Yuksekoğretim Kurulu Odul Yonetmeliği Resmi Gazete
Sayı : 30065
YONETMELİK
Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığından:
YUKSEKOĞRETİM KURULU ODUL YONETMELİĞİ
BİRİNCİ BOLUM
Amac, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amac
MADDE 1(1) Bu Yonetmeliğin amacı, Yuksekoğretim Kurulu tarafından verilecek YOK Ustun Başarı Odulleri ile ilgili usul ve esasları belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2 - (1) Bu Yonetmelik, yuksekoğretimin misyonuna uygun, ozgun, yenilikci ve ustun nitelikli her turlu bilimsel araştırma ve calışmalar ile gercekleştirilen bilimsel etkinlikler, desteklenen ve/veya yurutulen bilimsel araştırma-geliştirme projeleriyle ilgili calışma ve uygulamaları teşvik etmek uzere Yuksekoğretim Kurulu tarafından verilecek bireysel ve kurumsal odulleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3(1) Bu Yonetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun 4 uncu maddesinin (c) bendine ve 7 nci maddesinin (g) bendine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 - (1) Bu Yonetmelikte gecen;
a) Başkan/Başkanlık: Yuksekoğretim Kurulu Başkanını/Başkanlığını,
b) Komisyon: Başvurularının değerlendirilmesi icin odul verilecek alanlarda temayuz etmiş oğretim uyeleri arasından Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığınca belirlenen Odul Değerlendirme Komisyonunu,
c) Odul: Plaket ve/veya berattan oluşan YOK Ustun Başarı Odullerini,
c) YOK: Yuksekoğretim Kurulunu,
ifade eder.
İKİNCİ BOLUM
Odul, Başvuru ve Odul Değerlendirme Komisyonu
Odul
MADDE 5(1) YOK Ustun Başarı Odulleri, bireysel ve kurumsal olmak uzere iki ana başlık altında verilir.
(2) Bireysel oduller, Yılın Doktora Tezi Odulu olup fen ve muhendislik bilimleri, sağlık bilimleri, sosyal ve beşeri bilimler alanlarında olmak uzere uc doktora tezi icin verilir. Bu kategoride, bir onceki yıl icerisinde tamamlanmış doktora tezleri değerlendirilir. Başvurular, doktora tezi sahibi ve tez danışmanı tarafından birlikte yapılır. Bu başlıkta yapılacak başvuruların değerlendirilmesinde doktora tezinin, bilimsel ve yenilikci yonu, ozgun olmasının yanı sıra tez sonuclarının ekonomik, sosyal, kulturel ve diğer katkıları dikkate alınır.
(3) Kurumsal oduller, Topluma Hizmet Odulu, Uluslararası İşbirliği Odulu, Universite-Sanayi İşbirliği Odulu ve Yerel Kalkınmaya Katkı Odulu olmak uzere dort kategoride birer adet verilir. Bu odullere başvurular, yuksekoğretim kurumları tarafından yapılır.
a) Topluma Hizmet Odulu kategorisinde, başvuru yapılan yıldan bir onceki yılda yuksekoğretim kurumlarının tamamlanmış olan topluma hizmet odaklı proje ve benzeri uygulamaları odullendirilir. Bu kategoride yapılacak başvuruların değerlendirilmesinde, yuksekoğretim kurumunun topluma hizmet esaslı yaptığı ozgun, yenilikci, surdurulebilir ve diğer yuksekoğretim kurumları tarafından da ornek alınabilecek uygulamalar dikkate alınır.
b) Uluslararası İşbirliği Odulu kategorisinde, başvuru yapılan yıldan bir onceki yılda yuksekoğretim kurumlarının tamamlanmış olan yurtdışındaki yuksekoğretim ve araştırma kurumlarıyla yapmış oldukları sonuc ureten işbirlikleri odullendirilir. Bu başlıkta yapılacak başvuruların değerlendirilmesinde, gercekleştirilen işbirliğinin ozgun, yenilikci, surdurulebilir ve diğer yuksekoğretim kurumları tarafından da ornek alınabilecek nitelikleri dikkate alınır.
c) Universite-Sanayi İşbirliği Odulu kategorisinde, başvuru yapılan yıldan bir onceki yılda universite-sanayi işbirliği alanında tamamlanmış proje ve benzeri faaliyetler odullendirilir. Başvurular, yuksekoğretim kurumu ve sanayi kurumu/kuruluşu tarafından birlikte yapılır. Sanayi tarafı, projenin yapı ve niteliğine gore bir firma, sektor, sanayi odası veya benzeri kurum/kuruluş olabilir. Bu kategoride yapılacak başvuruların değerlendirilmesinde, her iki tarafa da somut ve uzun vadeli yararı olan, diğer yuksekoğretim kurumları veya sanayi kuruluşları tarafından da ornek alınabilecek işbirliği modelleri dikkate alınır.
c) Yerel Kalkınmaya Katkı Odulu kategorisinde, başvuru yapılan yıldan bir onceki yılda tamamlanmış olan ve yuksekoğretim kurumunun bulunduğu ilde/bolgede yerel kalkınmaya katkı odaklı, sonuc ureten proje ve benzeri uygulamaları odullendirilir. Bu kategoride yapılacak başvuruların değerlendirilmesinde, yuksekoğretim kurumunun bulunduğu ilde/bolgede ekonomik, sosyal ve kulturel esaslı yerel kalkınmaya yaptığı ozgun, yenilikci, surdurulebilir ve diğer yuksekoğretim kurumları tarafından da ornek alınabilecek uygulamalar dikkate alınır.
(4) YOK, Komisyonun onerisi uzerine bu maddede belirlenen alanlar dışında da odul alanları belirleyebilir.
Başvuru
MADDE 6(1) YOK, her yıl başvuru takvimini resmi internet sitesinden ilan eder. Bu ilanda, başvuru suresi, odul turu ve alanı dikkate alınarak belirlenen başvuru şartlarına yer verilir.
Odul Değerlendirme Komisyonu
MADDE 7 - (1) YOK tarafından her değerlendirme doneminde odul tur ve alanları dikkate alınarak her bir odul icin Odul Değerlendirme Komisyonu oluşturulur.
(2) Komisyon uyeleri ve sayıları, her bir odul icin temayuz etmiş oğretim uyeleri arasından Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığınca belirlenir.
(3) Komisyon uyeleri 3 yıl sureyle gorev yapar.
(4) Komisyon, odul tur ve alanlarını dikkate alarak belirleyeceği başvuru şartlarını Başkanlığa sunar.
(5) Komisyon, odul alacak kişi ve kurumları belirlerken yapacağı değerlendirmede, başvuruda bulunulan alanla ilgili calışma ve projenin, ozgun, bilimsel ve yenilikci olmasının yanı sıra sonuclarının ekonomik, sosyal ve kulturel alanlarda yaptığı diğer katkıları dikkate alır.
(6) Komisyon, değerlendirme sonrasında odul alacak kişileri, yuksekoğretim kurumlarını ve diğer kurumları/kuruluşları belirledikten sonra Başkanlığa sunar. Nihai karar Genel Kurulda verilir.
Odul takdimi
MADDE 8 - (1) Başvuruların Komisyonlar ve YOK tarafından değerlendirilmesinden sonra odullendirilecek kişiler, yuksekoğretim kurumları ve diğer kurumlar/kuruluşlar, Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığının resmi internet sayfasında ilan edilir. Bu ilanda odul takdim toreninin yeri ve tarihi de belirtilir.
UCUNCU BOLUM
Son Hukumler
Yururluk
MADDE 9 - (1) Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
Yurutme
MADDE 10 - (1) Bu Yonetmelik hukumlerini Başkan yurutur.