Milli Eğitim Bakanlığı Ozel Mesleki Yeterlilik Kursları Yonetmeliği 1 Şubat 2017 CARŞAMBA
Resmi Gazete
Sayı : 29966
YONETMELİK
Milli Eğitim Bakanlığından:
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI OZEL MESLEKİ YETERLİLİK
KURSLARI YONETMELİĞİ
BİRİNCİ BOLUM
Amac, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amac
MADDE 1 - (1) Bu Yonetmeliğin amacı, karayolu yolcu ve eşya-kargo taşımacılık faaliyetleri icin ongorulen mesleki yeterlilik eğitimini veren ozel mesleki yeterlilik kurslarının işleyişiyle ilgili usul ve esasları duzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2 - (1) Bu Yonetmelik, 8/2/2007 tarihli ve 5580 sayılı Ozel Oğretim Kurumları Kanunu kapsamında acılan ozel mesleki yeterlilik kurslarını kapsar.
(2) SRC 5 turu tehlikeli madde taşımacılığına ilişkin ozel mesleki yeterlilik kursları bu Yonetmeliğin kapsamı dışındadır.
Dayanak
MADDE 3 - (1) Bu Yonetmelik, 10/7/2003 tarihli ve 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu, 8/2/2007 tarihli ve 5580 sayılı Ozel Oğretim Kurumları Kanunu, 26/9/2011 tarihli ve 655 sayılı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının Teşkilat ve Gorevleri Hakkında Kanun Hukmunde Kararname ve 25/8/2011 tarihli ve 652 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Gorevleri Hakkında Kanun Hukmunde Kararnameye dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 - (1) Bu Yonetmelikte gecen;
a) Bakanlık: Milli Eğitim Bakanlığını,
b) Diğer personel: Kursta eğitim ve oğretim hizmetleri sınıfı dışındaki gorevli personeli,
c) Donem: Her bir mesleki yeterlilik icin oğretim programında belirtilen derslerin toplam suresini,
c) Eğitim personeli: Kursta gorevli yonetici, oğretmen, uzman oğretici, usta oğretici gibi gorevlileri,
d) Genel mudurluk: Ozel Oğretim Kurumları Genel Mudurluğunu,
e) Kanun: 8/2/2007 tarihli ve 5580 sayılı Ozel Oğretim Kurumları Kanununu,
f) Kurs: Surucu ve yoneticilere, 11/6/2009 tarihli ve 27255 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Karayolu Taşıma Yonetmeliği kapsamındaki faaliyetlerde mesleğin icrası ile ilgili eğitim, bilgi, beceri ve donanım kazandıran ozel mesleki yeterlilik kurslarını,
g) Mesleki yeterlilik: Mesleğin icrası ile ilgili eğitim, bilgi, beceri ve donanıma sahip olmayı,
ğ) Mesleki yeterlilik belgesi: Mesleki yeterlilik sertifikasına sahip kişilere Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca duzenlenen mesleki yeterliliğin bulunduğunu gosteren belgeyi,
h) Mesleki yeterlilik eğitimi: Karayolu Taşıma Yonetmeliği kapsamındaki faaliyetlerle ilgili bir mesleki yeterliliğin kazandırılması amacıyla ozel mesleki yeterlilik kursları tarafından verilen eğitimi,
ı) Mesleki yeterlilik sınavı: Kişilerde mesleki yeterliliğin tespiti amacıyla yapılacak sınavı,
i) Modul: Milli Eğitim Bakanlığı Bilişim Sistemi (MEBBİS)'nde oluşturulan ozel mesleki yeterlilik modulunu,
j) Mudur: Ozel mesleki yeterlilik kurs mudurunu,
k) Orta duzey yonetici (ODY): Karayolu Taşıma Yonetmeliği kapsamında faaliyet gosteren bir gercek veya tuzel kişiliğin veya buna ait bağımsız bir birimin taşımacılık faaliyetlerini surekli ve etkin bir şekilde sevk ve idare eden mudur/idareci, şef, uzman, operasyon yoneticisi, operator ve benzeri unvanlarla istihdam edilen kişileri,
l) Ozel mesleki yeterlilik sertifikası: Ozel mesleki yeterlilik kursunda eğitimini tamamlayan ve eğitim sonunda yapılan sınavda başarılı olan kursiyerlere ozel mesleki yeterlilik kursları tarafından verilen sertifikayı,
m) Program: Ozel mesleki yeterlilik kurslarında uygulanacak duzeyi ile suresi belirlenen ve Bakanlıkca onaylanan oğretim programlarını,
n) Surucu (SRC): Karayolunda motorlu bir aracı veya taşıtı sevk ve idare eden kişiyi,
o) Ust duzey yonetici (UDY): Karayolu Taşıma Yonetmeliği kapsamında faaliyet gosteren bir gercek veya tuzel kişiliği temsil ve ilzam ederek ve/veya bunların tamamını fiilen sevk ve idare ederek surekli ve etkin bir şekilde yoneten yonetim kurulu başkanı, yonetim kurulu uyesi, genel mudur, genel koordinator, genel sekreter ve benzeri konumdaki veya bu unvanlarla istihdam edilen kişileri,
o) Yonetmelik: 20/3/2012 tarihli ve 28239 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Ozel Oğretim Kurumları Yonetmeliğini,
ifade eder.
İKİNCİ BOLUM
Ozel Mesleki Yeterlilik Kursları
Ozel mesleki yeterlilik kurslarının amacı
MADDE 5(1) Kursların amacı kursiyerlere, ozel mesleki yeterlilik oğretim programında yer alan konularda eğitim vermek ve eğitim sonunda yapılan sınavlarda başarılı olanlara mesleki yeterlilik sertifikası duzenlemektir.
Ozel mesleki yeterlilik kurslarının acılması
MADDE 6 - (1) Kurslara; Kanun, Yonetmelik, Ozel Oğretim Kurumları Standartlar Yonergesi hukumleri ve illerin nufus sayısına gore bu Yonetmelikte belirtilen eğitim ve oğretim faaliyetlerini yurutmek uzere en az on lisans mezunu olan gercek kişi kurucu adına veya kurucu temsilcisi en az on lisans mezunu tuzel kişi olan kurucu adına Bakanlıkca kurum acma izni ile iş yeri acma ve calışma ruhsatı duzenlenir.
(2) Merkez ilce ve ilcelerin nufusuna gore merkez ilce ve ilcede acılacak kurum sayısı belirlenirken Turkiye İstatistik Kurumunun her yıl belirlediği sayılar esas alınır. Nufus sayısı;
a) 300.000'in altında olan her il icin 3,
b) 300.000'den fazla olan illerde ise ilk 300.000 nufus icin 3 ve sonraki her 200.000 nufus icin ilave 1,
kurs acılmasına izin verilir. Toplam nufusu 50.000'in altında olan ilcelerde ise kurs acılamaz.
(3) Nufusu azalan il/ilcelerde, mevcut kurslar faaliyetlerine devam eder. Ancak bu il/ilcelerdeki kursların herhangi bir nedenle kapatılması halinde yeni kurs acılması ikinci fıkra hukumlerine gore belirlenir.
(4) Bakanlıkca her yıl kurs acılacak il ve ilceler Genel Mudurluğun internet sayfasında ilan edilir. Yonetmeliğin 5 inci maddesinde belirtilen kurucu veya kurucu temsilcisine ait şartları taşıyanlardan kurs acmak isteyenler, ilan tarihinden itibaren bir ay icerisinde; kurs acmak istediği il ve ilceyi, kurucu veya kurucu temsilcisinin kimlik, adres, iletişim ve oğrenim durumu bilgilerini, Genel Mudurluğun internet sayfasında yer alan başvuru ekranından girerek muracaat eder. Başvurular ilan tarihinden itibaren bir yıl gecerlidir.
(5) Genel Mudurlukce ilk muracaat eden kurucu veya kurucu temsilcisine ait kimlik bilgileri, oğrenim durumu ve adli sicil sorgulaması yapılır. Sorgulama sonucunda kurs acmasında sakınca gorulmeyen muracaat sahibine, Yonetmeliğin 5 inci maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen belgeleri uc ay icerisinde tamamlayıp il/ilce milli eğitim mudurluğune vermesi gerektiği yazı ile bildirilir. Kurs acılacak il/ilce milli eğitim mudurluklerine de durum yazı ile bildirilir. Kurs acmak uzere muracaat eden kurucu veya kurucu temsilcisi verilen sure sonuna kadar belgelerini eksiksiz olarak teslim etmezse veya il/ilce milli eğitim mudurluğunce yapılan inceleme sonucunda belgelerinin ilgili mevzuata uygun olmadığı tespit edilirse bu durum yazı ile muracaat sahibine bildirilir ve yazı ekinde belgeler iade edilir. Ayrıca konu hakkında Genel Mudurluğe bilgi verilir. Bu kurucu veya kurucu temsilcisine iki yıl sure ile kurs acmak icin Genel Mudurluğun internet sayfasında yer alan başvuru ekranı girişine izin verilmez.
(6) Genel Mudurluğun internet sayfasında yer alan başvuru ekranına aynı il veya ilce sınırları icinde birden fazla kurs acma muracaatı olması durumunda, muracaat eden farklı kişiler ilk muracaattan itibaren sıralanarak farklı kişiler tarafından acılacak kurs sayısı kadar muracaat edilmesi halinde tumune, farklı kişiler tarafından acılacak kurs sayısından fazla muracaat edilmiş olması halinde ise başvuru sırasına gore beşinci fıkra hukumleri doğrultusunda işlem başlatılır. Muracaat edenlerin belgelerinin iade edilmesi durumunda sırasıyla sonraki muracaat edenler icin aynı işlem uygulanır.
(7) Kurs acılabilmesi icin en az uc derslik bulunması gerekir. Kurs binasında aranacak diğer şartlar Ozel Oğretim Kurumları Standartlar Yonergesine gore belirlenir.
Ozel mesleki yeterlilik kurslarına verilecek idari para cezaları ve kapatma
MADDE 7(1) Kurslarda ilgili mevzuata aykırı uygulamaların tespit edilmesi durumunda ilgili mevzuat hukumleri doğrultusunda işlem yapılır.
UCUNCU BOLUM
Ozel Mesleki Yeterlilik Sertifikası Sınıfları ve Turleri
Ozel mesleki yeterlilik sertifikası sınıfları ve turleri
MADDE 8(1) Ozel mesleki yeterlilik sertifikası turleri; ust duzey yonetici (UDY), orta duzey yonetici (ODY) ve surucu (SRC) olmak uzere uc ana grupta sınıflandırılır. Kurslar tarafından verilen eğitim ve sınav sonucunda mesleki yeterlilik sertifikası almaya hak kazanan kursiyerlere faaliyet alanlarına gore aşağıdaki sertifikalar duzenlenir:
a) UDY sınıfı Ozel Mesleki Yeterlilik Sertifikaları;
1) UDY1 turu uluslararası yolcu taşımacılığı.
2) UDY2 turu yurtici yolcu taşımacılığı.
3) UDY3 turu uluslararası eşya-kargo taşımacılığı.
4) UDY4 turu yurtici eşya-kargo taşımacılığı.
b) ODY sınıfı Ozel Mesleki Yeterlilik Sertifikaları;
1) ODY1 turu uluslararası yolcu taşımacılığı.
2) ODY2 turu yurtici yolcu taşımacılığı.
3) ODY3 turu uluslararası eşya-kargo taşımacılığı.
4) ODY4 turu yurtici eşya-kargo taşımacılığı.
c) SRC sınıfı Ozel Mesleki Yeterlilik Sertifikaları;
1) SRC1 turu uluslararası yolcu taşımacılığı.
2) SRC2 turu yurtici yolcu taşımacılığı.
3) SRC3 turu uluslararası eşya-kargo taşımacılığı.
4) SRC4 turu yurtici eşya-kargo taşımacılığı.
(2) Ozel Mesleki yeterlilik sertifika turlerinden;
a) UDY1 turu belge sahibi olanlar, UDY2, ODY1 ve ODY2 belge turlerini,
b) UDY2 turu belge sahibi olanlar, ODY2 belge turunu,
c) UDY3 turu belge sahibi olanlar, UDY4, ODY3 ve ODY4 belge turlerini,
c) UDY4 turu belge sahibi olanlar, ODY4 belge turunu,
d) ODY1 turu belge sahibi olanlar, ODY2 belge turunu,
e) ODY3 turu belge sahibi olanlar, ODY4 belge turunu,
f) SRC1 turu belge sahibi olanlar, SRC2 belge turunu,
g) SRC3 turu belge sahibi olanlar, SRC4 belge turunu,
almış kabul edilir.
DORDUNCU BOLUM
Kurs Personeli, Gorev, Yetki ve Sorumluluklar,
Gorevlendirme ve Gorevden Ayrılma
Kurslarda gorevlendirilecek personel
MADDE 9 - (1) Kurslarda;
a) Kurs muduru,
b) Eğitim personeli,
c) İstenilmesi halinde mudur yardımcısı,
gorevlendirilir.
(2) Kurslarda isteğe bağlı olarak diğer personel de gorevlendirilebilir.
Eğitim personelinde aranacak şartlar
MADDE 10(1) Oğretim programlarına gore eğitim personelinin gorevlendirilmesinde gireceği derse bağlı olarak aşağıdaki şartlar aranır:
a) Trafik veya ulaştırma alanında en az yuksek lisans yapmış olmak veya universitelerin trafik, ulaştırma, lojistik, makine, motor, otomotiv, mekatronik, otobus kaptanlığı alanlarının birinden mezun olmak.
b) Bakanlıkca onaylı Eğiticinin Eğitimi Kurs Bitirme Belgesine sahip olup iktisat, işletme, hukuk, ulaştırma, lojistik veya kamu yonetimi alanında en az lisans mezunu olmak.
c) Psikoloji veya psikolojik danışmanlık ve rehberlik alanında en az lisans mezunu olmak.
c) Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Tehlikeli Mal Kombine Taşımacılığı Genel Mudurluğunce verilen Eğiticinin Eğitimi Belgesine sahip olmak, Tehlikeli Madde Guvenlik Danışmanlık Belgesine sahip olmak, kimya veya kimya muhendisliği mezunu olmak.
d) En az on lisans mezunu olup 29/7/2015 tarihli ve 29429 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan İlkyardım Yonetmeliği kapsamında alınmış İlkyardım Eğitmeni Sertifikasına sahip olmak.
e) En az on lisans mezunu olup Bakanlık veya milli eğitim mudurluklerince verilmiş Trafik ve Cevre Oğreticiliği Belgesine sahip olmak.
f) En az on lisans mezunu olup en az uc yıllık surucu belgesi sahibi olmaları koşuluyla Bakanlık veya milli eğitim mudurluklerince verilmiş Direksiyon Eğitimi Oğreticiliği Belgesine sahip olmak.
(2) Kurslarda, oğretim programlarında belirtilen nitelik ve şartları taşıyan birer personelin gorevlendirilmesi zorunludur.
Gorev, yetki ve sorumluluklar
MADDE 11(1) Kurslardaki eğitim personeli ile diğer gorevliler; gorev, yetki ve sorumlulukları bakımından Kanun ve Yonetmelik hukumleri ile dengi resmi kurumlarda gorevli personelle ilgili mevzuat hukumlerine tabidir.
Gorevlendirme ve gorevden ayrılma
MADDE 12(1) Kurslarda calışacak personelin gorevlendirilmesi ve gorevden ayrılması işlemleri Kanun ve Yonetmelik hukumlerine gore yapılır.
BEŞİNCİ BOLUM
Kurslara Muracaat Esasları, Kursa Kayıt, Kursiyer Nakli, Devam, Sınav Hakkı,
Kayıt Yenileme, Calışma ve Ders Saatleri
Kurslara muracaat esasları
MADDE 13 - (1) Kursa kayıt olacak kursiyerlerin;
a) Adli sicil ve arşiv kayıtlarında, 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Turk Ceza Kanununun 188, 190 ve 191 inci maddeleri, 21/3/2007 tarihli ve 5607 sayılı Kacakcılıkla Mucadele Kanununun 4 uncu maddesinin yedinci fıkrası, 10/7/1953 tarihli ve 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıcaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanunun 12 nci maddesinin ikinci ve takip eden fıkralarında belirtilen suclardan hukum giydiğine dair kayıt bulunmaması,
b) UDY sınıfı Ozel Mesleki Yeterlilik Sertifikası oğretim programları icin en az on lisans duzeyinde eğitim almış olması,
c) ODY sınıfı Ozel Mesleki Yeterlilik Sertifikası oğretim programları icin en az ortaoğretim duzeyinde eğitim almış olması,
c) SRC sınıfı Ozel Mesleki Yeterlilik Sertifikası oğretim programları icin en az ilkokul duzeyinde eğitim almış olması ve alacağı mesleki yeterlilik sertifikasına uygun surucu belgesine sahip olması,
gerekir.
Kayıtta istenecek belgeler
MADDE 14 - (1) Kurslara kaydolacak Turkiye Cumhuriyeti vatandaşı kursiyerlerden aşağıda belirtilen bilgi ve belgeler istenir:
a) Ozel Mesleki Yeterlilik Kursuna Kayıt Formu (EK-1).
b) Kayıt esnasında gorulup iade edilmek uzere T.C. kimlik numarası bulunan nufus cuzdanı.
c) Adli sicil ve arşiv kayıtlarında, 5237 sayılı Kanunun 188, 190 ve 191 inci maddelerinden, 5607 sayılı Kanunun 4 uncu maddesinin yedinci fıkrası, 6136 sayılı Kanununun 12 nci maddesinin ikinci ve takip eden fıkralarındaki suclardan hukum giydiğine dair adli sicil ve arşiv kaydının bulunmadığını gosterir yazılı beyanı.
c) Diploma veya diploma yerine gecen belge veya kamu kurum/kuruluşlarından alınan oğrenim durumunu bildirir belgenin, aslı goruldukten sonra kurs mudurluğunce onaylı orneği.
d) Son altı ayda cekilmiş iki adet biyometrik fotoğraf.
e) SRC sınıfı Ozel Mesleki Yeterlilik Sertifikası oğretim programlarına kayıt yaptıracaklar icin surucu belgesinin fotokopisi.
(2) Kurslara kaydolacak Yabancı uyruklu kursiyerlerden aşağıda belirtilen bilgi ve belgeler istenir:
a) Ozel Mesleki Yeterlilik Kursuna Kayıt Formu (EK-1).
b) Pasaportun noter tasdikli Turkce tercumesi.
c) Turkiye'de altı aydan fazla kalacağını gosteren ikametgah izni veya oğrenim vizesi.
c)Yabancı uyrukluların Turkiye'de adli sicil ve arşiv kaydının olmadığına dair ilgili makamlardan aldığı belge.
d) Diploma veya diploma yerine gecen belgenin Turkce tercumesiyle aslının noter onaylı ornekleri.
e) Son altı ayda cekilmiş iki adet biyometrik fotoğraf.
f) SRC sınıfı Ozel Mesleki Yeterlilik Sertifikası oğretim programlarına kayıt yaptıracaklar icin surucu belgesinin fotokopisi.
(3) Kurslara kaydolacak kursiyerlerin, ozel mesleki yeterlilik sertifikası almasına engel teşkil edecek bir sabıka kaydının olmadığına dair yazılı beyanları kurs tarafından yetkili adli mercilerden teyit edilir. Gerceğe aykırı beyanda bulunduğu tespit edilen kursiyerler sınava alınmazlar, sınava alınmış olsalar dahi sınavları gecersiz sayılır.
(4) Kayıt icin istenen belgeler kurs tarafından kayıt esnasında Module tarattırılır, il/ilce milli eğitim mudurluklerince belgelerin kontrolu yapılarak uygun gorulenler Modul uzerinden onaylanır. Tarama ve onaylama işleminde eksik ve hata olması durumunda ilgililer hakkında gerekli işlem yapılır.
Kursiyer kaydı
MADDE 15 - (1) Kursiyerler, Ozel Mesleki Yeterlilik Kursuna Kayıt Formunu (EK-1) kurs mudurunun gozetiminde doldurup 14 uncu maddede belirtilen belgelerle kurs mudurluğune muracaat ederler. Kayıt formu ve ekleri incelendikten sonra kursiyerin hangi sertifika sınıfına katılacağı belirtilerek Module kaydı yapılır.
(2) Kursiyerlerin kursa kaydı, doneme ait kursiyer gruplarının başlama tarihlerinden once yapılır. Grubun başladığı gun, o gruba Modul uzerinden kursiyer kaydı yapılmaz.
(3) Milli eğitim mudurluğunce kursiyerlerin kursa kaydı yapılmadan once kursta istihdam edilenlerin sosyal guvenliklerinin sağlandığına ilişkin aylık prim ve hizmet belgesinin Sosyal Guvenlik Kurumuna verilmiş olması gerekir. Ayrıca bu kurumların Sosyal Guvenlik Kurumuna idari para cezası, prim ve prime ilişkin borclarının olmaması veya borcu bulunmakla birlikte 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulu Hakkında Kanuna gore tecil ve taksitlendirilmiş ya da ozel kanunlara gore yapılandırılmış olup taksitlerinin duzenli odenmiş olup olmadığı kontrol edilir. Uc ay onceki ayın primini odediğini belgelendiren kurslara donem acma izni verilir. Uc ay onceki ayın primini odemediği tespit edilen kurslara prim borclarını odeyene kadar yeni donem acmalarına izin verilmez.
Kursiyerlerin nakli
MADDE 16 - (1) Kurucusunun başvurusu veya inceleme/soruşturma sonucu kurum acma izni ile iş yeri acma ve calışma ruhsatı veren merci tarafından kapatılacak olan ya da kapatılan kurslarda kayıtlı olan kursiyerlerin il sınırları icinde başka kurslara nakli yapılır.
Kursa devam
MADDE 17 - (1) Kursa kayıt olan kursiyerlerin kursa devam etmeleri esastır.
(2) Ders saati sayısının 1/5'inden fazla derse devam etmeyenlerin kurstan kayıtları silinir.
Sınav hakkı ve kayıt yenileme
MADDE 18(1) Derslerin eğitimi bitirilen ve ilce onay işlemi tamamlanan kursiyerler sınava girerler. Sınava herhangi bir nedenle girmeyenlerle sınavda başarısız olanlar, yeniden kursa devam etmeksizin ve kurs ucreti odemeden aralıksız uc kere daha sınavlara girebilirler. Ancak;
a) Sınavlar sırasında hastalık sebebi ile sınava girecek durumda olmadığını belgelendirmek uzere resmi ve ozel sağlık kurum veya kuruluşlarından alacağı raporu en gec sınavın yapıldığı gunun akşamına kadar alacakları belgeyi,
b) Yangın, deprem ve benzeri tabii afetler yuzunden veya birinci derece hısım ve kayın hısımlarından birisinin ağır hastalığı veya olumu yahut spor, muzik, folklor ve benzeri ulusal veya uluslararası duzeyde ulkemizi temsil etme gibi nedenlerle sınavlara giremeyeceklerini gosterir resmi bir makamdan alacakları belgeyi,
kurs mudurluğune teslim edenler, dort sınav hakkını tamamladıktan sonra başarılı olamayanlar bir defaya mahsus olmak uzere mazeret sınavına girebilirler. Mazereti olan kursiyerlerin durumu beş iş gunu icerisinde il/ilce milli eğitim mudurluklerince Module girilir.
(2) Teorik derslerini tamamlayarak dorduncu sınav hakkı sonunda başarısız olan kursiyer kayıt işlemlerini tamamlamak ve ucretlerini odemek suretiyle kurslara yeniden kayıt yaptırabilirler.
Calışma saatleri
MADDE 19(1) Kurslar haftanın butun gunlerinde 09.00 ile 22.00 saatleri arasında faaliyet gosterirler.
(2) Ders saatleri, kursiyerlerin talep ve ihtiyacına gore kurs mudurluğunce tespit edilir.
Ders saatleri
MADDE 20 - (1) Bir ders saati suresi elli dakikadır. İki ders saati arasındaki dinlenme suresi on dakikadır.
ALTINCI BOLUM
Oğretim Programları, Calışma Planları,
Kurslarda Eğitim ve Oğretim
Oğretim programları
MADDE 21 - (1) Kurslarda, Bakanlıkca onaylı oğretim programları uygulanır.
(2) Mesleki yeterlilik belgesi sahiplerine, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca ekonomik, teknolojik ve sosyal gelişmelerin taşımacılık faaliyetlerine yansımaları ve değişen mevzuatı kapsayan bir periyodik eğitim alma zorunluluğu getirilmesi halinde bu eğitim; Bakanlıkca onaylanan periyodik oğretim programları uygulanarak ozel mesleki yeterlilik kurslarında verilir.
(3) Bakanlıkca gerek gorulmesi halinde eğitim ve sınavlar uygulamalı olarak da yapılabilir.
Calışma planları
MADDE 22 - (1) Kurslarca kursiyerlerin derslerinin gun ve saatlerinin yer aldığı calışma planı donem başlamadan once Module girilir. İl/ilce milli eğitim mudurluğunce Modul uzerinden onaylanır. Kurslarca eğitimler planda belirtilen gun ve saatlerde yapılır.
Kurslarda eğitim ve oğretim
MADDE 23(1) Kurslarda hafta ici bir gunde 2 saatten az 6 saatten fazla hafta sonları ise bir gunde 2 saatten az 8 saatten fazla eğitim yapılamaz.
(2) Her ayda bir donem acılır. Donemler her ayın ilk on beş gunu icinde kurslarca belirlenen tarihlerde başlatılır. Bir donemde kurs kontenjanını aşmamak şartıyla uc farklı tarihte grup acılabilir. Ayın on beşinci gunu hafta sonu veya resmi tatil olması durumunda ilk iş gunu mesai bitimine kadar grup acılmasına izin verilir. Grup onayı verildikten sonra o gruba kursiyer kaydı yapılamaz. Grubun onaylandığı gun eğitime başlanmaz. Her donemin dersleri SRC sertifika turu icin 60 gun icinde ODY ve UDY sertifika turleri icin 90 gun icinde tamamlanır. Donem eğitimi tamamlamadan yeni donem acılamaz. Kursta donem acılabilmesi icin belirli sayıda kursiyerin kursa kayıt yaptırması şartı aranmaz.
YEDİNCİ BOLUM
İl Sınav Sorumlusu, Sınav Yurutme Komisyonu,
Sınavlar ve Sınav Denetimleri
İl sınav sorumlusu ve sınav yurutme komisyonu
MADDE 24 - (1) İl milli eğitim muduru il sınav sorumlusu olarak gorev yapar. İl milli eğitim muduru, il sınav sorumlusu olarak sınavda sınav yurutme komisyonlarını denetleyerek iş ve işlemlerin ilgili mevzuata uygun yapılmasını sağlar. İl sınav sorumlusunun gorevleri Genel Mudurlukce belirlenerek internet sayfasında yayımlanır.
(2) Sınav yurutme komisyonu;
a) Buyukşehir statusundeki iller icin ilcelerde,
b) Buyukşehir statusunde olmayan iller icin merkez ilce ile diğer ilcelerde,
kurulur.
(3) Sınav yurutme komisyonu, sınavların belirlenen esaslara gore yurutulmesinden sorumludur.
(4) Sınav yurutme komisyonlarının oluşumu ve gorevleri Genel Mudurlukce belirlenerek internet sayfasında yayımlanır.
(5) Sınavları kontrol ve denetim amacıyla Bakanlıkca gerek gorulmesi halinde Bakanlık temsilcisi gorevlendirilir. Bakanlık tarafından gerek gorulmesi halinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı personelinden de Bakanlık temsilcisi gorevlendirilebilir.
Sınavlar
MADDE 25(1) Sınavlar, her yıl Aralık ayında ertesi yıl icin Bakanlıkca belirlenerek internet sayfasında yayımlanan sınav takviminde belirtilen tarihlerde yapılır.
(2) Sınav; Bakanlık tarafından il/ilcelere gonderilecek şifrelerle Bakanlığın soru bankasından sınavdan bir gun once alınarak oğretim programlarına uygun en az 25, en cok 50 sorudan oluşturulan coktan secmeli test soruları veya elektronik sınav şeklinde yapılır.
(3) Kurslar, sınav takviminde belirtilen tarihlerde sınava girecek kursiyerlerini en gec 5 iş gunu once Module girer. Module girilen kursiyerlerin listesi milli eğitim mudurluğunce sınav tarihinden en gec 2 iş gunu once onaylanır.
(4) Sınavlara ilişkin usul ve esaslar Genel Mudurlukce belirlenerek internet sayfasında yayımlanır.
(5) Suruculer icin programında belirtilmesi halinde uygulamalı sınav da yapılır. Uygulamalı sınavlar Genel Mudurlukce belirlenerek internet sayfasında yayımlanan usul ve esaslara gore yapılır.
(6) Sınavlarda kopya ceken, cekmeye teşebbus eden, başkasının yerine sınava giren veya başkasını kendi yerine sınava sokan kişiler hakkında 25/8/2011 tarihli ve 652 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Gorevleri Hakkında Kanun Hukmunde Kararnamenin ek 5 inci maddesi cercevesinde işlem yapılır.
Kursiyerlerden alınacak sınav ucretleri
MADDE 26(1) Sınavda gorev alanlar ile kursa kayıtlı kursiyerlerin derslere devam durumlarının kontrolunde gorevlendirilenlere ucretlerinin odenmesi icin kursiyerlerden Bakanlıkca her yıl ertesi yılın Ocak ayından itibaren uygulanmak uzere belirlenen miktarda sınav ucreti alınır.
SEKİZİNCİ BOLUM
Sertifikalar ile Tutulması Gereken Defter ve Dosyalar
Sertifikaların duzenlenmesi
MADDE 27(1) Sınavda başarılı olan kursiyerlere kurslar tarafından Modul uzerinden kursiyerlere Ozel Mesleki Yeterlilik Kursu Sertifikası (EK-4) duzenlenir ve bu sertifika yetkililerce imzalanır.
(2) Sertifikalara, sertifika almaya hak kazanılan son sınav tarihi yazılır.
(3) Sertifika bilgileri, imza ve fotoğraf mesleki yeterlilik belgesi duzenlenmesine esas olmak uzere elektronik sistemle Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına iletilir. Sertifikanın herhangi bir sebeple iptali, ozel mesleki yeterlilik kursunun doğrudan bağlı bulunduğu il milli eğitim mudurluğu tarafından yapılarak iptale ilişkin bilgi elektronik sistemle Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına iletilir.
Farklı bir sınıf sertifika alma
MADDE 28 - (1) Ozel mesleki yeterlilik kursu sertifikası sahibi olup farklı bir sınıfın ozel mesleki yeterlilik kursu sertifikasını almak isteyenler, almak istedikleri sertifika sınıfının şartlarını taşımak kaydıyla EK-2 veya EK-3'te belirlenen fark eğitimi konularının eğitimlerini alarak sınavlara girerler.
Defter ve dosyalar ile saklanma suresi
MADDE 29(1) Defterlerin sayfaları numaralandırılır, ozel mesleki yeterlilik kursu kaşesi ile tasdik edilir ve adet yazılarak defterin son sayfası kurs muduru tarafından onaylanır. Defter ve dosyalar guvenlik altında bulundurulur. Bunlar uzerinde silinti ve kazıntı yapılmaz.
(2) Ozel mesleki yeterlilik kurslarında tutulacak defter ve dosyalar şunlardır:
a) Gelen-giden evrak kayıt defteri.
b) Evrak dosyaları.
c) Personel ozluk dosyası.
c) Kursiyer yoklama fişi ve defteri.
d) Ders defteri.
e) Ucretsiz kursiyerlerle ilgili dosya.
(3) İkinci fıkrada yer alan defter ve dosyalardaki bilgiler, her donem sonunda yedeklemesi yapılmak koşuluyla elektronik ortamda da tutulabilir.
(4) Defter ve dosyalar, 16/5/1988 tarihli ve 19816 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Devlet Arşiv Hizmetleri Hakkında Yonetmelik hukumlerine gore saklanır ve gorevi yeni alana usulune gore teslim edilir.
DOKUZUNCU BOLUM
Ceşitli ve Son Hukumler
Ozel mesleki yeterlilik eğitimi muafiyeti
MADDE 30(1) Aşağıdaki şartları taşıyanlar, yapılacak ozel mesleki yeterlilik sınavında başarılı olmaları kaydıyla mesleki yeterlilik eğitiminden muaf olup kendilerine başarılı oldukları sınavın niteliğine uygun UDY turu Mesleki Yeterlilik Belgesi verilir.
a) Universitelerin/Yuksekokulların 4 yıllık lisans eğitimi veren ulaştırma, lojistik, ulaştırma ekonomisi, taşımacılık, karayolu trafiği bolumlerinden mezun olanlar ile diğer bolumlerinden mezun olup lojistik, ulaştırma, ulaştırma ekonomisi, taşımacılık, karayolu trafiği alanlarında ihtisas, yuksek lisans veya doktora derecesi almış olanlar.
b) Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırması Genel Mudurluğu veya ulaştırma bolge mudurluklerinde en az uc yıl sureyle şube muduru veya bolge mudur yardımcısı unvanı ile gorev yapmış olanlar ile Emniyet Genel Mudurluğunun merkez veya taşra teşkilatında en az uc yıl sureyle trafik ile ilgili bolumlerde daire başkanı veya emniyet muduru olarak gorev yapmış olanlar.
c) ODY turu Mesleki Yeterlilik Belgesi ile en az 5 yıl mesleki faaliyette bulunduğunu belgeleyenler.
(2) Yuksekokul mezunları, yapılacak mesleki yeterlilik sınavında başarılı olmaları kaydıyla mesleki yeterlilik eğitiminden muaf olup kendilerine başarılı oldukları sınavın niteliğine uygun ODY turu Mesleki Yeterlilik Belgesi verilir.
Kursiyer ucretleri
MADDE 31 - (1) Kurslar, her yıl sertifika sınıfları ayrı ayrı olmak uzere ders saati ucretlerini, Yonetmelik hukumlerine gore belirler.
(2) Kurslarca belirlenerek ilan edilecek ders saati ucretleri, kursun eğitim maliyeti, eğitim personeli giderleri, vergiler, SGK primleri, kira giderleri ve diğer giderler dikkate alınarak 7 kişiden oluşan komisyon tarafından eğitim maliyetlerine gore her yıl Kasım ayında bir sonraki yılda acılacak tum donemlerde uygulanmak uzere belirlenen ders saati ucretlerinden az olamaz. Komisyon, vali veya gorevlendireceği vali yardımcısının başkanlığında; il milli eğitim muduru, ilce milli eğitim mudurlerinden biri, il milli eğitim mudurluğunde ozel mesleki yeterlilik kurslarından sorumlu milli eğitim mudur yardımcısı/şube muduru, ilce milli eğitim mudurluğunde ozel mesleki yeterlilik kurslarından sorumlu şube mudurlerinden biri, il ticaret odası başkanlığı temsilcisi ve valiliğin uygun goreceği ozel mesleki yeterlilik kurslarına ait sivil toplum kuruluşu temsilcisinden oluşur. Komisyon tarafından tespit edilen ders saati ucretinden az olmamak uzere kurslar tarafından belirlenen ders saati ucreti Ocak ayı sonuna kadar Ozel Oğretim Kurumları Modulune girilir.
(3) İkinci fıkradaki hukme aykırı hareket eden kurslara, Kanunun 7 nci maddesi cercevesinde işlem yapılır.
Ucretsiz okutulacak kursiyerler
MADDE 32(1) Kurslarda ucretsiz okuyacak kursiyerlerle ilgili işlemler, Yonetmelik hukumlerine gore tespit edilir.
Sertifikaların mesleki yeterlilik belgesine donuşturulmesi
MADDE 33(1) Bu Yonetmelik kapsamında yapılan eğitim sonunda sertifika almaya hak kazanan kursiyerlerin Module işlenen kimlik bilgileri, sertifika sınıfına gore almış olduğu eğitim, eğitim sonunda yapılan sınav sonucları ve duzenlenen sertifikaya ait bilgiler elektronik sistem uzerinden sertifikaya uygun mesleki yeterlilik belgesi duzenlenmek uzere Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına gonderilir.
Denetim ve yaptırım
MADDE 34(1) Kurslar her yıl en az bir defa Bakanlık maarif mufettişleri/Bakanlık maarif mufettiş yardımcıları/mudur yardımcısı/şube mudurleri veya il milli eğitim mudurluğunce gorevlendirilen başka personel tarafından denetime tabi tutulur. Genel Mudurluk veya valiliklerce gerekli gorulurse ayrıca kurslar ve yapılan sınavlar denetlenir.
(2) Kurslarda verilen eğitimlerin, bu Yonetmelikte belirlenen esaslara uygun olarak verilip verilmediği, Module girilen gun ve saatlerde yapılıp yapılmadığı ve kursa kayıtlı kursiyerlerin derslere devam durumları, buyukşehir statusundeki illerde; ilce milli eğitim mudurluklerince, buyukşehir statusunde olmayan illerde ise; merkez ilcede il milli eğitim mudurluklerince, diğer ilcelerde ilce milli eğitim mudurluklerince gorevlendirilen personel tarafından incelenerek kontrol edilir. Genel Mudurlukce gerekli gorulmesi halinde yukarıdaki hususları incelemek ve kontrol etmek amacıyla da Bakanlık gorevlisi gorevlendirilebilir. İnceleme ve kontrollerle ilgili gorevlendirmelere ilişkin usul ve esaslar Genel Mudurlukce belirlenir.
(3) Kursların inceleme/soruşturma/denetimlerinde Kanuna aykırı fiillerin tespiti halinde Kanun ve Yonetmelikte belirlenen idari para cezalarına ilişkin işlem yapılır.
Hukum bulunmayan hususlar
MADDE 35 - (1) Bu Yonetmelikte yer almayan hususlarda, Kanun, Yonetmelik, Karayolu Taşıma Yonetmeliği ve Karayolu Taşımacılık Faaliyetleri Mesleki Yeterlilik Eğitimi Yonetmeliği ve ilgili diğer mevzuat hukumleri uygulanır.
Mevcut mesleki yeterlilik eğitim merkezlerinin donuşumu
GECİCİ MADDE 1(1) Bu Yonetmeliğin yururluğe girdiği tarihte faaliyette bulunan mesleki yeterlilik eğitim merkezlerinin, 1/1/2017 ile 31/12/2017 tarihleri arasında merkezlerini ozel oğretim kurumları mevzuatında belirlenen şartlara uygun hale getirmeleri ve Yonetmelik ekleri kurum acma izni (EK-2) ile iş yeri acma ve calışma ruhsatını (EK-2/A) almaları gerekir.
(2) 31/12/2017 tarihine kadar ilgili mevzuattaki şartları yerine getirerek Yonetmelik ekleri kurum acma izni (EK-2) ile işyeri acma ve calışma ruhsatı (EK-2/A) almayan merkezlerin Mesleki Yeterlilik Yetki Belgeleri, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca iptal edilir ve bu merkezler kapatılır.
(3) Bu Yonetmeliğin yururluğe girdiği tarihte faaliyette bulunan ve Yonetmelik ekleri kurum acma izni (EK-2) ile iş yeri acma ve calışma ruhsatı (EK-2/A) almayan mesleki yeterlilik merkezleri, 31/12/2017 tarihine kadar kapatma işlemleri Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca ilgili mevzuat hukumleri doğrultusunda; kursiyer kaydı, eğitim, yonetim, denetim, sınav ve diğer işlemler bu Yonetmelik hukumleri doğrultusunda Bakanlığın gozetim ve denetiminde yurutulur. Ancak 31/12/2016 tarihinden once merkezlerde kayıtlı kursiyerlerin eğitimlerini ve bu kursiyerlerin tum sınav haklarını 30/4/2017 tarihine kadar tamamlatılmasından Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı sorumludur.
(4) Bu Yonetmeliğin yururluğe girdiği tarihten once faaliyette bulunan mesleki yeterlilik eğitim merkezlerinin; merkezlerini verilen sure icinde ozel oğretim kurumları mevzuatında belirlenen şartlara uygun hale getirerek Yonetmelik ekleri kurum acma izni (EK-2) ile iş yeri acma ve calışma ruhsatı (EK-2/A) almak uzere muracaat etmeleri durumunda 6 ncı maddenin ikinci, ucuncu, dorduncu, beşinci ve altıncı fıkraları uygulanmaz.
(5) Mevcut mesleki yeterlilik eğitim merkezleri ve kurslarda SRC5 turu programı olanlar Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bunyesinde bu programlara devam ederler.
(6) Bu Yonetmeliğin yururluğe girdiği tarihten once faaliyette bulunan mesleki yeterlilik eğitim merkezlerinde calışan eğitim personeli, Yonetmelik ekleri kurum acma izni (EK-2) ile iş yeri acma ve calışma ruhsatı (EK-2/A) duzenleninceye kadar gorevlerine devam edebilirler.
(7) Bu Yonetmeliğin yururluğe girdiği tarihte faaliyette bulunan mesleki yeterlilik eğitim merkezlerinde gorev alan veya halen gorevde bulunan, resmi okullarda gorevli oğretmenler dışındaki eğitim personelinin ozluk hakları saklıdır.
Kurs ve sınav ucretleri ile sınav takvimi
GECİCİ MADDE 2(1) Bu Yonetmeliğin yururluğe girdiği tarihten itibaren;
a) Bir ay icerisinde 31 inci maddenin ikinci fıkrası hukumlerine gore 2017 yılı kurs ucretleri belirlenir.
b) Sınavda gorev alanlar ile kursa kayıtlı kursiyerlerin derslere devam durumlarının kontrolunde gorevlendirilenlere odenecek 2017 yılı ucretleri bir ay icerisinde Genel Mudurluğun internet sayfasında ilan edilir.
c) Bir ay icerisinde 25 inci maddenin birinci fıkrası hukumlerine gore 2017 yılı sınav takvimi belirlenerek Genel Mudurluğun internet sayfasında yayımlanır.
Yururluk
MADDE 36(1) Bu Yonetmeliğin;
a) 15 inci maddesinin ucuncu fıkrası 1/1/2018 tarihinde,
b) 15 inci maddesinin birinci ve ikinci fıkraları ile diğer maddeleri ise 1/1/2017 tarihinden itibaren gecerli olmak uzere yayımı tarihinde,
yururluğe girer.
Yurutme
MADDE 37 - (1) Bu Yonetmelik hukumlerini Milli Eğitim Bakanı yurutur.
Ekleri icin tıklayınız.