Okullara Kuru Uzum Dağıtımı Programı Uygulama Esasları Hakkında Karar Karar Sayısı : 2016/9547
Ekli "Okullara Kuru Uzum Dağıtımı Programı Uygulama Esasları Hakkında Karar"ın yururluğe konulması; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 18/11/2016 tarihli ve 12543 sayılı yazısı uzerine, 1581 sayılı Tanm Kredi Kooperatifleri ve Birlikleri Kanununun 3 uncu maddesine gore. Bakanlar Kurulu'nca 21/11/2016 tarihinde kararlaştırılmıştır.

OKULLARA KURU UZUM DAĞITIMI PROGRAMI UYGULAMA ESASLARI HAKKINDA KARAR
Amac ve kapsam
MADDE 1- (1) Bu Kararın amacı; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı tarafından ortaklaşa yurutulecek olan Okullara Kuru Uzum Dağıtımı Programı kapsamında 2017 yılında anaokulu, uygulama sınıfı, anasınıfı ve temel eğitim birinci kademe (ilkokul) oğrencilerine kuru meyve tuketim alışkanlığının kazandırılması ile oğrencilerin yeterli ve dengeli beslenmelerine katkıda bulunularak sağlıklı buyume ve gelişmelerinin sağlanması amacıyla kuru uzum temini ve dağıtımına ilişkin esasların belirlenmesidir.
(2) Program kapsamında yer alan ozel eğitim kurumlan (anaokulu, uygulama stmfı, anasınıfı ve temel eğitim birinci kademe), oğrencilerinin dağıtımı yapılacak kuru uzume eşdeğer miktarda kuru uzum tuketmelerini sağlamaları halinde, velilerin isteği esas alınarak dağıtım kapsamı dışında tutulur.
Gorevlendirme
MADDE 2- (1) Turkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği; 2017 yılında anaokulu, uygulama sınıfı, anasınıfı ve temel eğitim birinci kademe (ilkokul) oğrencilerine kuru uzum temini ve dağıtımı ile gorevlendirilmiştir.
Sorumluluk ve organizasyon

MADDE 3- (1) Turkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği, bu Karar kapsamında yapılacak alım, muhafaza, nakliye, paketleme, kiralama ve ilgili bakanlıkların goruşu alınmak suretiyle dağıtıma ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkilidir.
(2) Turkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği, bu Karar kapsamındaki faaliyetleri yerine getirmek amacıyla hizmet almaya, depo kiralamaya, gerekli her tur malzemeleri almaya, arac ve gerec kiralamaya yetkilidir.
(3) Turkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği, bu Karar kapsamında kendisine verilen gorevleri; iştirakleri, kooperatifler, birlikler veya diğer kuruluşlar aracılığıyla da yerine getirebilir.
Eğitim ve tanıtım
MADDE 4- (1) Bu Karar kapsamında gerekli eğitim ve tanıtım etkinlikleri ile materyallerinin temini, dağıtımı, yayım ve iletişim faaliyetleri Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Turkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği tarafından yapılır.

Alım, teslimat ve dağıtım
MADDE 5(1) Milli Eğitim Bakanlığınca belirlenecek okullarda, 2017 yılı icerisinde, her oğrenciye, haftada 2 gun, 25'er gramlık paketler halinde, 9 numara kalitede olmak uzere sultani cekirdeksiz kuru uzum, Turkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği tarafından temin edilerek dağıtılır.
(2) Dağıtımı yapılacak olan kuru uzum ambalajlarının şekli ve uzerinde yer alması gereken hususlar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının koordinasyonunda, Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından muştereken belirlenerek Turkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliğine bildirilir.
(3) İllerde ilgili vali yardımcısı başkanlığında, ii gıda, tarım ve hayvancılık mudurluğu, il halk sağlığı mudurluğu, il milli eğitim mudurluğu ile tarım kredi kooperatifleri temsilcilerinden oluşan ve kuru uzumun il icinde sevkiyat organizasyonu ile kontrolunden

sorumlu "İl Okul Kuru Uzum Komisyonu (Komisyon)" kurulur. Kuru uzum dağıtım programı Komisyonun koordinasyonunda yurutulur. Komisyonun sekretaryası il milli eğitim mudurlukleri tarafından yapılır.

(4) Aile hekimleri, oğretmenler ve/veva veliler tarafından kuru uzume karşı duyarlılığı tespit edilen ve kuru uzum tuketimini kabul etmeyen oğrenciler okul idarelerince dağıtım kapsamı dışında tutulur.
(5) Ceşitli nedenlerle {okulların kayıtlı oğrenci sayılarındaki değişiklik, oğrenci devamsızlığı, resmi tatil hava koşullan, mahalli duzeyde eğilime gecici olarak ara verilmesi ve benzeri) dağıtımı yapılamayan kuru uzumler, Program kapsamında yer alan diğer kuranlardaki veli izni olan oğrencilere oncelik verilmek uzere. Komisyonun uygun goruşu alınarak nakliyesi Turkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği tarafından karşılanmak uzere okul idarelerince mahallinde değerlendirilir. Okul idarelerince hicbir şekilde dağıtımı yapılamayan uzumlerin nasıl değerlendirileceği Komisyon tarafından belirlenir.
(6) Okul mudurlukleri, talep edilmesi halinde ilce milli eğitim mudurluğu aracılığıyla Komisyona gerekli tum bilgi ve belgeler ile iade tutanaklarını teslim eder.
(7) Dağıtılacak kuru uzumlerin tum aşamalarda Turk gıda mevzuatına uygunluğunun denetimi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının sorumluluğundadır.
(8) Programın uygulama doneminde oğrencilerin kuru uzum tuketim alışkanlıklarındaki değişikliklere ilişkin calışmaların yapılması, incelenmesi ve sonuclarının Milli Eğitim Bakanlığı ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile paylaşılmasından Sağlık Bakanlığı sorumludur.
(9) Program suresince kuru uzumun teslim alınması, muhafazası ve tuketimi ile ilgili kayıtların tutulması, oluşturulacak module kaydedilmesi, verilerin duzenli ve erişebilir olması Milli Eğitim Bakanlığınca sağlanır.
Finansman temini ve odemeler
MADDE 6- (1) Bu Karar uyarınca Turkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği tarafından gercekleştirilecek okullarda kuru uzum dağıtımı programı icin maliyete esas; ortalama urun alım maliyeti, urun işleme-paketleme, dağıtım, depolama, stok maliyeti, tanıtım masrafları ile diğer işletme giderleri toplamına %8 oranında hizmet bedeli eklendikten sonra oluşan tutar uzerine katma değer vergisi ilave edilerek faturalandırıian toplam tutar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca ilgili yılda genel butceden tahsis edilen odenekten karşılanır.
Denetim
MADDE 7- (1) Bu Karara ilişkin denetimler Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yerine getirilir. Gerekli hallerde, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının talebi uzerine ilgili diğer bakanlıkların denetim personeli incelemelerde gorevlendirilebilir.
(2) Bu Kararın uygulamasına ilişkin olarak doğabilecek tereddutler ilgili bakanlıklar koordinasyonunda giderilir.
Yururluk
MADDE 8- (1) Bu Karar yayımı tarihinde yururluğe girer.
Yurutme
MADDE 9- (1) Bu Karar hukumlerini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı, Sağlık Bakanı ile Milli Eğitim Bakanı muştereken yurutur.