edilen programlarda yerinde denetim yapmak veya yaptırmak, denetimler sonucunda duzenlenen raporları karara bağlamak.
ğ) Uzmanlık eğitimini bitirme sınavı jurilerinin secim olcutlerini belirlemek.
h) Yurt dışındaki uzmanlık eğitimi veren Fakultelerin tanınmışlık listesini yapmak ve bu listeyi guncellemek.
ı) Yabancı ulkelerde uzmanlık eğitimi gorenlerin mesleki ve bilimsel değerlendirmesini yapacak olan Fakultelerin belirlenmesi ile ilgili kararlar almak.
i) Yeni uzmanlık dallarının ihdas edilmesi ile ilgili goruş bildirmek, ihdas edilen dallarda uzman olacakların başvuru olcutlerini belirlemek ve bu konudaki başvuruları karara bağlamak.
j) Bakanlıkca tescil edilecek olan ve uzmanlık eğitimi sonrası sertifikalı eğitim programları ile ilgili goruş vermek.
k) Uzmanlık eğitimi ve uzman insan gucu ile ilgili goruş vermek, programların eğitim kapasitesi ve imkanlarını goz onunde bulundurarak ulke ihtiyacına gore uzmanlık eğitimine giriş sınavlarında programlara ait kontenjanları belirlemek.
l) Gorev alanıyla ilgili konularda calışmalar yapmak ve goruş hazırlamak uzere, gorev suresini ve uye sayısını belirlediği gecici komisyonlar kurmak.
m) Aynı Fakulte icinde veya birden fazla Fakulte arasında yapılacak protokol ile oluşturulacak programlar icin protokol oluşturma prensiplerini belirlemek.
Gorevi sona eren kurul uyelerinin yenilenmesi
MADDE 6 - (1) Bakanlık, Kurul uyelerinin gorev suresinin bitiminden en az uc ay oncesinde 4 uncu maddede belirtilen kurumlardan asıl ve yedek uyelerini tespit etmelerini ister. Kurumlar, sececekleri asıl ve yedek uyelerin kimlik ve iletişim bilgilerini kendilerine tebliğ edilen tarihten itibaren en gec bir ay icerisinde bildirir.
(2) Herhangi bir sebeple ayrılan veya uyeliği duşen uyenin yerine, geri kalan sureyi tamamlamak uzere aynı kurumun birinci sıradaki yedek uyesi gorev yapar. Boşalan yedek uyelik yerine ilgili kurum en gec bir ay icinde yeni bir uyeyi Bakanlığa bildirir.
(3) Herhangi bir sebeple asıl ve yedek uyeliğin boşaldığı durumlarda, bir ay icerisinde Bakanlığa bildirim yapmayan kurumun Kuruldaki ilgili uyeliği o donem icin duşer ve calışmalarda dikkate alınmaz.
UCUNCU BOLUM
Uzmanlık Eğitimi Akademik Komisyonu, Programlar, Eğiticiler
ve Uzmanlık Oğrencileri
Uzmanlık eğitimi akademik komisyonu
MADDE 7(1) Fakulte; bir uzmanlık eğitimi programındaki eğitimin değerlendirilmesi ve bilimsel denetimin etkinliğinin sağlanması icin uzmanlık eğitimini duzenleme ve koordine etme gorevini o programın UAK'ı aracılığıyla yapar.
(2) UAK, program yoneticisi başkanlığında ilgili programdaki eğiticilerden ve program yoneticisinin belirleyeceği en az bir uzmanlık oğrencisinden oluşur.
Program
MADDE 8 - (1) Programlardaki eğitim, Kurul tarafından ilan edilen ve eğitim standartlarını da iceren cekirdek eğitim mufredatı karşılayacak şekilde olmak zorundadır.
(2) Program yoneticisi lisans eğitimini eczacılık alanında yapmış ve ilgili uzmanlık dalındaki eğiticiler arasından dekan tarafından belirlenir.
(3) Birden fazla kurumun katılımıyla oluşan programlarda program yoneticisi kurumlar arasında yapılan protokol ile belirlenir.
(4) Fakulte tarafından ilgili uzmanlık eğitimine giriş sınavı oncesinde uzmanlık oğrencisi talep edilirken her bir program icin eğitici, mekan-donanım ve portfoy bilgisi, mevcut uzmanlık oğrencisi sayısı, program yoneticisi ve uygulanmakta olan mufredat Kurula bildirilir.
Programların denetimi
MADDE 9 - (1) Programlar cekirdek eğitim mufredatları ve standartlarına uygunlukları yonunden Kurul tarafından ya da 5 inci maddenin birinci fıkrasının (l) bendi uyarınca oluşturulan komisyonlarca, en az beş yılda bir yerinde denetlenir. Bu denetim dışında Fakulteler eğitim verilen programlarıyla ilgili ozdeğerlendirmelerini yıllık olarak ocak ayı icinde UETS uzerinden Kurula sunarlar. Ozdeğerlendirme raporunda belirgin eksiklik saptanan programlar Kurul tarafından raporun teslimini takiben uc ay icerisinde oncelikle denetlenir. Ozdeğerlendirme raporunda eksiklik veya yetersizlik tespit edilen programların belirlenen eksiklikleri 6 ay icinde tamamlaması şarttır. Ozdeğerlendirmede eksiklik saptanan programlar icin uzmanlık oğrencisi kontenjan planlaması o yıl icin yapılmaz.
(2) Denetimlerden once program tarafından 15 inci maddenin ikinci fıkrasının (g) bendinde bahsedilen denetim formu doldurulur ve bu form denetleme komisyonu tarafından hazırlanan rapora eklenir.
(3) Denetimlerde tespit edilen eksiklik ve hataların giderilmesi icin Kurul tarafından programlara uyarı yazısı gonderilir. Bu yazıda; eksiklik ve hatanın tanımı, bunların giderilmesi icin alınması gereken onlemler ile verilen sure belirtilir. Verilen sure icinde eksiklik ve hataların giderilmemesi halinde programın eğitim yetkisi kaldırılır.
(4) Eğitim yetkisi kaldırılan programlar eksikliklerini gidererek eğitim yetkisini almak icin yeniden Kurula başvurabilir.
Eğitici
MADDE 10 - (1) Fakultelerde uzmanlık eğitimi, ilgili dalda uzman olan ya da Kurul kararı ile eğiticilik hakkı kazanmış olan profesor, docent ve yardımcı docent unvanına sahip olanlar tarafından verilir.
(2) Programa dahil edilmeleri halinde 26/4/2014 tarihli ve 28983 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yonetmeliğine gore eğitici olanlar da bu Yonetmeliğe gore eğitici kabul edilir.
(3) Profesor, docent veya yardımcı docent unvanı olmayan uzman eczacılar ile fakultedeki ilgili alanda eğitici niteliğini haiz olmayan oğretim uyeleri ve oğretim gorevlileri, eğiticiler nezaretinde uzmanlık eğitiminde gorev alır.
Uzmanlık oğrencisi
MADDE 11 - (1) Uzmanlık oğrencisi; kurumlarındaki kadro unvanı ne olursa olsun, bu Yonetmelik ve ilgili mevzuat hukumleri cercevesinde programlarda uzmanlık eğitimi goren, araştırma ve uygulama yapan kişilerdir.
(2) Programa yerleştirilen uzmanlık oğrencisinin istihdam şekli, programın bağlı olduğu eğitim kurumunun mevzuat hukumlerine tabidir.
(3) Uzmanlık oğrencisi; eczane acamaz ve işletemez, uzmanlık eğitiminin gerektirdiği durumlar dışında aylıklı veya aylıksız hicbir işte calışamaz, bu şekilde calıştığı tespit edilen uzmanlık oğrencisinin ilgili fakulte tarafından ilişiği kesilir.
(4) Uzmanlık oğrencileri uzmanlık eğitimi uygulamasından sayılmayan işlerde gorevlendirilemez.
(5) Uzmanlık oğrencisinin Fakulteden, program icin kabul edilmiş mufredat ve standartlarda eğitim verilmesinin sağlanmasını isteme hakkı vardır. Nobet, calışma ve eğitim odaları gibi eğitsel ve sosyal gereksinimleri karşılayan altyapı ve diğer standartlar Fakulte tarafından sağlanır.
(6) Uzmanlık oğrencisi, programda bulunan butun eğiticilerin gozetim ve denetiminde araştırma ve eğitim calışmalarında ve sağlık hizmeti sunumunda gorev alır, deontolojik ve etik kurallara uyar.
(7) Genişletilmiş eğitim mufredatlarında nobet uygulaması olan programlarda uzmanlık oğrencilerinin nobet uygulaması haftada birden daha sık olmayacak şekilde duzenlenir.
DORDUNCU BOLUM
Uzmanlık Eğitimi
Uzmanlık eğitimine giriş sınavı
MADDE 12 - (1) EUS yılda bir defa olmak uzere OSYM tarafından yarışma esasına dayanan mesleki bilgi sınavı şeklinde yapılır.
(2) EUS sonucuna gore yerleştirilme işleminin yapılabilmesi icin yabancı dil yeterliliği ile Kanunun 2 nci ve 3 uncu maddelerindeki koşulları sağlayan eczacı olma şartı aranır. Yabancı dil yeterliliği icin İngilizce dilinden Bakanlık tarafından yapılan ya da yaptırılan sınavdan veya OSYM tarafından yapılan Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavında yuz uzerinden en az elli puan almış olmak ya da OSYM tarafından bu puana denk kabul edilen uluslararası gecerliliği bulunan bir belgeye sahip olmak şarttır. Yabancı dil sınav sonucları sınav tarihinden itibaren beş yıl sure ile gecerlidir. Beş yıllık surenin sona erdiği tarihin hesabında EUS'a başvuru tarihi dikkate alınır.
(3) Fakulteler, her sınav donemi icin acılmasını istedikleri uzmanlık oğrencisi kontenjanlarını YOK aracılığıyla Bakanlığa bildirir. Bakanlık, Kurulun goruşunu alarak kontenjanları Fakulte ve program adı belirtmek suretiyle OSYM'ye bildirir.
(4) OSYM her sınav ve yerleştirme donemi icin işlemleri ayrıntılı olarak acıklayan bir kılavuz hazırlayıp yayımlar.
Uzmanlık eğitimine giriş sınavı sonucları, yerleştirme ve uzmanlık eğitimine başlama
MADDE 13 - (1) Uzmanlık oğrencisi adayı, cizelgede belirtilen uzmanlık dallarında eğitim veren programlara OSYM tarafından yerleştirilir.
(2) Aşağıdaki hallerde yerleştirmeye esas mesleki bilgi puanı yuzde iki oranında duşurulur:
a) Uzmanlık eğitimine devam etmekte iken sınava girildiğinde.
b) Uzmanlık eğitimine devam etmekte iken istifa edenlerin istifalarını takip eden ilk sınavda.
c) Bir uzmanlık programına yerleştirildiği halde eğitime başlamayanların takip eden ilk sınavda.
(3) Mesleki bilgi sınav puanında eşitlik olması halinde secimi yapılan uzmanlık dalını daha ust tercihinde gosterene oncelik verilir, bu durumda da eşitliğin bozulmaması halinde doğum tarihi daha yeni olan adaya oncelik verilir.
(4) Yerleştirme sonucları OSYM tarafından ilan edilir ve ilgili Fakultelere bildirilir. OSYM tarafından yapılan ilan kanuni tebligat yerine gecer.
(5) OSYM tarafından yerleştirilenlerin, uzmanlık eğitimine başlatılmak uzere gereken işlemlerin yapılması icin sonucların ilanı tarihinden itibaren on iş gunu icerisinde ilgili Fakulteye başvuru yapması şarttır. Uzmanlık eğitimine atama ve goreve başlama işlemleri kırkbeş gun icinde tamamlanır. Uzmanlık eğitimine başlamasına mani ve kabul edilebilir kanuni gerekceleri olmaksızın gorevine başlamayanların atamaları iptal edilir.
(6) Adayların tercih etmemesi, adayların yerleştirilmesine rağmen durumlarının atanmaya uygun olmaması veya yerleştirilmesi yapılan adayların başvuru suresi icinde başvurmaması nedeniyle boş kalan kontenjanlar, ilgili Fakulteler tarafından başvuru suresinin sona ermesinden itibaren on iş gunu icinde OSYM'ye bildirilir. OSYM tarafından ilgili sınav doneminde bir defaya mahsus olmak uzere otuz gun icinde ek yerleştirme yapılır.
(7) OSYM tarafından programlara yerleştirilenlerin uygun kadroya ataması Fakultenin kendi mevzuatınca program yoneticisinin bulunduğu birime yapılır.
(8) Programın bağlı olduğu eğitim kurumunun atama şartlarını taşımaksızın sınava girip yerleştirilmiş olanlar uzmanlık eğitimine başlatılmazlar. Şartlardan herhangi birini taşımadığı sonradan anlaşılanlar ile uzmanlık eğitimi sırasında bu şartlardan herhangi birini kaybedenlerin uzmanlık eğitimine son verilir.
Uzmanlık eğitiminde devamlılık ve program değiştirme
MADDE 14 - (1) Bu maddede belirtilen haller dışında uzmanlık eğitiminin kesintisiz surdurulmesi şarttır.
(2) Askerlik hizmeti, doğum sonrası ucretsiz izin ve diğer mucbir sebepler haricinde herhangi bir sebeple eğitime ara verenler veya kendi isteği veya fiiline bağlı olarak uzmanlık eğitimi sona erenler aynı programa devam edemez.
(3) Uzmanlık eğitimine devam ederken yeniden girdikleri uzmanlık eğitimine giriş sınavında başarılı olanlar ile uzmanlık eğitimini bitirmeden ayrıldıktan sonra en gec bir yıl icinde yeniden sınava girerek başarılı olan uzmanlık oğrencilerinden;
a) Uzmanlık eğitim dalı değişenlerin onceki uzmanlık eğitiminde gecen eğitim sureleri, yeni başlayacakları uzmanlık eğitimi suresinden sayılmaz. Ancak dalları değişen uzmanlık oğrencilerinin, onceki uzmanlık eğitimine ait sureleri ve rotasyonları yeni uzmanlık eğitimi dalındaki eğitim mufredatında da yer alıyor ise, yeni başladıkları programın UAK'ınca kabul edildiği takdirde ve şekilde uzmanlık eğitiminin sure ve rotasyonlarından sayılır.
b) Uzmanlık eğitim dalını değiştirmeksizin program değiştirenlerin yeni başlayacakları programın UAK'ınca kabul edildiği takdirde ve şekilde, onceki uzmanlık eğitiminde gecen sureler, uzmanlık eğitiminin sure ve rotasyonlarından sayılır.
(4) Uzmanlık oğrencilerinin uzmanlık eğitimlerini yerleştirildikleri programda tamamlamaları esastır. Ancak;
a) Programda hastalık, vefat, istifa, emeklilik veya tayin gibi sebeplerle eğitici kalmadığı veya programın sahip olması gereken asgari nitelik ve standartları kaybettiği hallerde, programdaki uzmanlık oğrencileri uygun bir programda eğitim almak veya rotasyon yapmak uzere Fakulteler tarafından altı aya kadar gorevlendirilirler. Bu gorevlendirmenin yapılmadığı hallerde Kurul tarafından altı aya kadar re'sen gorevlendirme yapılabilir. Bu gorevlendirme suresi icerisinde ilgili programda eğitici istihdam edilemediği veya eğitime engel olan durumun ortadan kaldırılamadığı hallerde programlardaki uzmanlık oğrencisi Kurulun tespit edeceği programa, programın bağlı olduğu Fakultenin mevzuatına uygun olarak nakledilir.
b) Uzmanlık eğitimine başlandıktan sonra ortaya cıkan eş ve sağlık durumu mazeretlerinden dolayı eğitimlerine başka bir ilde devam etmek isteyenler, mazeretlerini bildirir belgeleri Fakulteleri aracılığı ile Kurula gonderir. Kurul doğrudan doğruya veya 5 inci maddenin birinci fıkrasının (l) bendi uyarınca oluşturulan komisyonlar marifetiyle mazeretleri gecerli gorulenleri tespit eder. Mazereti kabul edilenlerin uzmanlık eğitimine giriş sınavında almış olduğu puanın, geciş yapılmak istenen programın aynı donemindeki sınav taban puanına eşit veya bu puandan fazla olması şarttır. O donemde ilgili program icin kontenjan acılmamışsa ilgili programın uzmanlık oğrencisi aldığı son uc sınav taban puan ortalaması, bu yoksa son iki sınav taban puan ortalaması, bu da yoksa son sınav taban puanı esas alınır. Geciş yapılmak istenen programa daha once hic uzmanlık oğrencisi alınmamış ise puan kriteri aranmaz. Bu şartları taşıyanların nakilleri ilgili mevzuata gore yapılır.
1) Eş durumu nedeniyle nakil talebinde bulunan uzmanlık oğrencileri; eşinin 8/6/1984 tarihli ve 217 sayılı Devlet Personel Başkanlığı Kuruluş ve Gorevleri Hakkında Kanun Hukmunde Kararname kapsamına giren bir kurum veya kuruluşta, 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 uncu maddesinin (B) ve (C) fıkraları ile gecici pozisyonlar haric olmak uzere memur kadrosunda veya diğer personel kanunlarına tabi olarak calıştığını ve eğitim aldığı ilde eşinin kurumunun veya durumuna uygun bir kadronun bulunmadığını belgelemesi halinde, eşinin gorevli olduğu ildeki uzmanlık eğitimini alabileceği Fakulteye, boyle bir Fakulte yoksa en yakın ildeki uygun bir Fakulteye nakledilebilir. Eşlerden ikisinin de uzmanlık oğrencisi olması halinde Fakultelerin kadro ve eğitim kapasitesi ve eşlerin tercihleri goz onune alınarak uygun yerde aile birliği sağlanır.
2) Sağlık durumu nedeniyle nakil talebinde bulunan uzmanlık oğrencileri; kendisinin veya kanunen bakmakla yukumlu olduğu eş, anne, baba veya cocuklarından birinin ortaya cıkan hastalığının o ilde tedavisinin mumkun olmadığını veya gorev yerinin değişmemesi halinde bu kişilerin hayatının tehlikeye gireceğini sağlık kurulu raporuyla belgelemesi halinde, tedavinin yapılabileceği bir sağlık kurumunun bulunduğu veya kişinin sağlığının olumsuz etkilenmeyeceği bir ildeki ilgili uzmanlık eğitiminin verildiği Fakulteye nakledilebilir. İlgili kişilerin sağlık kurulu raporlarını Bakanlığın eğitim ve araştırma hastaneleri ya da Devlet universitelerinin uygulama ve araştırma merkezlerinden almaları zorunludur. Kurul, sağlık raporlarını gerekli gorduğu hallerde teyit icin hakem hastaneye gonderebilir.
c) 15 inci maddede tarif edilen UETS'te ust uste iki kez olumsuz kanaat notu alan uzmanlık oğrencisinin programı Kurulca değiştirilir. Yeni eğitim programında da ust uste iki kez olumsuz kanaat notu alan uzmanlık oğrencisinin hizmet suresi ne olursa olsun uzmanlık oğrenciliğiyle ilişiği kesilir. Tekrar uzmanlık eğitimine giriş sınavına girip uzmanlık eğitimine başlayanlar hakkında bu maddenin 3 uncu fıkrası hukumlerine gore işlem yapılır.
c) Uzmanlık eğitimine başlandıktan sonra herhangi bir mazeret gozetmeksizin eğitimlerine başka bir ilde veya Fakultede devam etmek isteyenlerin, aşağıdaki şartları haiz ve bir defaya mahsus olmak kaydıyla ilgili mevzuat cercevesinde atamaya yetkili makam tarafından gecişleri yapılır:
1) Geciş yapılmak istenen Fakultenin kabulunu gosterir belge alınmış olması.
2) Halen eğitim gorulen Fakultenin onayının alınmış olması.
3) Geciş yapılmak istenilen Fakultenin kadro durumunun uygun olması.
4) İlgili uzmanlık oğrencisinin uzmanlık eğitimine giriş sınavında almış olduğu puanın, geciş yapmak istediği programın aynı donemindeki sınav taban puanına eşit veya bu puandan fazla olması. O donemde ilgili program icin kadro acılmamışsa ilgili programın uzmanlık oğrencisi aldığı son uc sınav puan ortalaması, bu yoksa son iki sınav puan ortalaması bu da yoksa son sınav taban puanı esas alınır. Geciş yapılmak istenen programa daha once hic uzmanlık oğrencisi alınmamış ise geciş işlemi yapılmaz.
Uzmanlık eğitiminin takibi ve değerlendirilmesi
MADDE 15 - (1) Fakulteler, program yoneticisi koordinasyonunda eğitimine yeni başlayan uzmanlık oğrencisine, Fakulteye ve programa adaptasyon icin tanıtıcı bilgiler verir, kanuni sorumlulukları, mesleki gelişimi, iletişim ve deontoloji ile ilgili uyum programları duzenler.
(2) Uzmanlık eğitiminin takibi ve değerlendirilmesi Bakanlık tarafından elektronik ağ ortamı kullanılarak kurulan UETS cercevesinde yapılır. UETS aşağıdaki unsurlardan oluşur:
a) Cekirdek eğitim mufredatı: Uzmanlık eğitimi ihtiyaclarının değerlendirme sonuclarına dayanır. Belirlenen ihtiyacları karşılayacak amac ve hedefler ile bunları gercekleştirecek asgari bilgi, beceri ve tutum kazandırmaya yonelik eğitim etkinliklerini icerir. Kurul tarafından hazırlanır ya da hazırlattırılır ve ihtiyac duyulduğunda guncellenerek UETS'te ilan edilir.
b) Genişletilmiş eğitim mufredatı: Programlar tarafından cekirdek eğitim mufredatını da kapsayacak şekilde hazırlanır, yıllık olarak guncellenir, Kurula bildirilir ve UETS'te ilan edilir.
c) Uzmanlık eğitimi karnesi: Program, eğitime başlayan her uzmanlık oğrencisi icin UETS icinde genişletilmiş eğitim mufredatına uygun bir karne oluşturur. Karne iceriğindeki eğitim ve uygulamaların cekirdek eğitim mufredatına ait olan kısmının uzmanlık eğitimi suresi icerisinde tamamlanması zorunludur. Bu karneye uzmanlık oğrencisinin eğitim surecinde ulaştığı yetkinlik duzeyleri eğiticiler tarafından işlenir. Eğitim karnesi program yoneticisi tarafından altı ayda bir kontrol edilir varsa eksiklikler suresi icinde tamamlattırılır. Uzmanlık eğitimini tamamlayanlara Fakulte tarafından eğitim karnesinin onaylı bir orneği verilir. Karneler UETS icinde uzmanlık eğitimini tamamlayanlara ayrılan arşiv kısmında saklanmaya devam edilir.
c) Program yoneticisi kanaati: Program yoneticisi altı aylık donemler halinde uzmanlık oğrencisinin goreve bağlılık, calışma, araştırma ve yonetme yeteneği ile meslek ahlakı hakkındaki goruş ve kanaatini UETS'e kaydeder ve dekan tarafından onaylanır. Uzmanlık eğitiminin altı aylık değerlendirme doneminin birden fazla program yoneticisi yanında gecmesi halinde, bu kaydı yanında en fazla sure gecirilen programın yoneticisi yapar. Bu değerlendirme sonucunda olumsuz goruş ve kanaat notu alanlar dekan tarafından yazılı olarak uyarılır. Ust uste iki kez olumsuz kanaat notu alan uzmanlık oğrencisinin bu durumu Kurula bildirilir. Altı aylık donemlerin hesaplanmasında uzmanlık eğitimine başlanılan tarih esas alınır.
d) Tez calışmasının takibi: Tez calışması, tez danışmanı tarafından uc ayda bir değerlendirilir ve UETS'te ilgili kısma işlenir.
e) Uzmanlık oğrencisi kanaati: Uzmanlık oğrencileri verilen eğitimi ve eğiticileri yıllık olarak nitelik ve nicelik acısından değerlendirir ve UETS'e UAK'ın bilgisine sunulmak uzere kaydeder. Bu değerlendirme, eğitimin niteliğini ve eğiticilerin bilgi, beceri ve davranışlarını kapsar.
f) Uzmanlık eğitimi sure takibi: Uzmanlık eğitiminden sayılmayan surelerin takip edilebilmesi amacıyla dekan, uzmanlık oğrencisinin bu surelerinin UETS'teki ilgili alana işlenmesini sağlar.
g) Denetim formu: Fakulte ve programların değerlendirme ve denetiminde kullanılan formlar, Kurul tarafından hazırlanır ve UETS icinde ayrılmış yerde yayımlanır.
ğ) Uzmanlık eğitimi yeterlilik sistemi: Fakulteler eğitim yeterliliği ve kapasitesinin hesaplanabilmesi icin programlarının eğitici ve portfoy ile ilgili bilgilerinin girilmesini ve her program icin uzmanlık oğrencisi kontenjan talebinin oluşturulmasını sağlar.
Uzmanlık dalları ile eğitim sureleri ve rotasyonları
MADDE 16 - (1) Uzmanlık dalları ile eğitim sureleri cizelgede belirtildiği şekildedir.
(2) Senelik izin ve bilimsel icerikli toplantılar icin verilen izin sureleri haric olmak uzere, uzmanlık eğitiminde fiilen gecmeyen sureler uzmanlık eğitimi suresinden sayılmaz.
(3) Eğitim sureleri ve rotasyonların uzmanlık oğrencisinin yerleştirildiği programın bulunduğu Fakultede tamamlanması esastır. Eğitime kabul belgesi sağlayan uzmanlık oğrencilerine program yoneticisinin ve ilgili UAK'ın uygun goruşu alınarak yurt icinde veya yurt dışında başka Fakultelerde uzmanlık eğitimi alması icin tabi oldukları mevzuata gore bir yıla kadar izin verilebilir. Kurum icerisinde yapılamayan rotasyonlar bu sureden sayılmaz. Eğitimin yurt dışında yapılması halinde mufredatın ve rotasyonların tamamlanamadığı durumlarda UAK tarafından yurt dışında gecen sureyi aşmamak uzere uygun gorulen sure uzmanlık suresine eklenir.
(4) Kurul tarafından belirlenip ilan edilen tamamlanması zorunlu rotasyon eğitimleri sureleri tamamlandığında o rotasyon ile ulaşılması istenilen hedeflere ulaşılıp ulaşılmadığı yonunden rotasyon eğitimini veren eğiticiler tarafından UETS uzerinden değerlendirilir. İstenilen hedeflere ulaşıldığı hallerde rotasyon eğitiminde yeterlilik elde edilmiş olur; aksi durumda yetersizlik nedeniyle rotasyon eğitimi tekrarlanır ve bu sure uzmanlık eğitimi suresine eklenir. Tekrarlanan rotasyon eğitiminde de yetersizlik durumunda farklı bir fakultede rotasyon eğitimi son kez tekrarlanır ve suresi uzmanlık eğitimi suresine eklenir. Bunda da yetersizlik alan uzmanlık oğrencisinin uzmanlık oğrenciliği ile ilişiği kesilir. Bunlardan tekrar uzmanlık eğitimine giriş sınavına girip uzmanlık eğitimine başlayanlar hakkında 14 uncu madde hukumlerine gore işlem yapılır.
(5) 14 uncu maddenin dorduncu fıkrası hukumleri cercevesinde olumsuz kanaat notu aldığı icin programı Kurulca değiştirilen uzmanlık oğrencisinin eğitim suresine bir yıl eklenir.
Uzmanlık oğrencilerinin uzmanlık tezi ve değerlendirilmesi
MADDE 17 - (1) Uzmanlık eğitimini bitirme sınavına girilebilmesi icin tez hazırlanması zorunludur.
(2) Uzmanlık eğitimi suresinin ilk altı ayı icinde; program yoneticisi onerisi uzerine UAK kararıyla uzmanlık oğrencisine bir tez danışmanı, tez danışmanı tarafından da uzmanlık oğrencisinin tez konusu belirlenir ve tebliğ edilir. Tez konusu ilgili UAK tarafından onaylanır.
(3) Tez jurisi ilgili akademik komisyon tarafından uc asıl iki yedek uyeden oluşturulur. En az bir asıl uye ve bu uyenin yedeği kurum dışından belirlenir.
(4) Tez, en gec uzmanlık eğitimi suresinin bitiminden bir ay once, juriye sunulmak uzere program yoneticisine kayden teslim edilir. Tezin zamanında teslim edilmemesi halinde tez yeterli bulunmayıp kabul edilmemiş sayılır ve bu maddenin altıncı fıkrası hukumleri cercevesinde uzmanlık oğrencisine ek sure verilir.
(5) Juri uyeleri, tezin kendilerine teslim edilmesinden itibaren en gec bir ay icerisinde toplanır. Uzmanlık oğrencisi tez savunmasını juri huzurunda sozlu olarak yapar ve juri değerlendirme sonucunu yazılı ve gerekceli olarak program yoneticisine bildirir.
(6) Juri tez calışmasını yeterli bulmazsa, eksikliklerin tamamlanması ve gerekli duzeltmelerin yapılması icin uzmanlık oğrencisine altı aylık ek bir sure verir. Uzmanlık oğrencisi tezinin eksiklerini, duzeltmelerini altı ay bitmeden de tamamlayıp program yoneticisine teslim edebilir. Duzenlenmiş tez beşinci fıkraya uygun olarak değerlendirilir. Bu surenin uzmanlık eğitimini aşan kısmı uzmanlık eğitimi suresine eklenir.
(7) Tezin ikinci defa kabul edilmemesi halinde, uzmanlık oğrencisinin uzmanlık oğrenciliği ile ilişiği kesilir. İlişiği kesilen uzmanlık oğrencisi, iki yıl icinde uzman adayı olarak aynı Fakultede tezini ya da uygun gorulen yeni bir tezi tamamlayabilir. Bu sure icinde de tezini sunmayan veya tezi kabul edilmeyen uzman adayının uzmanlık eğitimi ile ilişiği kesilir. Bu şekilde ilişiği kesilenlerden daha sonra girdikleri uzmanlık eğitimi giriş sınavına gore uzmanlık eğitimine başlayanlar hakkında 14 uncu maddeye gore işlem yapılır.
(8) Tez surecinin uzmanlık eğitimi surecini aksatacağı anlaşıldığında UAK tarafından tez danışmanı veya tez danışmanı tarafından tez konusu değiştirilebilir.
Uzmanlık eğitimini bitirme sınavı
MADDE 18 - (1) Tezi kabul edilen, uzmanlık eğitimi suresini ve rotasyonlarını başarıyla tamamlayan, uzmanlık eğitimi karnesinin cekirdek eğitim mufredatını belirleyen kısmının tamamlandığı ilgili program yoneticisi tarafından onaylanan uzmanlık oğrencisi, uzmanlık eğitimini bitirme sınavına girmeye hak kazanır. Bu durum onbeş gun icerisinde sınav jurileri, sınav yeri ve tarihi belirlenmek uzere dekanlığa, UETS'e kaydedilmek suretiyle bildirilir ve işlemleri tamam olanlar sınava alınır. Uzmanlık eğitimini bitirme sınavları UETS'te ilan edilen yer ve tarihte sınav jurilerince yapılır.
(2) Juri beş kişiden oluşur. Uyeler dekanlık tarafından Kurulun uzmanlık eğitimini bitirme sınavı jurileri hakkındaki Kararı uyarınca secilir. Juri uyeleri kendi aralarından bir başkan ve katip uye secer.
(3) Her bir juri uyesi sınavda yuz uzerinden puan verir. Sorulan sorular ve alınan cevaplar katip uye tarafından kaydedilerek juri uyeleri tarafından imzalanır ve Ek-1'de orneği gosterilen sınav tutanağına eklenir.
(4) Sınavda juri uyelerinin verdiği puanların ortalamaları alınır ve Ek-1'de yer alan sınav tutanağında belirtilerek uyelerce imzalanır. Ortalaması altmış ve uzeri ise aday başarılı kabul edilir. Sınav sonucu juri başkanı tarafından Bakanlığa gonderilmek uzere ilgili Fakulte Dekanlığına iletilir.
(5) Girdikleri uzmanlık eğitimini bitirme sınavında başarı gosteremeyenler veya sınava girmeyenler altı ay icerisinde tekrar sınava alınır. Bu sure icerisinde uzmanlık oğrencilerinin kadrolarıyla ilişikleri kesilmez. Girdikleri ikinci sınavda da başarılı olamayanların veya bu sınava girmeyenlerin, uzmanlık oğrenciliği ile ilişikleri kesilir. Bu suretle uzmanlık oğrenciliği ile ilişiği kesilenlere, takip eden altı ay icerisinde juri uyelerini ve yapılacağı Fakulteyi Kurulun belirleyeceği iki sınav icin başvuru hakkı verilir. Bu sınavlarda da başarılı olamayanlar veya sınavlara girmeyenlerin bu eğitimlerine bağlı hakları sona erer. Bunlardan tekrar uzmanlık eğitimine giriş sınavlarına girip uzmanlık eğitimine başlayanlar hakkında 14 uncu madde hukumlerine gore işlem yapılır.
Uzmanlık eğitiminin tamamlanması
MADDE 19 - (1) Uzmanlık eğitiminin tamamlanması icin;
a) Tezin kabul edilmiş olması,
b) Cizelgede belirtilen uzmanlık dalı ile ilgili uzmanlık eğitimi suresinin ve rotasyonların tamamlanmış bulunması,
c) Uzmanlık eğitimi karnesinin cekirdek eğitim mufredatını belirleyen kısmının ilgili akademik komisyon tarafından onaylanmış bulunması,
c) Uzmanlık eğitimini bitirme sınavında başarılı olunması,
şarttır.
Uzmanlık belgelerinin duzenlenmesi ve tescili
MADDE 20 - (1) Uzmanlık eğitimini bitirme sınavı sonucları, uzmanlığın tescili icin gerekli olan belgelerle birlikte en gec onbeş gun icinde, programın bağlı olduğu Fakulte tarafından Bakanlığa gonderilir.
(2) Uzmanlık eğitimini başarıyla bitirenlerin uzmanlık belgeleri Bakanlıkca duzenlenir ve tescil edilir.
(3) Uzmanlık eğitiminin bu Yonetmeliğe uygun olarak yapılmadığının tespiti halinde Bakanlıkca tescil işlemi yapılmaz, yapılmış ise iptal edilir.
(4) Bu Yonetmelik hukumlerine gore verilen uzmanlık belgesinin şekli ve iceriği Bakanlıkca tespit edilir.
BEŞİNCİ BOLUM
Yurt Dışında Yapılan Uzmanlık Eğitiminin Denklik İşlemleri
Uzmanlık eğitiminin ve belgelerin incelenmesi
MADDE 21(1) Yurt dışında uzmanlık eğitimi vermeye yetkili olan bir Fakulteden uzmanlık eğitimi veya uzmanlık belgesi almış olanların talepleri halinde, apostili bulunan ya da yabancı ulkedeki Turk misyon şefliklerince veya ilgili yabancı ulkenin Turkiye'deki misyon şefliğince onaylanmış uzmanlık eğitimine ilişkin belgeleri Bakanlıkca incelenir.
(2) Bakanlık, yabancı ulkelerde yapılan uzmanlık eğitiminin o ulkenin usul ve esaslarına uygun olarak yapılıp yapılmadığını araştırır, kanıtlayıcı her turlu belge ve dokumanın verilmesini isteyebilir.
(3) Uzmanlık eğitiminin bir yıldan fazlasını Turkiye'de yapmış olan Turk vatandaşlarının denklik işlemlerinde, Turkiye'de yapılan eğitim suresinin bir yıldan fazlası dikkate alınmaz.
Uzmanlık belgesi almamış olanlar hakkında yapılacak işlemler
MADDE 22 - (1) Yabancı ulkelerden uzmanlık belgesi almamış olanların uzmanlık eğitiminde gecen sureleri cizelgede ongorulen sureden az ise bu kişiler EUS'a girerler. Girdikleri bu EUS'ta yerleştirilip uzmanlık eğitimine başlayanlar, yurt dışında gecirdikleri eğitim surelerinin uzmanlık eğitimi suresinden sayılmasını isterlerse, eğitim aldıkları dil İngilizce ise 12 nci maddenin ikinci fıkrasında yer alan sınavlardan birinde, eğitim aldıkları dil İngilizce değilse o ulkenin dili icin yapılan başka bir sınavda başarılı olanların, eğitim gordukleri ulkeden aldıkları belgeler değerlendirilerek ilgili Fakultenin akademik komisyonu tarafından uygun gorulen sureler Turkiye'de yapacakları uzmanlık eğitimi suresinden duşulur. Ancak, yurt dışında gecen uzmanlık eğitimi surelerinin gecerli sayılabilmesi icin, yukarıda belirtilen şartlar yanında ilgililerin uzmanlık eğitiminden ayrıldıktan sonra en gec bir yıl icinde muracaatları ve acılacak ilk uzmanlık eğitimi giriş sınavında başarılı olmaları şarttır.
(2) Yabancı ulkelerde uzmanlık eğitiminde gecirdikleri eğitim suresi cizelgede belirtilen surelere uygun bulunanlar uzmanlık eğitimi veren fakultelerden birinde ucuncu fıkra hukumlerine gore denklik sınavına alınırlar.
(3) Yurt dışında yapılan uzmanlık eğitiminin denklik işlemleri aşağıdaki şekilde yapılır:
a) Bilimsel yeterlik sınavı 18 inci maddenin ikinci fıkrasına gore oluşturulacak juriler tarafından aynı maddenin ucuncu, dorduncu ve beşinci fıkraları cercevesinde yapılır ve sonuclandırılır. Juri tarafından gerekli gorulur ise denklik başvurusunda bulunan eczacının en cok uc aya kadar ilgili dalda bir programda gozlemci statusunde gorevlendirilmesi Bakanlığa teklif edilebilir. Bakanlık tarafından teklifin uygun gorulmesi halinde eczacının gozlemci olarak gorevlendirilmesi yapılır. Gorevlendirme suresi sonunda bilimsel yeterlik sınavı yapılır.
b) Başarısız olanlara başka uzmanlık eğitimi veren diğer fakultelerde de kullanılabilecek iki sınav hakkı daha verilir.
c) Bilimsel yeterlik sınavında başarılı olanların uzmanlık belgeleri Bakanlıkca duzenlenir ve tescil edilir.
Uzmanlık belgesi almış olanlar hakkında yapılacak işlemler
MADDE 23 - (1) Yurt dışında uzmanlık eğitimi veren ve Kurulun yayımlayıp guncellediği tanınmışlık listesinde yer alan Fakultelerden, o ulkede ilgili dalda uzmanlık yapma yetkisi veren bir belge almış olanların uzmanlık belgeleri bir fakulte tarafından tasdik edilmesinden sonra Bakanlıkca tescil edilir.
(2) Tanınmışlık listesinde olmayan bir Fakulteden uzmanlık belgesi almış olanların aldıkları eğitimin suresi, cizelgede ongorulen surenin beşte ucunden fazla ise denklik işlemleri 22 nci maddenin ucuncu fıkrasına gore yapılır.
(3) Yurt dışında yaptığı eğitimin suresi cizelgede ongorulen surelerin beşte ucunden az olanlar hakkında 22 nci maddenin birinci fıkrası hukumleri uygulanır.
Turkiye'de başlanılan uzmanlık eğitiminin yurt dışında surdurulmesi
MADDE 24 - (1) Turkiye'de başladıkları uzmanlık eğitimini yurt dışında surdurenlerin, uzmanlık eğitimi gorulen yabancı ulkelerin usullerine gore aynı dalın uzmanlık eğitiminde gecirdikleri sureler, Turkiye'de uzmanlık eğitiminden ayrılış ve yurt dışında uzmanlık eğitimine başlayış tarihleri arasındaki surenin altı aydan fazla olmaması şartıyla, yurt icinde uzmanlık eğitiminde gecen onceki sureleri ile birleştirilerek denklik işlemine tabi tutulur. Sure veya mufredat yonunden tespit edilen eksiklikler yeniden uzmanlık eğitimi giriş sınavına girmeksizin ve kadroya atanmaksızın tamamlattırılır.
ALTINCI BOLUM
Ceşitli ve Son Hukumler
Uzmanlık yetkisinin kullanılması
MADDE 25(1) Kanun ve bu Yonetmelik hukumlerine gore uzmanlık belgesi almayanlar, bu Yonetmelikte belirlenen uzmanlık dalları ile ilgili olarak hicbir yerde ve şekilde uzmanlık unvan ve yetkisini kullanamaz.
İstisnai yoldan uzmanlık belgesi verilmesi
GECİCİ MADDE 1 - (1) 14/11/2014 tarihinden once eczacılıkta uzmanlık dalı olarak belirlenen alanlardan birinde doktora eğitimini tamamlamış olanlar ile bu alanlarda doktora eğitimine başlamış olanlardan eğitimlerini başarı ile bitirenlere talepleri halinde Bakanlıkca uzmanlık belgesi verilir.
Kurul tarafından eğitici yetkisi verilmesi
GECİCİ MADDE 2 - (1) 1/1/2023 tarihine kadar fakultelerdeki profesor, docent veya yardımcı docentlerden başvuranlara Kurul tarafından belirlenen kriterlere gore yapılacak değerlendirme sonucunda yeterli gorulmeleri halinde eğitici yetkisi verilebilir.
(2) Eğitici yetkisi verilmesinde yapılacak değerlendirme icin Kurulca belirlenecek kriterler bu Yonetmeliğin yururluğe girdiği tarihten itibaren uc ay icerisinde ilan edilir.
Uzmanlık eğitimi takip sistemine gecilmesi
GECİCİ MADDE 3 - (1) Bakanlık tarafından bu Yonetmeliğin yururluğe girdiği tarihten itibaren uc yıl icerisinde, 15 inci maddenin ikinci fıkrasında yer alan uzmanlık eğitimi takip sistemine işlerlik kazandırılır. UETS'e işlerlik kazandırılıncaya kadar yapılacak iş ve işlemler Kurulca belirlenecek usul ve esaslara gore yapılır.
2016 yılı uzmanlık eğitimine giriş sınavı
GECİCİ MADDE 4 - (1) 2016 yılı icinde yapılacak uzmanlık eğitimine giriş sınavı OSYM tarafından veya Bakanlıkca uygun gorulen Kamu Kurumlarınca yapılır.
Yururluk
MADDE 26 - (1) Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
Yurutme
MADDE 27 - (1) Bu Yonetmelik hukumlerini Sağlık Bakanı yurutur.
Ekleri icin tıklayınız.