Kamu Taşınmazları Uzerinde Eğitim ve Yurt Faaliyetleri İcin Ust Hakkı Tesis Edilmesine İlişkin Yonetmelik 21 Temmuz 2017 CUMA
Resmi Gazete
Sayı : 30130
YONETMELİK
Maliye Bakanlığından:
KAMU TAŞINMAZLARI UZERİNDE EĞİTİM VE YURT FAALİYETLERİ İCİN
UST HAKKI TESİS EDİLMESİNE İLİŞKİN YONETMELİK
BİRİNCİ BOLUM
Amac, Kapsam, Dayanak, Tanımlar
Amac
MADDE 1(1) Bu Yonetmeliğin amacı, Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflardan oğrencilere yonelik eğitim ve yurt temini faaliyeti bulunanlardan Genclik ve Spor Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından muştereken belirlenen şartları sağlayanlar lehine, kuruluş amaclarına uygun olarak kullanılmak uzere mulkiyeti Hazineye veya kamu kurum ve kuruluşlarına ait taşınmazlar uzerinde kırk dokuz yıl sure ile bedelsiz irtifak hakkı tesis edilmesi, Devletin hukum ve tasarrufu altında bulunan yerler uzerinde ise bunlar adına bedelsiz kullanma izni verilmesine ilişkin usul ve esasları belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2(1) Bu Yonetmelik, Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflardan oğrencilere yonelik eğitim ve yurt temini faaliyetinde bulunan ve Genclik ve Spor Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı tarafından muştereken belirlenen şartları sağlayanlar tarafından mulkiyeti Hazineye veya kamu kurum ve kuruluşlarına ait taşınmazlar ile Devletin hukum ve tasarrufu altında bulunan yerler uzerinde verilecek izinleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3 - (1) Bu Yonetmelik, 29/6/2001 tarihli ve 4706 sayılı Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun ek 4 uncu maddesinin ikinci fıkrası ile gecici 21 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 - (1) Bu Yonetmelikte gecen;
a) Bakanlık: Maliye Bakanlığını,
b) Devletin hukum ve tasarrufu altındaki yer: Turk Medeni Kanunu ile diğer kanunlarda Devletin hukum ve tasarrufu altında olduğu belirtilen yerleri,
c) Eğitim faaliyeti: Milli Eğitim Bakanlığınca kurum acma izni ile iş yeri acma ve calışma ruhsatı verilen ve Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflarca yurutulen; okul oncesi, ilkokul, ortaokul, ortaoğrenim kurumlarını acma ve işletme faaliyeti, yuksekoğrenim oğrencilerinin eğitimine yonelik eğitim kurumu acılması ve işletilmesi faaliyeti ile yurt acılmasını ve işletilmesini, ayrıca; Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı olarak acılan Kur'an-ı Kerim okumak, anlamını oğrenmek, hafızlık yapmak ve din eğitimi almak isteyen vatandaşlara verilen eğitimi,
c) Hazinenin ozel mulkiyetindeki taşınmaz: Tapuda Hazine adına tescilli taşınmazları,
d) Hazine taşınmazı: Hazinenin ozel mulkiyetindeki taşınmazlar ile Devletin hukum ve tasarrufu altındaki yerleri,
e) İdare: Hazine taşınmazları bakımından merkezde Maliye Bakanlığını (Milli Emlak Genel Mudurluğu); illerde defterdarlığı (milli emlak dairesi başkanlığı veya milli emlak mudurluğu) ve ilcelerde milli emlak mudurluğunu yoksa malmudurluğunu, diğer kamu taşınmazları bakımından ise ozel butceli idareleri, il ozel idarelerini, belediyeleri ve taşınmaz maliki diğer kamu kurum ve kuruluşlarını,
f) İrtifak hakkı: Bir taşınmaz uzerinde yararlanmaya ve kullanıma rıza gostermeyi veya mulkiyete ilişkin bazı hakların kullanılmasından vazgecmeyi kapsayan ve diğer bir taşınmaz veya kişi lehine ayni hak olarak kurulan yukumluluğu,
g) Kanun: 4706 sayılı Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunu,
ğ) Kullanma izni: Devletin hukum ve tasarrufu altında bulunan yerler uzerinde kişiler lehine verilen izni,
h) Kuruluş amacı: Vakfın gayesini ve vakfın gayesini gercekleştirmek icin yapılabilecek iş ve işlemleri,
ı) Kurum kontenjanı: Milli Eğitim Bakanlığınca verilen iş yeri acma ve calışma ruhsatında gecen kapasiteyi,
i) On izin: İrtifak hakkı kurulmadan veya kullanma izni verilmeden once; tescil, ifraz, tevhit, terk ve benzeri işlemlerin yapılması veya imar planının yaptırılması, değiştirilmesi ya da uygulama projelerinin hazırlanması ve onaylatılması gibi işlemlerin yerine getirilebilmesi icin İdarece verilen izni,
j) Taşınmaz: Hazine taşınmazları ile kamu kurum ve kuruluşlarının kendi mulkiyetlerinde bulunan taşınmazları,
k) Vakıf: İlgili mevzuatı uyarınca kurularak tuzel kişilik kazanan ve Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıfları,
l) Yonetmelik: Bu Yonetmeliği,
m) Yurt temini faaliyeti: Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflarca ulke sınırları icerisinde Milli Eğitim Bakanlığınca kurum acma izni ile iş yeri acma ve calışma ruhsatı duzenlenerek acılan ve işletilen ozel oğrenci yurdu barınma faaliyeti ile resmi oğretim kurumlarının yatılılık ve pansiyon ihtiyacını karşılamak uzere resmi oğrenci yurdu yapılması ve/veya işletme hizmeti sunulması ile Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı olarak acılan Kur'an eğitim ve oğretimi kursu hizmetlerinin yurutulmesinde barınma ve beslenme ihtiyacını karşılamak uzere acılan yurt ve pansiyonları,
ifade eder.
İKİNCİ BOLUM
Başvuru Koşulları, Başvuru ve Değerlendirme
Eğitim faaliyeti icin başvuru koşulları
MADDE 5 - (1) Kanunun ek 4 uncu maddesinin ikinci fıkrasından eğitim kurumu yapmak amacıyla yararlanmak isteyen vakıfların başvuru tarihi itibarı ile;
a) Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınması,
b) Vakıf senedinde, vakfın faaliyet unsurları arasında eğitim faaliyetlerinin bulunması,
c) Eğitim faaliyetleri icin talep ettikleri taşınmazlar uzerinde yeni yapacakları tesislerdeki fiili oğrenci sayısının (yuzde uc zorunlu okutulacak oğrenci oranı dahil) en az yuzde onunun bedelsiz, yuzde onunun ise yuzde elli indirimli olarak ihtiyac sahibi oğrencilere ayrılması,
c) Eğitimin daha nitelikli sunulmasına yonelik olarak ilgisine gore Milli Eğitim Bakanlığının veya Diyanet İşleri Başkanlığının uygun goruşlerini de iceren plan ve proje hazırlanması,
d) Son bir yıl fiilen ve kesintisiz olarak eğitim faaliyetini sunuyor olması,
gerekmektedir.
Oğrenci yurdu icin başvuru koşulları
MADDE 6 - (1) Kanunun ek 4 uncu maddesinin ikinci fıkrasından oğrenci yurdu yapmak amacıyla yararlanmak isteyen vakıfların başvuru tarihi itibarı ile;
a) Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınması,
b) Vakıf senedinde, vakfın faaliyet unsurları arasında oğrenci yurdu faaliyetlerinin bulunması,
c) Ulke genelinde en az 5 ilde ozel oğrenci yurdu faaliyetinde bulunulması,
c) Oğrenci barınma faaliyetlerinin daha nitelikli sunulmasına yonelik olarak ilgisine gore Milli Eğitim Bakanlığının veya Diyanet İşleri Başkanlığının uygun goruşlerini de iceren plan ve proje hazırlanması,
d) Ulke genelindeki yurtlarının toplamda en az 1.000 kurum kontenjanına sahip olması,
e) Son bir yıl fiilen ve kesintisiz olarak oğrenci yurt hizmetini sunuyor olması,
f) Yurt faaliyetleri icin talep ettikleri taşınmazlar uzerinde yeni yapacakları tesislerdeki fiili oğrenci sayısının en az yuzde onunun bedelsiz, yuzde onunun ise; indirimli (yuzde elli) olarak ihtiyac sahibi oğrencilere ayrılması,
g) Mevcut barınma faaliyetlerinin yanında oğrencilere yonelik sosyal, kulturel ve sportif vb. faaliyetlerin iyileştirilmesine imkan sağlıyor olması,
gerekmektedir.
Vakıfların taşınmaz taleplerinin değerlendirilmesi
MADDE 7 - (1) Taşınmazlar uzerinde, Yonetmeliğin 5 inci veya 6 ncı maddesinde belirtilen koşulları sağlayan vakıfların;
a) Yurt ve eğitim faaliyetlerine ilişkin taşınmaz talepleri,
b) İrtifak hakkı tesisi veya kullanma izni verilen taşınmazların uzerindeki binalarda oğrencilerin ihtiyaclarının karşılanmasına yonelik kapalı alanlarda yuzde yirmiyi gecmeyen kısımlarının ticari amaclı kullanım talepleri,
c) Yeni yapılacak eğitim kurumlarının veya yurtların yapım, bakım, onarım, işletim ve benzeri giderlerinin karşılanmasında kullanılması icin ihtiyac duydukları taşınmaz talepleri,
c) Taşınmazın kısmen yurt ve eğitim faaliyeti kısmen de yeni yapılacak eğitim ve yurtların yapım, bakım, onarım, işletim ve benzeri giderlerin karşılanması icin ihtiyac duydukları taşınmaz talepleri,
İdare tarafından değerlendirmeye alınır.
Başvuru ve değerlendirme
MADDE 8(1) Vakıf veya şartları taşıyan benzer nitelikteki birden fazla vakıf tarafından, kuruluş amacı dahilindeki faaliyetlerini gercekleştirmek amacıyla uzerinde kullanma izni verilmesi veya irtifak hakkı tesis edilmesi amacıyla Yonetmeliğin 5 inci veya 6 ncı maddelerinde yer alan bilgi ve belgeler ile taşınmazın varsa tapu bilgileri de eklenmek suretiyle elektronik ortam yoluyla ya da bir dilekceyle İdareye başvuruda bulunulur.
(2) İdare tarafından yapılan ilk inceleme ve değerlendirme sonucu taşınmazın Yonetmelik kapsamında değerlendirilmesinin uygun olmadığının anlaşılması halinde başvuru reddedilerek durum başvuru sahibi vakfa/vakıflara bildirilir.
(3) Talep sahibi vakfın/vakıfların Yonetmeliğin 5 inci veya 6 ncı maddelerinde belirtilen şartları taşıyıp taşımadıklarının değerlendirilmesi Milli Eğitim Bakanlığınca veya Diyanet İşleri Başkanlığınca gercekleştirilir ve durum ilgili İdareye bildirilir.
(4) Milli Eğitim Bakanlığınca veya Diyanet İşleri Başkanlığınca vakfın/vakıfların Yonetmeliğin 5 inci veya 6 ncı maddelerinde belirtilen şartları taşıdığının bildirilmesi uzerine başvuru sahibi vakıf/vakıflar adına kullanma izni verilmesi veya lehlerine irtifak hakkı tesis edilmesine ilişkin işlemlere başlanılır. Aksi halde durum vakfa/vakıflara bildirilir.
UCUNCU BOLUM
On İzin, İrtifak Hakkı Tesisi, Kullanma İzni Verilmesi,
Sure, Bedel, Hasılat Payı ve Devir Yasağı
On izin
MADDE 9 - (1) Bu Yonetmelik kapsamında değerlendirilmesi uygun gorulen taşınmazların irtifak hakkı veya kullanma izni ihalesi ilan yapılmaksızın gercekleştirilir.
(2) Yapılacak yatırım icin on izne ihtiyac duyulması halinde, lehine irtifak hakkı tesis edilecek veya kullanma izni verilecek vakfa/vakıflara; 19/6/2007 tarihli ve 26557 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Hazine Taşınmazlarının İdaresi Hakkında Yonetmelikte yer alan hukumler cercevesinde on izin verilir.
(3) On izin doneminde on izin sahibi vakıf/vakıflar, bu Yonetmelikte belirtilen şartlara uyulması kaydıyla projenin gercekleştirilmesi icin Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan diğer vakıfları ortak alabilir. Ortak alınması durumda, Yonetmelik ve Sozleşme hukumlerine aykırı davranılması halinde her turlu sorumluluk hak lehtarı olan Vakfa aittir.
İrtifak hakkı tesisi veya kullanma izni verilmesi
MADDE 10 - (1) On izin doneminde yukumluluğunu yerine getiren vakıf/vakıflar icin tapu kutuğunun ayrı bir sayfasına taşınmaz olarak kaydedilmeyen, ancak tapu kutuğunun "İrtifak Hakları ve Gayrimenkul Mukellefiyetleri" sutununa kaydedilen sureli (normal) nitelikli irtifak hakkı tesis edilebilir veya tapuda kayıtlı olmayan taşınmazlar icin kullanma izni verilebilir.
(2) On izine ihtiyac duyulmayan hallerde bu Yonetmelikteki şartları taşıması kaydıyla, on izin verilmeden irtifak hakkı tesis edilebilir veya kullanma izni verilebilir.
Sure
MADDE 11(1) Yonetmelik kapsamında tesis edilecek irtifak hakları ile verilecek kullanma izinlerinin suresi kırkdokuz yıldır.
Bedel ve hasılat payı
MADDE 12(1) On izin, irtifak hakkı ve kullanma izni bedelsizdir. Bunlardan hasılat payı da alınmaz.
(2) İrtifak hakkı tesis edilen veya kullanma izni verilen taşınmazlardan soz konusu vakıflar ile bu vakıfların kurduğu veya ortağı olduğu iktisadi işletme ve şirketleri tarafından elde edilen gelirin tamamı, munhasıran oğrencilere yonelik eğitim kurumlarının veya yurtların yapım, bakım, onarım, işletim ve benzeri giderlerinin karşılanmasında kullanılır. Gelirler ayrı bir hesapta takip edilir ve kullanılamayan gelirler aynı şekilde sonraki yıllarda kullanılır.
(3) Bu kapsamda elde edilen gelirin tespitinde, 20/2/2008 tarihli ve 5737 sayılı Vakıflar Kanunu ile 27/9/2008 tarihli ve 27010 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Vakıflar Yonetmeliği uyarınca tutulan muhasebe kayıtları esas alınır.
Devir yasağı
MADDE 13 - (1) İrtifak hakkı lehtarı veya kullanma izni sahibi tarafından irtifak hakkı ve kullanma izni ucuncu kişilere devredilemez.
İrtifak hakkı ve kullanma izni sozleşmesinin sona ermesi ve feshi
MADDE 14 - (1) İrtifak hakkı ve kullanma izni sozleşmesi, sozleşme suresinin bitiminde sona erer.
(2) Sozleşme hukumlerine aykırı davranılması, taşınmazın sozleşmede ongorulen amac dışında kullanıldığının tespiti halinde İdarece verilen on gunluk sure icerisinde aykırılıkların giderilmemesi veya adına kullanma izni verilen ya da lehine irtifak hakkı kurulan tarafından talep edilmesi halinde sozleşme İdarece feshedilir.
(3) İrtifak hakkı veya kullanma izni sozleşmesinin sona ermesi veya feshedilmesi halinde, ozel hukumler saklı kalmak kaydıyla, taşınmaz uzerindeki tum yapı ve tesisler sağlam ve işler durumda tazminat veya bedel odenmeksizin İdareye intikal eder ve bundan dolayı adına kullanma izni verilen ya da lehine irtifak hakkı kurulan tarafından veya ucuncu kişilerce her hangi bir hak ve talepte bulunulamaz.
DORDUNCU BOLUM
Ceşitli ve Son Hukumler
Ticari faaliyetler
MADDE 15(1) Taşınmazlar uzerinde, Yonetmeliğin 5 inci veya 6 ncı maddesinde belirtilen koşulları sağlayan vakıflar lehine yurt ve eğitim faaliyetlerine ilişkin verilen taşınmazların uzerindeki binalara ait kapalı alanların yuzde yirmilik kısmını gecmeyecek şekilde ihtiyacların karşılanmasına yonelik olarak ticari nitelikli unitelerin acılmasına izin verilebilir.
(2) İrtifak hakkı kurulan veya kullanma izni verilen taşınmaz uzerinde bulunan tesis bizzat vakıf, vakıf tarafından kurulan iktisadi işletme veya şirketler tarafından işletilebileceği gibi; bu Yonetmelikte belirtilen şartları taşıması vakfın/vakıfların kuruluş amacı ile resmi senedinde belirtilen faaliyet unsurları arasında yer alması kaydıyla aynı taşınmazın belirli bir kısmının oğrenci ve yurt faaliyeti icin, diğer kısmın ise ticari nitelikli faaliyetler icin veya tamamı uzerinde oğrencilere yonelik yeni yapılacak eğitim kurumlarının veya yurtların yapım, bakım, onarım, işletim ve benzeri giderlerinin karşılanmasında kullanılması icin tesisin tamamı veya bir kısmı uzerinde ucuncu kişilerin faaliyetine izin verilebilir.
(3) Ancak; bu madde kapsamındaki işlemlerin yapılabilmesi icin taşınmaz uzerinde yapılacak tesisin vakıf tarafından tamamlanması ve İdareden izin alınması zorunludur.
Tapu siciline konulacak şerh
MADDE 16 - (1) Yonetmelik hukumleri uyarınca uzerinde irtifak hakkı tesis edilen taşınmazın tapu kutuğunun beyanlar hanesine; "Taşınmazın uzerinde ........................... yapılmak/kullanılmak amacıyla irtifak hakkı tesis edilmiş olup, taşınmaz irtifak hakkı suresi icerisinde başka bir amacla kullanılamaz." şeklinde şerh konulur.
Yonetmelikte hukum bulunmayan haller
MADDE 17(1) Yonetmelikte hukum bulunmayan hallerde, Hazine Taşınmazlarının İdaresi Hakkında Yonetmelik hukumleri kıyasen uygulanır.
Donuşum işlemleri
GECİCİ MADDE 1(1) Kanunun ek 4 uncu maddesinin yururluğe girdiği tarihten once lehlerine bedelli olarak on izin, kullanma izni ve irtifak hakkı tesis edilen vakıfların Kanunun gecici 21 inci maddesinden yararlanabilmeleri icin 27/1/2018 tarihine kadar İdareye başvuruda bulunmaları gerekmektedir.
(2) Mevcut eğitim ve yurt faaliyetlerinde bulunulan taşınmazlarla ilgili olarak; Yonetmeliğin 5 inci ve 6 ncı maddelerinde (c bentleri haric) belirtilen koşulların taşınması, İdarece yapılan değerlendirme sonucu talebin uygun gorulmesi ve yeni sozleşme duzenlenmesinin kabul edilmesi şartıyla, (gerekmesi halinde) yeniden on izin sozleşmesi, irtifak hakkı ve/veya kullanma izni sozleşmesi duzenlenir ve hasılat payı alınmaksızın kırkdokuz yıl sureli bedelsiz irtifak hakkına/kullanma iznine donuşturulebilir.
(3) Bu maddenin birinci fıkrası kapsamında kalan taşınmazların kullanımı ile ilgili olarak lehlerine irtifak hakkı tesis edilen veya adlarına kullanma izni verilen vakıflardan, tahakkuk ve/veya tebliğ edilen ancak henuz tahsil edilmeyen on izin, kullanma izni ve irtifak hakkı bedelleri ile hasılat payları tahsil edilmez, tahsil edilenler iade edilmez.
Gecici kullanım
GECİCİ MADDE 2(1) Yurt icin belirlenecek kurum kontenjanlarının hesaplanmasında vakıfların gecici kullanımına bırakılan yurtlardaki oğrenci sayıları da dikkate alınır.
Yururluk
MADDE 18(1) Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
Yurutme
MADDE 19(1) Bu Yonetmelik hukumlerini taşınmazın mulkiyet durumuna gore; Maliye Bakanlığı, ozel butceli idareler, il ozel idareleri, belediyeler ve taşınmaz maliki diğer kamu kurum ve kuruluşları yurutur.