Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yonetmeliği 8 Haziran 2017 PERŞEMBE
Resmi Gazete
Sayı : 30090
YONETMELİK
Milli Eğitim Bakanlığından:
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI EĞİTİM KURUMLARI SOSYAL
ETKİNLİKLER YONETMELİĞİ
BİRİNCİ BOLUM
Amac, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amac
MADDE 1(1) Bu Yonetmeliğin amacı; her tur ve seviyedeki resmi ve ozel orgun ve yaygın eğitim kurumlarında; oğretim programlarının yanında oğrenci ve kursiyerlerde ozguven ve sorumluluk duygusu geliştirmeye, yeni ilgi alanları oluşturmaya, milli, manevi, ahlaki, insani ve kulturel değerleri kazandırmaya yonelik bilimsel, sosyal, kulturel, sanatsal ve sportif alanlarda oğrenci kulubu ve toplum hizmeti kapsamındaki sosyal etkinliklerin usul ve esaslarını duzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2 - (1) Bu Yonetmelik; her tur ve seviyedeki resmi ve ozel orgun ve yaygın eğitim kurumlarında; oğretim programlarının yanında bilimsel, sosyal, kulturel, sanatsal, sportif alanlarda oğrenci kulubu ve toplum hizmeti kapsamındaki sosyal etkinliklere ait usul ve esasları kapsar.
Dayanak
MADDE 3 - (1) Bu Yonetmelik, 14/6/1973 tarihli ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu ile 25/8/2011 tarihli ve 652 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Gorevleri Hakkında Kanun Hukmunde Kararnamenin 2 nci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 - (1) Bu Yonetmelikte gecen;
a) Bakanlık: Milli Eğitim Bakanlığını,
b) Danışman oğretmen: Sosyal etkinliklerde rehberlik, danışmanlık ve gozetim gorevini yurutmekle gorevlendirilen oğretmeni veya oğretmenleri,
c) Eğitim kurumu: Her tur ve seviyedeki resmi ve ozel orgun ve yaygın okul ve kurumu,
c) Eğitim kurumu muduru: Her tur ve seviyedeki resmi ve ozel orgun ve yaygın eğitim kurumu mudurunu,
d) Gonullu: Tamamıyla kendi isteği doğrultusunda, dayanışma ve yardımlaşma amacıyla bireysel cıkarlarını gozetmeksizin hicbir maddi beklentisi olmadan sadece topluma faydalı olmak arzusuyla fiziksel gucunu, zamanını, bilgi birikimini, yeteneğini ve deneyimini kullanarak oğrenci kulubu ve toplum hizmeti calışmalarına katkı sağlayan veli, kişi, universite, kurum ve kuruluşları,
e) Kulup temsilcisi: Oğrenci kulubu calışmalarını danışman oğretmen ile birlikte yurutmek uzere uye oğrencilerin aralarından sectiği oğrenciyi,
f) Oğrenci kulubu: Oğrencilerin oğrenimleri boyunca bilimsel, sosyal, kulturel, sanatsal ve sportif alanlarda eğitim kurumu ici ve dışı etkinliklerde bulunmalarını sağlamak amacıyla oluşturulan grubu,
g) Sosyal etkinlik: Oğretim programlarının yanında bilimsel, sosyal, kulturel, sanatsal ve sportif alanlarda oğrenci kulubu ve toplum hizmeti calışmaları ile bu kapsamdaki diğer etkinlikleri,
ğ) Sosyal Etkinlik Modulu: Sosyal etkinlikler kapsamında oğrencilerin sectiği/secildiği oğrenci kulubunun, katıldığı toplum hizmetlerinin, yaptığı calışmaların ve bunlara ilişkin verilen belgelerin işlendiği e-Okul sistemi icinde yer alan modulu,
h) Sosyal etkinlik dosyası: Oğrencinin katılmış olduğu sosyal etkinliklere ait bilgi ve belgelerin tutulduğu dosya,
ı) Sosyal etkinlikler kurulu: Sosyal etkinlikleri planlamak ve yurutulmesini koordine etmek amacıyla oluşturulan kurulu,
i) Toplum hizmeti: Oğrencilerin seviyelerine uygun olarak toplumsal sorunların cozumune katkı sağlamak amacıyla afet ve acil durum, cevre, eğitim, spor, kultur ve turizm, sağlık ve sosyal hizmetler alanlarında gercekleştirecekleri calışmaları,
ifade eder.
İKİNCİ BOLUM
İlkeler, Sosyal Etkinlikler Kurulu ve Gorevleri
İlkeler
MADDE 5(1) Eğitim kurumlarında yurutulecek tum sosyal etkinlikler 1739 sayılı Kanunda yer alan Turk milli eğitiminin genel ve ozel amacları ile temel ilkelerine uygun olarak duzenlenir.
(2) Sosyal etkinlik calışmalarında; oğrencilerin gelişim seviyeleri, ilgi, istek, ihtiyac ve yetenekleri goz onunde bulundurulur.
(3) Sosyal etkinlik calışmaları, oncelikle ders saatleri dışında uygulanır. Bu calışmalar zorunlu hallerde ders saatleri icinde de uygulanabilir.
(4) Sosyal etkinlik calışmaları, oğrenci kulubu ve toplum hizmeti calışmaları kapsamında yurutulur.
(5) Her oğrenci, en az bir sanat veya spor dalında beceri kazanacak şekilde uygun bir oğrenci kulubu ile ilişkilendirilir ve bu kulubun calışmalarına katılır.
(6) Sosyal etkinlikler kapsamında yurutulen bilimsel, sosyal, kulturel, sanatsal ve sportif alanlarda Genclik ve Spor Bakanlığına bağlı genclik merkezlerinden de yararlanılır.
(7) Sosyal etkinlik calışmalarının planlanmasında eğitim kurumu bolgesinde bulunan genclere yonelik faaliyet gosteren kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yapılabilir.
(8) Sosyal etkinliklerle ilgili gelir-gider iş ve işlemleri okul aile birliği tarafından yurutulur.
Sosyal etkinlikler kurulu ve gorevleri
MADDE 6 - (1) Sosyal etkinlikler kurulu, eğitim kurumu mudurunun veya gorevlendireceği bir mudur yardımcısının başkanlığında, oğretmenler kurulunda danışman oğretmen olarak belirlenen oğretmenler arasından eğitim kurumu mudurunun belirlediği uc oğretmen, oğrenci kulubu temsilcilerinin kendi aralarından sececekleri iki oğrenci ile okul-aile birliğince belirlenen bir veliden oluşur. Birleştirilmiş sınıf uygulaması yapılan eğitim kurumlarında, bu etkinlikler mevcut oğretmen/oğretmenlerle eğitim kurumunun imkanları dahilinde yurutulur.
(2) Kurul, eğitim kurumunda bir eğitim ve oğretim yılı icerisinde yapılacak sosyal etkinliklerle ilgili iş ve işlemleri eylul ayında planlar, ekim ayından itibaren yurutur.
(3) Kurul, eylul ayında yapılmış olan planlamaya ek olarak eğitim ve oğretim yılı icerisinde değişen ve gelişen şartlara, oluşan istek ve ihtiyaclara gore sosyal etkinliklerle ilgili yeni planlamalar yapabilir ve kararlar alabilir.
(4) Sosyal etkinlikler kurulunun etkinliklerle ilgili planlama ve kararları, eğitim kurumu mudurunun onayından sonra yururluğe girer.
(5) Kurul, sene başı oğretmenler kurulunda belirlenen anılacak ya da kutlanacak belirli gun ve haftaların oğrenci kuluplerine dağılımını, hangilerinin sınıf ici, sınıflar arası, eğitim kurumu duzeyinde ya da eğitim kurumu dışında gercekleştirileceğine yonelik planlanmayı yapar ve eğitim kurumu mudurunun onayına sunar.
(6) Kurul, sosyal etkinliklerin verimli bir şekilde yurutulmesi icin danışman oğretmenler, oğretmenler, oğrenciler, gonullu veliler ve diğer ilgililerle iş birliği yapar.
(7) Kurulun sekretarya işleri eğitim kurumu mudurluğunce yurutulur.
(8) Kurul tarafından yapılan iş ve işlemler, oğretmenler kurulu toplantılarında değerlendirilir.
(9) Kurul, sosyal etkinlik başarı belgesi verilecek oğrencileri belirler, buna ilişkin listeyi eğitim kurumu mudurunun onayına sunar.
UCUNCU BOLUM
Sosyal Etkinlikler
Sosyal etkinliklerin alanı
MADDE 7 - (1) Eğitim kurumlarında oğrencilerde ozguven ve sorumluluk duygusu geliştirmek, oğrencileri şiddet ve zararlı alışkanlıklardan korumak, oğrencilere yeni ilgi alanları ve beceriler kazandırmak, oğrencilerin yeteneklerini sergilemesine imkan vermek, milli, manevi ve kulturel değerleri yaşatmak, yaygınlaştırmak ve bu değerlerin yeni nesillere aktarımını sağlamak, oğrencilerde gonulluluk bilincini ozendirmek, engellilik, yaşlılık, insan ve cocuk hakları ile toplumsal cinsiyet eşitliği konularında farkındalık oluşturmak amacıyla bilimsel, sosyal, kulturel, sanatsal ve sportif alanlarda sosyal etkinlik calışmaları yapılır.
(2) Oğrenci kulubu ve toplum hizmeti calışmaları kapsamında; yarışma, toren, mezuniyet gunu, tanıtım gunu, anma gunu, yayın, muzik, halk oyunu, tiyatro, kampanya, ziyaret, gosteri, şenlik, şiir dinletisi, turnuva, konferans, panel, sempozyum, imza gunu, fuar, sergi, kermes, gezi, proje hazırlama ve benzeri etkinlikler ile okul ici izcilik ve genclik kampları faaliyetleri ile sportif yarışmalar yapılabilir.
(3) Calışmalara katılan oğrencilere Sosyal Etkinlik Katılım Belgesi (EK-1), calışmalarda ustun gayret gosteren oğrencilere Sosyal Etkinlik Başarı Belgesi (EK-2), oğretmen, veli, katkı sağlayan kişi, universite, kurum ve kuruluşlara ise eğitim kurumu muduru tarafından Sosyal Etkinlik Teşekkur Belgesi (EK-3) verilir. Sosyal Etkinlik Başarı Belgesi alan oğrenciler, okul-aile birliği imkanları olcusunde ayrıca odullendirilebilir.
(4) Halk eğitim merkezleri, mesleki eğitim merkezleri ile acık oğretim okullarında bu etkinlikler isteğe bağlı olarak duzenlenebilir.
(5) Acık oğretim okullarında oğrenim goren oğrencilerden ortaokul seviyesinde olanlar 15 yaşını, ortaoğretim seviyesinde olanlar 18 yaşını tamamlamamış olmak kaydıyla aynı duzeydeki istediği bir orgun eğitim kurumunda, yuz yuze eğitim alanlar ise bu eğitimi aldıkları eğitim kurumlarında isteğe bağlı olarak sosyal etkinliklere katılabilirler. Eğitim kurumlarında, sosyal etkinlikler kapsamında oluşturulan her bir kulup icin en fazla iki kontenjan kullanılır. Sosyal etkinliklere katılanların, olumsuz bir fiil ve davranışı sosyal etkinlikler kurulunca tespit edilmesi ve buna ilişkin duzenlenecek rapora bağlı olarak eğitim kurumu mudurluğunce bu oğrencinin sosyal etkinliklere katılımı iptal edilir.
(6) Sosyal etkinlik calışmalarında gorev alacaklardan sertifika sahibi olanlara oncelik verilir.
Oğrenci kulubu ve calışma esasları
MADDE 8(1) Eğitim kurumlarında, Oğrenci Kulupleri Cizelgesindeki (EK-4) oğrenci kuluplerinden gerekli gorulenlerle cevrenin ekonomik, sosyal, kulturel ve coğrafi ozellikleri ve oğrencilerin istekleri de dikkate alınarak eğitim kurumunun turu, imkan ve şartları olcusunde oğretmenler kurulu kararıyla farklı oğrenci kulupleri de kurulabilir.
(2) Oğrenci kulubuyle ilgili sosyal etkinliklerin planlanması ve yurutulmesi, danışman oğretmenin gozetim ve sorumluluğunda oğrencilerce gercekleştirilir.
(3) Oğrenci kuluplerinin amacları, calışma esasları ve tanıtımına yonelik acıklamalar, eğitim kurumu yonetimi, sosyal etkinlikler kurulu, danışman oğretmenler ve sınıf/şube rehber oğretmenlerince yapılır.
(4) Her oğrencinin en az bir kulube uye olması zorunludur.
(5) Oğrencinin sectiği kulup, yaptığı calışmalar ve belgeleri, e-Okul sisteminde yer alan Sosyal Etkinlik Modulune işlenir.
(6) Kulup calışmalarıyla ilgili giderler; okul-aile birliği, gonullu kişi, kurum veya kuruluşlarca yapılan ayni ve nakdi bağış yoluyla karşılanabilir.
(7) Oğrencinin kulup uyeliği, kulube secildiği oğretim yılıyla sınırlıdır.
Toplum hizmeti calışmaları ve esasları
MADDE 9(1) Oğrencilerin; kendilerine, ailelerine ve topluma karşı saygılı, cevreye ve toplumsal sorunlara duyarlı, sorun cozen, resmi ve ozel kurumlar ve sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği icinde calışma becerileri gelişmiş bireyler olarak yetişmeleri amacıyla gonullu toplum hizmeti calışmaları yurutulur.
(2) Toplum hizmeti calışmaları, gonulluluk esasına bağlı olarak Sosyal Etkinlikler Kurulunda alınan kararlar uyarınca danışman oğretmenin gozetim ve sorumluluğunda planlanır. Bu calışmalar oğrenci kulupleri, gonullu oğrenci grupları, oğretmenler, veli ve ilgili diğer kişi, kurum ve kuruluşların katılımıyla yapılır.
(3) Toplum hizmeti calışmalarına katılan oğrenciler ve aldıkları belgeler e-Okul sisteminde yer alan Sosyal Etkinlik Modulune işlenir.
(4) Toplum hizmeti calışmalarıyla ilgili giderler, okul-aile birliği, gonullu kişi, kurum veya kuruluşlarca yapılan ayni ve nakdi bağış yoluyla karşılanabilir.
(5) Yapılacak toplum hizmeti calışmaları, ilgili paydaşların goruşleri alınarak Sosyal Etkinlikler Kurulu tarafından belirlenir.
Geziler
MADDE 10(1) Oğrencilerin bilgi, gorgu ve yeteneklerini geliştirmek, toplumsal kurallara uyumlarını ve bir arada yaşama kulturu edinmelerini sağlamak, sosyal iletişim becerilerini geliştirmek, tarihi ve kulturel gezilerle oğrencilerde medeniyet tasavvuru oluşturmak amacıyla yurt ici ve yurt dışı geziler duzenlenebilir.
(2) Gezilerde aşağıdaki hususlara uyulur:
a) Sınıf veya şube rehber oğretmenleri, ders oğretmenleri veya danışman oğretmenlerce yapılması kararlaştırılan geziye ilişkin Veli İzin Belgesi (EK-5) gezi oncesi gorevli ve sorumlu oğretmenler tarafından alınır ve gezi dosyasına konur.
b) Eğitim kurumu gezilerinde; 1 kafile başkanı ve 40 oğrenciye kadar en az 1, en fazla 2 oğretmen gorevlendirilir. Sorumlu oğretmen sayısı, ozel eğitime ihtiyacı olan oğrenciler icin 10 oğrenciye kadar en az 2, okul oncesi eğitim kurumlarında her grup icin en az 1 oğretmen olacak şekilde belirlenir. Ancak oğretim programının gerektirdiği veya oğretim programına dayalı protokol ya da proje kapsamında yapılan sosyal etkinliklere katılacak ilgili oğretmen sayısı ihtiyaca gore artırılabilir. İmkanlar olcusunde sosyal etkinlikler kurulunca uygun bulunan velilerin de geziye katılımı sağlanır. İl dışı ve yurt dışı gezilerde, okul oncesi cocukların velisi ile birlikte goturulmesi zorunludur. Eğitim kurumu yonetimince şehit ve gazi cocuğu olan oğrenciler ile ekonomik durumları yetersiz gorulen oğrencilerin gezi giderleri, okul-aile birliği, gonullu kişi, kurum veya kuruluşlarca karşılanabilir.
c) Oğretim programları kapsamında yapılacak gezilerin ders saatleri icinde yapılmasına, diğer gezilerin ise dersleri aksatmayacak şekilde hafta sonu veya resmi tatil gunlerinde duzenlenmesine ozen gosterilir.
c) Gezilerin belirlenen sureleri aşması durumunda, eğitim kurumu yonetiminin bilgisi dahilinde gerekli onlemler alınarak gezilerden dolayı yapılamayan dersler takip eden derslerde yoğunlaştırılmış olarak tamamlanır.
d) İl ici ve il dışı gezilerde oğrencilerin kaza sigorta işlemleri, geziye gidilecek aracların secilmesi ve diğer konularda, Okul Gezileri Cerceve Sozleşmesinde (EK-6) belirtilen hukumlere uyulur.
e) Eğitim kurumu yonetimi; gezinin sağlıklı ve guvenli bir şekilde yapılmasına ilişkin her turlu tedbiri alır, gezi dosyasında yer alan tum belgeleri inceler ve uygunluğunu değerlendirir.
(3) Geziler, sigorta ve yolcu guvenliği sağlanmış kara, hava, deniz ve demiryolu ulaşım aracları ile duzenlenir. Gerektiğinde sigorta ve yolcu guvenliği sağlanmış kamu araclarından da yararlanılabilir. Kamu aracları icin Okul Gezileri Cerceve Sozleşmesinin (EK-6) 11 inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde belirtilen belgeler aranmaz.
Yarışmalar
MADDE 11 - (1) Sosyal etkinlikler ve diğer ders faaliyetleri kapsamında oğrencilerin ilgi ve yeteneklerine gore kendilerini geliştirmelerine, milli ve manevi değerleri benimsemelerine, mesleğe ve geleceğe hazırlanmalarına, kendilerine guven duyabilmelerine, dili etkili kullanma becerilerinin gelişmesine, bilimsel duşunce ve inceleme alışkanlığı kazanabilmelerine imkan sağlamak, sosyal ilişkilerde anlayışlı ve saygılı olma bilinci geliştirmek amacıyla ceşitli musabaka ve yarışmalar duzenlenebilir.
(2) Eğitim kurumu ve sınıf ici yarışmalar ile ilgili esaslar ve yarışma konuları, eğitim kurumu mudurunun başkanlığında ilgili kulup danışman oğretmenlerinin de katılacağı sosyal etkinlikler kurulunca; okullar arası yarışma konuları ile yarışma esasları ise il/ilce milli eğitim mudurluklerince oluşturulan komisyonca belirlenir. Okullar arası yarışmalar, il/ilce milli eğitim mudurluklerinin bilgisi ve izni dışında duzenlenemez.
(3) Zorunlu durumlarda temsil, yarışma ve benzeri etkinliklerde; en fazla 3 oğrenci icin, surucu ile birlikte bir oğretmenin rehberlik etmesi kaydıyla eğitim kurumunun yonetici ve oğretmenleri veya katılımcı oğrenci velilerinin adına kayıtlı 10 yaşından buyuk olmayan, zorunlu mali sorumluluk (trafik) sigortası bulunan ozel araclarla il sınırları icinde velinin yazılı izniyle taşıma yapılabilir. Buna ilişkin belgeler ilgili dosyada bulundurulur.
(4) Eğitim kurumları arası yurt ici ve yurt dışı, oyun yolu ile beden eğitimi etkinlikleri ve spor yarışmaları, bunların planlanması, duzenlenmesi, yurutulmesi, yarışmalara ait arac gerec ve benzeri ihtiyacların sağlanması 5/11/2013 tarihli ve 28812 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Okul Spor Faaliyetleri Yonetmeliğine gore yurutulur.
(5) Ulusal duzeyde bilimsel, sosyal, kulturel, sanatsal, sportif ve benzeri yarışmalar, Bakanlığımız ile kamu kurum ve kuruluşları ve sivil toplum kuruluşları arasında duzenlenmiş olan protokollere uygun olarak gercekleştirilir.
(6) Uluslararası yarışmalarda; eğitim kurumlarında oğrenim goren oğrencilerden uluslararası bilim, kultur, guzel sanatlar, spor, halk oyunları ve beceri yarışmalarında bireysel veya ekip halinde derece alanlar ile bunların yetiştirilmesine katkı sağlayan personel ve eğitim kurumlarının odullendirilmesiyle ilgili iş ve işlemler, Ekim 2016 tarihli ve 2709 sayılı Tebliğler Dergisinde yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Uluslararası Yarışmalarda Derece Alan Oğrencilerin Odullendirilmesine Dair Yonerge esaslarına gore yurutulur.
Yayınlar
MADDE 12 - (1) Eğitim kurumlarında, Turk milli eğitiminin genel ve ozel amaclarına uygun, sosyal etkinlik calışmalarını tanıtıcı nitelikte, belirli gun ve haftalara yonelik, sosyal kulup faaliyetlerine katılımda bulunmuş olan oğrencilerin performanslarını veya urunlerini iceren duyuru, dergi, gazete, duvar gazetesi, broşur, afiş, yıllık ve benzeri yayınlar cıkarılabilir ve kurumun resmi internet sayfasında yayımlanabilir.
(2) Bu amacla;
a) Mudurun veya gorevlendireceği mudur yardımcısının başkanlığında, iki oğretmen, ilgili sosyal etkinlikler oğrenci kulubu danışman oğretmeni ve temsilci oğrenciden Eser İnceleme ve Secme Kurulu oluşturulur.
b) Eser İnceleme ve Secme Kurulu, birinci fıkrada sozu edilen yayınlardan, bu yayınların iceriğinden, incelenmesi ve seciminden sorumludur.
c) Eğitim kurumlarında bir ders yılında cıkarılacak yayınlar ve bunların sayısı sosyal etkinlikler kurulunca belirlenir ve eğitim kurumu mudurunun onayına sunulur.
c) Eser İnceleme ve Secme Kurulunun yapmış olduğu inceleme, değerlendirme ve secme işlemlerine ilişkin belgeler, yayımlanan eserlerin birer orneği ile duvar gazetelerinin kaldırılan nushaları ilgili dosyasında 2 yıl sureyle saklanır.
(3) Yayınlar icin gerekli kaynak, okul-aile birliği veya diğer gonullu kişi, kurum ve kuruluşlarca yapılan ayni ve nakdi bağış yoluyla sağlanabilir.
(4) Birinci fıkrada sozu edilen sureli yayınlar, 9/6/2004 tarihli ve 5187 sayılı Basın Kanunu ve ilgili mevzuata uygun olarak cıkarılır. Eğitim kurumu adına yayının sahibi, eğitim kurumu mudurudur.
DORDUNCU BOLUM
Sosyal Etkinlikler ile İlgili İzin ve Gorevler
Katılım ve duzenlemeye ilişkin izin işlemleri
MADDE 13 - (1) Eğitim kurumu/ ilce /il sınırları icinde gercekleştirilecek sosyal etkinliklere eğitim kurumu mudurluğunce, il sınırları dışında gercekleştirilecek etkinliklere mulki idare amirince, yurt dışında gercekleştirilecek etkinliklere valilikce izin verilir. Ancak ilce dışında yapılacak etkinliklerde eğitim kurumu mudurluğu en az uc gun onceden resmi yazıyla il/ilce milli eğitim mudurluğunu bilgilendirir.
(2) Eğitim kurumunda duzenlenecek sosyal etkinlikler icin eğitim kurumu mudurluğunce, ilce duzeyinde duzenlenecek sosyal etkinlikler icin ilce milli eğitim mudurluğunce, il duzeyinde duzenlenecek sosyal etkinlikler icin il milli eğitim mudurluğunce, birden fazla ilin katılımı ile duzenlenecek etkinlikler ile uluslararası etkinlikler icin ise Bakanlıkca izin verilir.
Mudurun gorevleri
MADDE 14 - (1) Mudur, sosyal etkinliklerin ilgili mevzuata uygun olarak eylul ayında planlanmasından ve verimli olarak eğitim ve oğretim yılı icinde yurutulmesinden sorumludur.
(2) Bu kapsamda mudur;
a) Gercekleştirilecek sosyal etkinlikler dosyasında yer alan tum belgeleri inceler, uygunluğunu değerlendirir ve onaylar.
b) Sosyal etkinlikler kurulunca eğitim kurumunda bir eğitim ve oğretim yılı suresince uygulanmak uzere eylul ayında hazırlanan Eğitim Kurumu Sosyal Etkinlikler Yıllık Calışma Planı (EK-7/a) ile değişen ve gelişen şartlara, oluşan istek ve ihtiyaclara gore sosyal etkinliklerle ilgili sonradan yapılan ek planlamaları onaylar ve resmi yazıyla il/ilce milli eğitim mudurluğune bildirir.
c) Sosyal etkinlikler kapsamında yapılan calışmalara ilişkin duzenlenen Sosyal Etkinlik Katılım Belgesi, Sosyal Etkinlik Başarı Belgesi ve Sosyal Etkinlik Teşekkur Belgelerini imzalar.
c) Oğrenci kulubu ve toplum hizmeti ile ilgili ornek etkinlik calışmalarını; eğitim kurumu panosu, gazete ve dergilerinde, gerektiğinde ilgili birimlerin resmi internet sayfalarında yayımlatabilir.
Sınıf veya şube rehber oğretmenin gorevleri
MADDE 15 - (1) Sınıf veya şube rehber oğretmenin gorevleri şunlardır:
a) Oğretmenler kurulunca belirlenen oğrenci kuluplerinin amacları ve calışmaları hakkında oğrencileri bilgilendirmek.
b) Oğrenci kuluplerine katılacak oğrencileri ilgi ve isteklerine gore belirlemek.
c) Belirlenen oğrencileri e-Okul sisteminde yer alan Sosyal Etkinlik Modulune işlemek.
c) Oğrencilerin listesini danışman oğretmenlere teslim etmek.
Danışman oğretmenin gorevleri
MADDE 16(1) Danışman oğretmenin gorevleri şunlardır:
a) Kulup ve toplum hizmetine katılan oğrenci listesini, sosyal etkinlikler kuruluna vermek.
b) Kulube secilen oğrencileri kulubun amacları ve calışmaları hakkında bilgilendirmek.
c) Calışmalarda oğrencileri yenilikci ve ozgun fikirler uretmeye teşvik etmek.
c) Calışmaların yurutulmesini, gozetim ve rehberliğini sağlamak.
d) Eğitim kurumu dışından sağlanacak desteklerle ilgili olarak sosyal etkinlikler kurulunu bilgilendirmek ve buna ilişkin bilgi ve belgeleri eğitim kurumu mudurunun onayına sunmak.
e) Oğrenci sosyal etkinliklerini ve buna ilişkin oğrencilere verilen belgeleri, e-Okul sisteminde yer alan Sosyal Etkinlik Modulune işlemek.
f) Kulup calışmaları ile ilgili yazışmaları koordine etmek.
g) Oğrencilerle birlikte sosyal etkinlikler kurulunca yapılan planlamaları ve alınan kararları da dikkate alarak Oğrenci Kulubu Sosyal Etkinlik Yıllık Calışma Planının (EK-7/b) hazırlanmasını sağlamak ve bu planı eğitim kurumu mudurunun onayına sunmak.
ğ) Oğrencilerin sosyal etkinliklere katılmaları icin Veli İzin Belgesinin alınmasını sağlamak.
Oğrenci kulubu temsilcisinin gorevleri
MADDE 17 - (1) Oğrenci kulubu temsilcisi;
a) Yapılacak faaliyetlerle ilgili gorev dağılımını danışman oğretmene bildirir.
b) Kulup calışmalarıyla ilgili yazışmaları yapar, karar defterini tutar ve kulup kapsamında yapılan calışmalarla ilgili dokumanların dosyalanmasını sağlar.
c) 12 nci maddenin birinci fıkrası kapsamında kulubuyle ilgili yayınlar cıkarılması durumunda Eser İnceleme ve Secme Kurulu uyeliğini yurutur.
(2) Ozel eğitim okulları ile anaokullarında birinci fıkrada sayılan gorevler, danışman oğretmenlerce yapılır.
(3) İlkokullarda bu gorevler, danışman oğretmen rehberliğinde yapılır.
BEŞİNCİ BOLUM
Belirli Gun ve Haftalar ile Bayrak Toreni
Belirli gun ve haftalar
MADDE 18 - (1) Belirli gun ve haftaların anma ya da kutlanmasında aşağıdaki hususlar goz onunde bulundurulur:
a) Eğitim kurumunun turu ve ozelliğine gore anılacak ya da kutlanacak belirli gun ve haftalar, EK-8'de yer alan belirli gun ve haftalar arasından sene başı oğretmenler kurulunda belirlenir. Bu belirlemede, belirli gun ve haftaların eğitim kurumunun turu ve ozelliği, eğitim kurumunda uygulanan oğretim programları, okutulan derslerle olan doğrudan veya dolaylı bağlantısı ile zumrelerin talepleri dikkate alınır.
b) Sene başı oğretmenler kurulunda belirlenen belirli gun ve haftaların; sınıf ici, sınıflar arası, eğitim kurumu duzeyinde ya da eğitim kurumu dışında gercekleştirilmesine yonelik planlanması ile oğrenci kuluplerine dağılımı sosyal etkinlikler kurulunca yapılır. Ayrıca anma ve kutlama etkinlikleri, sorumlu kulup oğrencileri tarafından yapılabileceği gibi sorumlu kulubun rehberliğinde aynı veya farklı sınıf veya kuluplere uye oğrencilerce de gercekleştirilebilir.
Bayrak toreni
MADDE 19(1) Bayrak toreni, Turk Bayrağı ve İstiklal Marşı'nın anlam ve onemine yaraşır şekilde duzenlenir. Torende Turk Bayrağı ve İstiklal Marşı'na olan sevgi ve saygıyı guclendirmek amaclanır ve gerekli her turlu onlem alınır.
(2) Bayrak toreni; hafta başında ve sonunda, resmi tatil, milli bayram, genel tatil başlangıcında ve sonunda yapılır.
(3) Eğitim kurumunda bayrak direği bulunur. Bayrak, torenden once indirilir ve torenle gondere cekilir.
(4) Bayrak toreninde yapılan konuşmalar, İstiklal Marşı'nın soylenmesinden once bitirilir.
(5) İstiklal Marşı'nın ilk iki kıtası, torene katılanlar tarafından birlikte, bestesine uygun olarak yuksek sesle soylenir.
(6) Torenlerin yurutulmesinden eğitim kurumu muduru sorumludur.
ALTINCI BOLUM
Ceşitli Hukumler
Tutulacak defter ve dosyalar
MADDE 20(1) Sosyal etkinlikler dosyası icerisinde; toplum hizmeti calışmaları, ilgili kararlar ve tutanaklar ile birlikte oğrenci kuluplerinin toplantı karar defteri, evrak dosyası ve toplantı tutanakları bulunur.
Yonetmelikte yer almayan hukumler
MADDE 21(1) Bu Yonetmelikte yer almayan hususlarda Bakanlığın diğer ilgili mevzuat hukumlerine uyulur.
YEDİNCİ BOLUM
Son Hukumler
Yururlukten kaldırılan yonetmelikler
MADDE 22(1) Aşağıdaki yonetmelikler yururlukten kaldırılmıştır:
a) 13/1/2005 tarihli ve 25699 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı İlkoğretim ve Orta Oğretim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yonetmeliği.
b) 26/12/1995 tarihli ve 22505 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Sosyal ve Kulturel Yarışmalar Yonetmeliği.
Yururluk
MADDE 23(1) Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
Yurutme
MADDE 24(1) Bu Yonetmelik hukumlerini Milli Eğitim Bakanı yurutur.
Ekleri icin tıklayınız