KHK/687 Olağanustu Hal Kapsamında Bazı Duzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hukmunde Kararname 9 Şubat 2017 PERŞEMBE
Resmi Gazete
Sayı : 29974
KANUN HUKMUNDE KARARNAME
OLAĞANUSTU HAL KAPSAMINDA BAZI DUZENLEMELER YAPILMASI
HAKKINDA KANUN HUKMUNDE KARARNAME
Karar Sayısı: KHK/687
Olağanustu hal kapsamında bazı duzenlemeler yapılması; Anayasanın 121 inci maddesi ile 25/10/1983 tarihli ve 2935 sayılı Olağanustu Hal Kanununun 4 uncu maddesine gore, Cumhurbaşkanının başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu'nca 2/1/2017 tarihinde kararlaştırılmıştır.
EL KONULAN ŞİRKETLERE DAİR KANUNİ DUZENLEME
Musadere edilen şirket, ortaklık payları ve varlıklar
MADDE 1 - (1) 4/12/2004 tarihli ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 133 uncu maddesi uyarınca kayyım atanmasına karar verilip 10/11/2016 tarihli ve 6758 sayılı Olağanustu Hal Kapsamında Bazı Duzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hukmunde Kararnamenin Değiştirilerek Kabul Edilmesine Dair Kanunun 19 uncu maddesine gore kayyımlık yetkisi Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından kullanılan şirketler, ortaklık payları ve varlıkların 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Turk Ceza Kanununun İkinci Kitap Dorduncu Kısım Dorduncu, Beşinci, Altıncı ve Yedinci Bolumlerinde tanımlanan suclar ile 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terorle Mucadele Kanunu ile 7/2/2013 tarihli ve 6415 sayılı Terorizmin Finansmanının Onlenmesi Hakkında Kanunun İkinci Bolumu kapsamına giren suclardan dolayı musaderesine karar verilmesi halinde musadere kararı; bu şirket, ortaklık payları ve varlıkların Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından satış ve tasfiye edilmesi suretiyle yerine getirilir. Satış ve tasfiye surecinde şirket, ortaklık payları ve varlıkların yonetiminin 6758 sayılı Kanunun 19 uncu maddesine gore atanan yoneticiler tarafından yurutulmesine devam edilir. Satış veya tasfiyeden elde edilen gelirler Hazineye irat kaydedilir.
YOLCU VE EŞYA TAŞIMALARINDA KULLANILAN ARACLARIN
KIŞ LASTİĞİ ZORUNLULUĞUNA DAİR DUZENLEME

MADDE 2 - 13/10/1983 tarihli ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununa 65 inci maddesinden sonra gelmek uzere aşağıdaki 65/A maddesi eklenmiştir.
"Kış lastiği zorunluluğu
MADDE 65/AYolcu ve eşya taşımalarında kullanılan aracların kış lastiği kullanmaları, illerin hava ve iklim şartlarına gore Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yılın belirli donemi icin zorunlu tutulur. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bu yetkisini valiliklere devredebilir. Bu madde hukumleri cercevesinde aracları denetlemeye Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının yetkilendirdiği Bakanlık personeli ile Emniyet Genel Mudurluğu, Jandarma Genel Komutanlığı, Gumruk ve Ticaret Bakanlığının sınır kapılarındaki birimleri ve belediyelerin denetim birimleri yetkilidir. Bu maddede duzenlenen yukumluluğe uymayan aracın işletenine 625 Turk Lirası tutarında bu maddede belirtilen gorevlilerce idari para cezası verilir ve bu aracların lastiklerini uygun hale getirebilecekleri en yakın yerleşim birimine kadar gitmelerine denetimle gorevli olanlar tarafından izin verilir. Bu maddede belirtilen idari para cezasının tutarını azaltmaya ve iki katına kadar artırmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir. Bu maddeye ilişkin usul ve esaslar Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından belirlenir."
31 ARALIK 2017'E KADAR YENİ İŞCİ İSTİHDAM EDECEK İŞVERENLERİNE SİGORTA PRİMİ DESTEĞİ VERİLECEK
MADDE 3 - 25/8/1999 tarihli ve 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa aşağıdaki gecici maddeler eklenmiştir.
"GECİCİ MADDE 1731/12/2017 tarihine kadar işe alınan her bir sigortalı icin gecerli olmak uzere, 1/2/2017 tarihinden itibaren ozel sektor işverenlerince Kuruma kayıtlı işsizler arasından işe alınanların; işe alındıkları tarihten onceki uc aya ilişkin Sosyal Guvenlik Kurumuna verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde kayıtlı sigortalılar dışında olmaları ve 2016 yılı Aralık ayına ilişkin aylık prim ve hizmet belgelerindeki sigortalı sayısına ilave olmaları kaydıyla işe alındıkları tarihten itibaren 31/12/2017 tarihine kadar gecerli olmak uzere sigortalının aylık prim odeme gun sayısının 22,22 TL ile carpılması sonucunda bulunacak tutar, bu işverenlerin Sosyal Guvenlik Kurumuna odeyecekleri sigortalı hisseleri dahil tum primlerden mahsup edilmek suretiyle işverene destek odemesi yapılır ve destek tutarı Fondan karşılanır.
İşverenlerin aylık prim ve hizmet belgelerini veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerini yasal suresi icerisinde vermediği, sigorta primlerini yasal suresinde odemediği, yapılan kontrol ve denetimlerde calıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği veya bildirilen sigortalının fiilen calışmadığı durumlarının tespit edilmesi, Sosyal Guvenlik Kurumuna prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcu bulunması hallerinde birinci fıkra hukumleri uygulanmaz. Ancak Sosyal Guvenlik Kurumuna olan prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borclarını 6183 sayılı Kanunun 48 inci maddesine gore tecil ve taksitlendiren veya ilgili diğer kanunlar uyarınca yapılandıran işverenler bu taksitlendirme ve yapılandırma devam ettiği surece anılan fıkra hukmunden yararlandırılır.
Bu madde hukumleri; kamu idarelerine ait işyerleri, 5335 sayılı Kanunun 30 uncu maddesinin ikinci fıkrası kapsamına giren kurum ve kuruluşlara ait işyerleri ile 2886 sayılı Kanuna, 4734 sayılı Kanuna ve uluslararası anlaşma hukumlerine istinaden yapılan alım ve yapım işleri ile 4734 sayılı Kanundan istisna olan alım ve yapım işlerine ilişkin işyerleri, sosyal guvenlik destek primine tabi calışanlar ve yurt dışında calışan sigortalılar hakkında uygulanmaz.
Bu maddeyle duzenlenen destek unsurundan yararlanmakta olan işverenler; aynı sigortalı icin aynı donemde diğer sigorta primi teşvik, destek ve indirimlerden yararlanamaz.
Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Bakanlık tarafından belirlenir.
İSTİHDAM EDİLECEK YENİ İŞCİ İCİN VERGİ İNDİRİMİ
GECİCİ MADDE 1831/12/2017 tarihine kadar işe alınan her bir sigortalı icin gecerli olmak uzere, 1/2/2017 tarihinden itibaren ozel sektor işverenlerince Kuruma kayıtlı işsizler arasından işe alınanların; işe alındıkları tarihten onceki uc aya ilişkin Sosyal Guvenlik Kurumuna verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde kayıtlı sigortalılar dışında olmaları ve 2016 yılının Aralık ayına ilişkin aylık prim ve hizmet belgelerindeki sigortalı sayısına ilave olmaları kaydıyla işe alındıkları tarihten itibaren 31/12/2017 tarihine kadar uygulanmak uzere, ucretlerinin 2017 yılında uygulanan asgari ucretin aylık brut tutarının prim odeme gun sayısına isabet eden tutarı uzerinden hesaplanan gelir vergisinin asgari gecim indirimi uygulandıktan sonra kalan kısmı, verilecek muhtasar beyanname uzerinden tahakkuk eden vergiden terkin edilir.
Bu madde kapsamında gelir vergisi stopajı teşvikinden yararlananlar, diğer kanunlarda yer alan benzer nitelikli gelir vergisi stopajı teşviklerinden yararlanamaz.
Bu madde kapsamında yapılan ucret odemelerine ilişkin duzenlenen kağıtlara ait damga vergisinin aylık brut asgari ucretin prim odeme gun sayısına isabet eden kısmı beyan edilmez ve odenmez.
Bu madde hukumleri; kamu idarelerine ait işyerleri, 5335 sayılı Kanunun 30 uncu maddesinin ikinci fıkrası kapsamına giren kurum ve kuruluşlara ait işyerleri ile 2886 sayılı Kanuna, 4734 sayılı Kanuna ve uluslararası anlaşma hukumlerine istinaden yapılan alım ve yapım işleri ile 4734 sayılı Kanundan istisna olan alım ve yapım işlerine ilişkin işyerleri, sosyal guvenlik destek primine tabi calışanlar ve yurt dışında calışan sigortalılar hakkında uygulanmaz.
Bu maddenin uygulamasına ilişkin usul ve esaslar ile mahsup şeklini ve donemini belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir."
BANKACILIK VE ZİMMET SUCUNA DAİR DUZENLEME
MADDE 4 - 19/10/2005 tarihli ve 5411 sayılı Bankacılık Kanununun 160 ıncı maddesine ucuncu fıkrasından sonra gelmek uzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
"Bankacılık mevzuatı ile bankacılık usul ve prensiplerine uygun kredi kullandırma, bu kredileri temdit etme veya ek kredi kullandırma, taksitlendirme, teminata bağlama yahut sair yontemlerle yeniden yapılandırma işlemleri zimmet sucunu oluşturmaz."
OĞRENCİ ETUD MERKEZLERİ KALDIRILDI
AYNI İŞLEVİ, BELEDİYELERİN KURACAĞI SOSYAL ETKİNLİK MERKEZLERİ YURUTECEK

MADDE 58/2/2007 tarihli ve 5580 sayılı Ozel Oğretim Kurumları Kanununun 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine "ozel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri" ibaresinden sonra gelmek uzere ", sosyal etkinlik merkezleri" ibaresi ile aynı fıkraya aşağıdaki bent eklenmiş ve birinci fıkrasının (b) bendinde yer alan "oğrenci etut eğitim merkezleri," ibaresi ile aynı fıkranın (j) bendi yururlukten kaldırılmıştır.
"p) Sosyal etkinlik merkezi: İl milli eğitim mudurlukleri ile belediyeler arasında yapılan ve Bakanlıkca onaylanan ortak işbirliği protokolleri cercevesinde, Bakanlığın verdiği işyeri acma ve calışma ruhsatı ile belediyelerce acılan ve işletilen, ilkoğretim ve/veya ortaoğretim oğrencilerinin odev ve projelerine ilişkin araştırmalar yaptığı, oğrencilerin ilgi, istek ve yetenekleri doğrultusunda sosyal, kulturel, sanatsal ve sportif faaliyetlerin yurutulduğu ozel oğretim kurumlarını,"
OZEL ETUT EĞİTİM MERKEZLERİNE 1 TEMMUZ'A KADAR SURE
MADDE 6 - 5580 sayılı Kanunun gecici 5 inci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
"Bu fıkranın yayımı tarihinde faaliyet gosterenlerden donuşum programına alınan oğrenci etut eğitim merkezleri haric olmak uzere, halen faaliyette olan oğrenci etut eğitim merkezleri, faaliyetlerine 1/7/2017 tarihine kadar devam edebilirler. En gec 29/7/2017 tarihine kadar bu Kanunun 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (c), (g), (h), (i), (k), (o) ve (o) bentlerinde tanımlanan ozel oğretim kurumlarından birinin gerektirdiği şartlara uygun hale getirilmeyen ve kurum acma izni buna gore duzenlenmeyen oğrenci etut eğitim merkezleri hakkında surekli kapatma işlemi uygulanır. Bu fıkranın uygulanmasına ilişkin hususlar Bakanlıkca cıkarılan yonetmelikle duzenlenir."
ANTEN A.Ş.'YE DAİR DUZENLEMELER
MADDE 715/2/2011 tarihli ve 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanunun 3 uncu maddesinin birinci fıkrasının (dd) bendinde yer alan "kuran ve işleten" ibaresi "kuran ve/veya işleten" şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 8 - 6112 sayılı Kanunun 26 ncı maddesinin sekizinci fıkrasının birinci ve ikinci cumleleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, ucuncu cumlesi yururlukten kaldırılmış ve beşinci cumlesine "Ust Kuruldan karasal yayın lisansı almış" ibaresinden sonra gelmek uzere "veya bu Kanunun gecici 4 uncu maddesinin birinci fıkrası uyarınca yayınlarına devam eden" ibaresi eklenmiştir.
"Ozel medya hizmet sağlayıcı kuruluşlar, Ust Kurulca kendilerine tahsis edilen televizyon kanalı, multipleks kapasitesi ile radyo frekanslarından yapacakları yayınlarını, tek bir verici tesis ve işletim şirketince kurulan ve/veya işletilen radyo ve televizyon verici tesislerinden yapmak zorundadır. Sermayesinin en az yarısı kamuya ait olmak uzere kurulan veya iştirak edilen verici tesis ve işletim şirketinin uyması gereken şartlar Ust Kurulca belirlenir ve şartları yerine getiren tek bir verici tesis ve işletim şirketine yayın iletim yetkisi verilir."
MADDE 9 - 6112 sayılı Kanunun gecici 4 uncu maddesinin yedinci fıkrası yururlukten kaldırılmıştır.

SECİM YASAKLARINA UYMAYAN OZEL TV'LERE CEZA VERİLMESİNİ ONGOREN HUKUM KALDIRILDI
MADDE 10 - 26/4/1961 tarihli ve 298 sayılı Secimlerin Temel Hukumleri ve Secmen Kutukleri Hakkında Kanunun 149/A maddesi yururlukten kaldırılmıştır.
KAYYIMLIK YETKİSİNE DAİR DUZENLEME
MADDE 1110/11/2016 tarihli ve 6758 sayılı Olağanustu Hal Kapsamında Bazı Duzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hukmunde Kararnamenin Değiştirilerek Kabul Edilmesine Dair Kanunun 20 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan "Bu madde kapsamında Fon tarafından atanan veya gorevlendirilenler" ibaresi "Kayyımlık yetkisi Fona devredilen veya Fonun kayyım olarak atandığı şirketleri soruşturma ve kovuşturma suresince yonetmek uzere atananlar veya gorevlendirilenler" şeklinde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
"(4) 20/7/2016 tarihli ve 2016/9064 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla ulke genelinde ilan edilen olağanustu hal kapsamında yururluğe konulan kanun hukmunde kararnameler gereğince kapatılan ozel radyo ve televizyonların; 15/7/2016 tarihi itibarıyla sahip oldukları yayın lisansları, 15/2/2011 tarihli ve 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanunun gecici 4 uncu maddesinin birinci fıkrası kapsamındaki yayın hakları, frekans ve kanal kullanımı ile Radyo ve Televizyon Ust Kurulu nezdindeki benzeri izinleri Maliye Bakanlığının bu yondeki talebi uzerine Radyo ve Televizyon Ust Kurulu tarafından ihya edilir. İhya edilen bu lisans ve haklar ile frekans, kanal kullanımı ve Radyo ve Televizyon Ust Kurulu nezdindeki benzeri izinlerin Maliye Bakanlığınca veya ucuncu fıkra kapsamında Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonunca, kapatılan ozel radyo ve televizyonlara ait diğer varlıklarla birlikte ya da ayrı ayrı satılması durumunda bunların yeni alıcıları adına devri ve tescili işlemleri Fonun bildirimi uzerine, gerekli bilgi ve belgelerin tamamlanmasını muteakip başkaca bir işleme gerek kalmaksızın en fazla bir ay icinde tamamlanır."
HAYAT BOYU OĞRENME GENEL MUDURLUĞUNUN YETKİSİNDE DUZENLEME
MADDE 12 - 25/8/2011 tarihli ve 652 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Gorevleri Hakkında Kanun Hukmunde Kararnamenin 12 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi yururlukten kaldırılmıştır.
MADDE 13Bu Kanun Hukmunde Kararname yayımı tarihinde yururluğe girer.
MADDE 14Bu Kanun Hukmunde Kararname hukumlerini Bakanlar Kurulu yurutur.