Oncelikli Alanlardaki Araştırma Gorevlisi Kadrolarına Atananların Lisansustu Eğitimleri ile Diğer Hususlara İlişkin Usul ve Esaslar "Oğretim Uyesi Dışındaki Oğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yonetmelik"in Ek 1 inci maddesi hukumleri uyarınca atanan araştırma gorevlileri hakkındaki, ekte yer alan "Oncelikli Alanlardaki Araştırma Gorevlisi Kadrolarına Atananların Lisansustu Eğitimleri ile Diğer Hususlara İlişkin Usul ve Esaslar", Yurutme Kurulunun 13.04.2017 tarihli toplantısında uygun bulunmuştur.
ONCELİKLİ ALANLARDAKİ ARAŞTIRMA GOREVLİSİ KADROLARINA ATANANLARIN LİSANSUSTU EĞİTİMLERİ İLE DİĞER HUSUSLARA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR
BİRİNCİ BOLUM
Amac, Kapsam ve Dayanak
Amac ve kapsam
MADDE 1- (1) Bu Usul ve Esasların amacı, yuksekoğretim kurumlarmda Yuksekoğretim Yurutme Kurulu tarafından belirlenen oncelikli alanlarda, araştırma gorevlisi kadrosunda lisansustu eğitim yaptırılmasına ve diğer hususlara ilişkin usul ve esasları duzenlemektir.
Dayanak
MADDE 2- (1) Bu Usul ve Esaslar, "Oğretim Uyesi Dışındaki Oğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yonetmelik"in Ek 1 inci maddesi hukumlerine dayanılarak hazırlanmıştır.
İKİNCİ BOLUM

Oncelikli Alanlardaki Araştırma Gorevlisi Kadrolarına Başvuru, Değerlendirme ve Atama
MADDE 3 -(1) Her yıl Merkezi Yonetim Butce Kanunu ile oğretim uyesi dışındaki oğretim elemanı kadroları icin belirlenen ilave atama izinlerinin en fazla yuzde yirmi kadarı, Yuksekoğretim Yurutme Kurulu tarafından belirlenen oncelikli alanlarda araştırma gorevlisi kadrosunda lisansustu eğitim yaptırılması amacıyla yuksekoğretim kurumlarına tahsis edilebilir.
MADDE 4(1) Oncelikli alanlarda ilan edilen araştırma gorevlisi kadroları icin Oğretim Uyesi Dışındaki Oğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yonetmelik uyarınca yapılacak on değerlendirme sonucunda giriş sınavına katılmaya hak kazananlara, giriş sınavı sozlu olarak yapılır. Sozlu giriş sınavı jurisi en az bir oğretim uyesi başka bir devlet universitesinden olmak uzere uc oğretim uyesinden oluşur. Sozlu sınav sonucu 70 puanın altında olanlar değerlendirme aşamasına gecemezler. Bu Yonetmelik uyarınca yapılan değerlendirme sonucu başarılı olanların atamaları 2547 sayılı Kanunun 50 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi kapsamında yururlukteki mevzuat uyarınca yapılır.
UCUNCU BOLUM
Lisansustu Eğitim Esasları

MADDE 5(1) Oncelikli alanlardaki kadrolara atanan araştırma gorevlilerine, Yuksekoğretim Yurutme Kurulunca belirlenen universitelerin belirlenen lisansustu eğitim programlarında lisansustu eğitim yaptırılması esastır.
(2) Atandığı oncelikli alanlardaki programlarda yuksek lisans eğitimine devam edenler ile doktora ve sanatta yeterlik eğitimlerinin tez aşamasında olanların, lisansustu eğitim yaptıkları yuksekoğretim kurumlarında eğitimlerini tamamlamasına izin verilir.
(3) Yuksek lisans eğitimini tamamlayanlar ile doktora ve sanatta yeterlik eğitimlerinin ders aşamasında olanların Yuksekoğretim Yurutme Kurulunca belirlenen universitelerin belirlenen programlarında doktora ve sanatta yeterlik eğitimlerini yapması şarttır. Yuksekoğretim Yurutme Kurulunca belirlenen doktora ve sanatta yeterlik programı kontenj anlarına yerleştirmeye ilişkin usul ve esaslar yerleştirme donemlerinde ilan edilir. Yuksekoğretim Yurutme Kurulunun belirlediği universitelerin dışındaki universitelerde, belirlenen doktora ve sanatta yeterlik programlarında eğitimlerinin ders aşamasında olanların, onceki eğitimlerinin geciş yaptıkları doktora ve sanatta yeterlik programında değerlendirilmesi hususunda ilgili enstitu yonetim kurulları yetkilidir. En gec iki yerleştirme donemi sonunda Yuksekoğretim Yurutme Kurulunun belirlediği doktora ve sanatta yeterlik programlarına yerleştirmeye hak kazanamayanların araştırma gorevlisi kadrolarıyla ilişikleri kesilir.
(4) Atandığı universite dışındaki yuksekoğretim kurumlarında yuksek lisans, doktora veya sanatta yeterlik eğitimlerinin ders aşamasında olanların 2547 sayılı Kanunun 35 inci maddesi uyarınca gecici kadro tahsisleri Yuksekoğretim Yurutme Kurulunca yapılır.
(5) Devlet yuksekoğretim kurumlarında yuksek lisans eğitimlerinin ders veya tez aşamasında olanlar ile doktora ve sanatta yeterlik eğitimlerinin tez aşamasında olanların 2547 sayılı Kanunun 39 uncu maddesi uyarınca belirli surelerle gorevlendirilmesi veya 2547 sayılı Kanunun 35 inci maddesi uyarınca gecici kadro tahsisinin yapılması hususuna, universite yonetim kurulunun uygun goruşu uzerine rektor tarafından karar verilir. 2547 sayılı Kanunun 35 inci maddesi uyarınca gecici kadro tahsisi yapılması tekliflerine Yuksekoğretim Yurutme Kurulunca işlem yapılır.

(6) Vakıf universitelerindeki yuksek lisans eğitimlerinin ders ve tez aşamasında olanlar ile doktora ve sanatta yeterlik eğitimlerinin tez aşamasında olanların, 2547 sayılı Kanunun 39 uncu maddesi uyarınca belirli surelerle gorevlendirilmesi universitelerce yapılır.
(7) Oncelikli alanlarda araştırma gorevlisi kadrolarına atananlardan Lisansustu Eğitim ve Oğretim Yonetmeliğinde belirtilen azami sureler icinde eğitimlerini tamamlamayanların araştırma gorevlisi kadrolarıyla da ilişikleri kesilir.
Geciş Hukumleri
Gecici Madde 1- (1) 2016 yılında ilan edilen oncelikli alanlardaki araştırma gorevlisi kadrolarına atananlardan 01.01.2016- 20.04.2016 tarihleri arasında yuksek lisans eğitimine başlayanların araştırma gorevlisi kadrosunda bulunmak icin gecerli azami eğitim surelerine bir yarıyıl, 01.01.2016 tarihinden once yuksek lisans eğitimine başlayanların azami eğitim surelerine iki yarıyıl eklenir.
(2) 2016 yılında ilan edilen oncelikli alanlardaki araştırma gorevlisi kadrolarına atananlardan 01.01.2016- 20.04.2016 tarihleri arasında doktora eğitimine başlayanların araştırma gorevlisi kadrosunda bulunmak icin gecerli azami eğitim surelerine bir yarıyıl, 01.06.2015-31.12.2015 tarihleri arasında doktora eğitimine başlayanların azami eğitim surelerine iki yarıyıl, 01.01.2015 -31.05.2015 tarihleri arasında doktora eğitimine başlayanların azami eğitim surelerine uc yarıyıl,
01.01.2015 tarihinden once doktora eğitimine başlayanların azami eğitim surelerine dort yarıyıl eklenir.
(3) 2016 yılında ilan edilen oncelikli alanlardaki araştırma gorevlisi kadrolarına atananlardan atandıkları zamanda azami surelerini dolduranların, araştırma gorevlisi kadrosunda bulunmak icin gecerli azami eğitim surelerine; yuksek lisans eğitimi icin 2016-2017 Bahar Yarıyılından itibaren iki yarıyıl, doktora eğitimi icin 2016-2017 Bahar yarıyılından itibaren dort yarıyıl eklenir.
Yururluk
MADDE 6(1) Bu Usul ve Esaslar, Yuksekoğretim Yurutme Kurulu Kararının alındığı tarihte yururluğe girer.
Yurutme
MADDE 7- (1) Bu Usul ve Esasları Yuksekoğretim Kurulu Başkanı yurutur.