14 Nisan 2017 CUMA
Resmi Gazete
Sayı : 30038
YONETMELİK
Yurtdışı Turkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığından:
YURTDIŞI VATANDAŞLARA BURS VERİLMESİNE İLİŞKİN YONETMELİK
BİRİNCİ BOLUM
Amac, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amac
MADDE 1(1) Bu Yonetmeliğin amacı; yurt dışında yaşayan Turkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına ve 29/5/2009 tarihli ve 5901 sayılı Turk Vatandaşlığı Kanununun 28 inci maddesi kapsamındakilere yonelik yurt icinde ve yurt dışında burs verilmesine ilişkin usul ve esasları belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2(1) Bu Yonetmelik, yurt dışında yaşayan Turkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına ve 5901 sayılı Kanunun 28 inci maddesi kapsamındakilere yonelik yurt icinde veya yurt dışında en az yuksekoğretim seviyesinde eğitim, araştırma, uzmanlık bursu verilmesini ve burslulukla ilgili işlemlere dair usul ve esasları kapsar.
Dayanak
MADDE 3 - (1) Bu Yonetmelik, 24/3/2010 tarihli ve 5978 sayılı Yurtdışı Turkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Teşkilat ve Gorevleri Hakkında Kanunun 6 ncı maddesinin dorduncu fıkrası, 8 inci maddesi ile 28 inci maddesinin altıncı fıkrasına dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 - (1) Bu Yonetmelikte gecen;
a) Aday: Burs başvurusunda bulunan kişiyi,
b) Bakan: Başkanlığın bağlı olduğu Bakanı,
c) Başkanlık: Yurtdışı Turkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığını,
c) Burs: Bu Yonetmelik hukumlerine gore eğitim ve/veya araştırma desteği olarak yapılacak ayni veya nakdi odemeyi,
d) Burs programı: Burs ceşitlerine uygun olarak ihtiyaclar cercevesinde duzey, alan, bolum ve ulkelere gore başvuru koşulları değişebilen, cercevesi Kurul tarafından belirlenen programları,
e) Burs durdurma: Bursiyerin bursluluğunun araştırılması gerektiği durumlarda Bursluluk statusu kaybedilmeksizin burs odemesine ara verildiği durumu,
f) Burs iptali: Bursiyerin bursluluk statusunun sona erdirilmesini,
g) Bursluluk taahhutnamesi: Yukumlulukleri ve bursluluk şartlarını belirten ve burslandırmaya uygun bulunan adaylar tarafından imzalanan belgeyi,
ğ) Bursiyer: Burslandırılması uygun gorulen kişiyi,
h) Eğitim kurumu: Burs verilmesi uygun gorulen kişilerin eğitim aldıkları kurumu,
ı) Kurul: Burs programları, planlama ve stratejileri belirlemeye yetkili Burs Planlama Kurulunu,
i) Oğretim yılı: Bursiyerin oğrenim gorduğu eğitim kurumunda her eğitim yılı icin eğitim doneminin başlangıc ve tamamlanması arasında gecen sureyi,
j) Sekretarya: Yurtdışı Turkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Yurtdışı Vatandaşlar Daire Başkanlığında oluşturulan sekretaryayı,
ifade eder.
İKİNCİ BOLUM
Kurul
Kurulun teşkili ve gorevleri
MADDE 5(1) Burslarla ilgili temel stratejileri belirlemek ve yıllık planlamaları yapmak uzere Burs Planlama Kurulu oluşturulur.
(2) Kurul Başkanı, Başkanlığın bağlı olduğu Bakandır.
(3) Kurul; Bakan, Yurtdışı Turkler ve Akraba Topluluklar Başkanı, Dışişleri, Maliye ve Milli Eğitim Bakanlıklarının ve Diyanet İşleri Başkanlığının ilgili birimlerinden en az genel mudur duzeyinde birer temsilcisinden oluşur. Kurul toplantılarına, Kurul Başkanı tarafından gerekli gorulmesi halinde diğer kurumlardan da temsilci cağrılabilir.
(4) Kurul, yılda en az bir kez toplanır. Kurul, gerekli hallerde Bakanın cağrısı ile olağanustu toplanabilir.
(5) Burs program ve kontenjanları, Sekretarya tarafından hazırlanan rapor ve ilgili kurum goruşleri dikkate alınarak Kurul tarafından belirlenir.
(6) Kurul burs miktarlarını ve surelerini belirler.
(7) Kurul kararları Sekretarya tarafından yurutulur.
UCUNCU BOLUM
Kontenjan, Başvuru, Burs Ceşitleri, Bursluluk İşlemleri
Kontenjan ve planlama
MADDE 6 - (1) Sekretarya tarafından kontenjan belirleme ve planlamaya esas teşkil etmek uzere, ulke ya da konulara gore burslarla ilgili ihtiyaclar ve oncelikleri belirten bir rapor hazırlanır. Hazırlanan rapor her yılın ilk toplantısı oncesinde Kurula sunulur.
(2) Her yıl burslar icin tahsis edilecek kontenjanlar; ihtiyaclar, oncelikler ve butce imkanları cercevesinde ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının goruşleri dikkate alınarak Kurul tarafından belirlenir.
Burs verilecek adaylar
MADDE 7(1) Bu Yonetmelik kapsamındaki burslar, genel ilke olarak yurt dışında yerleşik olan ve ortaoğretimini yurt dışında tamamlamış adaylara yoneliktir.
(2) Burslar, bu Yonetmelik kapsamında belirlenmiş olan şartları taşıyan on lisans, lisans, yuksek lisans, lisans sonrası uzmanlık eğitimi ve doktora duzeyinde kayıtlı olan adaylara, doktora sonrası bir universitede akademik danışman nezaretinde calışma yapan araştırmacılara, akademisyenlere, mesleki yeterliliğe yonelik eğitim programlarına kayıtlı olanlara verilir.
(3) Uzaktan, yaygın ya da yarı zamanlı bir eğitim programına kayıtlı olanlarla, Kurul tarafından belirlenen başvuru kıstaslarını sağlamayanlara burs verilmez.
Burs ceşitleri
MADDE 8(1) Burs ceşitleri aşağıdaki şekildedir:
a) Teşvik Bursu: Yurt icinde veya yurt dışında Kurul tarafından Başkanlığın amacları cercevesinde belirlenecek oncelikli alanlara ilk defa kayıt yaptıran ve burs verilmesi uygun gorulen adaylara yine Kurul tarafından belirlenen miktar ve surelerde karşılıksız nakdi odeme yapılır.
b) Tez ve Araştırma Bursu: Bu Yonetmelik cercevesinde, belirlenen alanlarda araştırma yapan, yurt icinde veya yurt dışında lisansustu programına kayıtlı adaylara, oğrencilere veya doktora sonrası akademik calışma yapan araştırmacılara ve akademisyenlere Kurul tarafından belirlenen miktar ve surelerde nakdi destek sağlanır.
c) Ustun Başarı Bursu: Cercevesi Kurul tarafından belirlenen ustun başarılı oğrencilere verilecek ayni ve/veya nakdi destekleri kapsar.
c) Uzmanlık Bursu: Mesleki yeterlilik, sertifika ve uzmanlık eğitimleri cercevesinde verilen destekleri kapsar.
(2) Kurul kararı ile başka burs ceşitleri belirlenebilir.
Başvuruların alınması
MADDE 9(1) Başvurular, herkesce ulaşılabilir bir şekilde, kolay ve anlaşılabilir bir yontemle duyurularak, burs ilanında belirtilen şartlar uyarınca elektronik ortamda alınır.
(2) Burs başvurusu ile ilgili bilgiler ve başvuruda bulunacaklardan istenen belgeler Başkanlığın internet sitesinde, dış temsilciliklerde ve gerekli gorulduğunde basın organları aracılığıyla ilan edilir.
(3) Başkanlık gerekli gorulen hallerde adaydan başvurusu ile ilgili ek bilgi ve belge talep edebilir.
Başvuru değerlendirme
MADDE 10(1) Başvuru değerlendirmeleri Sekretarya tarafından yurutulur.
(2) Başvurular burs programının onceliği, adayın eğitim gecmişi, başarı durumu, gelir duzeyi, burs programına uygunluğu ve kontenjanlar cercevesinde, sunulan bilgi ve belgeler esas alınarak değerlendirilir.
(3) Başvuru değerlendirmeleri on inceleme, uzman değerlendirmesi ve mulakat olmak uzere uc aşamalı bir şekilde yapılır.
(4) On inceleme ve uzman değerlendirmesi neticesinde uygun gorulen adaylarla mulakat yapılır. Mulakatlar yurt icinde veya yurt dışında belirlenmiş mulakat merkezlerinde yuz yuze veya goruntulu goruşme yontemi ile yapılır.
(5) Mulakatlar neticesinde burslandırılması uygun gorulen adaylara Bakan oluru ile burs tahsisi yapılır.
Bursun başlatılması ve yenilenmesi
MADDE 11(1) Burslar, bursluluk taahhutnamesinin imzalanması ve adayın burs teklifinde yer alan eğitim kurumuna kayıt yaptırması veya tez/araştırma teklifinin danışman tarafından yazılı olarak onaylanması halinde başlatılır.
(2) Burslar, oğrencinin asgari eğitim suresi icinde eğitimine devam ediyor olması, burs başvuru ve başarı şartlarını sağlaması koşulu ile bursiyerden istenen bilgi ve belgeleri bursun devamı talebini iceren bir dilekce ile Başkanlığa iletmesi halinde yenilenebilir.
(3) Bursun yenilenmesine ilişkin karar ilgili ulkedeki oğretim yılı başlamadan bursiyere bildirilir.
Aday ve bursiyer yukumlulukleri
MADDE 12(1) Aday, başvuru ve evrak teslimi aşamasında sunduğu butun bilgi ve belgelerin doğruluğundan sorumludur.
(2) Aday veya bursiyer, Başkanlığa yaptığı burs başvurusundaki beyanında sonradan meydana gelen eğitim hayatı ile ilgili adres, eğitim kurumu gibi değişiklikleri ve sonradan hak kazandığı burs ve kredileri otuz gun icerisinde yazılı olarak Başkanlığa bildirmekle yukumludur.
(3) Burslandırılması uygun gorulen aday burs odemeleri başlamadan once bursluluk taahhutnamesi imzalar. Adayın 18 yaşından kucuk olması halinde bursluluk taahhutnamesi adayın velisi veya vasisi tarafından imzalanır.
(4) Bursiyer, eğitim ve başarı durumunu gosterir belgeleri Başkanlığa bildirmekle yukumludur.
(5) Araştırma ve tez yukumluluğu olan bursiyer izleme raporlarını 6 aylık donemler halinde Başkanlığa iletir; tezin ya da araştırmanın tamamlanmasının ardından tez ya da araştırmanın uc nushasını Başkanlığa sunar. Başkanlık bursiyerin araştırmasında kullandığı anket, istatistik gibi verileri calışmalarında kullanmak uzere talep edebilir.
(6) Bursiyer, Başkanlık tarafından istenilen bilgi ve belgeleri zamanında, eksiksiz ve doğru bir şekilde sunmakla yukumludur.
(7) Bursiyer, oğrenimini kesintisiz ve başarıyla tamamlamak icin gerekli ozeni gostermek ve eğitim kurumlarında devam zorunluluğuna ilişkin kurallara uymakla yukumludur.
(8) Bursiyer, eğitiminin devamına engel teşkil eden bir durum ortaya cıkması halinde, bu durumu otuz gun icinde bildirmek ve durumunu kanıtlayan belgeleri Başkanlığa sunmakla yukumludur.
Burs tahsisi ile ilgili itirazların incelenmesi
MADDE 13 - (1) Burs verilmesi veya bursunun yenilenmesi uygun gorulmeyenler, burs tahsis listesinin ilan edildiği tarihten itibaren otuz gun icinde durumunun yeniden incelenmesini yazılı olarak talep edebilir. Başkanlık ilgili talebi inceleyerek cevabı yazılı olarak veya elektronik ortamda bildirir.
Burs odemeleri
MADDE 14 - (1) Bursiyere Kurul tarafından her bir burs programı ve burs duzeyi icin belirlenen miktarda odemeler aylık, ucer aylık ya da altışar aylık olarak bursun tahsis edildiği eğitim ve oğretim suresi boyunca Başkanlık tarafından yapılır. Bursun periyodu Başkanlık tarafından belirlenir.
(2) Burs odemelerinde para transfer ucreti gibi masraflar cıkması halinde bu masraflar burs miktarından mahsup edilir.
(3) İlgili ulke mevzuatı gereğince gerekli mercilere bildirim yapılması ile burstan yapılacak her turlu vergi ve benzeri kesintiye ilişkin sorumluluk ve yukumluluk bursiyere aittir.
Belge ve durum araştırması
MADDE 15 - (1) Başkanlık, gerekli gormesi durumunda bursiyerlerin belge veya durumlarını araştırabilir. Araştırma sonucunda 18 inci madde cercevesinde bursluluğun iptalini gerektirecek bir hususun tespit edilmesi halinde burs iptal edilir.
Takip ve danışmanlık işlemleri
MADDE 16 - (1) Bir yuksekoğrenim kurumuna kayıtlı olarak ders almakta olan bursiyerlerin akademik başarı ve devam durumları, transkript ve oğrenci belgesi gibi dokumanlar; tez ve araştırma yukumluluğu olanların ise Başkanlıkca belirlenen formata uygun olarak hazırlayacakları izleme raporları donemler halinde bursiyer tarafından Başkanlığa sunulur.
(2) İstenilen belgeleri sunmayanların bursları durdurulur. Başkanlıkca belirlenen ek sure icerisinde gerekli belgelerin sunulmaması halinde burs iptal edilir.
(3) Tez ve araştırma yapmakla yukumlu olanlara izleme raporlarını incelemek ve gerekli rehberliği yapmak uzere Başkanlık danışman belirleyebilir. Belirlenen danışmanlara Başkanlık tarafından ucret odenebilir.
DORDUNCU BOLUM
Bursun İptali ve Geri Alınması
Genel esas
MADDE 17(1) 5978 sayılı Kanun ve bu Yonetmelik kapsamında adayların Başkanlık tarafından belirtilen miktar ve surelerde burslarının devamlılığı esastır. Ancak Başkanlık bursluluk durumu ile ilgili şartların değerlendirilmesi sonucunda bursun iptaline karar verebilir. Bu Yonetmelik kapsamında bursunun kesilmesine karar verilen bursiyer Başkanlığa karşı hak iddia edemez.
Bursun iptali
MADDE 18 - (1) Bu Yonetmelik kapsamında;
a) Kayıtlı olduğu eğitim kurumundan başarısız olduğu bildirilen veya tespit edilenlerin,
b) Kayıtlı bulunduğu eğitim kurumundan mucbir sebep halleri ve değişim programları haric bir yarıyıldan fazla izin alan veya kayıt donduranların,
c) Burs hakkından feragat edenlerin,
c) Burs almakta iken kayıtlı olduğu eğitim kurumundan ayrılan veya ilişiği kesilenlerin,
d) Eğitim kurumu herhangi bir nedenle kapatılan, başka eğitim kurumunda eğitimine devam ettiğini belgelemeyenlerin,
e) Yanlış bilgi ve belge beyanında bulunduğu tespit edilenlerin,
f) Taksirli suclar haric herhangi bir suctan dolayı haklarında 6 ay hapis veya ağır hapis cezası ile yuz kızartıcı suclardan dolayı kesinleşmiş mahkumiyeti bulunanların,
g) Eğitim kurumundan uc aydan fazla uzaklaştırma cezası alanların,
ğ) Turkiye Cumhuriyeti aleyhine faaliyette bulunduğu ya da Turkiye Cumhuriyeti tarafından teror orgutu olarak tanımlanan kuruluşlar ile ilişkisi tespit edilenlerin,
h) Bu Yonetmelik kapsamında belirtilen yukumluluklerini yerine getirmeyenlerin,
bursu iptal edilir.
(2) Burs almakta iken herhangi bir ozel kurum, kuruluş veya kişiden burs veya kredi almaya başlayan bursiyerlerin bursunun devam edip etmemesine Başkanlık karar verir. Bursiyer bu durumu otuz gun icerisinde Başkanlığa yazılı olarak bildirmekle yukumludur.
(3) Bursu iptal edilen bursiyerler yazılı olarak veya elektronik ortamda burslarının iptal edildiğine dair bilgilendirilir.
Haksız odenen burs miktarının geri alınması
MADDE 19 - (1) Yanlış bilgi ve belge sunarak burslandırılan veya bursun iptalini gerektiren bir durumu bildirmeyerek burs almaya devam eden bursiyerlere yapılan haksız odemeler genel hukumler cercevesinde geri alınır.
BEŞİNCİ BOLUM
Ceşitli ve Son Hukumler
Hukum bulunmayan haller
MADDE 20 - (1) Bu Yonetmelikte hukum bulunmayan hususlarda, bu Yonetmelikte belirlenen esaslar cercevesinde gerekli kararları almaya Başkanlık yetkilidir.
Yururluk
MADDE 21 - (1) Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
Yurutme
MADDE 22(1) Bu Yonetmelik hukumlerini Yurtdışı Turkler ve Akraba Topluluklar Başkanı yurutur.