2017/9777 Meteoroloji Genel Mudurluğu Bunyesinde Duzenlenen Hizmet İci Eğitim, Kurs ve Seminerlerde Ucretle Okutulacak Ders Saatlerinin Sayısı, Ders Gorevi Alacakların Nitelikleri ve Diğer Hususların Tespitine Dair Esasların Yururluğu Konulması Hakkında Karar Karar Sayısı : 2017/9777
Ekli "Meteoroloji Genel Mudurluğu Bunyesinde Duzenlenen Hizmet İci Eğitim, Kurs ve Seminerlerde Ucretle Okutulacak Ders Saatlerinin Sayısı, Ders Gorevi Alacakların Nitelikleri ve Diğer Hususların Tespitine Dair Esaslar"ın yururluğe konulması; Orman ve Su İşleri Bakanlığının 17/1/2017 tarihli ve 14921 sayılı yazısı uzerine, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 89 uncu maddesine gore, Bakanlar Kurulu'nca 23/1/2017 tarihinde kararlaştırılmıştır.
METEOROLOJİ GENEL MUDURLUĞU BUNYESİNDE DUZENLENEN HİZMET İCİ EĞİTİM, KURS VE SEMİNERLERDE UCRETLE OKUTULACAK DERS SAATLERİNİN SAYISI, DERS GOREVİ ALACAKLARIN NİTELİKLERİ VE DİĞER HUSUSLARIN TESPİTİNE DAİR ESASLAR
Amac
MADDE 1- (1) Bu Esasların amacı; Meteoroloji Genel Mudurluğu merkez ve taşra teşkilatında duzenlenen hizmet ici eğitim, kurs ve seminer faaliyetlerinde ders vermekle gorevlendirilenlerin ucretle okutacakları ders saatlerinin sayısını, ders gorevi alacakların niteliklerini ve diğer hususları belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2 - (1) Bu Esaslar; Meteoroloji Genel Mudurluğu merkez ve taşra teşkilatı bunyesinde duzenlenen hizmet İci eğitim, kurs ve seminerleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3- (1) Bu Esaslar, 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 89 uncu maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4(1) Bu Esaslarda gecen;
a) Eğitim gorevlisi: Hizmet ici eğitim, kurs ve seminerlerde ucretli ders gorevi verilenleri,
b) Genel Mudur: Meteoroloji Genel Mudurunu,
c) Genel Mudurluk: Meteoroloji Genel Mudurluğunu,
c) Hizmet ici eğitim, kurs ve seminer: 657 sayılı Kanunun 214 uncu maddesi ile Meteoroloji Genel Mudurluğu Personeli Hizmet ici Eğitim Yonetmeliğine gore yurutulen faaliyetleri,
d) Ucretli ders gorevi: Hizmet ici eğitim, kurs ve seminerlerde ders vermekle gorevlendirilen eğitim gorevlilerine verilecek haftalık ucretli ek ders saatlerini,
ifade eder.
Eğitim gorevlilerinde aranacak nitelikler
MADDE 5 - (1) Hizmet ici eğitim, kurs ve seminerlerde gorev alacakların en az lisans duzeyinde oğrenim gormuş olmaları yanında;
a) Genel Mudurluk personelinin, asgari uc yıl hizmetinin bulunması ve eğitim programında yer alan konularda gerekli bilgi, beceri, deneyim ve oğretme yeteneğine sahip olması,
b) Diğer kamu kurum ve kuruluşlarından gorevlendirilen personelin, eğitim programında yer alan konularda gerekli bilgi, beceri, deneyim ve oğretme yeteneğine sahip olması,
c) Universite oğretim elemanlarından gorevlendirilen personelin, oğretim uyesi veya oğretim gorevlisi olması,
c) Eğitim ve Oğretim Hizmetleri Sınıfından gorevlendirilen personelin, oğretmenlik formasyonuna sahip olması,
d) Uzerinde resmi gorevi bulunmayanların, eğitim programında yer alan konularda tecrubeye dayalı bilgi, beceri, deneyim ve oğretme yeteneğine sahip olması,
şartları aranır.
Ucretle okutulacak ders saati sayısı ve ders ucreti
MADDE 6 - (1) Hizmet ici eğitim, kurs ve seminerlerde ucretli ders gorevi alacak olanlardan, birden fazla kursta gorevli olmaları halinde dahi;
a) Genel Mudurluk merkez ve taşra teşkilatı personeline gunde (5), haftada (25) ve yılda (250) saati,
b) Diğer kamu kurum ve kuruluşlarından gorevlendirilecek personele haftada (8) saati,
c) Universite oğretim elemanlarına 11/10/1983 tarihli ve 2914 sayılı Yuksekoğretim Personel Kanununda belirtilen zorunlu ve isteğe bağlı ek ders saatini,
c) Eğitim ve Oğretim Hizmetleri Sınıfına dahil personele, calışmakta oldukları kurumun ek ders gorevi ile ilgili mevzuatında belirtilen zorunlu ve isteğe bağlı ek ders saatini,
d) Uzerinde resmi gorevi bulunmayanlara haftada (8) saati, aşmayacak şekilde ek ders gorevi verilebilir.
(2) Bu şekilde ek ders gorevi verilenlere 657 sayılı Kanunun 176 ncı maddesi uyarınca ek ders ucreti odenir.
(3) Birinci fıkrada belirtilenlere tatil gunlerinde de ek ders gorevi verilebilir. Bu şekilde ders gorevi verilmesi halinde 657 sayılı Kanunun 176 ncı maddesi uyarınca ek ders ucreti odenir.
Ders gorevinin fiilen yapılması
MADDE 7 - (1) Bu Esaslar kapsamında ders ucreti odenebilmesi icin ders gorevinin fiilen yapılmış olması şarttır.
(2) Hizmet ici eğitim, kurs ve seminerlerde yonetici olarak gorevlendirilenlerin, fiilen yerine getirdikleri ders gorevleri haric, bu gorevleri ek ders gorevinden sayılmaz.
Diğer hukumler
MADDE 8(1) Bu Esasların 5 inci maddesinde aranan nitelikleri taşıyanlardan kendilerine ucretli ders gorevi verilecekler, Genel Mudurluk makamı onayı veya yetkilendireceği makam onayı ile tespit edilir. Alınacak onayda ders gorevi verileceklerin adları ve unvanları, girecekleri ders ve saat sayıları belirtilir.
Yururlukten kaldırılan mevzuat
MADDE 9(1) 18/3/1990 tarihli ve 90/286 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yururluğe konulan "Devlet Meteoroloji İşleri Genel Mudurluğu Anadolu Meteoroloji Meslek Lisesinde ve Hizmetici Eğitim, Kurs ve Seminerlerde Ucretle Okutulacak Ders Saatlerinin Sayısı, Ders Gorevi Alacakların Nitelikleri ve Diğer Hususlara Dair Esaslar" yururlukten kaldırılmıştır.
Yururluk
MADDE 10 - (1) Maliye Bakanlığı ve Sayıştayın goruşleri alınarak hazırlanan bu Esaslar, yayımı tarihinde yururluğe girer.
Yurutme
MADDE 11(1) Bu Esasları Orman ve Su İşleri Bakanı yurutur.