Lisansustu Eğitim ve Oğretim Yonetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yonetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yururluğe girdi Birden fazla tez danışmanı gerektiği durumlarda atanacak ikinci tez danışmanı, universite kadrosu dışından da en az doktora derecesine sahip kişilerden olabilecek
Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığının (YOK), Lisansustu Eğitim ve Oğreti.m Yonetmeliğinde Değişi.klik Yapılmasına Dair Yonetmeliği Resmi Gazete'de yayımlanarak yururluğe girdi.
Buna gore, Lisansustu Eğitim ve Oğretim Yonetmeliğinin 8. maddesinin ikinci fıkrasının ucuncu cumlesi, "Tez calışmasının niteliğinin birden fazla tez danışmanı gerektirdiği durumlarda atanacak ikinci tez danışmanı, universite kadrosu dışından da en az doktora derecesine sahip kişilerden olabilir." şeklinde değiştirildi.
Değişiklikle mezuniyet tarihi, tezin sınav juri komisyonu tarafından imzalı nushasının teslim edildiği tarih olarak belirlendi.
Yonetmelik değişikliğiyle tezsiz yuksek lisans programı toplam 30 krediden ve 60 AKTS'den (Ders unitelerini tamamlamak icin gerekli oğrenci iş yukunu gosteren '1 ile 60 arasında' sayısal değer) az olmamak kaydıyla en az 10 ders ile donem projesi dersinden oluşacak.
Yonetmeliğin 18. maddesinin ikinci fıkrasının ucuncu ve dorduncu cumleleri, "Diş hekimliği, eczacılık, tıp ve veteriner fakulteleri anabilim dalları haric doktora programlarında oğretim uyelerinin tez yonetebilmesi icin başarıyla tamamlanmış en az bir yuksek lisans tezi yonetmiş olması gerekir. Tez calışmasının niteliğinin birden fazla tez danışmanı gerektirdiği durumlarda atanacak ikinci tez danışmanı, universite kadrosu dışından da en az doktora derecesine sahip kişilerden olabilir." şeklinde değiştirildi.
Yonetmelik değişikliği ile sanatta yeterlik programlarında ikinci tez danışmanı, universite kadrosu dışından da doktora/sanatta yeterlik derecesine sahip kişilerden olabilecek.
LİSANSUSTU EĞİTİM-OĞRETİM
YONETMELİĞİNDE NELER DEĞİŞTİRİLDİ ?
Bugun Resmi Gazete'de yayımlanan yonetmelik değişikliği ile "Lisansustu Eğitim ve Oğretim Yonetmeliği"nde bazı duzenlemelere gidildi.
KARŞILAŞTIRMALI TABLO
ESKİ HUKUM
YENİ HUKUM
MADDE 8-(2) Tez danışmanı, senatonun belirleyeceği niteliklere sahip oğretim uyeleri arasından secilir. Yuksekoğretim kurumunda belirlenen niteliklere sahip oğretim uyesi bulunmaması halinde universite senatosunun belirlediği ilkeler cercevesinde enstitu yonetim kurulu tarafından başka bir yuksekoğretim kurumundan oğretim uyesi danışman olarak secilebilir. Tez calışmasının niteliğinin birden fazla tez danışmanı gerektirdiği durumlarda atanacak ikinci tez danışmanı, universite kadrosu dışından en az doktora derecesine sahip kişilerden olabilir.
MADDE 8- (2) Tez danışmanı, senatonun belirleyeceği niteliklere sahip oğretim uyeleri arasından secilir. Yuksekoğretim kurumunda belirlenen niteliklere sahip oğretim uyesi bulunmaması halinde universite senatosunun belirlediği ilkeler cercevesinde enstitu yonetim kurulu tarafından başka bir yuksekoğretim kurumundan oğretim uyesi danışman olarak secilebilir. Tez calışmasının niteliğinin birden fazla tez danışmanı gerektirdiği durumlarda atanacak ikinci tez danışmanı, universite kadrosu dışından da en az doktora derecesine sahip kişilerden olabilir
MADDE 10- (2) Tezli yuksek lisans diploması uzerinde oğrencinin kayıtlı olduğu enstitu anabilim/anasanat dalındaki programın Yuksekoğretim Kurulu tarafından onaylanmış adı bulunur. Mezuniyet tarihi anasanat programlarına kayıtlı oğrenciler icin tez sınavı sonrası yapılan ve başarılı bulunan uygulamalı sınav tarihi; diğer programlara kayıtlı oğrenciler icin ise tezin kabul edildiği tez sınavı tarihidir.
MADDE 10-(2) Tezli yuksek lisans diploması uzerinde oğrencinin kayıtlı olduğu enstitu anabilim/anasanat dalındaki programın Yuksekoğretim Kurulu tarafından onaylanmış adı bulunur. Mezuniyet tarihi tezin sınav juri komisyonu tarafından imzalı nushasının teslim edildiği tarihtir.
MADDE 18- (2) Tez danışmanı, senatonun belirleyeceği niteliklere sahip oğretim uyeleri arasından secilir. Yuksekoğretim kurumunda belirlenen niteliklere sahip oğretim uyesi bulunmaması halinde universite senatosunun belirlediği ilkeler cercevesinde enstitu yonetim kurulu tarafından başka bir yuksekoğretim kurumundan oğretim uyesi danışman olarak secilebilir. Doktora programlarında oğretim uyelerinin tez yonetebilmesi icin, başarıyla tamamlanmış en az bir yuksek lisans tezi yonetmiş olması gerekir. Tez calışmasının niteliğinin birden fazla tez danışmanı gerektirdiği durumlarda atanacak ikinci tez danışmanı, universite kadrosu dışından en az doktora derecesine sahip kişilerden olabilir.
MADDE 18- (2) Tez danışmanı, senatonun belirleyeceği niteliklere sahip oğretim uyeleri arasından secilir. Diş hekimliği, eczacılık, tıp ve veteriner fakulteleri anabilim dalları haric doktora programlarında oğretim uyelerinin tez yonetebilmesi icin, başarıyla tamamlanmış en az bir yuksek lisans tezi yonetmiş olması gerekir. Tez calışmasının niteliğinin birden fazla tez danışmanı gerektirdiği durumlarda atanacak ikinci tez danışmanı, universite kadrosu dışından da en az doktora derecesine sahip kişilerden olabilir.
MADDE 23- (3) Doktora diploması uzerinde enstitu anabilim/anasanat dalındaki programın Yuksekoğretim Kurulu tarafından onaylanmış adı bulunur. Mezuniyet tarihi, tezin kabul edildiği tez sınavı tarihidir.
MADDE 23- (3) Doktora diploması uzerinde enstitu anabilim/anasanat dalındaki programın Yuksekoğretim Kurulu tarafından onaylanmış adı bulunur. Mezuniyet tarihi tezin sınav juri komisyonu tarafından imzalı nushasının teslim edildiği tarihtir.
MADDE 27 -(1) Enstitu anabilim/anasanat dalı başkanlığı, her oğrenci icin danışmanlık yapacak kendi universite kadrosunda bulunan, ders ve uygulama secimi ile tez, sergi, proje, resital, konser, temsil gibi calışmaların yurutulmesi icin bir danışman ile danışman ve oğrencinin birlikte belirleyeceği tez, sergi, proje, resital, konser, temsil gibi calışmaların konusunu ve başlığını enstituye onerir, bu oneri enstitu yonetim kurulu kararı ile kesinleşir. Danışmanın oğrencinin programı icinde ne zaman atanacağı ilgili senato tarafından kabul edilen yonetmelikle belirlenir. Ancak danışmanın, en gec ikinci yarıyılın sonuna kadar atanması zorunludur. Sanatta yeterlik calışmasının niteliğinin birden fazla tez danışmanı gerektirdiği durumlarda ikinci tez danışmanı atanabilir. Sanatta yeterlik programlarında tez, sergi, proje, resital, konser, temsil gibi calışmalar yonetilebilmesi icin, başarıyla tamamlanmış en az bir yuksek lisans tezi yonetmiş olmak gerekir. İkinci tez danışmanı universite kadrosu dışından doktora/sanatta yeterlik derecesine sahip kişilerden de olabilir.
MADDE 27 -(1) Enstitu anabilim/anasanat dalı başkanlığı, her oğrenci icin danışmanlık yapacak kendi universite kadrosunda bulunan, ders ve uygulama secimi ile tez, sergi, proje, resital, konser, temsil gibi calışmaların yurutulmesi icin bir danışman ile danışman ve oğrencinin birlikte belirleyeceği tez, sergi, proje, resital, konser, temsil gibi calışmaların konusunu ve başlığını enstituye onerir, bu oneri enstitu yonetim kurulu kararı ile kesinleşir. Danışmanın oğrencinin programı icinde ne zaman atanacağı ilgili senato tarafından kabul edilen yonetmelikle belirlenir. Ancak danışmanın, en gec ikinci yarıyılın sonuna kadar atanması zorunludur. Sanatta yeterlik calışmasının niteliğinin birden fazla tez danışmanı gerektirdiği durumlarda ikinci tez danışmanı atanabilir. Sanatta yeterlik programlarında tez, sergi, proje, resital, konser, temsil gibi calışmalar yonetilebilmesi icin, başarıyla tamamlanmış en az bir yuksek lisans tezi yonetmiş olmak gerekir. İkinci tez danışmanı universite kadrosu dışından da doktora/sanatta yeterlik derecesine sahip kişilerden olabilir
MADDE 29 -(1) Sanatta yeterlik calışmasında başarılı olan oğrenciye, diğer koşulları da sağlamak kaydıyla Yuksekoğretim Kurulu tarafından onaylanan sanat dalının ozelliğine gore alanı belirleyen bir diploma verilir. Mezuniyet tarihi, tez sınavı sonrasında yapılan ve başarılı bulunan uygulamalı sınav tarihidir.
MADDE 29 -(1) Sanatta yeterlik calışmasında başarılı olan oğrenciye, diğer koşulları da sağlamak kaydıyla Yuksekoğretim Kurulu tarafından onaylanan sanat dalının ozelliğine gore alanı belirleyen bir diploma verilir. Mezuniyet tarihi tezin sınav juri komisyonu tarafından imzalı nushasının teslim edildiği tarihtir