2017/10147 Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketinde Calıştırılacak İdari Hizmet Sozleşmeli Personel Hakkında Yonetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yonetmelik Karar Sayısı : 2017/10147
Ekli "Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketinde Calıştırılacak İdari Hizmet Sozleşmeli Personel Hakkında Yonetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yonetmeiik"in yururluğe konulması; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının 7/4/2017 tarihli ve 855 sayılı yazısı uzerine, 6475 sayılı Posta Hizmetleri Kanununun 27 nci maddesine gore. Bakanlar Kurulu'nca 17/4/2017 tai'ihinde kararlaştırılmıştır.
POSTA VE TELGRAF TEŞKİLATI ANONİM ŞİRKETİNDE CALIŞTIRILACAK İDARİ HİZMET SOZLEŞMELİ PERSONEL HAKKINDA YONETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YONETMELİK
MADDE 1-10/9/2013 tarihli ve 2013/5383 sayılı Bakanlar Kurulu Karan ile yururluğe konulan Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketinde Calıştırılacak İdari Hizmet Sozleşmeli Personel Hakkında Yonetmeliğin 9 uncu maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir,
"i) Guvenlik soruşturması ve/veya arşiv araştırması yapılmış olmak."
MADDE 2- Aynı Yonetmeliğin 12 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan "ve Genel Mudur Yardımcıları" ibaresi yururlukten kaldırılmış ve ayın fıkranın (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
;'b) Genel Mudur Yardımcıları. Denetim Hizmetleri Başkanı, I. Hukuk Muşaviri, Daire Başkanı, Başdenetci, Muşavir ve Başmudurler Yonetim Kurulu,"
MADDE 3- Aynı Yonetmeliğin 13 uncu maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"(1) Kamu kurum ve kuruluşlarında Devlet Memurları Kanununa gore memur olarak calışanlar, KPSS sonuclarına gore atanmış olup ayın Kanunun 4 uncu maddesinin (B) fıkrasına gore calışanlar, 22/1/1990 tarihli ve 399 sayılı Kanun Hukmunde Kararnamenin eki (I) ve (II) sayılı cetvellerde yer alan kadro ve pozisyonlarda calışanlar ve sayılan statulerde bulunmak kaydıyla kendi istekleri ile burumlarından veya PTT'den ayrılanlardan, PTT'de calışmak isteyenler; niteliklerine uygun boş pozisyon ve ihtiyac bulunması, uyarma ve kınama haric disiplin cezası almamış olmaları, gorevinden ayrılanların ayrılış tarihi uzerinden on sene gecmemiş olması ve ayrıldıkları kurumda veya kurumlarda en az iki yıl hizmetlerinin bulunması şartıyla, atamaya yetkili makamlarca PTT'de goreve başlatılabilir. Bu şekilde atanacak personel sayısı bir onceki yılda PTT'den ayrılan personel sayısının yuzde beşini gecemez."
MADDE 4- Ayın Yonetmeliğin 37 nci maddesinin ikinci fıkrası ve ucuncu fıkrasının (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
. "(2) Personel, Genel Kurul kararı ile PIT ve iştiraklerinin yonetim ve denetim kurulları
uyeliklerine getirilebilir."
"c) Uyesi oldukları yapı, kalkınma ve tuketim kooperatifleri, kanunla kurulmuş yardım sandıkları, bunların iştirakleri ile PTT Spor Kulubunun yonetim ve denelim kurulları uyelikleri gorevleri ve ozel kanunlarda belirtilen gorevler ile Genel Mudur veya yetki vereceği amirden izin almak kaydıyla yapılan insani ve sosyal amaclı gonullu calışmalar."
MADDE 5- Aynı Yonetmeliğin 42 nci maddesinin birinci ve dorduncu fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"(1) Yıllık izin suresi, hizmeti bir yıldan on yıla kadar (on yıl dahil) olanlar icin yirmi gun, hizmeti on yıldan fazla olanlar icin otuz gundur."
"(4) İzne esas hizmet yılının hesabında; kamu kurum ve kuruluşlarında veya 5510 sayılı Kanuna tabi olarak ozel sektorde gecen fiili hizmet ve aylıksız izin borclanma sureleri ile askerlikte gecen sureler dikkate alınır."
MADDE 6- Aynı Yonetmeliğin 43 uncu maddesinin beşinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerine aşağıdaki cumleler ve aynı maddeye aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.
"Uc yaşını doldurmamış bir cocuğu eşiyle birlikte veya munferit olarak evlat edinen personele cocuğun teslim edildiği tarihten itibaren sekiz hafta sure ile izin verilir. Bu izin evlatlık kararı verilmeden once cocuğun fiilen teslim edildiği durumlarda da uygulanır."
"Doğum oncesi analık izninin başlaması gereken tarihten once gercekleşen doğumlarda ise doğum tarihi ile analık izninin başlaması gereken tarih arasındaki sure doğum soması analık iznine ilave edilir."
"(6) Personele; en az yuzde yetmiş oranında engelli ya da sureğen hastalığı olan cocuğunun hastalanması halinde, hastalık raporuna dayalı olarak ana veya babadan sadece biri tarafından kullanılması kaydıyla bir yıl icinde toptan veya bolumler halinde on gune kadar mazeret izni verilir.
(7) Doğum sonrası analık izni suresi sonunda kadın personel, isteği halinde cocuğun hayatta olması kaydıyla analık izni bitiminden başlamak uzere ayrıca sut izni verilmeksizin birinci doğumda iki ay, ikinci doğumda dort ay, sonraki doğumlarda ise altı ay sureyle gunluk calışma suresinin yarısı kadar calışabilir. Coğul doğumlarda bu surelere birer ay ilave edilir. Cocuğun engelli doğması veya doğumdan sonraki oniki ay icinde cocuğun engellilik durumunun tespiti hallerinde bu sureler oniki ay olarak uygulanır. Uc yaşını doldurmamış bir cocuğu eşiyle birlikte veya munferit olarak evlat edinen personel, evlat edindiği tarihten itibaren istekleri uzerine beşinci fıkranın (a) bendi uyarınca verilen sekiz haftalık iznin bitiminden itibaren bu haktan aynı esaslar cercevesinde yararlanır. Personelin calışacağı sureler Genel Mudurluk tarafından belirlenir."
MADDE 7- Aynı Yonetmeliğin 49 uncu maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"(1) Boş bulunan yonetici pozisyonları ya da gorevlerinden ceşitli sebeplerle gecici olarak ayrılmış olan yoneticilerin gorevleri, gorevde yukselme sınavına girebilme şartını taşıyan veya atama koşullarını haiz diğer gorevlilere vekalet ettirilir."
MADDE 8- Aynı Yonetmeliğin 65 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve ucuncu fıkrası yururlukten kaldırılmıştır.
"(2) Denetim Hizmetleri Başkanı, I. Hukuk Muşaviri, Daire Başkanı, Hukuk Muşaviri, Daire Başkan Yardımcısı, Muşavir, Başmudur, Başmudur Yardımcısı, Teknik Mudur, Ozel Kalem Muduru ve Başmuhendis pozisyonlarına yapılacak atamalarda aşağıda belirtilen şartlar aranır.
a) Denetim Hizmetleri Başkam pozisyonuna atanabilmek icin;
1) Fakulte veya en az dort yıllık yuksekokul mezunu olmak,
2) Başdenetci olarak en az bir yıl hizmeti olmak.
b) I. Hukuk Muşaviri pozisyonuna atanabilmek icin;
1) Hukuk fakultesi mezunu olmak,
2) Hukuk Muşaviri olarak en az bir yıl olmak kaydıyla on yıl hizmeti olmak.
c) Daire Başkanı pozisyonuna atanabilmek icin;
2) PTT veya kamu kurum ve kuruluşlarında en az on yıl hizmeti olmak, c) Hukuk Muşaviri pozisyonuna atanabilmek icin;
1) Hukuk fakultesi mezunu olmak,
2) PTT veya kamu kurum ve kuruluşlarında avukat olarak en az sekiz yıl hizmeti olmak.
d) Daire Başkan Yardımcısı pozisyonuna atanabilmek icin;
2) PTT veya kamu kurum ve kuruluşlarında en az sekiz yıl hizmeti olmak.
e) Muşavir pozisyonuna atanabilmek icin;
2) PTT'de Başmudur, Daire Başkanı, I. Hukuk Muşaviri, Denetim Hizmetleri Başkanı veya daha ust unvanlarda hizmeti olmak.
f) Başmudur pozisyonuna atanabilmek icin;
2) PTT veya kamu kurum ve kuruluşlarında en az sekiz yıl hizmeti olmak.
g) Başmudur Yardımcısı pozisyonuna atanabilmek icin;
2) PTT veya kamu kurum ve kuruluşlarında en az sekiz yıl hizmeti olmak, ğ) Teknik Mudur pozisyonuna atanabilmek icin;
2) PTT veya kamu kurum ve kuruluşlarında muhendis veya mimar olarak en az sekiz yıl hizmeti olmak,
h) Ozel Kalem Muduru pozisyonuna atanabilmek icin;
2) PTT veya kamu kurum ve kuruluşlarında en az beş yıl hizmeti olmak.
ı) Başmuhendis pozisyonuna atanabilmek icin PTT veya kamu kurum ve kuruluşlarında muhendis olarak en az altı yıl hizmeti olmak."
MADDE 9- Aynı Yonetmeliğin 74 uncu maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"c) Teror orgutleri ile eylem birliği icerisinde olmak, bu orgutlere yardım etmek, kamu imkan ve kaynaklarını bu orgutleri desteklemeye yonelik kullanmak ya da kullandırmak, bu orgutlerin propagandasını yapmak."
MADDE 10- Aynı Yonetmeliğin 96 ncı maddesinin ucuncu fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
"(3) Personel, PTT'ce kabul edilen mazereti olmaksızın gorevin terk edilmesi ve bu terkin kesintisiz beş gun veya kesintili olarak bir yılda toplam on gun devam etmesi halinde yazılı muracaat şartı aranmaksızın cekilmiş sayılır.
(4) Bu madde kapsamında gorevinden ayrılan personelden, son iki yıl icerisinde katıldığı ve ucreti PTT tarafından odenen eğitim ucretleri geri alınır."
MADDE 11- Aynı Yonetmeliğin eki Cetvel ekteki şekilde değiştirilmiştir.
MADDE 12- Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
MADDE 13- Bu Yonetmelik hukumlerini Bakanlar Kurulu yurutur.
CETVEL
POZİSYON
SAYI
Genel Mudur
1
Genel Mudur Yardımcısı
5
Denetim Hizmetleri Başkanı
1
I. Hukuk Muşaviri
1
Daire Başkanı