Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarına Ait Kurum ve Kuruluşlar ile Devlet Universitelerinin İlgili Birimlerinin Birlikte Kullanımı ile İşbirliği Usul ve Esasları Hakkında Yonetmelik 16 Haziran 2017 CUMA
Resmi Gazete
Sayı : 30098
YONETMELİK
Sağlık Bakanlığından:
SAĞLIK BAKANLIĞI VE BAĞLI KURULUŞLARINA AİT KURUM VE
KURULUŞLAR İLE DEVLET UNİVERSİTELERİNİN İLGİLİ
BİRİMLERİNİN BİRLİKTE KULLANIMI İLE İŞBİRLİĞİ
USUL VE ESASLARI HAKKINDA YONETMELİK
BİRİNCİ BOLUM
Amac, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amac
MADDE 1 - (1) Bu Yonetmelik, Turkiye Kamu Hastaneleri Kurumuna bağlı sağlık tesisleri ile universitelerin tıp ve diş hekimliği alanında lisans ve uzmanlık eğitimi veren kurumlarının insan gucu, mali kaynak, fiziki donanım, bina, tıbbi cihaz ve diğer kaynaklarının karşılıklı birlikte kullanımına; Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının sağlık tesisleri ile universitelerin sağlık bilimleri alanında eğitim veren birimleri arasındaki işbirliği ile doner sermaye gelirlerinden personele yapılacak ek odemeye ve diğer hususlara ilişkin usul ve esasları duzenlemek amacıyla hazırlanmıştır.
Kapsam
MADDE 2(1) Bu Yonetmelik, birlikte kullanılan Turkiye Kamu Hastaneleri Kurumuna bağlı sağlık tesisleri ile universitelerin tıp ve diş hekimliği alanında lisans ve uzmanlık eğitimi veren kurumlarını; işbirliği yapan Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarına ait sağlık tesisleri ile Universitelerin sağlık bilimleri eğitimi veren birimlerini ve bu birimlerde gorev yapan personeli kapsar.
Dayanak
MADDE 3(1) Bu Yonetmelik; 7/5/1987 tarihli ve 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanununun ek 9 uncu maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4(1) Bu Yonetmelikte gecen;
a) Bağlı kuruluş: Turkiye Kamu Hastaneleri Kurumunu, Turkiye Halk Sağlığı Kurumunu, Turkiye İlac ve Tıbbi Cihaz Kurumunu ve Turkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Mudurluğunu,
b) Bakanlık: Sağlık Bakanlığını,
c) Birlikte kullanım: Turkiye Kamu Hastaneleri Kurumuna bağlı sağlık tesisleri ile universitelerin tıp ve diş hekimliği alanında lisans ve uzmanlık eğitimi veren kurumlarının eğitim, araştırma ve sağlık hizmet sunumu icin insan gucu, mali kaynak, fiziki donanım, bina, tıbbi cihaz ve diğer kaynaklarının imzalanacak protokol cercevesinde birlikte kullanılmasını,
c) Dekan: Universitenin birlikte kullanım ve/veya işbirliği protokolu kapsamındaki ilgili fakulte dekanını,
d) Ek Odeme Yonetmeliği: 14/2/2013 tarihli ve 28559 mukerrer sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Turkiye Kamu Hastaneleri Kurumuna Bağlı Sağlık Tesislerinde Gorevli Personele Ek Odeme Yapılmasına Dair Yonetmeliği,
e) İlgili birim: Birlikte kullanımda universitelerin tıp ve diş hekimliği alanında lisans ve uzmanlık eğitimi veren kurumlarını; işbirliğinde universitelerin sağlık bilimleri eğitimi veren birimlerini,
f) İşbirliği: Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının sağlık tesisleri ile universitelerin ilgili birimlerinin gorev ve hizmetlerinin etkin ve verimli yurutulmesi, ortak gaye ve menfaatlerinin gercekleştirilmesi icin doner sermayeleri ayrı olmak uzere sağlık hizmet sunumu, eğitim, araştırma, halk sağlığını geliştirme ve kurumların diğer faaliyet alanlarında imzalanacak protokol cercevesinde tarafların birlikte hareket etmesini, yardımlaşmasını ve calışmasını,
g) Kurum: Birlikte kullanım ve/veya işbirliği protokolu imzalanan kurum ya da kuruluşu,
ğ) Sağlık tesisi: Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarına ait sağlık tesislerini,
h) Universite: Devlet Universitelerini,
ı) YOK: Yuksekoğretim Kurulunu,
ifade eder.
İKİNCİ BOLUM
Birlikte Kullanıma İlişkin Planlama ve Uygulama Esasları
Planlama esasları
MADDE 5 - (1) Turkiye Kamu Hastaneleri Kurumuna bağlı sağlık tesisleri ile universitelerin ilgili birimlerinin, sağlık hizmeti sunumu ile eğitim, araştırma ve uygulama hizmetlerinin daha verimli ve etkin yurutulebilmesi amacıyla imzalanacak birlikte kullanım protokolleri, aşağıda belirtilen usul ve esaslara gore planlanır ve uygulama buna gore yurutulur:
a) Buyukşehir olan iller dışındaki illerde eğitim, araştırma ve uygulama hizmetleri, Bakanlık eğitim ve araştırma hastanesi veya universite sağlık uygulama ve araştırma merkezlerinden yalnızca biri tarafından verilebilir.
b) Buyukşehir olan illerde eğitim, araştırma ve sağlık hizmeti sunumu icin, sağlık tesisi ve universitenin ilgili birimleri arasında birlikte kullanım protokolu yapılabilir.
c) Birlikte kullanım protokolleri, klinik ya da branş bazlı yapılamaz.
c) Birlikte kullanılacak sağlık tesislerine ait ozellikli planlama gerektiren sağlık hizmet birimleri ve planlamaya tabi tıbbi ekipman yatırımlarında, tıp fakultesi, diş hekimliği fakultesi ya da tıpta ve diş hekimliğinde uzmanlık oğrencilerinin eğitimleri ile ilgili standartları gereği rektorluğun goruşleri alınır ve Bakanlıkca belirlenmiş olan sağlık planlamaları cercevesinde işlem tesis edilir.
Birlikte kullanılan sağlık tesislerinin statusu
MADDE 6 - (1) Birlikte kullanılan sağlık tesisleri, Turkiye Kamu Hastaneleri Kurumuna bağlı eğitim ve araştırma hastanesi, universite icin ise sağlık uygulama ve araştırma merkezi olarak kabul edilir.
Protokolun imzalanması, feshi ve diğer uygulama esasları
MADDE 7(1) Bakanlık ve YOK tarafından muştereken birlikte kullanıma ilişkin olarak tip protokol hazırlanır.
(2) Birlikte kullanım protokolu imzalanacak sağlık tesisinin insan gucu ve diğer tum kaynakları hakkında, hastanenin bağlı bulunduğu kamu hastaneler birliği genel sekreteri başkanlığında, hastane yoneticisi ve Dekandan oluşan komisyon tarafından on değerlendirme raporu hazırlanır. On değerlendirme raporu, protokol imzalanacak sağlık tesisi icin alınacak uygun goruş yazısı ekinde yer alır.
(3) Sağlık Bilimleri Universitesi tarafından, oğretim elemanı ve diğer kadrolarının eğitim ve araştırma hastanelerine dağılımı belirlenirken Turkiye Kamu Hastaneleri Kurumunun goruşu alınır.
(4) Birlikte kullanım protokolu Bakanlığın ve YOK'un uygun goruşu alınarak Turkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanı ve Rektor tarafından imzalanır.
(5) Protokolun suresi altı yıldan az, yirmi yıldan fazla olamaz.
(6) Birlikte kullanım protokolunun imzalanmasından itibaren en gec altı ay icerisinde fiilen birlikte kullanıma gecilir. Bu sure icerisinde fiilen birlikte kullanıma gecilmemesi halinde protokol kendiliğinden son erer. Doner sermaye hesaplarının birleştirildiği tarih, fiilen birlikte kullanıma gecildiği tarihtir.
(7) Surenin bitiminden 6 ay once taraflardan biri yazılı olarak sona erdirme bildirimi yapmadıkca protokol aynı sureyle uzatılmış sayılır. Tarafların mutabakatı ile bir yıl onceden yazılı olarak bildirmek şartıyla protokol sona erdirilebilir. Fesih ya da protokolun sona erdirme kararı alındığında, protokoller, icinde bulunulan mali yılın sonunda sona erdirilir.
(8) Birlikte kullanım protokolu fesih edildiğinde;
a) Doner sermaye nakit hesabında yer alan tutar, birlikte kullanıma gecildiği tarihteki aktif ve pasif oranları dikkate alınmak sureti ile ayrılır ve Universitenin payı doner sermaye hesabına aktarılır.
b) Taşınır mal varlıkları, demirbaş kaydının olduğu tarafa devir tutanağı ile devredilir.
Eğitim hizmetleri
MADDE 8 - (1) Tıp ve diş hekimliğinde lisans ve uzmanlık eğitimleri, birlikte kullanımdaki sağlık tesislerinde ilgili mevzuat hukumleri cercevesinde dekanın yetki ve sorumluluğunda yurutulur. Dekan ve hastane yoneticisi, eğitim, araştırma ve sağlık hizmetlerini aksatmayacak şekilde işbirliği icinde calışarak gerekli tedbirlerin alınmasından ve planlamaların yapılmasından sorumludur.
(2) Birlikte kullanımdaki lisans ve uzmanlık eğitimleri, Fakulte Kurulu ve Fakulte Yonetim Kurulu kararları doğrultusunda yurutulur. İlgili sağlık tesisinin eğitim gorevlileri Dekanın daveti uzerine, Fakulte Kurulu ve Fakulte Yonetim Kurulu toplantılarına oy hakkı olmaksızın katılabilir.
(3) Birlikte kullanılan sağlık tesisinde bulunan profesor, docent, eğitim gorevlileri ve başasistanlar ile sağlık tesisinde gorevlendirilen oğretim uyeleri tıpta uzmanlık eğitim yetki ve sorumluluğunu taşırlar. Ancak, Dekan tarafından ihtiyac duyulması halinde birlikte kullanılan sağlık tesisinde bulunan eğitim gorevlileri ve başasistanlara lisans eğitiminde de sorumluluk verilebilir.
(4) Universitenin sağlık alanında on lisans, lisans ve lisansustu eğitim goren oğrencileri, uygulamalı eğitimlerini birlikte kullanılan sağlık tesisinin yanı sıra işbirliği protokolu imzalanan diğer sağlık tesislerinde de yapabilir.
(5) Eğitim hizmetlerinin aksamadan yurutulmesi icin Dekan, hastane yoneticisinin goruşunu alarak varsa profesor yoksa docent unvanlı oğretim uyelerinden birini, docent de yoksa yardımcı docent veya eğitim gorevlilerinden birini ilgili sağlık tesisinin eğitiminden sorumlu olarak gorevlendirir.
Sağlık tesislerinin işletilmesi
MADDE 9 - (1) Birlikte kullanıma gecilen sağlık tesisleri, Kurum tarafından bu Yonetmelik hukumleri saklı kalmak kaydıyla, Kurumun tabi olduğu mevzuat uyarınca işletilir. Birlikte kullanılan sağlık tesisinin hastane yoneticisi, universitenin goruşu alınarak ilgili mevzuat uyarınca atanır ve işlemler Turkiye Kamu Hastaneleri Kurumunun tabi olduğu mevzuat cercevesinde yurutulur.
(2) Sağlık tesisindeki her turlu sağlık ve destek hizmeti, universite personelinin sağlık hizmeti sunumu da dahil olmak uzere hastane yoneticisinin sorumluluğundadır. Hastane yoneticisi, eğitim ve sağlık hizmetlerinin aksamadan ve verimli şekilde yurutulmesi icin ilgili mevzuat cercevesinde her turlu tedbiri almaya yetkilidir ve bu konuda Dekan ile işbirliği icinde calışır.
(3) Birlikte kullanılan sağlık tesisleri ve ilgili birimlerde gorevli personeller, oğretim elemanları ile eğitim gorevlileri dahil tum tabipler eğitim ve araştırma faaliyetlerinin yanında, ilgili mevzuatında ongorulen nobetler dahil, sağlık hizmetlerinin aksatılmadan surekli bir şekilde yurutulmesine yonelik calışmaları yerine getirmekle yukumludurler.
Program yoneticisi ve idari sorumlunun gorev ve yetkileri
MADDE 10 - (1) Birlikte kullanımdaki tesislerde Dekan tarafından hastane yoneticisinin de goruşu alınarak her uzmanlık eğitimi programı yurutulen birim icin uzmanlık eğitimi mevzuatındaki şartları haiz bir program yoneticisi ile bir idari sorumlu gorevlendirilir. Program yoneticisine aynı zamanda idari sorumluluk gorevi de verilebilir.
(2) Program yoneticisi, mufredata uygun olarak ilgili mevzuat cercevesinde tıpta ve diş hekimliğinde uzmanlık eğitimlerinin planlanması, yurutulmesi ve denetiminden sorumludur.
(3) İdari sorumlu, ilgili klinik ve laboratuvarda sunulan sağlık hizmetinin yirmi dort saat esasına gore kesintisiz olarak yurutulmesi ve verimlilik olcutlerinin gerektirdiği yonetsel onlemlerin alınması, mevcut kaynakların muşterek ve verimli bir şekilde kullanılması ile diğer birimler ve hastane yonetimiyle olan ilişkileri yurutmekle gorevli olup; bu gorevlerin yurutulmesinden hastane yoneticisine karşı sorumludur.
(4) Program yoneticisi ve idari sorumlunun farklı kişiler olması halinde bunlar işbirliği ve uyum icerisinde calışır.
(5) Program yoneticisi, programa dahil olan tum eğiticilerle birlikte eğitim programını hazırlayarak, hastane yoneticisinin uygun goruşu ile birlikte ana dallarda ilgili anabilim dalı başkanı, yan dallarda ise bilim dalı başkanı aracılığıyla Dekana sunarak eğitim programını onaylatır. Eğitim programında değişiklik olması halinde hastane yoneticisine bilgi verilir.
Mali hususlar
MADDE 11 - (1) Birlikte kullanımdaki sağlık tesisleri, sundukları sağlık hizmetleri bakımından 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 72 nci maddesinin uygulanmasında, universite sağlık uygulama ve araştırma merkezi statusundedir.
(2) Birlikte kullanıma gecilen sağlık tesislerinin doner sermaye hesapları, sadece birlikte kullanılan birimlerle sınırlı ve birlikte kullanıma gecildikten sonraki tasarruflara etkili olmak kaydıyla birleştirilir. Birlikte kullanım sona erdiğinde doner sermaye hesabı, hukuki ve fiziki olarak ayrılması ve bolunmesi mumkun olmayanlar haric olmak uzere yeniden ayrılır.
(3) Ek Odeme Yonetmeliğinin uygulanmasında universite personeli icin 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun 58 inci maddesinde ongorulen ek odeme matrahı ve tavan ek odeme oranları, Turkiye Kamu Hastaneleri Kurumu personeli icin ise 4/1/1961 tarihli ve 209 sayılı Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Kurumları İle Esenlendirme (Rehabilitasyon) Tesislerine Verilecek Doner Sermaye Hakkında Kanunun 5 inci maddesinde ongorulen ek odeme matrahı ve tavan ek odeme oranları dikkate alınır.
(4) Birlikte kullanımdaki sağlık tesisinin doner sermaye gelirlerinden; ilgili mevzuatı gereğince hazine payı, 25/4/1983 tarihli ve 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanununun 18 inci maddesinin birinci fıkrasının (k) bendi gereğince ayrılacak pay ile Bakanlık merkez payı ayrılır. Kalan miktar, 209 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin ucuncu fıkrasında belirlenen oranları gecmeyecek şekilde Ek Odeme Yonetmeliği hukumlerine gore personele ek odeme olarak dağıtılır.
(5) Rektor, rektor yardımcıları ve universite genel sekreterine, birlikte kullanım protokolu kapsamındaki ilgili birimin dekan ve dekan yardımcılarına 2547 sayılı Kanunun 58 inci maddesi gereğince yonetici payı olarak yapılacak ek odeme, dağıtılabilecek tutardan olmak kaydıyla universite yonetim kurulu kararına dayalı olarak birlikte kullanımdaki sağlık tesisinin/sağlık tesislerinden birisinin doner sermaye hesabından yapılır.
(6) Birlikte kullanımdaki sağlık tesislerinde universitenin eğitim sorumluluğunda olan uygulamalı eğitimle ilgili giderler sağlık tesisinin doner sermaye gelirlerinden karşılanır. Bu fıkranın uygulanması ile ilgili sorunlar rektorun onerisi uzerine Bakanlık tarafından giderilir.
(7) Birlikte kullanım protokolu yapılan universite sağlık birimlerinin Sosyal Guvenlik Kurumundan alacakları tutar, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 73 uncu maddesi cercevesinde Bakanlık ve bağlı kuruluşları icin belirlenen goturu hizmet bedeline eklenir.
(8) Birlikte kullanımdaki sağlık tesislerinde Ek Odeme Yonetmeliğinin uygulanmasında; Ek Odeme Yonetmeliğine gore gelir getirici faaliyeti ve tıbbi işlemler puanı uretme imkanı bulunmayan personelin kadro-unvan katsayıları; profesorler icin 1,5, docentler icin 1,2, yardımcı docentler icin 1,0 ve tıpta uzmanlık mevzuatına tabi olmaksızın atanan araştırma gorevlileri icin 0,4 olarak uygulanır. Ek Odeme Yonetmeliğine gore puan uretme imkanı bulunan universite kadrosundaki profesor ve docentler icin eğitim gorevlisi kadro-unvan katsayısı, yardımcı docentler icin başasistan kadro-unvan katsayısı kullanılır. Universite kadrosunda bulunan personelden yan dal uzmanlık eğitimini tamamlamış olan ve bu alanda calışanlar icin, Ek Odeme Yonetmeliğinde yan dal unvanları icin ongorulen kadro-unvan katsayıları uygulanır. Birlikte kullanım kapsamında ağız ve diş sağlığı merkezi veya ağız ve diş sağlığı hastanesinde gorev yapan universite kadrosundaki diş hekimi unvanlı personelin kadro-unvan katsayıları; profesorler icin 1,8, docentler icin 1,7 ve yardımcı docentler icin 1,5 olarak uygulanır.
(9) Ek Odeme Yonetmeliğine gore belirlenen eğitici destekleme puanı, tıpta uzmanlık eğitimine katılan yardımcı docentler icin sağlık tesisi puan ortalamasının %20'si oranında uygulanır.
(10) Anabilim/bilim dalı başkanı olan profesor, docent ve yardımcı docentler icin sağlık tesisi puan ortalamasının %20'si oranında ek puan verilir. Bu oran, hem anabilim dalı başkanı hem bilim dalı başkanı olanlar icin bir defa uygulanır.
(11) Ek odemelerin hesaplanmasında bu Yonetmelikte hukum bulunmayan hallerde Ek Odeme Yonetmeliği hukumleri esas alınır.
(12) Birlikte kullanımdaki sağlık tesislerinde mesai sonrası hizmetler icin 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 73 uncu maddesinin ucuncu fıkrasında tanımlanan ilave ucret alınamaz.
UCUNCU BOLUM
İşbirliğine İlişkin Uygulama Esasları
İşbirliğine ait esaslar
MADDE 12 - (1) Bakanlık ve bağlı kuruluşlarına ait sağlık tesisleri ile Universiteler, birlikte kullanım dışında doner sermayesi ve kurumları ayrı ve bağımsız olmak suretiyle eğitim, araştırma, sağlık hizmeti uretimi ve kamu sağlığını geliştirme gibi alanlarda işbirliği yapılabilir.
(2) Eğitim alanında yapılacak işbirliği, birlikte kullanım protokolleri kapsamı dışında kalan on lisans, lisans ve lisansustu eğitimler, doktora sonrası araştırma ve hizmet ici eğitimleri ile tıpta ve diş hekimliğinde uzmanlık eğitimlerini kapsar.
(3) Sağlık hizmeti sunumu kapsamı dışında tıbbi ve bilimsel danışmanlık ile konsultasyon hizmeti verilebilir. Araştırma kapsamında; bilimsel araştırma ve geliştirme ile proje calışmaları yapılabilir.
(4) İşbirliği kapsamında sağlık hizmeti sunumu icin gorevlendirilen personele ilgili mevzuat cercevesinde ek odeme yapılır.
İşbirliği protokolunun imzalanması, feshi ve diğer uygulama esasları
MADDE 13(1) İşbirliği protokolu icin, sağlık tesisinin bağlı olduğu Kurumun veya Bakanlığın; Universite acısından ise YOK'un uygun goruşu alınır. Uygun goruş alınan protokol, Vali ve Rektor tarafından imzalanarak yururluğe girer, YOK ile Bakanlık ve sağlık tesisinin bağlı olduğu Kuruma bildirilir. Gerekli gorulmesi halinde Bakanlık ve YOK cerceve işbirliği protokolu hazırlayabilir.
(2) İşbirliği protokolunun imzalanmasından itibaren en gec altı ay icerisinde fiilen işbirliğine başlanır. İşbirliğinin fiilen başlama tarihi bir tutanak ile tespit edilerek Bakanlığa ve YOK'e bildirilir. Bu sure icerisinde fiilen işbirliğine başlanmaması halinde protokol fesih edilmiş sayılır. İşbirliği protokolleri, protokol hukumlerinde yer alan surelerde gecerlidir.
(3) İşbirliği protokolunun feshi halinde; taşınır mal varlıkları, taşınırın kaydının olduğu tarafa devir tutanağı ile devredilir.
DORDUNCU BOLUM
Ceşitli ve Son Hukumler
Personelin disiplin ve ozluk işlemleri
MADDE 14 - (l) Birlikte kullanılan sağlık tesisinde gorev yapan personel disiplin ve tum ozluk işlemleri ile sosyal guvenlik mevzuatı bakımından kadrosunun bulunduğu kurumun ilgili mevzuatına tabidir.
(2) Sağlık tesisinde hizmet veren universite personeliyle ilgili hasta hakları başvuruları Hastane Hasta Hakları Kurulu tarafından değerlendirilir. Hasta hakları başvurusu ile ilgili ihlal kararı verilmesi durumunda başvuru hakkında işlem yapılabilmesi icin ilgili Rektorluğe gonderilir. Disiplin ve ceza hukumlerinin uygulanması bakımından personelin kadrosunun bulunduğu kurumun tabi olduğu mevzuat hukumleri gecerlidir.
(3) Birlikte kullanım protokolu imzalanan sağlık tesisinde gorevli, oğretim elemanları ve uzmanlık oğrencileri ile eğitimde gorev alan bakanlığa bağlı personel ve doğrudan kliniklere/laboratuvarlara bağlı olarak calışan sağlık personelinin izin, kongre ve benzeri ozluk işlemleri sırasıyla klinik/laboratuvar idari sorumlusu, program yoneticisi ve hastane başhekiminin uygun goruşu alınmak kaydıyla kadrosunun bulunduğu kurumun mevzuatına gore yurutulur. Diğer personel bakımından ise calıştığı birim amirinin onayı alındıktan sonra kadrosunun bulunduğu kurumun mevzuatına gore yurutulur.
Yururlukten kaldırılan yonetmelik
MADDE 15 - (1) 16/6/2016 tarihli ve 29744 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarına Ait Sağlık Tesisleri ve Universitelere Ait İlgili Birimlerin Birlikte Kullanımı ve İşbirliği Usul ve Esasları Hakkında Yonetmelik yururlukten kaldırılmıştır.
Protokollerin uyumu
GECİCİ MADDE 1 - (1) Bu Yonetmeliğin yayımından once imzalanmış olan protokoller bu Yonetmeliğin yayım tarihinden itibaren en gec uc ay icerisinde bu Yonetmelik hukumlerine uygun hale getirilir.
Yururluk
MADDE 16 - (1) Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
Yurutme
MADDE 17- (1) Bu Yonetmelik hukumlerini Sağlık Bakanı yurutur.